Inlägg

Inlägg som Laine har skrivit i forumet
Av Laine

Det är aldrig lätt med vatten, skönt att du fått det under kontroll! Slutskedet nu, passa på att njuta av det sista och inte stressa.

Av Laine

Första gången SFX-L känns befogat. Hoppas nu att denna utveckling går vidare till SFX.

Av Laine
Skrivet av Albert:

Kanske en dum fråga, men jag undrar på vilket sätt detta är bättre på lång sikt. Jag upplever att jag får ont i baken efter att ha suttit länge på hårda stolar eller hårda säten på bussar och tåg. Mitt intryck är att utvecklingen går mot att säten av olika slag blir allt hårdare, så det finns säkert fördelar med detta som jag inte förstått. Vore intressant att få veta mer om det.

Med förutsättning att stolen i grunden har ergonomiskt korrekt utformad profil för personens kroppstyp, vikt och längd så tillåter inte en hårdare stoppning samma avvikelse från den tänkta sittställningen som en (för) mjuk stoppning. Mjuk stoppning kan ge en insjunken sittställning som kan upplevas bekväm för stunden men vara skadlig på längre sikt, där axlarna rullas framåt samtidigt som ryggen kurvas utåt och huvudet förs framåt.

Intressant läsning från kurs kring utformning av stol, tar även upp bland annat blodcirkulation som ett exempel;

Seat Cushioning - recommended thickness at 1.5-2". Cushion should be firmer in back and thicker while less firm and thinner at front. Too much cushioning can cause the body to sink into a chair constraining movement. A soft chair may be comfortable at first, but as the body sinks blood circulation lowers, skin temperature rises in affected areas, and compression under thighs increases. These factors combine to increase discomfort. http://ergo.human.cornell.edu/dea3250flipbook/dea3250notes/si...

Utöver det, mer åt hälsa och rörelse, är det också nämnvärt att utveckling av muskulatur och naturlig hållning mycket väl kan påverka upplevd bekvämlighet och tröskelvärden för problem.

Av Laine

Galet, galet, galet! Gillar verkligen hur kablarna går ordnat från nätdelen fram till moderkortet, men sedan får löpa fritt och naturligt, mycket vackert resultat.

Av Laine
Skrivet av Epic:

Själva datorn är sponsrad, men komponenterna fick vi välja helt fritt. Valet föll på Intel för att den främst ska användas till spel och VR, och då kändes det som det bästa alternativet.

Det huvudsakliga syftet var att göra ett kul bygge ihop med Nerdphilia och Matgeek. Allt annat är en bonus!

Nej, det är förbjudet att försöka göra något roligt på sidan, särskilt tillsammans med andra underhållande personer.

Tillbaka till att rapportera om samma lösa hårdvarurykten som alla andra nyhetssidor. Här finns ingen tid att spilla, jag hörde att FM2-sockeln kanske ska få silvriga skruvar istället för svarta.

Av Laine
Skrivet av tBiorrith:

Jag läste "Test: Gamingstol med läder" på SweC framsida och tänkte direkt att Laine var i farten och testar. Jepp. Det var var Laine som testar.

Har sökt hjälp, men det fanns bara tygstolar på mottagningen?!

Skrivet av FireFox:

@Laine: "Öppningarna i stolsryggen består tråkigt nog av plast, här hade jag gärna sett att Noblechairs valt aluminium istället".

Förstår det estetiska i att använda aluminium men snarare ett smart drag att inte använda aluminium då det i kombination med svett får metallen att korrodera med tiden.

Ett tips till de som skaffar en Noblechairs och tycker att den är aningens för hög, man kan få en gascylinder som skiljer ca. 19 mm mot original om jag minns rätt från Noblechairs.

EDIT: Läst hela testet nu och vad gäller gascylinder får man mejla företaget för att få en, fick min utan kostnad.

Tror du att en eventuell anodisering skulle bromsa eller hjälpa mot korrosionen? Mitt förslag var dels för intrycket, som du skriver, men också hållbarhet på längre sikt. Det är väldigt mycket tryck på plasten från lädret, iallafall när stolen fortfarande är ny.

Bra poäng med att kontakta kundtjänst angående gascylinder! Jag fann inget om detta i instruktionsboken eller på hemsidan, och efter en sökning såg jag att tidigare kunder fått köpa lösa cylindrar för att lösa problemet.

Ska se om jag kan lägga till det i artikeln!

Skrivet av Rattnalle:

Läder är å andra sidan inte eftersträvansvärt i en stol man ska sitta länge i. Är det PU-läder eller naturligt läder förresten? Såg inte att det nämndes. PU-läder som används i t ex bilar på alla normalt prissatta modeller är ju plastlackat och därför andas det dåligt. Finare bilsäten är ju normalt ventilerade av den anledningen.

Angående avslappnade sittställningar så har de Kinnarps-stolar jag haft på jobbet hittills haft både generös gungfunktion samt lutning bakåt till den grad att man tror att stolen ska välta bakåt och det är fullt möjligt att ta en bekväm tupplur i den.

Problemet med benämningen PU-läder är att det finns versionen som du nämner, men också versionen som är helt syntetisk. Det Noblechairs med flera väljer att kalla PU-läder i sina produkter är den helsyntetiska, veganska versionen (alltså inte versionen i artikel). Därmed finns ingen vettig dokumentation kring vad det är för typ som använts i denna stolen, utöver att det är äkta. Men det är en hård och något glatt yta, så jag misstänker att det är djurläder bunder med polyuretan. Lädret jag köper i bulk privat är betydligt mer matt och grovt till ytan.

Den Kinnarps jag normalt använder är någon äldre, skinnklädd version men jag kan inte finna en modellbeteckning. Kromad stålbåge från sits upp till armstöd och löpandes runt stolsryggen. Den har väldigt begränsade möjligheter till slappande.

I övrigt är det roligt med så aktiv diskussionstråd till artikeln, fortsätt gärna med alternativ och tips för läsare som letar efter ny stol! Och håll gärna utkik efter @Björn Endre kommande test på Icon!

Av Laine
Skrivet av zetruz:

Väldigt snygg, men själv skulle jag ta en Kinnarps alla dagar i veckan för sådana pengar.

Det är roligt att du nämner det!

Jag kollade på lite alternativ innan jag valde att dela ut rekommendationen i sammanfattningen, då jag var lite kluven initialt.

Kinnarps har för närvarande fyra olika modeller i sortimentet, justerade för 25% moms är prissättningen följande:

  • 5000 - fr. 4 361 SEK

  • Capella CF121 - fr. 8 779 SEK

  • Capella CF110 - fr. 7 151 SEK

  • Plus[8] - fr. 8 870 SEK

Prissättning

Detta för stolar i tyg, några alternativ i läder fann jag inte. Normalt rekommenderas en begagnad Kinnarps, men det tycker jag inte riktigt är en rättvis jämförelse.

Sedan begav jag mig ut på prisjakt och försökte finna konstläder eller tyg (upp till 3 000 SEK) och läder (upp till 6 000 SEK), och alternativen är förvånandsvärt få. Herman Millers simplare modeller börjar på ca. 7 500 SEK och vandrar snabbt uppåt.

Jag är övertygad om att majoriteten av märkesstolar som säljs i samma eller högre prisklass är mer ergonomiskt korrekta för längre stunder av sittande, men erbjuder samtidigt sämre funktionalitet för mer avslappnad positionering (om det värderas). Om jag istället väljer att kategorisera stolen som "gamingstol" - vilket är kategorin Prisjakt delar in den i - är utbudet av alternativ ännu sämre.

Men sedan är det också den där viktiga punkten, kan man verkligen sätta ett pris på sin rygg?

Av Laine

Håll utkik på vilket håll den vinklade kontakten faktiskt är vinklad innan köp, då det finns modeller vinklade åt båda håll.

Av Laine

Så bra spel! Letat efter en modern efterföljare ett bra tag nu utan framgång.

Av Laine

Den viktiga frågan; hur blev filmen? Snorklande i korallrev låter riktigt häftigt, visa gärna!

Av Laine

Kurslitteratur: 22 års erfarenhet vid förhandlingsbord, ISBN: /post/17393479

Kurs ersätter 1LI116 - Harry Potter och hans världar - 7,5 hp.

Av Laine
Skrivet av emilakered:

Naj, naj, naj!

Av Laine

@emilakered Det ryktas om att WALL-E rör sig någonstans på mässgolvet, finns det chans att ni kan jaga ifatt denna vackra skapelse?

Av Laine
Skrivet av Spixel:

Håller inte med. Vad är det som kan "slitas"? Det är ju inte så att kretskortet förångas efter en viss tids användning. Det jag kan gå med på är att lagren på fläkten kan vara väldigt slitna, det kan man ju dock getto fixa genom att montera en vanligt fläkt istället när den ger upp. Hur mycket pengar man vill lägga på ett begagnat kort när det förmodligen kommer att komma nya modeller snart samt att det finns risk att marknaden kommer att svärma över med mining kort snart är en helt annan sak.

Tycker det är dålig idé att köpa grafikkort nu men inte för att det är ett mining kort.

Skickades från m.sweclockers.com

Inte specifikt kretskort, men komponenter så som kondensatorer och VRM har dokumenterade begränsningar på livslängd, vid viss temperatur ger det ett visst antal garanterade timmar livslängd. Precis som axiell och radiell lagerbelastning påverkar antal garanterade drifttimmar på ett kullager.

Exempel från ett slumpmässigt VRM-datablad från en Google-sökning:

Load life stability: ±0.05% maximum ΔR at +70°C at rated power for 2000 hours

Det betyder inte att komponenten tvärdör, men faller ur specifikationen och till slut dimensioneringen för konstruktionen.

Corsair har denna artikel som beskriver hur temperaturer påverkar livslängden på kondensatorer.

Grafikkort ämnade för spel kan ibland ha billigare komponenter än motsvarande beräkningskort, senare gjorda för att stå och tugga dygnet runt i många dagar. Sedan finns det så klart undantag med vissa eftermarknadskort på spelsidan som är ordentligt överdimensionerade när det gäller strömförsörjningen.

Edit: Med det sagt, det ska nog till väldiga omständigheter för att 3 månader av belastning ska sätta märkbara spår i livslängden på ett grafikkort till spel. Det jag syftar på är att elektriska komponenter slits likt mekaniska komponenter.

Av Laine
Skrivet av anon159643:

2 systems chassin har funnits länge, försäljningen har varit ungefär som man förväntar sig.

Jag försöker klura ut målgruppen för detta chassi och har svårt att finna den, hade det varit plats 2st atx så hade den varit intressant för många om priset var lägre. Nu så mycket pengar på ett chassi som inte räckte hela vägen..

Jag kan se två användningsområden, om än något krystat;

1) Förälder och barn vill ha var sin dator i samma rum, förälder är entusiast, kanske har flera grafikkort och budget för prisklassen.

2) Hårdvaruentusiast bygger påkostad dator och vill ha router eller NAS i form av mITX i botten av datorn för separat lagring.

Men förmodligen är det ett chassi som huvudsakligen kommer synas i utställningssammanhang, storleken är inte logisk oavsett användningsområde.

Av Laine

Det låter som att du får börja spela basket!

Utan för mitt hus finns det tydligen en riktigt bra skate-spot. Lyckligtvis är ingen i det gänget än så länge bra nog att hålla på i mer än tio minuter innan skadorna överväger nöjet, men den dagen kommer väl också.

(Hörlurar med Active Noise Cancellation är inte dumt!)

Av Laine

Förhoppningsvis teknik som också kan hjälpa till i nödfallssituationer vid funktionsnedsättning.

Av Laine

Riktigt bra genomgång och video!

Fläktkapitlet är i högsta grad relevant även för radiatorer till vattenkylning, särskilt genomgången av fläkttyper med avvägning för luftflöde och statiskt tryck, och ger svar på många vanliga frågeställningar där.

@nikka efterfrågade forumiternas egna lösningar i slutet av videon, är här mitt bidrag.

En Thermalright AXP-120 CPU-kylare monterad med adapter på ett Nvidia GTX670.
Av Laine

Vilket teknologiskt underverk, det måste varit en riktig utmaning att korta av Vega's annars så kompakta konstruktion.

http://www.guru3d.com/index.php?ct=articles&action=file&id=33719

Skönt för strömförsörjningen som slipper köpa pendelkort till jobbet.

Av Laine

Tjo! Jag har TS-228A i min ägo ett par dagar till, så om det är någon del ni känner att jag har missat och bör kolla in, eller om det finns någon benchmark som inte är för avancerad att sätta upp så kan jag försöka komplettera här i tråden, då mina användningsbehov reflekterade i artikeln inte nödvändigtvis stämmer överens med era.

Gällande torrenting via Qnap Download Station så testade jag det allt som hastigast och lyckades föga förvånande saturera 100/10 mbit uppkoppling de få stunder trackern erbjöd det. Jag hittade inget vettigt sätt att emulera torrent-nedladdning över en gigabit-uppkoppling internt.

I dagsläget finns inte TS-228A listad på Prisjakt, utan det är föregångaren TS-228 som dyker upp i en sökning. Prisutvecklingen på föregångaren visar att enheten strax efter lansering sjönk från 2000 kronor i lanseringspris till närmare 1500 kronor väl listad i butik. Omdömet och slutsatsen för TS-228A i artikeln gäller dagens prispunkt (och MSRP) ca. 2000 kronor, men om den i framtiden följer föregångarens mönster blir den desto mer konkurrenskraftig.

Genomgång av Molnlagring med MyQnapCloud

Genomgång av Mobil administration med Qmanager

Skrivet av Archibald:

Gjordes nätverksöverföringsrna över NFS eller SMB? Vilka versioner av respektive protocol användes?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är över SMB från Windows 10 Home till TS-228A med QTS v4.3.4.0526.

TS-228A är manuellt inställd på SMB 3 i Qnap QTS, och Get-SmbConnection returnerar Dialect 3.1.1.