Inlägg

Inlägg som Vlademil har skrivit i forumet
Av Vlademil
Skrivet av Rasmus117:

Det är inte höga krav.

Det är bevis på lata developers som inte kan/vill optimera sitt spel.

Väldigt förenklad syn på utveckling. Beror väl på vad de optimerar för. Man kan optimera en bil för ex. komfort, ekonomi eller prestanda. Du kan på samma sätt välja att optimera spel för att se så bra ut som möjligt med tanke på hur det är byggt (open world, linjärt etc.) eller optimera för så hög framerate som möjligt. Eller försöka hitta en balans mellan dem, kanske med en målsättning om framerate eller prestandanivå.

Sen om man har kompetens eller inte, ja det kan ju variera. Tror inte det finns någon seriös utvecklare som inte aktivt försöker eller inte vill optimera sitt spel. Sen om tiden tar slut pga dålig planering, motgångar eller otåliga utgivare kan ju inte utvecklarna göra något åt.

Sen ska vi komma ihåg att multiplattformspel ska funka i grunden på PS5 och XB med lägre hårdvarukrav, men ändå med krav från oss spelare att se bättre och bättre ut för varje år. Då kanske man får optimera för konsolerna i första hand, och offra skalbarhet på PC. Väldigt svårt att lyckas med båda.

Av Vlademil
Skrivet av Trihxeem:

SÅ SLÄPP INTE SKITEN DÅ?!?

Släpp ett färdigt spel istället och skit i att marknadsavdelningen skriker.

Helt rätt attityd. Dock tror jag snarare det är andra stakeholders som pressar, typ GamePass och Paradox. De har åtaganden till dessa som behöver uppfyllas. Så länge spelet är spelbart och ingen katastrofal röra a la CP2077 PS4 så är de nog rätt nöjda med endast smågriniga fans.

Av Vlademil
Skrivet av Keffmode:

Ja, det var sjukt jävla frustrerande. Särskilt när man verkligen hade hållt ut över ett år för att kunna köpa X3D-varianten på nya AM5, då jag ville investera i en nyare plattform. Nya drömdatorn blev nya mardrömsdatorn.

Det hjälpte inte heller att jag gav bort min gamla dator till min polares grabb i samma veva som jag fick min nya dator. Så jag fick åka och låna den datorn här och där för att kunna ha en dator alls under en 3-månaders period..

Jag har också lärt mig den hårda vägen att alltid ha en extra dator tillgänglig när man bygger ny. Är egentligen enda stora anledningen att jag köpt en laptop privat.

Säg till när du testat nya moderkortet!

Av Vlademil

Har någon av er fått de här felkoderna:

Fick dem innan jag försökte installera windows. Sen dess har de inte dykt upp. Kanske kan indikera fel? Jag hittar inget tydligt på nätet.

Av Vlademil
Skrivet av Keffmode:

Borde inte vara något problem. Av vad jag vet så gör min detsamma. Det lyser precis när man startar och sen slocknar det.

Har inte kollat på ett tag nu men det är så jag minns det

Ah okej, ser att du har samma setup som jag, MSI B650 Tomahawk. Då får vi höras senare om vi stöter på trubbel Har du två CPU sladdar inkopplade eller? Kan du testa med bara en (om du vågar) och se om nåt går snett? Det borde ju inte kunna skada nåt, kanske att man får BSOD vid belastning?

Av Vlademil
Skrivet av Bakwetu:

Ytterligare 4 veckor senare är det fortfarande inte löst med moderkortet, så är det en frustrerande långsam hantering av detta, vilket kan vara bra för andra att vara medveten om. Hade kanske varit bäst att köpa ett nytt moderkort direkt, men då hade jag väl blvit sittandes med ett extra moderkort senare.

Tidslinjen har varit:
ca 10-11/8 reklamation via hemsidan - ingen respons, registrerades den inte?
17/8 Påminnelse via mejl istället, inkluderade alla uppgifter som behövdes för RMA + hänvisning hit för grundligare beskrivning - fick ett autosvar tillbaka.
24/8 Försökte göra ny felanmälan på hemsidan, men fick felmeddelande vid inskicket som trots flera försök inte gick att fixa (kanske var moderkortet redan registrerat för RMA hantering?). Skrev då i deras chat på hemsidan om felmeddelandet + inkluderade återigen alla uppgifter som behövdes för RMA - fick autosvar.
25/8 Fick jag ett ärende skapat.
28/8 Påminde jag igen via mejl och skrev om ur många gånger jag har försökt med RMA.
29/8 RMA sedel kom äntligen.
31/8 Inskickad av mig på förmiddagen.
1/9 Mottagen på deras lager.
6/9 Returavdelningen mottagit paketet
7/9 Inlämnad hos tillverkaren.

Hej. Undrar om du har något uppdatering. Jag gick igenom en liknande läskig process som du hade då jag trodde CPUn var död. Efter mixtrande med RAM-stickorna fick jag det att funka igen. Problemet är att lamporna lyser rött på CPU och gult på RAM varje gång jag startar. Den dröjer också kvar 4-5 sekunder på detta innan lampan slocknar och BIOS loggan syns.

Detta gör mig orolig, och undrar om det är fel på moderkortet. Första gången jag startade upp satt en ARGB kabel fel, den satt på en JRGB port, och då hörde jag ett litet sprak samt bränd lukt. Stängde såklart av snabbt och åtgärdade, men förbannar mig själv o hoppas innerligt att jag inte bränt någon krets pga detta.

Jag kör med lite äldre nätagg som bara har 1st CPU 8-pin kabel. Moderkortet har 2st portar. Har läst lite online att man inte behöver både sålänge man inte överklockar eller har CPU med hög förbrukning. Men lite orolig att detta också skapar problem?

Av Vlademil
Skrivet av Lussarn:

Jo, jag kikade på den igår. Men jag tror inte dom nämnde något om sina handtunade denoisers. Eller gjorde dom det? Spelar inte så stor roll. Jag provade lite path tracing precis när det kom ut och mig veterligen var dom inte lika bra då iallafall. RR känns ju riktigt stabilt, allt är ju inte perfekt, men det väger ju över att man vill spela med path tracing nu iallafall.

Jag tittade inte klart, men tänkte du kanske kunde fått svar där.

Jag älskade path tracing redan innan, så ser fram emot att testa RR.

Av Vlademil
Skrivet av doovdes:

Intressant! För mig som oerfaren och inte tillräckligt kompetent tänkte jag köra som föreslaget i tråden på en 7700X och Sapphire Radeon RX 7800 XT 16GB Pulse som de flesta skrivit (bara att jag väljer 7700X i hopp att framtidssäkra än mer en aning), anser du inte det vara en GPU och CPU kombo som är snabb?
Har du några andra förslag?

Det låter som en bra kombo. Just i spel är dock 7800X3D generellt snabbare, ibland dramatiskt snabbare, och dessutom mer strömsnål. Om du bara tänker nyttja prestandan till spel är det kanske ett bättre val i längden. 7700x är dock snabbare i de flesta andra CPU-krävande scenarion, som rendering och komprimering. Men båda är bra val om budgeten håller!

Av Vlademil
Skrivet av cyklonen:

Inte realistiskt. Teoretiskt kanske det går att skapa nåt specialfall där man lyckas få fram nåt man kan ana sig till efter typ tio år av misshandel. Men inte realistiskt, som sagt.

Väldigt svårt att få det på moderna OLEDs också under normal användning. Men kanske inte ska användas huvudsakligen till nyhetskanaler och sport i längden... Enorm skillnad på den Panasonic plasman jag hade innan min OLED, där plasman brände fast minsta grej som stod still.

Av Vlademil
Skrivet av Lussarn:

Nu kanske jag minns fel och har inte testat jättemycket, men det känns som man har förbättrat sina handtunade denoisers rejält också. Reflektioner och så har sämre upplösning än RR men dom är väldigt temporalt stabila. Väldigt lite pixelvandring osv som annars har varit akileshälen i raytracingen överlag i cyberpunk i vattenpölarna osv.

Eftersom dom flesta inte kommer använda pathtracing men ändå kanske vill ha hygglig RT är det rätt viktigt då RR bara fungerar under path-tracing nu. Och självklart bara på NV kort. Så det är lite bra jobbat. Om jag nu minns rätt, bra ser det ut iallafall.

Och RR ser naturligtvis ännu bättre ut. Kommer påbörja en ny spelrunda direkt.

Digital Foundry la nyligen upp en intervju med deltagare från Nvidia och CDPRs art director där de går på djupet, om du är intresserad.

Av Vlademil

Om du vill ha en framtidssäkrad dator skulle jag rekommendera att köpa den CPU som just nu är snabbast och bäst anpassad för det du vill göra. I min erfarenhet är CPUn den komponent som håller längst, och som är mest omständlig att byta.

GPUn bör anpassas beroende på spelpreferenser, skärmupplösning, om man gillar Ray Tracing etc. I ditt fall som vill ha mer frames per krona är det bra att ha en GPU och CPU kombo som är snabb, men kanske inte det dyraste RTX-kortet.

Den svåra avvägningen är mellan Nvidia och AMD för GPU. Gröna laget har bättre uppskalning, vilket är ruskigt bra för att få högre FPS, speciellt med 40-serien som kan aktivera Frame Generation. AMD kanske kommer ikapp snart, men så är läget just nu.

Av Vlademil
Skrivet av Laddin:

Du kan få billigare moderkort, och bättre CL på minnena.

https://komponentkoll.se/bild/piKNd.png

Jag vill gärna ha optisk utgång, så fick bli ett lite dyrare. Letade dock inte så himla noga, kanske finns billigare med optisk...

Sen velade jag mellan minnena, men jag kom fram till att jag gärna tar med LEDs på för utseendets skull. Det är vad jag har idag o gillar det. Sen blir det ju himla mörkt i burken annars, ser inte om den är på

Beställde min länkade kundvagn. Tack för hjälpen alla!

Av Vlademil
Skrivet av ZedNet:

Jag gick från en 8700K (stock speeds) till en 7800X3D och DDR5 6000MHZ CL36, hade sedan tidigare ett 6900XTXH som graffe.

Holy shit vilken skillnad i lows, dessutom flaskar kortet nu istället för prollen i praktiskt taget allt (finns ju några få saker som hellre vill ha fler kärnor eller fler mhz i spelvärlden).

Fick lära om all aim i saker som BF2042 pga smoothenessen, jag aimade förbi målet pga allt glid (ultra i 1440p gick från 20-30fpslows till ca: 90-100fps vilket var maximum tidigare)

Dock är det en ung plattform ännu, så titta noga på vilka minnen du köper, vilket moderkort du köper, säkerställ komponenternas kompatibilitet noggrant med varandra och uppdatera bios som en galning varje månad.

Låter lovande! Av de tester jag sett älskar ju BF mer CPU-kraft mer än de flesta spel. Jag går också ner till 45-60 lows i tunga scenarion, och då med medium/high settings i 1440p.

Här är kombon jag kollar på:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/JQ0bAcXJet-JnXpHoBEP9FpFBDw/vlademil

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/JQ0bAcXJet-JnXpHoBEP9FpFBDw/vl...

Har läst en del om just BIOS uppdatering ifall det inte funkar när man satt ihop delarna. RAM-minnen tror jag kommer funka bra, inte de absolut snabbaste kanske men på en bra nivå för priset.

Vad kör du för Mobo/RAM kombo, och hur har det funkat?

Av Vlademil
Skrivet av cyklonen:

Poängen med självskanning med sån där phaser-klon är att butiken ska få rätt att skicka anpassad och adresserad reklam till dig som kund. Anonym självskanning vid utgången är bättre i det avseendet, men jag har slutat använda det sen jag läst att butiker börjat att undantagslöst polisanmäla alla som har avvikelser vid avstämning. Det är ett för högt pris att betala för att råka göra ett slarvfel, så jag använder enbart riktiga kassor sen några månader.

Har väldigt svårt att tro att de polisanmäler om det händer nån gång ibland. Jag har missat 1 gång på 4-5 år. Alla butiker är inte ett kollektivt medvetande heller, skiljer nog attityd och policy mellan butiker. Stölddrabbade kanske skärper till sånt här? Har aldrig heller sett mitt lokala Willys skicka anpassad reklam till mig. Jag får blaskan i brevlådan och vekobrev på mailen som vanligt. Sen om de har rätt att sälja vidare datan så är det en annan fråga.

Av Vlademil
Skrivet av Minisulan:

Ungefär som att jämföra en gammal Volvo 240 mot en Ferrari

Du kommer märka en stor skillnad, framförallt i 1% lows, men även högre FPS rent generellt.

Med det argumentet kostar ju en Ferrari lite mer än en Volvo också, och har fortf 4 hjul och en motor

Videon gav en ganska bra fingervisning att jämföra med en i7 9700. Är bara i vissa spel jag märker av 1%lows, speciellt shooters som BF, så det kan ju va värt av bara den anledningen.

Av Vlademil

Värt att uppgradera från i5 9600K till 7800X3D för gaming?

Hej,

Kör med ett RTX3080 idag och undrar om det kommer kosta mer än det smakar för enbart gaming? Vad snackar vi för prestandaökning? Spelar i 1440p.

Blir en systemuppdateringskostnad på totalt 9000 kr för mig. Hittar inga specifika benchmarks mot äldre CPUer och hade velat veta från er hur stor skillnad det är i spel som skalar bra med CPU, exempelvis CP2077 eller BF2042.

Någon som har benchmarkat med liknande specs?

Av Vlademil

Nu när OLED börjar göra intåg som desktop monitor, när får vi se dem i 16:10? Finns ju ingen nackdel med black bars på OLED.

Av Vlademil

Med tanke på tiden är jag nöjd.

Av Vlademil
Av Vlademil
Skrivet av Gurrrra:

Större bas är aldrig dåligt (förutom att den tar mer plats o kanske kostar mer), den kan ju gå djupare o spelar generellt sett med lägre dist. Sen om det är för mycket eller för lite bas för just dig beror inte på storleken på den, utan mer på ditt rum, var den är placerad, hur väl den är integrerad med topparna etc etc etc. Min gissning är dock att du har nån ful top nånstans i basfrekvenserna som tar över o gör ljudet boomigt eller liknande, så egentligen behöver du en PEQ för att styra upp det på riktigt, meen det är nog lite överkurs så att ställa den på 35% duger fint det

Ska o ska, vill han ha mindre bas så ska han väl få ha mindre bas?

Tror det är mest mängden bas som gör att material i rummet börjar resonera och skaka, massa trähyllor med saker i och tunna väggar på det. Inte ljudet i sig som är boomigt utan det känns bra balanserat ihop med högtalarna. Jag har förvisso ställt in ljudet enbart efter öra och högtalarnas kurvspec, så det finns absolut utrymme för förbättring

Men summan av kardemumman är att för mycket bas i huvvet inte alltid är behagligt när man sitter o jobbar med musik längre sessioner till exempel.