Inlägg

Inlägg som Peak0001 har skrivit i forumet
Av Peak0001

Kört ett tag på mitt 3080 nu.

1000 MHz Core (-900 eller vad det nu blir), .725 V, +600 Mem, 92-93 MH/s, 225W, runt 75% fläkt.

Får mycket trevlig Core temp på 49 grader med den kraftiga undervoltningen och tappar inte mycket i hashrate som synes. Dock är ju problemet minnet på mitt TUF som ligger stabilt på 102 grader...

Jag har inte styrkan att skruva isär och sätta pads på. Har ju verkligen satt Mem konservativt på +600. Tror ni det håller ändå?

Av Peak0001

My watch has ended!

6 månader och 1 dag efter beställning sitter jag och kollar min undervoltning i Port Royale! 😃

21/9 13-ish TUF OC Webhallen.

Av Peak0001
Skrivet av eriksson850:

Vet inte om man kan dra någon slutsats av någon av era källor, det var ganska tidigt känt att det var problem med tillgången på non OC, något som troligtvis bidragit till en större andel bokningar av oc. Hur mycket större är svårt att gissa.

Absolut! Jag hade absolut föredragit non-OC (ska ändå undervolta), men fick ändra mig till ett OC när jag såg vartåt det barkade. Så man ska nog passa sig för att se liggande läge som en preferens. Mer en konsekvens av att OCs helt enkelt produceras i raskare takt och konsumenterna vänjer sig vid det. Marginal för Nvidia och partners genereras som en konsekvens!

Av Peak0001

Fasen, starkt att ni tar ett stand här! Bra jobbat Sweclockers!!!

Av Peak0001
Skrivet av BodyElectric:

Beställt 21/9 vid 10-tiden.
Har inte sett sett någon grön bock, bara den gula rutan.
Men det står ".... transporteras till en Webhallen-butik. Beräknat leveransdatum är Måndag 2021-03-22" i fältet ovanför.

Jag börjar också få upp förhoppningen! Jag har inte fått något mail, men när jag kollade noggrant i Beställningar står det samma "...... transporteras till Webhallen butik. Beräknat leveransdatum är Söndag 2021-03-21."
Skulle ju vara ljuvligt! Beställde också TUF OC 21/9 vid 13-tiden. Gul ruta.

Av Peak0001
Skrivet av osgorth:

10st MSI Suprim-X 3090 på Webhallen idag.. Fyndpriset är 25,990kr.
https://www.webhallen.com/se/product/327540-MSI-GeForce-RTX-3...

Lite sugen på SLI, men står att man bara får beställa en???

Av Peak0001

Jag hämtade ut min i Lördags kväll och klämde halva första nere i projektorgrottan. Så här bra har det aldrig sett ut! Särskilt Fellowship har sett ganska luddig ut på tidigare utgåvor.

Detta är den slutliga versionen, i min bok. Givetvis HDR och det syns på ökade kontraster. Färger också mycket bättre än blu-ray utgåvorna. Atmos spåret upplevdes klart förbättrade

Har ni 4k UltraHD spelare och gillar Sagan om Ringen - köp boxen!
Har ni inte 4k UltraHD spelare och gillar Sagan om Ringen - köp 4k UltraHD spelare och boxen!

Av Peak0001
Skrivet av Soviac:

Du gärna stå i kö fysiskt. Men det ska i så fall vara på lika villkor. Jag hade också ställt mig i kö fysiskt om jag visste att min förbokning inte kommer idag, eller den här månaden, vad vet jag.

Om förbokning digitalt gäller att man ska få mycket senare än fysiskt så ger det ju noll hype whatsoever. På samma sätt som att du betalar i kön, men när du kommer fram är den slut. Du får vänta en månad och stå i kö igen. Menar du att vår hype är mindre värd då? Din logik blir i så fall lika ologisk som min.

Menar absolut inte att jag ska komma före dig, bara att jag också ska få plats. Tar dom slut om jag står i kön får ju jag också gå hem utan. Jag tycker helt enkelt att det är rimligt att man allokerar både till butik och online!

Av Peak0001
Skrivet av Soviac:

Hade ju varit roligare om de hade kunnat skicka ut konsollerna i tid. Främst till folket som har förbokat och redan betalat pengar för det. Istället för att sälja ex antal i butik där annat fölk kommer helt plötsligt på att de också vill ha. Sorry, men det sticker i ögonen.

Varför ska jag som hellre står i kö fysiskt i en butik komma efter andra som hellre står i en virtuell kö? Jag förstår inte den logiken. Låt mig få ha kvar min känsla av release day hype, så ska inte jag hävda att de som köper online inte ska få ha sina rättigheter kvar!

Av Peak0001

Klev in 10:15 på min lokala Elgiganten och knep en av många Series X. Härligt att det gamla vanliga butikskonceptet är alive and well. Hade inte tänkt tanken på förhandsbokning innan infallet kom över mig 10:06 och jag åkte och köpte en!

Av Peak0001
Skrivet av BasseBaba:

Deras besked var ju att dom endast ska säljas via ÅF. Dom har väl inte gått ut med att börja sälja FE via egen sida igen?
Så sjukt värdelöst.

Men problemet är väl att inga ÅF säljer FE utan bara partnerkort? Är ju trots allt FE-tråden.

Av Peak0001

Jag ser inte en enda beställningsmöjlighet på FE kort på Nvidias svenska hemsida. Gissar att det är kört då för både 3070/3080..?

Av Peak0001

Jäkligt snyggt! Precis den inspiration jag letade efter. Har du några bra tips på var du lärt dig, var du köper, hur du gör, etc. skulle det vara väldigt uppskattat!

Fortsätt att lägga upp mer bilder!

Av Peak0001
Skrivet av RekiN:

Spännande! Ska bli kul att följa. Det var underhållande läsning med bra bakgrundbeskrivning som fångade mig.

Blir nybygge för mig också i höst och jag vandrar själv i väldigt många tankar om vilka exakta komponenter som slutligen vinner drömpriset och får stoltsera sig i mitt chassi.

Tack för feedback! Jag har lagt mycket tid på research, så jag ser det lite som min dagbok och blir glad om någon annan kan ta lite tankar från min resa och kanske få till sitt bygge lite bättre! Kul att du uppskattade det!

Status just nu är lite på den negativa sidan minst sagt. Chassi restnoterat. Finns en indikation på att nästa leverans kanske kommer 4:e November istället för "inom kort" som det var sagt initialt :(. Lite av en bummer, då det kommer att bli otroligt svårt att bygga en dator utan chassi!

Liknande situation på nätaggregatet, då det inte längre har leveransdatum 27:e September, utan nu "okänt"!

Jag misstänker, baserat på att NR200P ligger överst på intresselistan på prisjakt.nu att det är många många som går i tankar att bygga runt Cooler Master. Därav att både chassi och SFX-agg är omöjliga att få tag i. Kopplat med Corona-läget, blir nog pallar stående med osäkra leveranstider som följd.

Som alla vet är ju även tillgången på RTX 3080 högeligen osäker också. Kommer nog att ta sina goda veckor innan detta projekt är klart. Men en mental note är väl att se till att få tag på chassi och nätagg som första stopp på en inköpslista, för då kan man ju i alla fall få gjort de inledande delarna av bygget!

Av Peak0001

NR200P Nybörjarbygge

Hej!

Kommer nygammal in i byggande, då bekvämlighet har övervägt och jag kört färdigbyggt under 2000-talet!

Det började suga i uppgraderingsvenen från min nuvarande MSI Nightblade X2-253 som är baserad på en 6700K och ett GTX 1080. Jag började undersöka både ett passande chassi och något som kunde stödja raidade M.2, vars hastighet jag upplevt varit en stor fördel med denna maskin. I samband med detta började nyheterna om Nvidia:s RTX 3000 serie dyka upp, vilket gav sista puffen att dra igång.

mITX kändes centralt för mig, då jag verkligen uppskattat footprinten på min Nightblade.

Ur chassiperspektiv tittade jag för ett år sedan suktande på ett Louqe Ghost S1, då det är så oerhört vackert och litet. Jag tror att begränsningarna som medföljer volymen är:
1. För tuffa för mig att fixa. Lite lättare vill jag ha det.
2. Tungt att vädra när det visar sig att nästa generations grafikkort har så enormt effektuttag.
Under sommaren dök reklam upp för Cooler Master NR200P och Jonas gjorde en ypperlig recension på sweclockers för detta chassi.

På moderkortssidan upptäckte jag snabbt att i princip alla alternativ i den range jag tittade på skulle täcka mitt krav på att kunna raida bootdisken. När jag började läsa guides på vad för vinster som realistiskt skulle kunna infinna sig (youtube från Tech Deals, bl.a.) började jag inse att man nog ska köpa en M.2 sticka för den budget man vill lägga, istället för 2 RAIDade stickor för samma pengar!

Jag har också varit sugen på att dra igång ett vattenkylt projekt. Dock har jag insett att jag inte är redo att börja där än. Jag börjar med ett luftkylt bygge, så får vi se vart jag går efter det är klart!

Inköpslistan blev då som nedan:
Cooler Master NR 200P - jag blev såld på Jonas test! Jag var tidigt inne på ett NZXT H210i, men blev orolig för att grafikkortet skulle hamna väldigt nära strömburen på detta. Utrymmet för ett stort grafikkort ser lovande ut i NR200P. Det ser också ut som att man kan få till ett rimligt luftflöde i detta, lite större, chassi - förutsatt vettig kabelhantering. Rejält irriterad på att det inte har ett USB-C i frontpanelen, men det är egentligen den enda verkliga nackdelen jag ser att det har. I övrigt tycker jag att ett SFX aggregat inte är optimalt, men man kan inte både ha kakan och äta den ur ett luftflödesperspektiv.
Corsair SF750 V2 750W - Inte mycket att säga här. Med en strömbudget som närmar sig 600W med ett RTX 3080, behöver jag headroom för hållbarhet. Det får helt enkelt bli 750W och det får kosta vad det kosta vill. Begränsat utbud i SFX tycker jag, men men...
Asus ROG Strix Z490-I Gaming - Jag lade inledningsvis en order på Asus ROG Strix B460-I Gaming då jag kände att jag inte kommer att ha någon överklockning igång och tänkte budgetoptimera. Det var också ett fint pris på detta kort. Mitt i beställningarna dök att annat fint pris upp på Z490-I och, även om det blev 1.300:- mer hoppade jag över till den lite lyxigare känslan av att ha "rätt" bräda på plats! Första gången jag går på Asus då jag tidigare varit en Gigabyte-man. Man ska dock inte vara för märkesfixerad tror jag.
Intel Core i7 10700K - Här var det tvekan ur många vinklar. Som på moderkortet gick jag inledningsvis för en 10600K, men ett intressant erbjudande gjorde att jag lade ytterligare 1.100:- på den processor jag helst ville ha. Här har jag ju funderat på AMD också. Jag ser bristen i avsaknad av PCIe 4.0 på Intels plattformar. Jag noterar också att det inte finns någon märkbar skillnad mellan att köra ett RTX 3000-serie kort över PCIe 3.0 och 4.0. Noterar också att urvalet på 4.0-SSDs är begränsat per idag. Om jag förstår rätt kommer inte DirectStorage och RTX IO att ge någon verklig footprint under det kommande året. Känns inte roligt att sakna en tick-in-the-box, men alternativet att vänta på Rocket Lake-S och 6 månader till är inte heller attraktivt. Andra sidan av myntet är att jag hörde om den lite krångligare resan som fanns i början av Zen-utrullningen med BIOS och kompatibilitetsproblem som Intel kanske saknat i större utsträckning. Jag vet inte om detta är hörsägen eller verklighet, men jag går lite på "ingen rök utan eld". Mycket mån om att detta inte är en religös diskussion, för mig var det bara convenience som styrde. Märksvalet mellan Intel/AMD blir ju också ett fundamentalt beslut som formar mycket av resten av valen. Kanske kan jag ana en svag märkes-bias hos mig själv här! Jag tänkte också på att gå för KF-varianten här, men beslöt att K-varianten möjligen har lite bättre andrahandsvärde om man ska byta någon gång down the line.
Be Quiet! Pure Rock 2 Black - Tänkte ett Noctua NH-U12S chromax.black inledningsvis. Valde att spara de sista milimetrarna genom att gå till Pure Rock 2. Jag vill gärna ha glassidan på i chassit. Sparade dessutom 400:- där. Tror inte jag förlorade så många grader? Återigen, tack till Jonas för chassirecensionen!
Corsair Vengeance Black RGB LED Pro DDR4 3200MHz 2x16GB - Tänka gå för Vanilla här. Dock blev det samma pris för RGB stickor som för vanliga, så jag tog bling... Visste ärligt talat inte varför jag skulle gå för högre frekvens här, men kanske får läsa på mer om hur man klockar minnen på ett bra sätt!
Samsung 970 EVO Plus Series 1TB - Här har jag inte bestämt mig ännu och heller inget köpt. Kommer att sätta upp systemet på en 256GB sticka och klona därefter. Senaste indikationerna var väl att minneskostnader är på väg ner från låga nivåer snarare än att vända uppåt.
Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming - Ville inledningsvis köra på ett Founders Edition, baserat på looks. Just nu ser det väl ut som tillgång och pris får styra. Jag tycker mig kunna uttyda marginellt mer positiva recensioner i stort på ASUS TUF än på Nvidias FE. Har inte fått tag på något kort ännu, så jag får väl börja att sätta upp maskineriet med inbyggd grafik!
Corsair Gaming K95 RGB Platinum Cherry MX Brown - Dags att byta till något nytt. Spelar MMO. Svårt att välja, men gick till slut med Brown över Speed.
Corsair Gaming Scimitar Pro RGB - Dags att byta till något nytt. Spelar MMO.

Mina funderingar och rädslor:
RGB eller Svart - Jag är svag för båda. Inget tydligt fokus här. Don't get stuck in the middle lärde jag mig i skolan!
Kablar - Jag har aldrig lyckats med kabelhantering. Jag har tyckt att det har varit så fruktansvärt tråkigt. Jag ser det här bygget som mitt flaskskepp! Jag ska ta mig tusan lägga tid på att få det snyggt. Spännande att se hur slutresultatet blir. Här vill jag gärna ha eventuell feedback och förbättringsförslag.
Fläktar - Två ingår i chassit, de får hamna i toppen. En plats för 92mm där bak, då jag kommer ha grafikkortet standardmonterat. Får jag plats med fläktar under grafikkortet i botten, för insug? Ska jag låta grafikkortet stå för insug? Räcker detta? Hur styr jag flera fläktar? RGB? Aura eller iCue? Många frågor, få svar. Här måste jag plugga+göra för att få till det.

Det var de inledande tankarna. Återkommer med uppdateringar längs vägen!

Besök galleriet här

Av Peak0001

Tack för bra guide. Mer sådant!

Håller på att veva igång byggandet själv nu och behöver alla basguider jag kan komma över...

Av Peak0001

Såtr €19,99 i min Steam. Är jag för sent ute, fastän det är 24:e Mars?

Av Peak0001

Gjorde en analys av lite komponentannonser ute på nätet och hamnade då mellan 30-40% dvs. mellan 5-7.000 vilket är det ni indikerat ovan. Känns skönt att få en verifiering, så:

Tack så hemsk mycket för hjälpen!

Av Peak0001

Hjälp med prissättning

Halloj! Ni som eventuellt är vana vid att sälja (jag är mest van vid att köpa ), vad skulle vara en rimlig summa att lägga ut min oanvända gamla speldator för? Sammanställt nedan vad jag investerade i komponenterna:

Corsair Obsidian Series 350D Performance Micro ATX Case with Windowed side panel 969 kr
Gigabyte G1.Sniper M5 - Micro ATX / Z87 1,790 kr
Intel Core i7-4770K - 8 trådar / 3,5GHz (3,9GHz Turbo) / 8MB / Socket 1150 (Boxed) (84w) (Upplåst) 2,599 kr
Gainward GeForce GTX 780 3GB PhysX CUDA 5,354 kr
Corsair Vengeance Pro DDR3 1600MHz 16GB 1,299 kr
Corsair PowerSupply (PSU) TX850M 850W 1,129 kr
Seagate Intern Hårddisk 600 SSD 480GB 7mm / ST480HM000 1,889 kr
Seagate Intern Hårddisk Barracuda 3TB (64MB / 7200RPM) (ST3000DM001) 690 kr
Lite-On Intern 12x Blu-ray Brännare IHBS112-37 (SATA) 895 kr
Cooler Master Hyper 103 CPU-kylare 179 kr
Summa 16,793 kr

Jag tycker generellt att beggat ska ligga runt 50% av nytt. Hur skulle ni resonera här (i procent av nypris eller i absolut pris)?

Tack på förhand!

Av Peak0001

Är det inte dags för Nintendo att bryta upp distributörsavtalet med Bergsala AB efter så många år. Varför tar Nintendo inte kostnaden att köpa ut dem som ett amerikanskt bolag hade gjort för att rädda kundupplevelsen?

Detta är inget annat än OCKER från Bergsalas sida. Jag vill köpa Nintendos produkter i Sverige, men med denna äckliga representation, kommer jag att göra mitt yttersta i att runda det lokala i ALLA framtida inköp.

Kund sedan Game & Watch tiden som tröttnat på att detta bolag ser till så att Nintendo Europa inte har något Club Nintendo på plats och alltid gått emellan med dyra pengar i verenda transaktion jag gjort historiskt. Vill inte ens tänka tanken på hur mycket de har skott sig på mig...