3.9
9 röster
Skapat
2019-09-30
Senast ändrat
2019-09-30
Visningar
7 361

Efter att ha sökt på google i dagar och besökt varenda hemsida/butik som kommit upp utan att hitta ett handledsstöd som är brett nog åt mig, beslutade jag mig för att tillverka ett eget.
Med viss inspiration från Laine och med snål budget är resultatet ändå ett gediget hantverk,
om jag får säga det själv.
Resultatet: ca 55cm långt och 20cm brett handledsstöd i Teak.

Största problemet var att alla stöd jag hittade var i princip 45 cm som längst, de som var längre var istället ganska smala. Jag ville ha ett långt och brett eftersom jag står vid min dator på jobbet och har skrivbordet ganska högt, och då blir det att armarna får en ganska bred vinkel till tangentbordet.

Träet är Guyana Teak och kommer från Bauhaus. Köptes ursprungligen till att byta ut fönsterbräderna i hemmet, men som tur är för mig blev det några meter över.
Sandpapper och hyvel finns att tillgå till ett väldigt bra pris på Biltema, finns garanterat på fler ställen.
Bra att tänka på är att om man köper den "lilla" hyveln från biltema, som jag gjorde, är att använda handskar eller lägga något över bakänden av hyveln, vilket jag inte gjorde.
Detta resulterade i skärsår mitt i handflatan.
Som tur var sitter inte tummen där... *tystnad

Först började jag med att såga till en bit trä i lagom längd. (Tips 1: arbetar du i hårt trä använd cirkelsåg eller en bra fogsvans, inte en gammal oduglig fogsvans. Det kan kosta en flaska öl)
Efersom jag använde mig av trä jag redan hade hemma, var denna bit lite väl bred. Så fick ta med den till jobbet och kapa den lite på bredden, till bredd efter egen smak. Men har man cirkelsåg så är man lite bättre förberedd än mig och kan fixa det hemma.
Sedan är det dags att hyvla till den ena långsidan, ta ordentligt så det blir en bra lutning på stödet. Här är det bara smaken som bestämmer hur mycket lutning man vill ha.
(Tips 2: Skydda handen om du är ekonomisk (läs snål) och köper en billig hyvel)
Hyvla hela vägen, långa tag. Undvik att stanna eller börja mitt i, blir väldigt jobbiga hack i träet då.
Hyvla till andra långsidan också en del, så du blir av med kanten. Så baken blir rund o go..
Hyvla även till kortsidorna lite.
Nu är det dags för sandpappring, eller vad det kallas. Jag började med 80-papper över hela pjäsen. Länge och väl, sen över till 120. Till sist 150 för det var det finaste jag hade hemma. Men skulle nog rekommedera att avsluta med något ännu finare, typ 180 eller 240.
Fast detta är ren skolslöjds nivå, ni fattar principen.
Det viktiga är att inte slarva, bättre att slipa lite för länge med grövre papper än att inse i slutet att man måste börja om igen.
Avsluta med att sätta några gummipluppar av valfritt material på undersidan.
Voilà!

Jag har skrivit beskrivningen så som man kanske bör gå tillväga. Jag råkade själv göra det lite bakvänt för mig, eftersom jag först hyvlade till lutningen på ena sidan och slipade till biten. Innan jag hade fixat till en lagom bredd på stödet, så fick ändå hyvla till allting en gång till och slipa allting ännu en gång. Men det är väl det vi har svordomar till.

(Uppdatering: Jag har inte riktigt bestämt mig för vilken sorts efterbehandling jag ska köra, om jag ens ska köra någon behandling. Lack, olja, liknande..
Träet är som sagt ganska hårt, och det känns inte som det behöver någon vidare behandling.
Dels så är detta bara den första utgåvan. Jag hade tänkt köra vidare och tillverka en till, som skulle få betydligt mer kärlek än denna.)

Så, förutom skador, svordomar och utspilld öl så gick det förvånansvärt lätt att tillverka detta stöd.

Träet är Guyana Teak och kommer från Bauhaus. Köptes ursprungligen till att byta ut fönsterbräderna i hemmet, men som tur är för mig blev det några meter över.

Hyvla till den ena långsidan, ta ordentligt så det blir en bra lutning på stödet. Här är det bara smaken som bestämmer hur mycket lutning man vill ha.
(Tips 2: Skydda handen om du är ekonomisk (läs snål) och köper en billig hyvel)

Efersom jag använde mig av trä jag redan hade hemma, var denna bit lite väl bred. Så fick ta med den till jobbet och kapa den lite på bredden, till bredd efter egen smak.

Hyvla till andra långsidan också en del, så du blir av med kanten. Så baken blir rund o go..
Nu är det dags för sandpappring, eller vad det kallas.
Detta är ren skolslöjds nivå, så ni fattar principen.

Förutom skador, svordomar och utspilld öl så gick det förvånansvärt lätt att tillverka detta stöd.