Inlägg

Inlägg som Dimman har skrivit i forumet
Av Dimman

Kollat så det inte är avstängt i BIOS? Ring och prata med Inet om teknisk support om du inte känner dig bekväm med att hitta inställningen själv. De borde nog informeras om problemet oavsett tänker jag.

Av Dimman
Skrivet av Penguin:

Med en lite förenklad modell av hur vajern kan rullas upp på en trumma (fyrkantig vajer som staplas perfekt och sålådes gör trumman tjockare med en "diameter" per lager) så kan man bestämma trummans tjocklek per varv med:
f(n)=2pi(r+n*k)*l/k
där
n = antalet lager man lagt på
r = trummans radie
l = trummans bredd
k = vajerns diameter

sedan beräknar man f(N)=4200 och får då ut hur många lager/varv det behövs för att få på 4200m kabel, även kallat N.
N*k+r ger sedan hur tjockt det blir på trumman (alltså hur mycket större radien är inkl. vajer).

Med en 0.5m tjock trumma som är 1m bred så blir det 52000 varv med en 12mm tjock vajer och en 630m tjock trumma när kabeln ligger på.

Var några år sedan universitetet så rätta gärna eventuella fel

Det har nog blivit lite galet ja 52000 varv för 4200m skulle innebära att ett helt varv är <10cm vajer (och att det förblir så för samtliga varv runt trumman). Blandat ihop cm och m möjligtvis i dina beräkningar?

Av Dimman
Skrivet av perost:

Säker på att du inte har en nolla för mycket där? Stål väger ca 8 ton/m³, och när jag kollade några sidor så fick jag ca 3,7 ton för kabeln vilket stämmer väl med att kabeln borde ha en volym på strax under 0,5 m³.

Jag är säker på att siffrorna är enligt vad kalkylatorn påstår, men numera också ganska säker på att kalkylatorn som sådan är trasig ja Jag tyckte också det lät extremt mycket.

Av Dimman

Glöm inte egenvikten i vajern, den är väl det största problemet Hittade nån kalkylator på nätet och angav 12mm diameter och 4200m längd. Fick ut att vajern som sådan väger ~30ton. EDIT: Trasig kalkylator. Vajern väger en del hur som helst.

Av Dimman
Skrivet av JonteP0nte:

Framework 13": väger 1,3 kg och är 15 mm tjock
MacBook air 13:" väger 1,25 kg och är 11,3 mm tjock

Och då har Frameworken mer energitörstig hårdvara och aktiv kylning.

Skrivet av dlq84:

Min Slimbook Executive 16 är 16" och väger 1.5kg, bara 250g mer än Air 15. Den är 8mm tjockare men o andra sidan kan jag uppgradera RAM, och SSD och byta Batteri väldigt väldigt enkelt, minimikrav för mig att kunna göra det.

"Dubbelt så tjock" var väl mer tänkt att tolkas metaforiskt än absolut...

Det låter med andra ord som att om man skulle få ner tjockleken på laptopsen i era exempel så skulle man behöva göra kompromisser. Låter lite som det jag sa va?

Av Dimman

Man hade kunnat få den dubbelt så tjock och tung med bättre möjlighet att skruva isär, men då hade det klagats över det istället. Man behöver ju inte vara raketforskare för att förstå att det krävs kompromisser om man ska få plats med allt i det lilla trånga paketet.

Av Dimman

Har nog ett par tre stycken Zedboards hemma, undra om man är miljardär nu med andra ord?

Av Dimman
Skrivet av Felixark:

"Kia själva anger konkurrenter som Volvo EX90, EQE SUV och MX"

Alla dessa bilar kostar runt 1-1,5 miljoner. Känns bara fel för KIA har aldrig sätt dom som ett premium märke i miljonklassen.

Det står dock i artikeln som länkades att KIA själva inte avser att prissätta den som "premium". Vi får väl se senare i år om det stämmer eller ej

Av Dimman

Fiber till fastigheten och nätverksuttag ("datajack") i varje lägenhet. Finns ingen rimlig anledning för fastigheten som helhet att dra ut fiber till varje enskild lägenhet som många redan påpekat.

Har du frågat vederbörande vad den anser att problemet är? Jag tycker det låter som att någon är möjligtvis oinformerad och möjligtvis har en bild av att "fiber är mycket bättre"...

Lite löjligt egentligen med tanke på att stora aktörer gärna kallar sina trådlösa lösningar (4G/5G) för "trådlös fiber" eller "fiber via radio", det om något borde vara kriminellt.

Av Dimman
Skrivet av skanepiraten:

Hade alla dagar i veckan köpt en ny istället !

Mvh

Jag håller med.

Frågan är väl hur mycket du värderar din tid. Jag vet att den lokala återvinningscentralen här återbrukar de vitvaror som går att återbruka, så det kan ju minska ”den-går-kanske-att-reparera”-ångest.

Av Dimman
Skrivet av suzerain:

Upptäckte Skraeckoedlan nyligen. Vet inte hur många gånger jag lyssnat på El Monstro senaste månaden.
https://youtu.be/2ApoFrEwGL8

Såg dom i Lund förra helgen! Lät ganska surt rent sångmässigt men det var något mysigt över det hela ändå

Av Dimman

Instämmer i vad @Thomas är inne på ovan.

Sammanfattat så föredrar jag att ha binärpaket som default med möjligheten att installera från source vid behov; dvs Arch. Förenklat så finns det inga märkbara fördelar för dig att köra Gentoo. När du har ~10års erfarenhet senare och vill tokoptimera dina binärer mha byggflaggor så kör Gentoo då. Du kommer bara bli frustrerad när byggflagga X saknas i ditt paket och det behöver byggas om. Det slutar med att du slår på de flesta byggflaggor för att slippa det, och voila nu har du nog till och med ett större/mer bloatat resultat än vad Arch ger dig. Du har dessutom slösat timmar på att komma dit

Av Dimman
Skrivet av svolter:

Såg precis att jag uppenbarligen skadat bilen när jag bytte till sommardäck, domkraften ser ut att hamnat fel på ett ställe och böjt in plåten under tröskel, som sin tur skapat en liten buckla i sidan.

Vagnskadegaranti gäller det ens för sådana här situationer? Försöker läsa mig till men tolkar det som det endast täcker trafikolyckor, nedfallna träd eller skadegörelse. Inte om man råkar skada bilen på något annat sätt, som t.ex. med en domkraft själv.

Någon som är mer kunnig i ämnet och erfarenheter som ge lite klarhet?
Bilen är förövrigt några månader gammal, så det är vagnskadegaranti på den.

Tyvärr är domkraftsfästen rena katastrofen på nya bilar jämfört med gamla.

Som flera andra nämnt så ligger oftast självrisken hiskeligt högt (runt 10 000kr). Beroende på var skadan är så hade jag också sökt mig till någon annan som kan reparera. Jag fick för några år sedan ett par riktigt fina bucklor i sidan på dörren efter att någon i***t slagit upp sin bildörr stenhårt i sidan på min. Jag vände mig till en firma som specialiserade sig på att fixa denna typ av skador. Det tog honom ~45minuter och sen fanns inte ett spår av bucklorna kvar Det kostade mig ~1000kr.

Av Dimman

För sakens skull så bör det nämnas att det finns ingen form av "trådlös fiber". En fiberkabel består av en eller flera fibertrådar, glasfibertrådar.

Det är en rent vilseledande marknadsföringsterm för att folk normalt associerar fiber med en snabb och stabil uppkoppling.

Av Dimman
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Folk idag har lite större liv än så.. De åker kollektivtrafik som kan ta flera timmar, dessa kan de fördriva med att spela eller annat. Sedan använder de mobilen till annat.
Det är inget märkvärdigt att vara bort över 12h en dag. Om de skulle vid kvällen ha batteritorsk så kommer de ej hem med tåget, då de har biljetterna i mobilen. Det kan även vara så att man blir borta dagen fast det är ej planerat.

Det finns hur många anledningar som helst att man upptäcker att man har ont om batteri och behöver ladda mobilen någonstans. Och mobilen är en sådan viktig sak som den inte bara går att stänga av då man ej kommer hem utan.

Btw jag skaffade trådlös laddare till min mobil. Den sög hårdare än vad jag trodde. När man har ett tjockt plånboksfodral så blev fodralet varmt, men mobilen laddade dåligt.

Så min trådlösa laddplatta så ska man först försiktigt ta ur mobilen ur plånboksfodralet, därefter lägga mobilen på plattan och den laddar. När den är färdigladdad så ska man försiktigt stoppa in mobilen i fodralet igen.
Ja, detta är ju så mycket enklare än att plugga in och ut en vändbar kontakt.

Det sista med Applehatarnde polare så är Applefanboys komiska. Man hatar inte en varumärke för att man ogillar deras val eller har alla deras kablar. Jag gissar du inte har bits till t.ex. min wera skruvmejsel vare sig hemma hos dig eller på ditt jobb, det innebär att du hatar wera. Utan att du inte ser behovet att även ha bits som passar den.
https://www.automation24.se/skruvmejselsats-med-utbytbara-kli...
-Bitsen ser identisk ut i fästena, man tror de passar. Men de är typ 1,0 mm tunnare så andra bits går ej in ens med våld. Orsak varför, jo de tjänar bra pengar på bits eller nya mejselsatser. Konkurrenten wiha gör likadant.
Vi konsumenter som köper dessa prylar, så kör många samma argument som här i tråden. Att vad spelar det roll om man ej kan använda andra bits? Det finns även argument att vanliga bits har dålig kvalite och det är bra att man ej kan råka använda skitbits när jag skruvar på elektrokprylar.

Poängen är att du svarat på allt annat mellan himmel och jord än mina frågor. Varför skulle USB-C på iPhone göra att android-användare helt plötsligt skulle se den som ett mycket mer intressant alternativ?

Om du ska iväg, ta med en kabel till mobilen. Problemet löst. Så återigen, vad är problemet?

(Helt orelaterat egentligen, men för sakens skull kan nämnas att jag har hela den uppsättningen Wera VDE-mejslar...)

Av Dimman
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vad är problemet med en Nokia 3310? Inte mycket om man inte gör något att tala med telefonen. Sedan finns det folk som gör lite mer och då får man ladda sin mobil oftare.
På frågan hur usb c påverkar så är just laddning en av de mest grundläggande saker som alla gör på sin mobil och man vill att det ska finnas laddkablar i princip överallt.
Just usb c kabel är en sådan kabel man aldrig behöver fundera på om den finns någonstans.

*edit*
En som spelade och då varade batteriet på iPhone 14 Pro 4h 20 min.
https://www.youtube.com/watch?v=eElgq7JFN84
Sedan visst alla spelar inte så mycket varje dag men man gör annat som drar mycket ström. Det är inget supermirakel med iPhones batteritid, det som dock är unikt är att folk betalar upp emot 15 000kr för en mobil och knappt använder den så mycket. Och då säger att batteriet varar superlänge för de ej använder mobilen så mycket.

*edit2*
Detta är för övrigt snart en icke iPhonefråga. Och det är detta jag och andra väntar på, då skulle jag kunna tänka mig acceptera en iPhone som jobbmobil gratis. (för dyr privat och någon Samsung S23 blir det ej heller, kanske Samsung Fold 5, men det är en annan produkt)

Aah okej, så om jag förstått det hela rätt: Om man spelar ungefär 4,5h på mobilen så är batteriet i princip slut. När man spelat så länge vill man gärna bege sig till en polare, men i och med att man har just spelat länge så är man då ganska trött och seg. Av den anledningen glömmer man bort att ta med sig laddaren hemifrån. När man anländer till polaren (Apple-hatare) så är det redan för sent, ingen laddkabel i sikte.

Är det ungefär rätt tolkat?

Av Dimman
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Typ alla vet att med väldigt stor sannolikhet så kommer den svindyra iPhonen man köper ha en laddkontakt som snart inga nya prylar längre kommer att ha. Och föga förvånade verkar detta inte ett dugg påverka försäljningen negativt.
Däremot finns det många (speciellt android ägare) som vid övergång till USB C ser iPhone som en väldigt intressant alternativ om de tänker köpa en dyrare telefon.

Ärligt talat, vad är problemet? Det är en sladd mellan laddaren och telefonen som skiljer. Det finns väl ingen vettig laddare idag som inte har antingen ett USB-A- eller USB-C-uttag?

Det kanske är ett problem med Android-telefoner, men jag kan nog räkna på en hand de tillfällen jag behövt ladda telefonen hos någon annan. Jag har nog ungefär vid 0 av dessa tillfällen stött på problemet att det saknas rätt sladd.

Hur många pluggar i externa tillbehör i sin telefon? Det får jag nog också räkna till 0 i antalet gånger jag haft ett behov av att göra det. Har svårt att se att en majoritet skulle ha det behovet också.

Så återigen, vad är problemet? Varför skulle USB-C göra att "många (speciellt androidägare)" helt plötsligt skulle se iPhone som ett "väldigt intressant alternativ"?

Av Dimman

Visst minns man hypen kring Matrox Parhelia (och dessvärre även besvikelsen när det väl lanserades)

Av Dimman
Skrivet av Delerium:

Minns att man dreglade över Athlon64 FX-51 när den lanserades i september 2003 till Socket 940.

https:/hexus.net/tech/reviews/cpu/625-amd-athlon64-fx-51

För egen del blev det dock Socket 939 plattformen så småningom.

Ja men eller hur! Nu minns jag inte tillverkaren, men det fanns en fet kylfläns i ren koppar som var top-of-the-line runt den tiden ocksp. Vet inte hur många gånger man satt med båda produkterna i kundvagnen och drömde om att klicka på ”Slutför köp”

Landade ett par år senare i en Opteron 146 istället. Det var en riktig bang-for-the-buck-processor på den tiden.

(Lite off topic, men runt samma veva, något tidigare kanske, så beställde vi en 1700+ (1,46GHz, 133x11) och Winbond-minnen till brorsan. Han fick givetvis de bästa revisionerna av båda så vi skrämde upp den i 2GHz (200x10) och 2-2-2-5 timings på minnet. Den rullade på så jäkla bra i den setupen att burken efter några år inte längre kunde bootas i originalfrekvens )

Av Dimman
Skrivet av DaNi8331:

Inga problem att vara utan lastbalanseringen?

Nu har jag ingen Tesla-laddare utan en Garo GLB, men det spelar ingen större roll. Det beror på vad du har för huvudsäkringar och hur mycket last du har från huset.