Guide:Få din dator Att agera som virtuell router (vista & 7 )

Permalänk
Medlem

Guide:Få din dator Att agera som virtuell router (vista & 7 )

Hur du får en windows vista eller windows 7 dator att fungera som virtuell router.

Inledning:

Tänk dig att du sitter ihop med några vänner, skolkompisar eller arbetskamrater och att ni i just det ögonblicket skulle vilja koppla ihop er i ett litet "mini LAN" Men ni har ingen router. Lugn. Det ordnar sig ändå.

Men! Nätverk utan router? Går det?

Visst gör det det. vilket jag kommer att visa i den här guiden. Funktionen kallas för Ad-Hoc.

Vad behövs?

1. Att endast en dator har windows vista eller windows 7 som OS.
2. Att alla har trådlösa nätverkskort.

Vad är då ett ad hoc nätverk?

*I ett ad hoc-nätverk är datorer och enheter anslutna direkt till varandra i stället för att vara anslutna till ett nav eller en router. Man brukar konfigurera dessa nätverk för att dela på filer, presentationer eller en Internetanslutning tillfälligt bland flera datorer och enheter. Datorer och enheter i ad hoc-nätverk måste vara inom 9 meter från varandra. Ad hoc-nätverk kan endast vara trådlösa så du måste ha ett trådlöst nätverkskort i datorn för att kunna konfigurera eller ansluta till ett ad hoc-nätverk.

Hur fungerar det då?

Kort och gott så ska vi göra så att en dator ska få agera router virtuellt. Det innebär att man bara behöver göra denna procedur på en enda dator (inte alla). Denna kommer då att bli värd dator för denna funktion.

Så här gör du.

Om du har vista som operativsystem.

Vi börjar med windows vista. För i vista finns det en finurlig funktion som kallas för Ad-Hoc som vi kommer att använda oss av.

(sitter med ett engelskt vista men jag tror ni ska förstå allt ändå, Bilderna hjälper nog till.)

Steg 1.

* Börja med att öppna upp "Nätverks- och delningscenter" via kontrollpanelen.

Steg 2.

* 1. Klicka på "Konfigurera en anslutning eller nätverk" till vänster.

* 2 Klicka på Konfigurera ett dator till dator-nätverk (ad hoc) och klicka sedan på Nästa.

Steg 3.

Nu ska vi välja ett namn och säkerhetsalternativ.
(se bild nedan)

* 1. Nätverksnamn. Valfritt (Se till att komma ihåg det bara!)

* 2. Säkerhetstyp. Vi kan här välja mellan WEP & WPA2, men Välj helst WPA2 för bättre säkerhet. (WPA2 är säkrare än WEP).

* Om du provar WPA2 och det inte fungerar Har du nog ett nätverkskort som inte fungerar tillsammans med WPA2.(I så fall byt till ett som är WPA2 kompatibelt) Eller kör på WEP.

* 3. Säkerhetsnyckel/lösenfras. Här skriver du i ett lösenord som bör vara mellan 8 och 63 tecken långt ( se till att komma ihåg det bara!)

Tänk på:

(Lösenord bör som brukligt för högre säkerhet innehålla siffror, symboler samt stora och små bokstäver)

VIKTIGT:
Se till att du bockar i rutan "Visa tecken" (om du nu skulle råka glömma lösenordet) Eftersom du måste ge det till dom som du vill ska kunna ansluta till nätverket

Om du bockar i rutan "Spara det här nätverket" så kan du använda nätverket flera gånger. Gör du det inte så försvinner ad hoc-nätverket när det kopplas ner och du måste göra om samma procedur igen nästa gång du vill använda det igen.
När vi är klara här klickar vi på "Nästa"

Steg 4.

* Nu ska vi trycka på "Aktivera internetanslutningsdelning" (tror jag det heter på svenska) Se bilden.

* KLART!
Nu har vi skapat en virtuell router.

Kom ihåg att:

* Om vi vill dela filer med andra på vårat ad hoc-nätverk måste vi ocksåSe till att fildelning och nätverksidentifiering är aktiverade under "Delning och identifiering".

* Om du använder lösenordsskyddad delning, eller om din dator är ansluten till en domän, Så måste andra ha ett användarkonto på din dator för att se eller få tillgång till dina delade filer.

Ansluta andra datorer till det virtuella nätverket:

* Oavsett om datorerna som vill ansluta till det nya virtuella nätverket kör XP, Vista eller Win 7 så går dom in på sin anslutning till sitt trådlösa nätverk i sitt "Nätverks center" och "söker" efter trådlösa nätverk att ansluta till. Och har allt fungerat bör dom hitta det virtuella nätverk vi nu skapat som bilden nedan visar. Och då är det bara att markera det nya nätverket och trycka på "Anslut"

Om du har windows 7 som operativsystem.

* För att göra en windows 7 dator till en virtuell router gör vi samma sak som i vista datorn, Bara det att i win 7 har dom gömt Ad-hoc funktionen (dom rackarna).

Steg 1.

* Öppna startpanelen
1. skriv "Ad hoc" i sökrutan utan "" som bilden visar.
Och se vad vi finner då.

2. Ad-Hoc!!! Den klickar vi på.

Steg2.

* Se där. En guide denna gång.

Steg 3.

* Samma princip och procedur här som i vista. Trevligt!
* Kom ihåg att bocka i rutan "spara det här nätverket" om du har dåligt minne för ditt lösenord liksom i vista.
* Klicka på "Nästa"

Steg 4.

* Klar att använda. Bara att klicka på "Aktivera internetanslutningsdelning" så är vi igång.

Steg 5.

Ansluta andra datorer till det virtuella nätverket:

* och även här gäller samma princin som i vista för att ansluta, Om datorerna som vill ansluta till det nya virtuella nätverket kör XP, Vista eller Win 7 så går dom också in på sin anslutning till sitt trådlösa nätverk i sitt "Nätverks center" och "söker" efter trådlösa nätverk att ansluta till. Och har allt fungerat bör dom hitta det virtuella nätverk vi nu skapat och kan nu välja att ansluta till detta.

Att komma ihåg.

* Om en eller flera av datorerna i nätverket är anslutna till en domän behöver varje användare i nätverket ett användarkonto på datorn för att kunna visa och öppna delade objekt på den.

* Om datorerna i nätverket inte ingår i någon domän, men du vill att användare ska ha ett användarkonto på din dator för att komma åt delade objekt, aktiverar du lösenordsskyddad delning i inställningarna för avancerad delning.

* Ett ad hoc-nätverk tas automatiskt bort sedan alla användare har kopplats bort från nätverket eller när personen som konfigurerade nätverket kopplar ifrån och går utanför räckhåll för de andra användarna av nätverket, såvitt du inte väljer att göra det till ett permanent nätverk.

* Om du delar din Internetanslutning kommer ICS (Internet connection sharing) att inaktiveras om du kopplar från ad hoc-nätverket, du skapar ett nytt ad hoc-nätverk utan att koppla från det gamla ad hoc-nätverket där du aktiverade ICS eller om du loggar ur och sedan loggar in igen (utan att koppla från ad hoc-nätverket).

* Om du konfigurerar ett ad hoc-nätverk och delar ut Internetanslutningen och någon sedan loggar in på samma dator med Snabbt användarbyte fortsätter anslutningen att vara delad, även om du inte hade tänkt dela med den personen.

Hoppas detta kan vara användbart för några. Jag har använt mig av den här funktionen själv i vista förr och så även nu i 7:an. Den har kommit väl till pass då man behövt flytta lite filer mellan datorn på jobbet och min privata utan att behöva köra med usb minne. Men även då man hjälpt släktingar och vänner med deras krånglande datorer. Användnings områdena är som sagt många.

Slutlig version

Permalänk