Inlägg

Inlägg som g_axelsson har skrivit i forumet
Av g_axelsson
Skrivet av brackemannen:

Har inte läst alla inlägg men..... vore klart häftigt om någon hade en Spectrum med gummitangenter

Finns, har minst en men den är ny jämfört med mina andra datorer. Frågan var ju äldsta fungerande datorn.

Av g_axelsson
Skrivet av AllMessedUp:

@g_axelsson: Sålde du den?

Var den fungerande & hur mycket fick du för den! Ballt!
(läste mellan raderna, ser att den hade minnesfel)

Den står i min hall eftersom hjulen jag satte på den inte höll i transporten. 4 st max 35 kg blev för vekt och dom kollapsade. Jag har skaffat nya som pallar 100 kg + per hjul så nu kan jag nog få in den längre i lägenheten. Planen är att reparera den och när den fyller 50 år (2022) så ska den vara fungerande igen. Kanske sätter en adapter för ethernet till serieport så att den går att komma åt från nätet.
Det finns ett OS till den för flera användare men det tar 12 kWord (24 kB) ram och jag har fått en kopia av källkoden från han som skrev OS:et på 70-talet. Tyvärr kommer han inte ihåg vad variabelnamnen betyder längre och han var inte så bra på att kommentera koden.

Jag kommer att ha kvar den under överskådlig framtid. Jag fick den gratis men la ut runt 7000 kr för att få hem den. Jag vet inte vilket pris jag skulle sälja den för eftersom jag vet att jag troligen aldrig får möjlighet att skaffa en till. Så vitt jag vet finns det ca 14 kvar i världen varav 12 finns på museum eller liknande.

/Göran

Av g_axelsson

Äldsta fungerande (ok, den har ett minnesfel men CPU:n verkar snurra på i alla fall). NORD-1 från 1972 (såld till kund). Designen är gjord mellan 1967 och 69. 64 kb core-minne och disk-controller inkluderad. Bara TTL-kretsar (1250 st på 100 kretskort) och inget ROM eller andra nymodigheter.
http://www.ndwiki.org/wiki/NORD-1_Serial_47

Det finns fler gamla datorer i samlingen men jag har inte testat dom eller det är nåt fel på dom.
- Osborne 1 : Nåt galet med videominnet.
- Metric 8 : Svensk dator, otestad.
- Naked Mini 16 : Från Computer Automation, ca 1972, testad och verkade fungera först. Core-minnet hade kvar sista mätningen som gjorts när jag testkörde den, men efter jag tryckt reset startade den inte om. Misstänker ett EPROM som förlorat innehållet.
- 2 st NORD-10 : Från ca 1976, ej kompletta och i delar men jag borde kunna sätta ihop en komplett så småningom.
- NORD-50 från 1976. Komplett men inte testad.
- NORD-100 från 1982. Fungerande men lite modern i det här sammanhanget.

/Göran

Av g_axelsson

Hej!

Jag vet att det är en gammal tråd och att det här är lite necroposting... men jag har ett antal originaltangentbord till Facit. Om du fortfarande har kvar terminalen så kan vi nog fixa nåt.

/Göran

Av g_axelsson
Skrivet av PBGP:

Hej Göran.

Fast 8" är väl inte så maffiga... du vill ha en RL02 eller kanske RP06 diskpacke

Vad för skojjig terminal har du hittat då?

/Pontus

Jag har några diskpackar liggandes också. Det finns en anledning till att jag döpte min senaste USB-disk till PACK-REMOVE.

Terminalen var ingen terminal, det var en "TERCO CNC SYSTEM" Videomonitor med en kraftiugt moddad TRS-80 Colour hemdator i en stor ASEA-orange plåtlåda.

Jag fick dock en udda pryl här i höstas, en frontpanel till en Alpha / LSI Naked mini. Nä, inte en sån alpha som du fick före jul, Pontus, utan en minidator från 1974 med coreminne. Med frontpanelen kan jag singelsteppa CPU:n och kolla varför min maskin inte bootar som den ska. Den sitter i botten på en röntgenspektrometer. Eftersom det är coreminne i den så startade den upp på samma ställe som den var sist innan den tappade strömmen. Ett snyggt diagram på skärmen. Men när jag tryckte tangenten rubout så kraschade allt. Troligen har eprommarna tappat lite bittar här och där.
Men det blir ett senare projekt när jag får lite mera tid över.

/Göran

Av g_axelsson

5.25".... du menar en av dom där nyare smådiskarna? 8" är det enda riktiga formatet.

Fick en remsläsare igår. dvs en sån som läser hålremsor. Med den så kom det nåt som antingen är en terminal eller en komplett dator. Har inte haft tid att kolla på det än.
Sen fanns det även en Commodore dubbel diskettstation i en plåtlåda, men det var för sånadär små ynkliga 5.25" floppys så den ska jag nog göra mig av med.

/Göran

Av g_axelsson

Hallå Niklas!

Det tar ett tag att greppa alla varianter av en ny datorfamilj. Nu börjar jag ha läst på mig tillräckligt mycket för att se skillnader på dom olika generationerna även om jag har mycket kvar att lära där.

Nej, vi har inte hunnit köra varken den eller ND-500:an än. Mitt största problem är fortfarande att gräva fram ett utrymme stort nog inne i mitt förråd så att jag kan få in 500:an dit och börja jobba med mina mikroskop igen. Du får fråga Pontus, han har sett det och hur man tar sig fram där också.

Ps: Jag har blivit lovad en frontpanel till min Alpha LSI.

/Göran

Av g_axelsson

Hehe, tyckte du att jag var så gammal när du var och hälsade på?

Jo, jag verkar vara en skrotmagnet. För övrigt så kommer teleguiderna från samma kille som tog hand om PDP-11/23:an. Du kanske vet, är den uppgraderad till en senare version? Niklas sa nåt om det men eftersom varken jag eller min kompis visste så mycket om dom här maskinerna då så har det trillat bort.

Vi lär nog ses fler gånger.

/Göran

Av g_axelsson

Hej!

Det tog lång tid men till slut så har jag grävt fram dom. Den första har jag lagt upp på tradera för att få ett ungefärligt pris.
Den startade utan problem och till och med telefonlistan låg kvar.
http://www.tradera.com/TeleGuide-terminal-fungerande-auktion_...

Nummer två var tyvärr inte i lika bra skick, den kommer jag att sätta ut till ca halva priset om första säljer. Den var stendöd när jag försökte starta den.

... jo, det finns numera en bild på wikipedia också.

/Göran

Av g_axelsson

Jag fick just två st Teleguide av en kompis som städade i sitt förråd. Om nån vill lägga ett bud på en eller båda så skicka ett PM.
Jag ska fixa en bild till Wikipedia så fort jag får tid.

/Göran

Av g_axelsson

Dioderna ser mer ut som ett överspänningsskydd eftersom dom verkar gå från jord till signal och sen troligen till Vcc. Signaler under -0.7 V eller över 5.7 V kortsluts mot matningsspänningen och skyddar ingången på kretsen.

Att kassettstationen funkar betyder bara att 9V från transformatorn fungerar. Powerdioden matas nog från +5V. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer med felsökning, en multimeter eller oscilloskop skulle nog behövas för nästa steg.
Men att skicka den på komposten låter lite drastiskt, det finns alltid folk som söker efter 64:or för att reparera eller ta reservdelar av.

För övrigt, de två kretsarna med eltejp på är eprom. Dom raderas av UV-ljus så därför skyddar man fönstret med en bit tejp eller klisterlapp. Att dom har eltejp från fabrik är nog ganska ovanligt, dom borde ha haft en klisterlapp med versionsinformation eller checksumma. Det kan vara problemet, att nån bytt eprom.

/Göran

Av g_axelsson

Fixde en liknande skärm för en vecka sen. Den hade samma problem, funkade i fem sekunder och sen slog den av.
Min första misstanke var kondingarna, inte för att dom såg felaktiga ut utan för att dom satt varmt till. Kretskortet var aningen brunbränt på två ställen i närheten av några switchtransistorer så misstanken gick till kondingarna en centimeter ifrån.
När kondensatorerna torkar ut minskar kapacitansen och seriemotståndet går upp. Det är svårt att mäta om man inte har en ESR-mätare men man kan även mäta rippelspänningen över en misstänkt konding.
Oftast så är en elektrolytkonding dimensionerad efter minimivärdet som behövs för att stabilisera en likspänning och ett högre värde skadar knappast. Själv så chansade jag och bytte mot dubbelt så höga värden för att kompensera för den varma miljön och den accelererade åldringen som dom var utsatta för.

Skärmen startade på första försöket.

/Göran

Av g_axelsson

Vi har funderat en del på vad det är för plast. Det närmaste vi kom var nog nån typ av polyuretanskum. Fronterna är ju en cm tjocka men väger inte direkt mycket.

Hör gärna av dig om du kommer till stan, jag kan inte garantera att det går att få ut en maskin från förrådet, vi ställde dom största maskinerna innerst och sen fyllde vi på med skrot som ska gås genom, det kommer nog att ta hela sommaren innan jag kommit in till Compacterna igen.
Möjligen går det att fiska fram en satellit eftersom den högen ligger närmast.

Ett mål är att sätta ihop en mediamaskin med lite olika interface så att man kan läsa ut innehållet på diskar, band och floppys. 8-tums floppys är i alla fall ganska tåliga så jag hoppas att det mesta ska ha överlevt.

/Göran

Av g_axelsson

Japp, och jag kan stolt säga att inga maskiner blev skadade i flytten.

Det finns dock kvar ca 100 st VT220-terminaler (Nokia VDU 301S) eftersom vi blev portade på återvinningscentralen. Jag har ett officiellt uttalande från en myndighetsperson att "Det är inte normalt" att äga så många "datorer". Dom kommer dock att åka i soporna på ett eller annat sätt dom närmaste veckorna om vi inte hittar ett alternativt boende för dom. Vi prata ca 5 billass med en volvo 245:a eller 2/3-dels lass med sprintern (paketbil) som vi fick låna.

Förutom maskiner så tog jag hand om datamedia och ca 500-1000 kg manualer. Listan finns på ND-wikin, http://www.ndwiki.org/wiki/Main_Page under det virtuella biblioteket.
Jag kommer nog att skriva om flytten också nån gång.

/Göran

Av g_axelsson

Udda pryl.... vad sägs om en ND Butterfly? Det är en Ericsson PC med en Norsk Data minidator på ett instickskort på ISA-bussen. Tillverkad ca 1987.

Och till alla er som tycker att en IDE-disk på nån gig eller ett par hundra meg är udda så kan ni komma förbi och titta på nån av mina 5 Mb MFM-diskar med löstagbar skiva. Skivorna väger inte så mycket trots att dom är ca 35 cm i diameter men diskenheten väger ca 50 kilo.
I samma förråd har jag ett gäng med Norsk Data minidatorer, en ND-5700 i fullhöjds 19"-rack, en hög med ND-110 datorer...
Bland dom äldre maskinerna är en Naked Mini LSI minidator med 16 kword (16 bit) coreminne, det är en kvarts miljon ferritringar uppträdda på tre koppartrådar. Coreminnen är ganska kul eftersom dom tappar inte minnet om man slår av datorn. När jag slog på den första gången fanns mätvärden kvar på skärmen från förra gången den var på, 10-15 år sen.

Eftersom det här handlade om datorkomponenter så ska jag inte nämna mina elektronmikroskop... Dohhh!