Inlägg

Inlägg som Ensto har skrivit i forumet
Av Ensto

Testat lite brandstyrningar i en stor anläggning. Innebär t.ex att man aktiverar brandgasventilation, stänger branddörrar/brandportar, aktiverar det talade utrymningslarmet, larmöverföring mot SOS Alarm m.m.
Även testat det talade inrymningslarmet.

Det gäller dock att man vet vad man sysslar med. Annars står räddningstjänsten utanför dörren inom 10 min :).

Av Ensto

Nu sitter jag själv på Bishop Arms. Lite bättre :).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ensto
Skrivet av Kalium:

Gå hem och sätt dig vid datorn istället

Frestelsen för en öl blev förstor ikväll :).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ensto

Sitter ensam på The Green Lion Inn (pub) i Malmö. Astråkigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ensto

Blev medlem på Mötesplatsen för en vecka sedan. Varför bor alla de snygga och trevliga tjejerna så långt ifrån som det bara går!? Ska nog fan flytta, bor i södra Skåne.
Har hittills haft 170 besök av ca 100 tjejer. Frågan är bara om man ser bra ut eller bara ser rolig ut? Det kan man aldrig veta själv :D.

Av Ensto
Skrivet av Lingen123:

Hej!
Jag behöver en transformator som omvandlar 230v till 12v DC 1,5A.
Har en nu men den är för stor, har letat lite på elfa och electrokit.com men jag hittar inga som passar mig.
Den ska vara så liten som möjligt, den ska helst inte ha stickpropps-kontakt heller.

Tack på förhand!

http://www.kjell.com/sortiment/el/belysning/transformatorer/l...

Av Ensto

Idag så har jag anslutit en brandport till en brandlarmsanläggning och programmerat in en logisk funktion till porten för ett brandscenario. Jag har även anslutit ett fasadnyckelskåp och ringt in räddningstjänsten för genomgång av funktion samt nyckelplacering.
Inte mycket med andra ord :).

Av Ensto

Att dra in på försvarsmaktens resurser drabbar väl även institut som FOI då försvarsmakten är deras största kund. Och då drabbas en del av den teknologiska utvecklingen som är viktig för samhället?
En magkänsla :).

Av Ensto

Jag utbildar mig själv ibland fastän jag ej behöver det. Mitt mål är att bli extra sakkunnig inom brand/utrymning.
Beställde rekommendationen Vägledande markering Nödbelysning.

http://www.brandskyddsforeningen.se/webbutik/rekommendationer...

Av Ensto
Skrivet av aka-tora:

Jag jobbar i Väst/Dalsland. Jag jobbar deltid, och är därför inte helt insatt i allt arbete som görs för att minimera falsklarm. Men vissa förändringar har gjorts den sista tiden, befäl/heltidspersonal åker ofta på automatlarm mm, innan hela styrkan/gruppen kallas. På så vis kan också många falsklarm på te.x industrier elimineras, det belastar heller inte skattebetalarna på samma sätt.

Ja, du har helt rätt. IVPA är känsligt och svårbedömt, speciellt för den som ringer in larmet. Kul diskussion, du verkar insatt i ämnet.
Mvh

Låter som om flera regioner börjar köra samma race då :).
Anledningen till att jag undrade var just för att det är mer falsklarm än vad folk i samhället tror. Och jag köper det, kommer det ett utryckningsfordon med ljudande sirener och påslagna blåljus så tänker man ju ej direkt: Ah, det är nog bara ett falsklarm :D.

Citat ur kvalitetsplan: En tredjedel av Räddningstjänsten Syds årliga utryckningar utgörs av automatiska brandlarm. Av dessa är över 90 % oönskade larm, dvs. automatlarm föranledda av andra orsaker än brand.

Återgår till ambulansutryckningar.
Detta är de generella prioriteringsgraderna:

Prioriteringsgraderna.

Om inte annat avtal finns så skall SOS-operatören hålla sig till den åtgärd som anges vid de olika prioriteringsgraderna:
•Prio 1 Akut livshotande symptom eller olycksfall
Definition:
Uppdrag med högsta prioritet där patient bedöms ha akuta livshotande symtom.

Kommentar och användningsområde:
Närmast tillgängliga ambulans utlarmas enligt larmcentralens prioritering. Ambulansens personal bedömer behovet av körsätt (snabbt) till hämtplatsen och påkallande av fri väg med siren och/eller blåljus.

•Prio 2 Akut men ej livshotande symptom
Definition:
Uppdrag med hög prioritet där patient bedöms ha akuta men ej livshotande symtom.

Kommentar och användningsområde:
Närmast tillgängliga ambulans tilldelas uppdraget. Ambulansen kör utan siren och blåljus.

•Prio 3 Övriga ambulansuppdrag
Definition:
Prioriterat uppdrag där tillsyn och vård kan behövas av medicinsk utbildad personal och där rimlig vänteperiod inte bedöms påverka patients tillstånd.

Kommentar och användningsområde:
Ambulanstransport vilken ej betraktas som allvarligt fall. Ambulans tilldelas uppdraget med beaktande av den totala beredskapen för allvarligare händelser.

•Prio 4 sjuktransport/sjukresor
Definition:
Sjuktransport av patient från hämtplats till destination. Uppdrag där det inte krävs tillsyn eller vård av medicinsk utbildat personal under transporten.

Kommentar och användningsområde:
Transporten kan genomföras av fordon som ej definieras som ambulans, t.ex. sjuktransportbil eller taxi.

Av Ensto

När sådant här uppdagas så är min första tanke, hur många produkter av annat slag har redan slingrat sig förbi innehållsförteckningen oupptäckt lite då och då?

Av Ensto
Skrivet av aka-tora:

Jag jobbar på räddningstjänsten som brandman. Vi åker på IVPA (i väntan på ambulans) larm. Det handlar oftast om hjärtstopp eller andnöd. Ja, ambulans kan dirigeras om, ifall det skulle komma ett larm med högre prioritet.

Vilken region tillhör du?
Jag är lite intresserad av hur andra regioner bekämpar falsklarm för att minimera onödig blåljustrafik på våra vägar. I Skåne så har Räddningstjänsten Syd ett krav genom sin kvalitetsplan på att alla nya brandlarmsanläggningar som är godkända enligt SBF 110:6 skall använda sig av minst två kanaler på larmsändaren. Något som kallas för verifierad brand.
Om en larmpunkt löser brand så utrycker ett mindre utryckningsfordon (tekniskt service). Om två larmpunkter löser så tillkallas räddningstjänst.
Värmedetektor, bibrandskåp, aspirerande detektor i ställverkstransformator, ventilationsaggregat etc. löser alltid tvåpunktslarm direkt.

Om nu räddningstjänsten även gör såkallade IVPA utryckningar så är det ju ytterst viktigt att allt onödigt kan elimineras.

Av Ensto

Jacka:

Plånbok, Mobil, Treo, Bilnyckel, Hemnyckel och Brandkårsnyckel :).

Av Ensto

Fyfan vad jag är sliten nu. Har sedan i juni presterat som två personer samt att jag har gjort massor med uppgifter som ingen annan i företagets historia har gjort under samma anställningsform.

Jag har för brandlarmet varit: Installatör, Konsult, Projektledare, Driftsättare, Besiktningsman (internt), Sakkunnig (SBF 110:6). Det är det absolut värsta jag någonsin har varit med om. Jag tänker aldrig mer göra om detta igen. Allt detta på ett jobb som ligger runt 11000 arbetstimmar (Alla typer av elinstallationer).

Av Ensto
Skrivet av Nightcrawl:

Låter ju sjukt, har ni någon provisionsbaserad eller ackordlön? Annars kan man ju tycka att sådant är en del av arbetsuppgifterna. Att arbetet skulle ta längre tid påverkar ju inte dig, det påverkar företaget då ni inte bara fokuserar på själva arbetsutförandet. Att upptäcka fel i tid innan det levererats lönar sig dock ganska snart, om inte annat i good will. Kanske dock är annorlunda om det tillkommer arbetsuppgifter och företaget förväntar sig att ni får större arbetsbörda på samma antal timmar.

Relativt höga ingångslöner för fullbetalda (likvärdig med lägsta ingångslön för en högskoleingenjör). Och sedan ackordslön på det. En fullbetald innebär 1600 timmars lärlingstid samt 3 års arbete. Ingen annan erfarenhet krävs. Och de som har stor kompetens och arbetsengagemang får inte en spänn mer i lön.
Det finns även tillägg för elarbetsansvar, kontrollansvar samt ledande montör.

Av Ensto
Skrivet av Nightcrawl:

Känner igen det där beteendet från tidigare arbetsplatser. Gemensamt för dom är att det är mycket missnöje och dålig sammanhållning på företaget. Kan verkligen ta bort glädjen med att gå till jobbet. Blir liksom lite ansträngt.

Det är ett helt otroligt beteende.
Hade en konversation för några dagar sedan som gick till så här:

Gubbe: Vad gör du?
Jag: Jag markerar på ritningen med märkpenna då besiktningsmannen kräver att få se en egenkontroll.
Gubbe: Har du ersättning för det?
Jag: Nä, eftersom alla skall utföra egenkontroll enligt avtal oavsett.
Gubbe: Var står det?
Jag: I montörspärmen vi fick ut.
Gubbe: Allt som inte är viktig information från firman åker i sopnedkastet.
Jag: Hur vet du att du har gjort rätt och inte glömt något då om du inte kontrollerar?
Gubbe: Det är inte mitt ansvar.

Alltså man baxnar.

Av Ensto

Idag så jobbade jag till 16:00 (jobbar mellan 07:00 til 16:00. Då var man en firmavänlig jävel som ställer upp för företaget och bidrar till sämre tider framöver enligt gubbgänget.

Frukost mellan 09:00 till 09:30 och lunch mellan 12:00 till 12:30. Kommer man in en minut försent så har man ställt upp för företaget. Och behöver man senarelägga frukost eller lunch så ställer man upp för företaget. Och så är man firmavänlig för att man inte begär ersättning eftersom rasten inte hölls på ordinarie tid. Men åt andra hållet gör det inget då man alltid ska sitta över några minuter. Och reser man sig upp i tid och går ut så ställer man upp för företaget.

En gång så var vi inbjudna till en obligatorisk träff med föreställning och mat efteråt. Det skulle börja kl 14:00 och vara över runt 16:00.
Föreställningen blev lite försenad (typ en kvart). Men när klockan slog prick 16:00 så reste sig gubbgänget upp ur publiken och utbrast: Nä nu är det kväll. Och så gick de hem. Några av gubbgänget satt kvar den sista kvarten tills föreställningen var över. Men så skriver de fan övertid för den sista kvarten.

Ja ni fattar.... Jag pallar snart inte mer.

Av Ensto

Rekommenderar följande gratisprogram:

CCleaner - Rensar upp skräp bland filer och register. http://www.piriform.com/ccleaner

Remove Empty Directories - Rensar upp tomma mappar. http://www.jonasjohn.de/red.htm

(Om du ej har SSD).
Auslogics Disk Defrag - Defragmenterar och optimerar hårddisken. http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/

Auslogics Registry Defrag - Defragmenterar registret. http://www.auslogics.com/en/software/registry-defrag/

(Endast avancerade användare!).
Auslogics Duplicate File Finder - Söker efter fildubletter och rensar på begäran. Endast för avancerade användare som vet vad de tar bort! Kan t.ex vara väldigt användbart bland foto och video. http://www.auslogics.com/en/software/duplicate-file-finder/

Av Ensto
Skrivet av jakobsjoqvist:

Hej!
Har installerat Windows 7 Professional på en kompis dator som har en skärm som har upplösningen 1280 X 1024 men när jag högerklickar och ska ändra upplösning till 1280 X 1024 så blir det 1024 X 768. Jag har senaste drivern till både "grafikkort" och skärm.
Finns det något program som gör att jag kan "låsa" den till den upplösning jag vill?

Vad är det för grafikkort? Du kan ju prova med att ändra upplösningen i grafikkortets kontrollpanel (om det finns sådan).

Av Ensto

1. Telia
2. ADSL 30 Mbit/s
3.

http://www.speedtest.net/result/2409616134.png