Inlägg

Inlägg som Vlademil har skrivit i forumet
Av Vlademil
Skrivet av Petterk:

Hur vore det att läsa lagrum till din egna länk?

Nej socialtjänsten och överförmyndarnämden kommer inte tolka PEGI som åldersgräns och TS har inte pratat om att missköta något. Föräldrarna får inte ta datorn utan överförmyndarens samtycke.

Exakt, PEGI och andra liknande är väl rekommendationer baserat på innehåll. Skillnad på en klubb med åldersgräns ex, eller vad annan verksamhet satt upp som gräns.

En tanke till trådskaparen är väl: Tror du dina föräldrar kommer ta din dator bara för att du spelar ett 18+ spel? Har de gjort liknande saker innan eller muntligen uttryckt att du INTE får spela 18+ spel? Om de gjort det är det nog lämpligt att diskutera med dem innan varför du vill spela det, om du känner att det kan funka. Är de tröga i huvudet kan du visa lite gameplay och story. Sista alternativet är att köpa och bara spela när de inte ser? Det är inget brott du begår.

Av Vlademil

Håller med om att släpvagn är goare att ha hemma om utrymme finns. Bor du nära familj eller bekanta kan ni dessutom dela på kostnaden. Jag och farsan köpte en tillsammans t.ex. Så får man planera utifrån när den behövs.

Går att köpa lätt/obromsad släpvagn för mindre pengar, om man inte har behov av att lasta massa sten och sand (upp till 750kg). Besiktning är 4 år efter den tas i trafik, sedan vartannat år. Går ju också att sälja sen.

Funkar perfekt till tippen eller för att hämta byggmaterial. Jag har en sån som går att tippa också, vilket är bra för trädgårdsavfall. Om du behöver något riktigt tungt får du väl hyra ett annat släp.

Av Vlademil

Det som väckte intresset var nog mest spelen, men kanske mer specifikt vikten av att försöka förstå, felsöka och fixa problem med datorn SÅ ATT MAN KUNDE SPELA.

Det var ett symbiotiskt förhållande som växte till en enad passion kring vilka komponenter man behövde för bättre prestanda.

Sen kan man inte bortse från vikten av att PC var det enda stället för INTERNET under en lång, lång tid.

LAN var också en viktig aspekt för att liksom odla och fördjupa intresset tillsammans med andra.

Alla dessa faktorer ihop skapade ett stort intresse.

Så kortfattat:

- Spel
- Öka spelens prestanda
- Internets lockelser och kunskap
- Sociala umgänget

Av Vlademil

Tele2 25GB för 219 kr. Ska kosta 369 men lyckades pruta ner det senast.

Av Vlademil
Skrivet av Zebster:

Hej, dagen har kommit där mitt grafikkort ej pallar av de nya spelen med hyfsad kvalitet. Och funderar nu på att köpa ett nytt grafikkort, men jag vet inte vilket.
Har kollat på RTX 3070 och 3080. Men det jag sett är att 3080 är för bra för min processor. Och känns dumt att köpa ny processor när den bara är något år gammal.

Sitter just nu på ett 1070, med en i5-10600k cpu.

Korkad som jag är köpte jag en skärm för några år sen som har en resolution på 2560 x 1440. Vilket gör att jag knappt nåt 60 fps på de högre kvalité spelen.

Så undrar om ni har några tips på grafikkort. Om jag ska köpa ett 3080 och sen köpa nya processor om några år eller hur jag ska gå tillväga.

Mvh Zebbe

Jag har en i5 9600K och har precis beställt ett 3080 (dock Asus TUF, och inget extremt överklockat kort). Det lilla du förlorar i CPU-flaskning är värt skillnaden i rå GPU kraft, i min mening.

Beror på vilka spel och hur hög fps du kräver såklart. Om du vill köra CS eller andra spel i mer än 200 fps så kommer ju CPUn flaska lättare. Men om du kör tunga spel som Cyberpunk så tappar du nästan inget på CPU flaskhals.

Sen kan du ju oftast använda spelens inställningar för att kompensera för din svagare CPU. Sen är vissa spel bara rakt av krävande för CPUn som Total War eller liknande, och där går man väl lite bet då, men MYCKET vanligare att det är din GPU som flaskar i moderna spel.

Jag tyckte det kändes värt iallafall. Jag letar efter en FPS på 60-120 i mina spel, och därför känns det som jag inte kommer lida så mycket av att min CPU inte riktigt kan släppa 3080s alla krafter lösa till 100%.

Med det sagt så räcker ett 3070 bra till gaming i 1440p, förutom om man verkligen gillar raytracing, vilket jag gör. På den punkten skiner 3080 jämfört med 3070 i 1440p.

Av Vlademil

Min spoilerfria recension av ROP:

+ LotR känslan finns där
+ Bra musik
+ Estetiskt tillfredställande
+ Khazad Dum, Elrond och Durin

- Generellt platt skådespel och träiga dialoger, förutom från "the stranger" (kanske för att han säger så lite och uttrycker med kropp och ansikte)
- Det finns inga "stakes", tyckte inget avsnitt var spännande?
- Saker händer lite för snabbt för att vara säsong 1, den hade tjänat på att utveckla vissa karaktärer och storylines mer...
- ... och vissa andra saker tog alldeles för lång tid att förklara, och när förklaringen kom var den inte tillfredställande

ROP får 12/20 ringar i betyg.

Av Vlademil

Hoppas jag gjorde ett bra val som köpte ett 3080 i förrgår för 9500 kr. Orkar inte vänta på "4070" och priset på 4080 ser ju ut att bli för högt.

Av Vlademil

Byter så sällan att jag är på min tredje smartphone nu. Orkar inte räkna, men det är väl kanske vart 5e år i snitt.

Galaxy S2 -> OnePlus One -> OnePlus 6T

Av Vlademil
Skrivet av Leyer:

Det finns faktiskt en del MG5:or som blivit levererade till kunder

Dra på trissor, du verkar ha rätt. Är du en av dem? Jag ser 61 registreringar i maj månad, men jag vet inte om det är likställt med levererad. Vilken handlare beställde dessa ifrån egentligen om Hedin säger minimum 6 mån från att man ens kunde beställa dem.

Av Vlademil
Skrivet av difi:

Tänkte beställa en MG5 luxury i helgen då min BMW i3s som var på 1års leasing tar slut i januari.

Någon som har en hemma och kan komma med lite feedback kanske?

En väldigt stor avgörande anledning till att det blir just den bilen är att man gärna vill ha den registrerad innan årsskiftet pga miljöbilspremien som eventuellt försvinner som jag förstått det. Detta medför att samtliga bilar från alla tillverkare blir ganska exakt 1000kr per månad dyrare att leasea/köpa

Samtliga andra märken såg leverans innan årsskiftet som mycket osannolikt. Jag har inte tittat på bilar över 6000kr per månad då det inte är rimligt så lite som jag kör.

Ingen som har den hemma då den inte levererats än, men du kan provköra hos Hedin bil exempelvis. Den kan också mycket väl bli försenad till efter årsskiftet. Leveranstid när jag beställde i april uppgavs till 6-9 månader om jag inte minns fel.

Av Vlademil
Skrivet av Zeedarn:

Hör med kompisen vilken version den har! Går som regel inte bra att spela mellan platformar såvidare servern inte specifikt stödjer det.

Om det är på telefon han spelar nu för tiden så är det antagligen Bedrock då enbart den versionen finns på Appstore.

Av Vlademil
Skrivet av SirMacke:

Bor idag i en liten stad, ca. 10.000 invånare och som har allt som man kan behöva på bara några minuters avstånd, bekvämt.

Har två barn, 1 och 4 år gamla.

Vi lever idag på 84kvm hus och det är trångt, så vi letar större hus.
Jag kommer gärna ut i skogen, t.ex. kollade vi på ett hus utanför den by jag är född och uppvuxen i igår.
Det är 20 min bilfärd till stan, inga affärer i byn. (Kanske 200 invånare)

Är dock inte säker på om man är redo att släppa närheten till allt.
Man kan inte nödhandla på kvällen direkt om något saknas till maten, vad kommer barnen att tycka om några år.
Längre till jobb för oss, inga parker man kan gå till för att barnen ska träffa andra barn. Så småningom får man köra barnen överallt.

Ni som stått i samma situation, är det värt det?

Det är ju verkligen skillnad på vad som är landsbygd i Sverige. Jag bor "på landet" utanför Stenungsund på västkusten med 2 småbarn. För att få en idé om hur det ser ut hos mig:

- Landsväg med cykelbana in till centrum ca 9 km (cykelbana till skola också)
- I centrum finns flera mataffärer, restauranger, shopping, tåg till Göteborg 40 min
- Grusväg ca 700m till huset
- Grannskap på typ 20 hus, med 4-5 grannhus som vi ser från tomten, med 3 barnfamiljer i nära omkrets.
- Skog och åkrar, bondgård som granne med fina djur, närodlingsbutik några km bort
- 900m till badstrand vid havet, 10min till bra bad vid sjö

Så vi bor lantligt men med väldigt bra kommunikationer, samt närhet till andra barn och aktiviteter för dem. Känns väldigt lyxigt, utan att vara ett speciellt exklusivt område eller hus (1980, 200kvm, vi betalade 3.3 milj 2016).

Om man vill bo långt ut, eller INUTI skogen så komplicerar det ju saker och ting. Jag var också inne på det i början - jag gillar lugnet och att slippa det sociala med grannar. Men jag tror faktiskt att det skulle blivit rätt tråkigt och jobbigt med småbarn. När jag var liten bodde jag längre ut på landet och då fick man bli skjutsad en hel del om man ens skulle hinna umgås med någon efter skolan. Sen att det är livsfarligt att röra sig på en populär landsväg kan jag garantera. Med eller utan moppe. Det är inget jag vill utsätta mina barn för, därför var cykelbanan en stor anledning till att vi köpte huset.

Så kolla gärna en hel del innan ni köper något, och tro inte att man måste bo ensligt för att få en lantlig känsla. Vi var på säkert 20 visningar innan vi hittade perfekta huset som fyllde alla behov. Men jag föredrar ju verkligen ett eget hus framför lägenhet eller villaområde i stad.

Största nackdelen är ju jobbpendling. Nu har jag en arbetsgivare som tillåter hybrid arbetsplats, så jag jobbar hemifrån 2 av 5 dagar. Det är något du får kolla på, alternativt att gå ner i arbetstid, vilket du har rätt till upp till barnen är 10 eller nåt. Man vill helst pendla max 1 timme, annars är det inte värt känner jag. Tär för mycket på en och familjen. Jag har ca 3 timmar pendling per dag, dörr till dörr, tur och retur. Vissa saker blev bättre på grund av pandemin, och att lättare jobba hemifrån är en av dem.

Om ni väger kostnader: Glöm inte att transport (och andra kostnader) blir mycket dyrare på landet. Så räkna med det i kalkylen om man jämför två olika hus. Vi behöver t.ex 2 bilar, varav en körs på jobbet, och jag behöver busskort för ca 1500 i månaden. Om man ser på månadskostnaden kan det ev. bli billigare att bo mer centralt, beroende på vad huset kostar i inköp och hur mycket ni amorterar.

Av Vlademil
Skrivet av glemmy:

@Vlademil: Care by Volvo eller vad det heter? Det är ju inte så billigt, men billigare än hyrbil.
Tror de hade lagerbilar tidigare i alla fall.

Skrivet av Xyborg:

Lynk & Co har månadsvis avtal på sina Lynk 01 (i stort sätt en Volvo XC40 med annan kaross och inredning). Det är nog det mest prisvärda man kan hitta med den flexibiliteten skulle jag säga (bortsett från att köpa/sälja en billig bil då).

Skrivet av mecc:

Beroende på vart man bor så finns även Kinto där man kan hyra bilar månadsvis, men det kostar en del.

https://www.kinto-mobility.se/kinto-flex

Tack för svar. Ska kolla upp. Har ni några erfarenheter av dem själva? Bra/dåligt?

Av Vlademil

Eftersom många här går och väntar på leverans av elbil:

Finns det någon prisvärd lösning på att hyra en bil 1-6 månader?

Min MG5 kommer någon gång i Q4 detta året eller Q1 nästa år, men leasingbilen ska tillbaka 1 september.

VW vill inte förlänga leasingen eftersom jag inte valt en ny VW/VAG bil.

Att köpa och sälja en bil för en sådan relativt kort period är görbart men undviks ju helst.

Av Vlademil

Har ett Keychron Q1 med Gateron Phantom Brown och Keychrons "Carbon" keycap set. Fantastisk känsla i bygget och ljudet, men börjar hata att det är så högt upp, även jämfört med det Ducky jag hade innan. Tips på handledsstöd? Hoppas på mer low profile custom i bra kvalitet i framtiden.

Å andra sidan kör min bror ett Saitek Eclipse II från 2006 som fortfarande funkar.

Av Vlademil
Skrivet av Chippen2188:

Woho, fick precis bekräftat att jag ska få låna en Megane E-tech i slutet på juni! Blev klart imponerad av den på mässan. Kändes modern och trevlig, tycker den ser riktigt bra ut också. Synd bara att dom prisat ihjäl sig på privatleasingen. Någon som beställt en?

Hämtar för övrigt en MG5 imorgon också så om någon undrar något så hojta! Lanseringspriset på 2695kr/mån tog slut igår så den kommer nog bli något mindre intressant nu. Börjar på 3499kr/mån hos Carplus, dock ingår 1500 mil och försäkring i priset. Även MG ZS EV har höjts till 3599kr/mån via Carplus.

Testa om infotainment buggar på MG5 och visar -45c som den bilen jag provkörde. Även genvägsknappen till AC-menyn slutade funka och vid ett tillfälle dog AC:n helt. Hoppas det finns mer stabil mjukvara vid leverans.

Av Vlademil
Skrivet av Yamal:

Tack för svar, men än så länge funkar fläktarna automatiskt, får testa det där nästa gång dom dör!

Du skrev att du blåste med tryckfluft på kortet, och sen var fläktarna stoppade?

Det kan ju ha flugit in en dammråtta i fläktlagret eller dylikt om du har otur. Men det kan ju också varit att nåt började glappa efter du pillat med kylaren.

Om det är så att de stannar och startar lite när de vill så kan ju det varit problemet från början. Om man spelar ett spel i full load och fläktarna dör så stänger nog kortet av sig rätt snabbt.

Så jag hade fokuserat på fläktarna eller fläktkabeln om jag ville felsöka mera.

Av Vlademil

Effektivaste är att testa kortet i någon annan dator för att bekräfta om kortet är dåligt, men förstår om det kan va svårt.

Du kan testa "clean install" av drivrutinerna också.

Såg din Edit nu. Antingen kan ju fläktarna dött plötsligt, vilket ledde till att det stängde av sig för att motverka överhettning (därför kunde du höra Spotify etc ett tag). Eller så är någon sladd, eller annan eletronik kopplade till just fläktarna vara trasig eller glappa.

Det finns guider på hur du kan bygga din egen kyllösning med chassifläktar exempelvis. Men finns ju också färdiga lösningar att köpa. Men inte så värt med en så gammal GPU tycker jag.

Av Vlademil
Skrivet av SweViver:

Jag har sett den live några gånger nu, iallafall den nya MG5 varianten som kommit till Sverige. Den är rätt ful ja. Eller sådär tråkig som en 15 år gammal Honda/Toyota kombi. Plastigt här å där samt att fälgarna är katastrof utseendemässigt, eftersom de gör bilen ännu fulare.
Men i dessa sjuka tider när en elbil i mellanklassen kostar 5-6000kr att privatleasa eller minst 500 000 kronor att köpa så tror jag inte en svenssonfamilj direkt funderar på om MG5an är tillräckligt snygg, utan bara tittar på prislappen. Rent tekniskt så saknar ju bilen absolut ingenting för en vanlig familj. Den gör det den ska och är dessutom avsevärt billigare.

Exakt mitt resonemang när jag la beställning på MG5. Mitt mål var leasing, då vi redan har lån på huset och vill undvika fler lån. Då var bara frågan; Vilken bil uppfyller våra krav till lägsta leasingpris?

Visst man kan väga in körglädje och utseende i det hela, men det är inte topp-prio för en barnfamilj och för en bil som ska användas främst för kortare pendling. Den ska duga helt enkelt. Om vi ska sätta en slogan på MG5 är det verkligen:

"MG5 - Den duger till det mesta och för de flesta (när den levereras, ta i trä)"

Mitt tänkande är också "vilka cool elbilar kommer finnas om 3 år för samma pris" och "då kanske man också slipper man välja bil utifrån leveranstid".

Av Vlademil
Skrivet av SweViver:

På tal om Carwow, va e det för nån konstig MG5a som han recenserade idag? Den ser ju inte alls ut som den nya MG5an som säljs i Sverige. Ser ut som den gamla modellen faktiskt, men han säger ju att den är helt ny. Har UK en egen variant?

https://youtu.be/QeLNvywBWr4

Såhär ser den ju ut i Sverige. Som en helt annan bil liksom:
https://i.ibb.co/R76k64T/i.jpg

Vet inte om det är några tekniska skillnader. Den ser typ likadan ut bakifrån, tror bara fronten som är faceliftad, men INTERIÖREN har fått ett stort lyft i den modell EU och Asien nu får.

Värt att notera är att Sverige får enbart den dyrare varianten med stort batteri, 17 tums fälgar, läder och lite annat. Dock inget 12V uttag i bagaget som grämer mig något enormt faktiskt. Hur ska jag nu koppla in kylboxen på sommarn?