Inlägg

Inlägg som Frallan har skrivit i forumet
Av Frallan

Jag kan se eftersläpningar i BF2 t.ex. Aldrig i filmer dock. Men som sagt, jag har lätt för att upptäcka eftersläpningar som andra inte ser eller märker av. Däremot inte sagt att eftersläpningarna är stora eller irriterande, jag tycker den är utmärkt att spela på, med bra färger och bra svärta som mer än kompenserar för den lätta eftersläpningen som kan förekomma. Är man däremot en sån som gladeligen offrar bildkvalité i övrigt för att få en absolut eftersläpningsfri bild så är 214T inte helt rätt, men å andra sidan finns det få eller inga 20"+ skärmar som är helt utan märkbara eftersläpningar för den känslige, utan då är det en 19" TN+film-skärm som gäller. Då får man å andra sidan knalla omkring i grådis i Doom 3 och inte i mörker....

Skärmar med PVA-paneler, som Samsungs 214T (för övrigt alla Samsungs 20"+ skärmar har PVA-paneler och några 19", t.ex. 193P+ och 970P) har en lite speciell responstid. Ett diagram på X-bits Labs förklarar det bäst: http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/response-compe...
Titta på 193P+ längst ner på sidan. Överlag är responstiderna bra, sällan över 20 ms (vilket i pratiken är en bra siffra) men mellan ett par gråskalor så blir responstiden ända upp till 85 ms. Har inte sett några tester på just 214T, men jag är säker på att den kommer uppvisa samma sak om den testades på samma sätt.

Men jag kan iaf rekommendera skärmen till spel och jag är glad som ett barn över att jag köpte den.

Av Frallan

Har haft min Samsung 214T sen igår, så jag har inte riktigt junnit vänja mig än. Har erfarenhet från en del billiga 17 & 19" TFT:er (HP, Acer m.fl.) från arbetet och 214T är i en helt annan liga. Jämfört med min egna gamla Samsung 957DF (19" CRT) så är 214T såååå mycket bättre. Storleksskillnaden upplever jag som enorm, skärpan brutalt överlägsen o.s.v. Tom svärtan är bra, men det brukar den vara på PVA-paneler. Jag kan bara upptäcka två nackdelar: Ljusstyrkan, som visserligen kan regleras, men när den står på 100 som den gjorde från början så är det som att stirra rätt in i solen. Den andra nackdelen är eftersläpningar. När objekt rör sig över skärmen snabbt blir dom oskarpa, men det är inte så speciellt mycket av den varan, har sett betydligt värre. Sen ska jag tillägga att jag är relativt känslig när det gäller eftersläpningar, de flesta verkar inte märka det på den här skärmen. Men ska du spela så se till att köpa från ett ställa med bra returrätt, för hur man upplever släpningar är subjektivt. Annars är allt kalas!

Av Frallan

Säker på att det inte är ironi? För egen del är jag mest sugen på OCZ 2 GB-kit med DDR500 med vettiga latencys som datorbutiken har till vettigt pris...när dom nu får in det. Det kittet finns testat på Anandtech för inte så länge sen.

Av Frallan
Av Frallan

För det första så går det inte att höja multipliern (svengelska så det räcker..), utan bara sänka på en Athlon 64. Att klocka genom att höja hastigheten på cpubussen är den enda möjliga metoden. Sen är det som alltid med datorer, man märker ingen prestandaskillnad vid överklockning om det inte är processorn som är flaskhalsen. Klocka grafikkortet kommer antagligen att ge mer.

Anandtechs artikel om att klocka Athlon 64 tar upp en hel del nyttigt för dom som inte är så hemma på området: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2548&p=1

Av Frallan

Tror att mitt sexliv är högst normalt bland dom som hänger här.... men nej jag tänker inte låta den här tråden bli motsvarigheten till aftonbladets sex och samlevnadsavdelning och Bubbalobill du ska inte få bli min Malena, även om du säkert är en trevlig kille.

Av Frallan

Visst gör PC Power & Cooling nätagg som är otroligt stabila och har effekt nog att driva det mesta. Sen att dom inte är direkt tysta är en annan femma. ÄR nöjd med mitt 510 W förrutom ljudnivån, nätagget är helt klart det som låter mest i min Vappo Xe när jag har satt de övriga fläktarna på runt 5v. Att det där agget är overkill för alla burkar som inte har rejält många diskar, flera peltar eller liknande är en annan femma. Men det är utan tvekan något som lär göra mer för potensen än Viagra

Av Frallan

Från 1:a mars 2006 krävs enligt lag att alla tv-apparater som säljs i USA som är större än 25" har en inbyggd digital-tv tuner som dessutom kan ta emot HDTV-signaler (dock krävs inte att TVn har en HDTV-upplösning). Släckning av det analoga nätet i USA planeras till 2008. Det innebär att NTSC som bildformat kommer att fullständigt dö ut 2008 när det gäller tv-utsändningar. I Europa kommer PAL och SECAM vara kungar bra mycket längre. USA är alltså egentligen inte före med övergången till digital-tv, men däremot kombineras det med en övergång till HDTV och där har USA varit tidigt framme, HDTV-sändningarna började 1998 (jfr med Sverige där Canal Digital har börjat med en HDTV-kanal, däremot finns det inga HDTV-boxar att tillgå än, dvs man kan inte ta emot HDTV. Och visst det finns ju Euro 1080...).

Att som Tom´s Hardware säga att USA ligger efter när det gäller digital-tv är helt galet, och sett totalt när det gäller tv-standarder är USA före alla europeiska länder. Många tv-serier, filmer, sportevenemang m.m. sänds i HDTV med Dolby Digital-ljud. För egen del sitter jag med Comhem i huset. Dom sänder många kanaler enbart analogt....och MTV i, wait for it, mono! Det är high-tech!

Av Frallan

Två test:

Nordic Hardware: http://www.nordichardware.se/Recensioner/?page=1&skrivelse=36...

Toms Hardwares tortyrtest:
http://www.tomshardware.com/howto/200507111/stresstest-10.htm...

Tycker det verkar helt ok, Toms till trots. 18+20 A på 12V är mer än tillräckligt, och ljudnivån tyckte NH inte var så farlig.

Av Frallan

Ungefär hälften vore tillräckligt.

Carlos25: 25 watt är mycket för en hårddisk. Enligt western digital drar raptorn 8,4 watt som mest fördelat ungefär 50/50 mellan 12 och 5 volt. I praktiken är det alltså ingenting att ens tänka på när man väljer nätagg om man inte tänker ha ett helt gäng diskar.

Av Frallan

Ok, mitt fel. Tagan anger ATX v1.3, men det handlar antagligen om att de bara har en 12 volts lina, och inte flera som krävs enligt ATX v 2.0 (max 20 A per lina... för agg med mer än 20 A på 12 volt blir det två). Kontakterna finns där iaf och det är det viktiga.

Av Frallan

Tagan stödjer dessutom bara ATX v 1.3 så vill man bygga koppla in moderkort som kräver senare kontakter blir det adaptrar hit och dit, vilket inte ser så kul ut.

Av Frallan

Så överdrivet kunnig är jag inte, jag bara vet ungefär vad jag ska leta efter och sen är google min bästa vän

Agget verkar trevligt. FSP kan göra tysta agg (har ett av deras gamla 300W/120 mm fläkt-agg i min rikigt tysta burk) och det har 29A på 12 volt vilket är tillräckligt för att driva allt du kan tänkas vilja köra på ett bra tag. Sen kör det ATX v2.0 vilket bara är positivt. Så det är nog det bästa i gänget om du vill ha sleevat. Exakt hur tyst just det här agget är vet jag förstås inte, men det lär inte låta mycket. Dom tester jag har sett litar jag inte så där våldsamt på, men dom påstår att agget är tyst. Å andra sidan har jag sett tester där dom påstår att mitt Power & Cooling agg är tyst...*bullshit* det låter som en orkan...

För min del skulle jag nog ha valt FSP om du måste ha sleevat. Annars skulle jag ha valt Nexus.

Av Frallan

Tt-agget har ett par begränsningar tycker jag. Dels klarar det inte mer än 18A på 12volt, vilket är mycket klent för ett 480 W agg. Det är dessutom ett ATX v1.3 agg, dvs det har ingen 24-pinnar eller 8-pinnars kontakter för moderkortet. När jag tittade på tester av det var det bara dåliga tester så om ljudnivån eller spänningarna är ok är svårt att säga. Testerna är istället av varianten om den klarar av att driva en normal dator får den 10 av 10....helt meningslösa med andra ord. Men det fungerar säkert.

Av Frallan

Om man hör agget beror förstås på vad man har för komponenter i övrigt och hur pass mycket man belastar agget med. I ett riktigt tyst system kommer agget att vara den mest högljudda komponenten och att minimera ljudnivån i agget är därför viktigt om man tänker sig att ha ett dödstyst system.

22A räcker till bra för XperienZen nuvarande system, men kan man få ett agg som har ännu mer varför inte ta det? Man vet aldrig vad man kommer att behöva i framtiden. Själv har jag behövt mer än 22A till ett system.

Bandy_Nisse: Att ditt agg inte har brakat ihop är inte en bra grund för att dra generella slutsatser om agget i allmänhet, elementär statistik. Flera olika källor hävdar att det har funnits problem med tillförlitligheten. Visst lär de flesta Taganagg fungera alldeles utmärkt, men det rimliga är ändå att minimera risken för strul och då skulle jag undvika Tagan.

Av Frallan

Med dom valen så hade jag inte tvekat: Nexus! Fortfarande väldigt tyst och totalt 29 A på 12 volt räcker vansinnigt långt. Tagan agget har inte mer än 22A att ge på 12 volt (det är egentligen bara strömen på på den spänningen som är intressant med dagens processorer och grafikkort) vilket kommer att räcka det med, men du har mer marginal med Nexus. Sen ha jag svårt att tänka mig att Taganagget är tystare än Nexus och kombinerat med osäkerheten kring kvalitén på Taganagget så.... Egentligen har jag svårt att se någon fördel med Tagan överhuvudtaget.

Av Frallan

För egen del hade jag valt detta: http://kylning.com/info.php?cPath=100&products_id=1132&kylid=...

Tystare än Nexusen (en av marknadens absolut tystaste och rejält bra kvalité). Dessutom är den rekommenderad av Silentpcreview som har nätets bästa nätaggstester. Test här: http://www.silentpcreview.com/article226-page1.html och lista över rekommenderad agg här: http://www.silentpcreview.com/article28-page6.html

Toms Hardware har haft en massa problem med sina Tagan agg så för egen del skulle jag nog undvika Tagan.

Av Frallan

Har för mig att jag läst att den där kylaren är mer eller mindre värdelös om man inte har bra luftflöde över den.

Av Frallan

Värstingburkar behövs egentligen i första hand vid inspelning med tv-kort som inte har hårdvarustöd för t.ex. MPEG2 och för uppspelning av högupplöst video (720p m.m.). När det gäller bildkvalitén kommer det till stor del att hänga på din TV. En högupplöst Plasms, LCD, DLP-bakprojje eller projektor kommer att ge en bra bild för datorbruk, en vanlig TV ger en mindre bra bild. Själv har jag en av Philips absolut bästa 32":are och även om text går att läsa i 720x480 upplösning så är den inte direkt tydlig, ingenting jag skulle rekommendera för surfande m.m.

En av de snabbare Via C3/mini-ITX-korten skulle räcka till för DVD-uppspelning m.m., men å andra sidan kommer den säkert inte klara framtida format utan att hacka.

Av Frallan

Beror väldigt mycket på hur på dämpmattorna, vissa är värdelösa andra fungerar bättre. Se i första hand till att ha tysta fläktar och hårddiskarna fästa på så vis att deras vibrationer inte fortplantar sig i chassit innan det är lönt att investera i dämpmattor. Ta först reda på vad som låter mest. Är det t.ex. processorfläkten så byt ut den först.