Inlägg

Inlägg som zorp har skrivit i forumet
Av zorp
Skrivet av Dinoman:

Hostile take overs kan vara bland det skitigaste som marknadsekonomin kan hålla på med. Det är bara patenttroll som är värre. FuckBit.

Eric Migicovsky (ägare till Pebble) sålde företaget till Fitbit för att rädda en del av personalens jobb. Och Fitbit tar över en verksamhet som förlorar pengar.

Mest en del kommentarer som är "hostile"....

https://backchannel.com/the-real-story-behind-pebbles-demise-...

Av zorp
Skrivet av jemtegrannen:

har nu suttit med datorn ett tag, det jag märker är att det är väldigt lite ledig disk.. av 128gb så har jag 64gb ledigt.. bör jag installera om windows så den blir fräsch ?

Går du in i diskhanteraren så upptäcker du att den har en dold partition på 20GB för Lenovo's återställningsprogram. Kör du backup på en extern disk så kan du ju ta bort den och expandera c disken.

Av zorp

"Customers using Microsoft Edge on Windows 10 Anniversary Update are known to be protected from versions of this attack observed in the wild. This attack campaign, originally identified by Google’s Threat Analysis Group, used two zero-day vulnerabilities in Adobe Flash and the down-level Windows kernel to target a specific set of customers.

We have coordinated with Google and Adobe to investigate this malicious campaign and to create a patch for down-level versions of Windows. Along these lines, patches for all versions of Windows are now being tested by many industry participants, and we plan to release them publicly on the next Update Tuesday, Nov 8."

Så problemet gäller bara dom som INTE håller sitt operativsystem uppdaterat och använde icke MS softvara.

OK, det är ju helt och hållet MS fel........

Av zorp
Skrivet av Bobare:

Ska till USA om ungefär en månad och funderar på att köpa hem ett GTX 1080 då dom är mycket billigare där.

Mina frågor är som följande
Hur stor är chansen att man fastnar i tullen och vad kan det kosta?
Har hört att EVGA har "world wide warranty" stämmer det?

Tack för svar

EVGA har inte samma warranty på varor köpta i USA som i EMEA (Europe bla) tex gäller olika tid, däremot kan du skicka in en produkt köpt i USA till deras service center i Europa (Munchen). Så den är "World wide" i den bemärkelsen.
Men du måste som sagt kolla exakt vad som gäller för regler för USA garantin.

http://www.evga.com/support/warranty/graphics-cards/

Och som sagt ovan så varierar sales tax otroligt, även inom samma State då den är en kombination av State och local tax. Och vart ställe har olika undantag. NY har tex ingen sales tax på kläder under ett visst belopp ($100 eller nått sånt) men full state tax ca 9% på hela beloppet över den summan. Och för att göra det ännu rörigare så gäller det per item. Inte per köp.

Lite vägledning här, men googla just den staden du ska till.

http://www.salestaxinstitute.com/resources/rates

Och när det gäller Tullen så får du ta in varor till ett värde av 4300 utan att betala tull. Med det brukar inte vara nått problem såvida du inte har hysteriskt massa prylar i väskan. Har man det så är det lämpligt att tex ta nya datorn, externa hårddisken, telefonen etc ur kartongerna så dom inte ser "nya" ut och skicka kvitton och instruktionsböcker med post hem till Sverige.

Av zorp

Yahoo visste inte om någonting förrän i somras enl den här artikeln i New York Times.

"Yahoo said it learned of the data breach this summer after hackers posted to underground forums and online marketplaces what they claimed was stolen Yahoo data. A Yahoo security team was unable to verify those claims. But what they eventually found was worse: a breach by what they believe was a state-sponsored actor that dated back to 2014."

http://www.nytimes.com/2016/09/23/technology/yahoo-hackers.ht...

Av zorp

Problemet är att multinationella företag "shoppar" runt i Europa och kräver reducerade skatter för att lägga sin Europa distribution, kundservice, support etc där.

Och det landet som bjuder lägst vinner.

Problemet är dels att det minskar skatteintäkterna, det "flyttar" jobb från andra EU länder, och det snedvrider konkurrensen gentemot andra företag.

Distributionen av varor tex till Svenska kunder (och därmed vinsten) läggs i det land som erbjuder lägst skatt. Så dom arbetstillfällena plus kundservice och support "flyttas" från tex Sverige ett annat land.
Det är inte sannolikt att dom här jobben hade flyttats utanför EU om man ökar skatten, för då hade varorna drabbats av höga tullkostnader.
Så EU förlorar skatt på det här och till stor del innebär det bara att jobb flyttas runt i EU.

Det ger också dom stora multinationella företagen en orättvis konkurrensfördel mot tex ett mindre bolag i samma land som måste betala den ordinarie vinstskatten (22% i Sverige, 22.1% i snitt i EU).

Så varför ska Amazon och Apple mer eller mindre slippa betala vinstskatt när Europeiska konkurrenter måste betala betydligt mer?
Och varför ska Irland sno jobb från England, Tyskland och Frankrike där majoriteten av slutkunderna finns?

Visst kommer det att innebära att en del jobb försvinner. Men det blir en mer rättvis konkurrens mellan länderna var företagen lägger sina distributionscenter. Och det betyder rättvisare konkurrens för mindre Europeiska företag (vilket tom kan uppväga en del av jobbförlusterna). I tillägg till ökade skatteintäkter.

Av zorp

Det är en stor skillnad när det gäller konsumentköplagen om det är en REA produkt, dvs en prissänkt "ny" vara eller om det är en "Fyndvara" som är en begagnad-, defekt-, demo produkt etc .

När det gäller en "Fyndvara" kan du inte begära en "ny" produkt eftersom du inte köpt en "ny" produkt.
Och finns det ingen "likvärdig produkt", dvs ytterligare fyndvara så har säljaren rätt att häva köpet eftersom det annars innebär "oskälig kostnad för säljaren." Och du kan inte heller kräva kompensation för mellanskillnaden:

"Om prisnedsättningen är avsedd att utgöra en kompensation för att varan säljs som sekunda, t. ex. på grund av nån defekt, kan köparen inte göra gällande ett anspråk på ersättning för prisskillnad som tar sikte på en vara av fullgod kvalitet till ordinarie pris."

Är det däremot en prissänkning av en "ny" produkt så är du i din fulla rätt att kräva omleverans enl konsumentköplagen.

En sak som dock kan påverka är vad CDON skriver om garanti. För deras fyndvaror gäller följande: "Normal garanti gäller på produkterna om inget annat anges i beskrivningen."

Så läs vad dom skrev ang just den produkten du köpte. Har dom friskrivit sig från garantin för din vara är det inte mycket att göra. Har dom inte gjort det kan du kräva reparation/omleverans enl vad som står i garantin.

http://cdon.se/hemelektronik/fyndh%C3%B6rnan/

Av zorp

Konsumentköplagen:

20 a § Ett fel som visar sig inom sex månader efter det att varan avlämnades skall anses ha funnits vid avlämnandet, om inte annat visas eller detta är oförenligt med varans eller felets art.

Dvs finns det inte någon yttre skada som indikerar att du tex tappad det så är det mycket osannolikt att dom kan bestrida det.

Av zorp
Skrivet av BoneZ87:

Undrar om någon vet om det är tillåtet ur ett lagligt perspektiv att sätta in individuella värmemätare i lägenheter som ska mäta värmen .............

Ett par kommentarer.

Nej, det är inte säkert att det är lagligt. Det beror helt på vad som står i bostadsföreningens stadgar ang årsavgiften, vad som ingår i den och hur olika poster tex värme, fördelas. Står det att vatten och värme ingår i årsavgiften kan man inte ändra det till "individuell fakturering" utan att ändra stadgarna. Och det kräver 1 stämma om alla är eniga, eller 2 stämmor om inte alla är eniga.

Om det däremot står något som det här i stadgarna "I årsavgiften ingående ersättning för värme och varmvatten, elektricitet, sophämtning eller konsumtionsvatten kan beräknas efter förbrukning. För informationsöverföring kan ersättning bestämmas till lika belopp per lägenhet" så har styrelsen rätt att ändra till individuell kostnadsberäkning.

Sen råkar vi ha ett liknande system (http://www.techem.se/?gclid=CImwhP__7MoCFSkocgodUuUKJw). Varm och kallvattenåtgång mäts per lägenhet och sen fördelas föreningens totalkostnader ut per andel användning, dvs ingen överdebitering. Du förhand debiteras en avgift och sen justeras det mot verklig kostnad en gång per år.

Värmefördelningen mäts direkt på var radiator så du betalar för vad du använder. Jag har också en kontrollpanel som gör att jag kan kontrollera var radiator, ställa in individuella temperaturer och tom programmera temperaturkurvor över dygnet, dvs tex sänka temperaturen 2 grader på natten.
Det finns också generella program för tex när man reser bort etc som då sänker alla radiatorer X grader.

Och vart år får jag en årsredovisning som visar varm och kallvatten åtgång och värme åtgång (per radiator) kostnadsfördelning och tom jämförelse med övriga lägenheter i huset.

När det här infördes så innebar det en klar kostnadssänkning, dels pga av möjligheten att styra temperaturerna tex när man åker bort eller över dygnet, plus att en del nog slutade ha fönstren öppna för vädring mitt i vintern
Den årliga kostnadssänkningen för medlemmarna täcker helt klart driften för föreningen med råge, om det i slutänden även täcker initialkostnaderna är lite svårare att säga eftersom det beror på den framtida kostnadsutvecklingen för vatten och värme och hur lång tid man räknar på, men det ser inte otroligt ut. Lite svårt att säga då fokuset på det här också har lett till att vi tex tätat om alla fönster och gjort andra förbättringar i huset.

Och som sagt tidigare, om det är lönsamt för individen hänger ju också på vilket system det är samt hur bra isolerat huset är. En taklägenhet med dålig takisolering kan nog förlora en hel del på det.

Av zorp

Det finns massa siter som dom här där du kan söka via modellnummer:

http://www.asusparts.eu/en?gclid=CLqW78OX4MoCFUIUwwodjVUN9w
https://www.laptopkeyboard.com/

Har inte dom så googla bara Asus keyboard replacements eller parts etc.

Av zorp

Tycker det är fel att kasta skit på Copyswede. Dom är en branschorganisation som ska göra allt dom kan för att dra in pengar till sina ägare, ie artister och konstnärer:

"Copyswede är en ekonomisk förening som ägs av sina fjorton medlemsorganisationer. Organisationer som företräder upphovsmän eller utövande konstnärer kan bli medlemmar."

Så dom gör bara sitt jobb. Där det är fel är i lagen, och innan den ändrar lär det här fortgå. Och artisterna och Copyswede vore ju idioter om dom inte försökte dra in så mycket pengar som möjligt.

Så skyll inte på dom, eller på domstolarna. Skyll på politikerna. Det är helt deras fel.

Av zorp

Fractal Design har ju 5 års garanti på den psu'n så ett alternativ är ju att du kontaktar dom direkt och hör med dom.

http://support.fractal-design.com/support/tickets/new

Av zorp

Haft samma problem. Hitta den här lösningen på nätet.

Kontrollpanelen/maskinvara och ljud/energialternativ

"Ange hur strömbrytarna ska fungera."

"Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga"

Klicka ur "Aktivera snabb start".

Löste det för mig.

Det fanns dock även andra grejer som en del redan skrivit ovan som kunde ställa till med problem.

Av zorp

Ja, det där var väl inte 100% sant.

"Now, as we have to think more holistically about our entire smartphone portfolio, we’ve made the decision to focus our marketing efforts on “Moto” and “Vibe” as our hero smartphone product brands globally. At the same time we are not abandoning the iconic Motorola brand. Although it will not be the focus of our marketing, it will continue to be used on packaging and elsewhere, so as to ensure that the rich history and association is never lost. The legacy and the goodwill associated with the Motorola brand will also live on through our licensees."

http://motorola-blog.blogspot.se/2016/01/motorolas-next-chapt...

Så även om telefonerna kallas "Vibe" och "Moto" så står det Motorola på kartongen.

Av zorp

Ja det är problem med den. Verkar vara samma problem som en del hade redan med 358.50.

En av mina datorer fick runtime felmeddelande och crashade efter installation men fungerade sen. För den andra så "försvann" grafikkortet efter att den också crashade. Så varken enhetshanteraren eller Nividia experience kunde hitta kortet, och då går det ju inte att backa drivrutinen heller.

Slutade med en recovery av hela C disken till en tidpunkt före uppdateringen för att få allt att funka igen.

Så se i alla fall till att ni har en backup innan ni uppdaterar för en del har klara problem med den här drivern.

https://forums.geforce.com/default/topic/894117/geforce-drive...
https://forums.geforce.com/default/topic/892597/geforce-drive...

Sen gillar jag också inställningen"Jag har inga problem, så du har fel". Det hjälper ju mycket.

Av zorp

Råkade se den här ASUS'en på Dustin rean. Core i5 8GB 500GB Hybriddisk 13.3" IPS 5990:-

https://www.dustinhome.se/product/5010881619/f302la#specifica...

Annars finns det andra där.

Av zorp

Edit. Redan löst

Av zorp
Skrivet av Toimi:

@zorp: aa, för 300kr kan det nog vara värt det. Då har jag en lite bättre mikrofonlösning för situationen. Min nuvarande är en bordsmikrofon. Jag ska söka runt lite, tack för tipset!

En detalj jag glömde säga. Erbjudandet är del av deras "72 timmars rea" som tar slut 23:59 i kväll söndag. Så du vet.

Av zorp

Eftersom du sa 300 och jag såg dessa 33% off på en annan CDON deal. Ingen aning hur dom är dock med det går ju att googla.

http://cdon.se/hemelektronik/asus-cerberus-gaming-headset-p28...

Av zorp

Kanske inte räcker för dig men fick hem Xtrfy's matta från rean i dag och den är klasser glattare än min gamla Steelseries så den byttes snabbt. Millimeter rörelser med en vanlig logitech mus är inga problem. Men som sagt vet inte om det räcker för dig.

https://www.komplett.se/product/830567/datorutrustning/mustan...

Sen när det gäller "teflon tejp" så är det egentligen UHMW tejp (Ultra High Molecular Weight Polyethylene) du ska ha, det är glattare och grymt slitstarkt. Har kört det tex. under gamla kökslådor. Har inte hittat det på nätet i Sverige men finns på Amazon.UK

http://www.amazon.co.uk/HOEREV-Transparent-Thickness-0-28mm-L...