Inlägg

Inlägg som Phiphler har skrivit i forumet
Av Phiphler

Debian är lite jobbigt att få icke-fri mjukvara på, men det ska gå. Använder inte själv Debian men google säger:
https://github.com/GhostSquad57/Steam-Installer-for-Wheezy

Är det ren debian du använder eller något baserat på Debian stable (Crunchbang och liknande)?

Använder själv Arch, där icke-fri programvara finns lätt tillgänglig i de officiella förråden.

Av Phiphler

(Postade den här i en annan tråd också...)
http://www.inet.se/kundvagn/visa/6734752/2014-05-08

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6734752-00.png

Verkar funka utan problem för Dota 2 :

Source-spel kräver ganska lite grafikprestanda för att fungera.

Skärm är ju helt upp till vad du känner att du behöver/är villig att betala. En sådan här kanske: http://www.inet.se/produkt/2204938/asus-23-pb238q-ips

Av Phiphler
Skrivet av Aldhissla:

Nej, så som jag har tolkat det så är det INTE en apu.

APU är väl bara AMDs benämning på CPU+GPU?

http://www.vmodtech.com/main/wp-content/uploads/2014/05/01/amd-a...

Bilden är från ett test på Athlon 5350, den APU som jag lagt in i mitt paket.

Beror la på dina behov, skärm etc ifall du tolkar det som acceptabelt, men då trådskaparen verkade tveksam om 4000 var tillräckligt billigt så byggde jag ihop AM1 paketet.

AMD är de enda som gör acceptbla iGPU enligt min bedömning, Intels iGPU är riktigt ineffektiva och de mobila är gjorda för låg strömförbrukning mest (och har riktigt kassa drivrutiner dessutom).

Av Phiphler

Arch duger utmärkt till en hemmaserver, kör det på min låda.
Ifall du är ny med Linux krävs det att du är villig att lära, men det finns mycket bra info i wikit och ifall du googlar deras forum.

Av Phiphler

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6734752/2014-05-08

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6734752-00.png

Här har du ett ännu billigare kit, mindre formfaktor också! CS:GO funkar utmärkt, allt Source-baserad borde köra utan problem!

Strömstrålt och relativt tyst också.

Av Phiphler

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6732540/2014-05-07

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6732540-00.png

Den här går att spela en hel del saker på, stöder Mantle så en del nyare spel som BF4 funkar utan problem.

Moderkortet har en 16x PCI-E 3.0, så ifall du vill lägga till ett grafikkort senare så finns all möjligthet för det, finns även plats för extra hårddiskar/SSD/DVD-brännare etc.

Tänkte du dig ännu billigare eller är det ungefär rätt prisnivå?

Av Phiphler

Några konstateranden och frågor man kan ställa upp:

-AMD satsar på att få ut HSA-kapabel hårdvara överallt de kan tänka sig. Ifall vi antar att Skybridge passar AM1 eller någon sorts AM1+, så innebär de att HSA kommer till servrar, desktop, laptops, tablets etc. Detta kan starta en kaskad av utvecklarintresse, då HSA har enorma prestandavinster.

-Allt kommer vara samma på Skybridge, förutom själva CPU-kärnorna. Men eftersom ARM-kärnorna är mindre, kommer de lägga till flera? big.LITTLE? Speciella floating point chip?

-Moderna CPUs har alla egentligen liknande designer, ISA är bara en mindre aspekt av det hela. Genom att utveckla en gemensam arkitektur kan AMD relativt billigt framställa både bra x86 och ARM-kärnor.

Jag är då hypad, har flera ARM-boards och en hemmaserver, och det ser ut som att det blir mer ifall de här produkterna kan infria sina löften. AMD har verkligen gaskat upp sig på Linux-fronten också på sistone, de gamla driver-problemen är som bortblåsta, och HSA kommer till desktop Linux först.

Av Phiphler

(vet att tråden är för Ubuntu, men eftersom spelande och drivers alltid kommer upp...)
Vill man spela i Linux är det alltid en fördel att ha senaste kernel, drivers osv.

Kör själv Arch, det gör allting jag skulle kunna tänka mig behöva. Alltid senaste av allt, snabbt och enkelt. Det tog ett tag att installera och lära sig, men aldrig haft problem när det väl var färdiginstallerat.

Manjaro är en distro baserad på Arch fast lite släpande release av uppdateringar (tänkt att förhindra problem vid uppdateringar), även lättare att komma igång med. Har inte personligen använt den, men Arch är ju riktigt solitt och jag hör bra saker om Manjaro.

Arch/Manjaro har väldigt bra communities också tycker jag, men man behöver nog vara redo på att lära sig några saker innan man sätter igång

Av Phiphler

Jag kör MediaTomb, men Plex Media server är en vanligare lösning tror jag. För åtkomst från mina Android enheter använder jag ConnectBot + Upnplay, för laptopen är det vanlig SSH (finns som Putty i Windows tror jag, vet inte om man kan tunnela ports med det).

SSHFS är ett annat sätt att dela ut filer över nätverk och internet, passar bra för textfiler och annat som inte ska streamas. Finns program som Sftpman som gör det lätt att hantera, med grafiskt gränssnitt ifall man behöver det. För Android finns det en app för detta, men den kostar lite pengar.

Ubuntu server är nog att rekommendera med alla guider som finns till det. Skulle nog rekommendera:
-Samba för fildelning, funkar utmärkt i lokalt nätverk.
-Transmission för torrentande, går att styra med Transmission Remote från Android, eller med webinterface (slå bara in den lokala IP-adressen i en webbläsare).
-BitTorrent Sync för backup, lätt att sätta upp, backar upp saker så fort du sparar dem.

Sedan kan du skaffa en gratis DNS från no-ip.org , eller din routertillverkare (en del har erbjudande) så kan du komma åt din server från andra ställen än lokalt. Behövs inte för Transmission eller BitTorret sync dock.

Av Phiphler
Skrivet av niclasc:

Vad menar du med att "streama"? Om datorn ska koda om filmen och skicka den vidare så tar det väldigt mycke CPU. Men att bara dela ut filen vi SMB kräver knappt nåt.

Ja precis, för att dela ut till min tablet och gamla laptop är det bra ifall servern transcodar, vilket kräver CPU. Trådskaparen sa att han ville "streama" så jag antog att han menade transcoding, att dela ut volymer är som du säger mycket mindre prestandakrävande.

För att besvara frågan vilket OS jag tänkte, tänker jag mig någon variant av Linux. Vilken spelar inte särskilt stor roll, allt ifrån CentOS, Arch eller Ubuntu server funkar. Tror jag ska ha en bildguide för hur man gör en Ubuntu server någonstans, ska leta.

Av Phiphler
Skrivet av anon81912:

Du kan ju skapa en ny användare och använda som server på din dator.

Däremot så räcker datorn du länkade i första posten gott och väl till allt det du vill göra. Den kommer nog sällan komma över 5% CPU användning och RAM behövs knappt. Det är absolut inga problem att köra det på en Raspberry PI heller Problemet då blir ju att man måste ansluta sina hårddiskar med USB

Har en gammal kontorsdator med en Core2Duo från 2008 som hemmaserver, den klarar inte att streama till exempel 10bit anime eller annat tungt, men typ TV-serier och sådant är inga problem.

4 GB+ 10bit Bluray saker går knappt att streama från min gaming laptop (lång historia) som har en ny i7 som CPU.

Finns det något trick jag missar? Experimenterat med en hel del olika program och har senaste kerneln.

Av Phiphler
Skrivet av Team240:

Förstår att 2GB RAM är lite, ska se över om jag hittar 4GB.
FTP är främst för att lära mig lite om det men även som du skrev för att ge access åt andra. Samtidigt har jag förstått att FTP är dåligt i ett säkerhetsmässigt samband, men det har kanske skett en förändring på den punkten.

Jag har verkligen ingen vilja att köpa nya komponenter fören jag provat och lärt mig lite om server rent generellt. Har du några tips på hur jag istället klarar mig med det jag har och på det kan uppnå till stor del av de egenskaper jag söker?
-------------------------------

Oavsett hårdvaran, är det virtualisering som gäller för de egenskaper jag söker hos min server?

Streaming kan bli lite jobbigt med en så gammal prolle, en Core2Duo klarar det men P4 är inte särskilt bra processorer ens för sin tid.
Bry dig inte om att uppgradera så gammalt RAM, sätt upp backups, fil-tillgång och kryptering och nöj dig med det.

För att hantera backups kan man använda BitTorrent Sync, väldigt enkelt att använda och multiplat.
För att torrenta kan man använda Transmission daemon, den kan styras både via web-interface och remote program.
FTP är kass för privat data-tillgång, du kan råka dela ut allt utan lösenord ifall du är oförsiktig. Använd någon lösning genom SSH, som sftpman.
Du behöver inte virtualisering tror jag, programmen klarar flera användare samtidigt.
RAID 1 är meningslöst för en hemmaserver, RAID 1 är för uptime inte datasäkerhet. Du kan säga åt din dator att periodvis synca folders mellan diskarna istället, som ett cron-job.

Av Phiphler

Behöver inte vara passthrough till flera VMs, hade tänkt köra en Linux Container för Steam på host OSet, med den integrerade grafiken.

Open source drivers är ju alltid att föredra, om inget annat blir kernel updates mer problemfria.

Edit: Läste länken, verkar tyvärr vara baserat på Xen, vilket ger en prestandaförlust jämfört med QEMU-KVM (vad jag kan se i jämförelser, motbevisa mig gärna).

Av Phiphler

VM-server, spelprestanda

Hej alla Clockers, funderade på att göra mitt nästa bygge till en VM-server, med tillräckligt med prestanda för att spela. Efter att ha undersökt landskapet lite grand förstår jag att man behöver använda något likt QEMU-KVM med PCI-passthrough.

Mjukvaran blir nog inget problem (min första distro var Arch ) men vilken hårdvaruväg skall man gå?

Tänkte AMD så att man får en integrerad GPU som klarar lättare saker (Source-spel, 2D osv) som man kan köra attached till host-OSet i en container. AMD verkar vara grymt mycket mer generösa med sin hårdvaruvirtualisering än Intel också, och Intel verkar inte erbjuda unlocked processorer med hårdvaruvirtualisering alls?

Någon som har erfarenhet av vilken sorts hårdvara som krävs för att köra sisådär 2-5 VMs, varav 2 skall ha spelgrafik?

Teorier och spekulationer välkomna...

Av Phiphler

Ett problem för dator-inkompetenta är ju att de tenderar att samla på sig virus och annan malware när de använder sina datorer.

Fundera på ifall du behöver en säkerhetslösning i mjukvara också, ifall du undersökt hans dator utan att hitta malware är det ju naturligtvis inte en faktor.

Av Phiphler

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6697654/2014-04-23

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6697654-00.png

Gjorde en AMD variant, ifall du inte skall spela DX11-typen av spel så behöver du inte ett diskret grafikkort. Kaveri klarar av att spela sådana spel fast inte med framerate runt 30. Allt under det nyaste skall dock fungera utan problem.

Sedan om du vill ta ditt gamla så är Intel-bygget smartare, ifall kortet passar i lådan osv.

Märkte att du inte hade någon HDD/SSD med, så jag lade exkluderade det i min variant också.

Av Phiphler

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6696226-00.png

Ifall du vill spela typ BF4 (ingår ) Titanfall och liknande med recommended settings och hyfsad framerate så passar detta. Liknande arkitektur som konsolerna också. Tänkte SSD för snabbare laddning, men kan bytas till hårddisk om du saknar lagringsspace i allmänhet. Vill du överklocka massor är en större kylare att rekommendera.

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6696240-00.png

Ifall du verkligen behöver gå på en budget men vill kunna spela typ Source, indie och sådant så kan du göra det riktigt billigt för dig själv. Skörda en gammal datorburk bara så är du hemma.

Av Phiphler

OpenSource drivrutinerna till AMDs grafik blir bättre och bättre, ser ut som att Wine kommer få kod som gör att DX9 kan köras nästan perfekt ifall du använder OpenSource drivern.

Icke-fria drivrutiner är ett otyg, men tyvärr presterar de fortfarande bättre.

Av Phiphler

Allt ok nu?

Hade lite problem med att få Nvidias icke-fria driver att funka på min laptop (Arch) men sedan jag lyckades boota ordentligt har jag aldrig haft problem även efter många systemuppdateringar.

Av Phiphler

Vill påpeka att du kan köra Virtual Machine med Windows och få närmare 100% prestanda, genom att antingen lämna över ditt grafikkort från Linux till Windows (VGA-passthrough) eller dela ut ett extra grafikkort till Windows (PCI-passthrough).

Detta kräver dock viss hårdvara (Intel stöder inte detta på bl.a. sina k-chip, AMD stöder det på alla sina CPU/APU), samt en Windows-installation så det är troligtvis utanför trådskaparens budget.