Inlägg

Inlägg som treffin har skrivit i forumet
Av treffin
Skrivet av JesperT:

Riksgälden, som förvaltar statsskulden, borde ha någon information om vilka som lånat ut pengar. Jag skulle dock misstänka att det främst är nationella och internationella investmentbolag, försäkringsbolag osv som står för utlåningen.

Du skriver klokt angående skuldsättning och vad man egentligen gör med de pengar man lånar. Rena konsumtionslån är varken bra för privatpersoner eller stater. Beroende på vilken akademisk skola man följer så skiljer sig åsikterna åt om hur staten ska agera. Vissa menar att staten ska agera kontracykliskt, alltså spendera pengar (lånade eller ej) i lågkonjunkturer och spara i högkonjunkturer, för att på så sätt styra ekonomin och undvika recessioner och överhettningar. Om jag inte missminner mig har dock studier påvisat att direkt statlig intervention, exempelvis på arbetsmarknaden, är högst ineffektivt och att sänkta skatter är en effektivare lösning, både rent ekonomiskt samt för lägre arbetslöshet.
Om staten istället fortlöpande lånar för att finansiera underhåll på vägar och hus eller högre pensioner är det svårare att motivera.

En statsskuld är inte något som är helt ogenomtänkt, det är viktigt att poängtera att akademin helt har accepterat det som en institution för länge sedan.
Statsskuldens storlek i förhållande till BNP är ett intressant mått då det reflekterar dels hur väl en stat kan hantera sina låneåtaganden och dels hur hälsosam ekonomin som sådan är. Högre skuld/BNP-ratio kan indikera högre risk, vilket gör att staten måste betala högre kompensation, räntor, för att företag och individer ska vilja låna ut pengar.
Förändringen i statsskuldens andel av BNP kan ses som en funktion av skatter, statens utgifter, ekonomisk tillväxt samt räntor på lånen. Stora statliga utgifter samt höjda räntor på lån pga exempelvis osäkerhet i en finanskris är, som vi nu sett i flera fall, en dålig kombination. Om du är intresserad av att fördjupa dig i hur dessa mekanismer verkar kan jag rekommendera att du läser exempelvis Macroeconomics: Imperfections, Institutions and Policies av Carlin och Soskice, mer specifikt kapitlet om fiscal policy. Det krävs dock ett visst mått av nationalekonomiskt intresse och förståelse ska tilläggas.

Av treffin

Först och främst ber jag om ursäkt om jag är otydlig eller svamlar, jag är fortfarande i sviterna efter en riktigt galen kväll.

Skrivet av jonazz:

Vore väl väldigt trevligt att inte ha någon statsskuld? Det är ju räntor på det. Lika mycket som jag hellre skulle betala av mitt bolån än att skicka iväg samma summa till Afrika(väldigt medveten om att statsskulden är högre än vad vi skänker i välgörenhet).

Hela poängen är ju räntorna! Om staten kan agera motpart i exempelvis riskhanteringssyfte eller spekulationssyfte får vi en god uppfattning om den riskfria räntan och därigenom en mer effektiv finansmarknad generellt, där inte räntorna är konstruerade.

Skrivet av JesperT:

Att leva på andras pengar är alltid osunt. Har man lånat bör man betala tillbaka sin skuld.
Dessutom måste man ju betala en massa ränta varje år.
Att privatpersoner och stater låtsas att de har mer pengar än de har och belånar sig upp över öronen är en av de största orsaken till finanskrisen.
Att ens ställa frågan om syftet med att betala av sina skulder låter fullkomligt absurt i mina öron.
Man kan då lika gärna fråga sig varför man inte sköter sina löpande utgifter med SMS-lån istället för att ta ett jobb..

Du inser säkert att privatpersoners och staters finanser fungerar olika. En stat har en, inom överskådlig tid, oändlig inkomstkälla: skatter. Så länge inte statsskulden växer för mycket är det inget problem om en stat lånar av sin befolkning, då staten får anses fortleva väldigt mycket längre än den enskilde medborgaren.
Givetvis bör inte statsskulden var för stor, men det är inget självändamål att inte ha någon statsskuld över huvud taget. Du har en poäng när du säger att misskött ekonomi har varit kopplat till finanskrisen, men jag ställer mig tveksam till om just storleken på staters skulder har haft någon avgörande betydelse för dess uppkomst.

Av treffin
Skrivet av jonazz:

Absolut inte. Vi kan börja med att betala av våran statsskuld. När det är gjort kan vi börja fundera på något liknande.

Varför tycker du att vi inte ska ha någon statsskuld? Finns det något specifik ändamål?

Av treffin

Första gången jag såg klippet skrattade jag som bara den. Precis min humor!

Av treffin
Skrivet av MBY:

Jag vägrar. Ska man lära sig att göra undersökningar är det viktigt att man lär sig de mest elementära grunderna. Urvalet. Urvalet. Urvalet. Om läraren föreslagit en nätundersökning, skäll ut denne!

Det beror väl lite på vad målpopulationen är. Om man exempelvis vill undersöka vanor hos besökare i ÖÄ är det en relativt okej metod och dessutom väldigt billigt resursmässigt. Fast det är ju inte direkt ett OSU vi snackar om

Av treffin
Skrivet av abki:

När det inte är valfritt så blir det en form av kollektiv bestraffning.

Precis. I det här fallet är det valfritt att köpa avgiftsbelagda lagringsmedia, så att likna det vid kollektiv bestraffning och börja tjata om Genèvekonventionen är snurrigt.
Eller är kanske bensinskatt o. dyl. också en form av kollektiv bestraffning?

Av treffin
Skrivet av Setesh:

[...] För det tredje är kollektiv bestraffning ett brott mot de mänskliga rättigheterna (enligt bland annat fjärde Genèvekonventionen, FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, och svensk nationell lagstiftning) vilket ytterligare ålägger alla makthavare, inklusive svenska ministrar, att motarbeta dylika företeelser. Att kollektivt bestraffa (genom avgifter) alla som inhandlar lagringsmedia är alltså ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Skrivet av Paradoxnode:

Copyswede antar alltså att all form av lagringsmedier kommer att användas som privatkopiering av musik och film av alla? Hur går det ihop? Kollektiv bestraffning är precis vad det är.

Bestraffningar brukar inte vara valfria. Ni är ju inte direkt tvingade att köpa dessa lagringsmedia. Synd att ni snurrar till det med så fåniga argument.

Av treffin

Brukar använda "Hej [namn]!" när jag är säker på vem som kommer läsa mailet. Utropstecknet känns mer som ett glatt utrop än skrik.
I de fall då jag inte tidigare korresponderat med mottagaren tror jag att jag brukar skriva
"Hej
Bla bla bla"
Avslutar oftast personliga mail med /[namn] och professionella med
"Vänligen
[Namn]"

På engelska däremot används
"Dear Mr/Mrs/Ms,

Text

Sincerely/yours truly/yours faithfully,

[Namn]"

Av treffin

Det är alltså jobbigt att lära sig nya ord på sitt modersmål?
Jag håller med Pinkspear i det att läsvana är det bästa. Det är bara att läsa allt man kommer över!

De andra delarna brukar fixa sig, men klarar man inte orddelen dras resultatet ner väldigt mycket.

Av treffin
Skrivet av Sentenced:

Det är väl självklart att du kan sitta häktad utan misstanke om brott om du på olika sätt t.ex. kan störa en utredning eller misstänks avvika trots att du är part i en utredning. Du kan sitta häktad i väntan på identifikation osv osv.

Nej, häktning sker bara om man är misstänkt för brott.

Av treffin
Skrivet av Crippa90:

Men nu betalade han för sig och då kan det knappast klassas som bedrägligt beteende. Och en tilläggsavgift får inte tas ut om "bristande kännedom om lokala förhållanden" finns. Så jag anser fortfarande att envarsgripandet var fel.

Det är antagligen väldigt svårt att hävda bristande kännedom om lokala förhållanden om man bor i området och reser regelbundet. Att ålägga TS en tilläggsavgift känns dock väldigt onödigt!

Tråkigt att torska på en sån petitess som du gjorde TS :/

Av treffin
Skrivet av Allstaar:

YEAH BABY min depå har gjort 90% på 4 dagar. Kalla mig Gordon Gecko!

Sweet

Av treffin

Ring de som sköter intagningen och fråga?

Av treffin
Skrivet av Lcdposter1337:

Har en hel del finnar jag vill bli av med och tänkte prova att torka ut huden och kemisk ren bensin borde väl fungera bäst till det eller är det farligt?

Börja ät nyttigt och utöva fysisk aktivitet. Det hjälper nog mer än bensin!

Av treffin
Skrivet av liv&helvete:

treffin: Men hur tror du att det gick då ? Finns roligare saker att göra än tentor vill jag väl påpeka.

Jag tror det gick bra, men då inga betygsgränser hade angivits var det svårt att uppskatta mer exakt hur det skulle gå. Svarade på allt mer eller mindre bra i alla fall

Av treffin

I dag skrev jag tenta i vetenskapsteori och dataetik *host*. Har ingen aning om hur det gick!

Av treffin

På Sjätte tunnan får ni både mysig stämning, mjöd och trevlig personal. Fast det visste ni nog redan!
Tveksamt om jag kommer ta mig norrut på ett tag, oavsett hur mycket föräldrarna saknar mig

Av treffin

I min ungdom var jag väldigt fascinerad av att gjuta och måla tennsoldater. Nuförtiden är det dock mest datoraktiviteter som gäller

Av treffin
Skrivet av liv&helvete:

Man ska väl vara glad att man slipper gå laga en massa hål med dessa grymma oker priser som tandvården nu sitter med. Laga ett hål, och du blir helt plötsligt 1200 spänn fattigare.

Ockerpriser vet jag inte. Det kostar mycket att driva en mottagning. En bra stol kan exempelvis gå på några hundra tusen. Det känns ju orimligt att de ska göra en förlust på sitt arbete?

Av treffin

I dag köpte jag ett gymkort. Vet inte hur detta ska sluta alltså!