Inlägg

Inlägg som Sound Shower har skrivit i forumet
Av Sound Shower

Finns inget snack om saken, man väljer INTE turbinkylaren.

Dagens chassi har inget problem med att grafikkortsluften stannar kvar i chassit.
(Både Asus och Fractal har t.ex. sagt det här på Swec-forumet, och det är enkelt att kolla sina temperaturer själv)
Vet inte varför ni tror att det är år 2002 igen.

Av Sound Shower
Skrivet av MBY:

Ska jag tolka det som att du, trots allt, inte hade empiri och analys att backa upp dina påståenden med?

Jo, jag tror mig ha observerat priset för diverse datorkomponenter över två decennier ungefär. Om det rör sig om något som "alla vet" vore det en smal sak för dig att svara på frågorna i stället för att dra in andra, komplett irrelevanta, datordelar.

Kronans värde har ändrats på ett år, ja. Så har KPI. Vad är din nollhypotes egentligen, att hårddiskpriser är helt oberoende av annat och därför borde följa en trendkurva utan hack?

Förutom frågorna du inte svarade på från det förra inlägget, låt mig ställa ytterligare en:
Har du noterat den typiska prisutveckling för en och samma modell av hårddisk under dess vistelse på butikshyllorna? Det är nämligen så att även en långlivad specifik HDD-modell inte så sällan följer en badkarskurva. Den är dyr vid introduktionen, sjunker senare i pris och börjar sedan stiga igen i slutet av sin aktiva produkttid eftersom marknadssegmenten den riktar sig till också rört sig under tiden, först entusiastmarknaden, sedan mainstream, sedan kompatibilitet- och reservdelsmarknaden. Om en specifik modell ens lever så länge, dvs.

Så, du har en bevisbörda. Inte nog med att du inte kan ta en och samma modell från 2011 och 2012 och jämföra, du kan inte heller ta jämförbara modeller utan att först göra själva jämförelsen explicit. För att verkligen ha fakta måste du kolla på ett aggregat av diskar då och nu och kompensera för en rad med tekniska och marknadsmässiga faktorer.

Att påstå saker är billigt. Att faktiskt visa att man inte bara far med åsikter eller talar i nattmössan krävs en ansträngning.

Observera ännu en gång vad jag säger och inte säger. Jag säger inte att hårddiskar inte blivit dyrare i relativa termer under perioden. Jag säger inte heller att det inte kan finnas karteller. Det jag säger är endast att de som bräker om karteller och fixade priser, priser som inte stämmer med vad de "borde vara", etc, kan ifrågasättas och har bevisbördan. Jag säger inte att de har fel per se, bara att de måste stärka sina argument med faktiska data och faktiskt analys.

Edit: En sak till. Måste vi påminna dig _ytterligare_ en gång om vad artikeln sade? Den sade INTE att priserna är i samma nivå som innan översvämningen. Den säger att priserna är på väg ner och snart kanske den når till den tidigare nivån. Det som är intressant (som artikeln missar) är dock inte i första hand om och när priset når till vad det var innan, utan derivatan på minskningen. Om den är lägre (starkare negativ) än vad som är brukligt är, så är det inte ens säker att den tidigare omnämnda 14-månaderstumregeln måste justeras, i alla fall inte uppåt! DET är vad som faktiskt är INTRESSANT ur ett prisutvecklings- och teknologiutvecklingsperspektiv, och följdaktien är det som i slutändan avgör prisvärdheten för diskar i absoluta termer, inte huruvida du kan "cherry-picka" en disk för dina privata hypotes eller inte.

Förstår inte vad du håller på och trollar om.

Du kan fråga vem som helst som köpte hårddiskar sommaren 2011. De mest köpta hårddiskarna på den tiden låg på 400-450 kr för 1TB.
För 2TB låg de på cirka 600 kr. Jag behöver egentligen inte bevisa detta. Varför skulle jag behöva det? Det är basal kunskap hos vem som helst som suttit och byggt en dator per månad bara för skojs skull t.ex.
Men varsågod:

Här har du Sweclockers sommardator 2011: http://www.sweclockers.com/artikel/14154-sweclockers-sommarda...
Den 2TB-disken de valde där kostade 600 kr ett bra tag om du kollar vidare på Prisjakt. Och det stämmer med det jag sagt flera j*vla gånger i tråden. Det var liksom normalpris för flera 2TB-hårddiskar sommaren 2011. Det fanns säkert ännu billigare hårddiskar och med reapris kunde du definitivt få billigare pris. Som sagt köpte jag en extern hårddisk för 499 kr, och då var det med kanske 50 kr nedsatt reapris. Som nån redan nämnt var externa hårddiskar billigare än interna.

Klickar du i enbart 2TB på Prisjakt och kollar på en ny modell idag så kostar den ALLRA BILLIGASTE 765 kr.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=984881

Jag ska egentligen inte behöva bevisa detta för dig. Men du verkar ha ett otroligt kortsiktigt minne.

Av Sound Shower
Skrivet av skog1s:

Ja jag ifrågasätter dig på "att man kan köpa en HD7950 för 2400 kr idag, fast de lanserades för över 4000 kr" du kan inte tänka/jämföra så.

Det var bara ett exempel från en annan datorkomponent. Svara på de andra frågorna istället.

Av Sound Shower
Skrivet av MBY:

Är det samma hårddisk?
Har denna hårddisk varit i samma priskategori hela tiden? (Momentana hårddiskpriser följer en badkarskurva där de minsta och de största är dyrast per GB och de i mitten ger mest GB per krona)
Har du justerat för kronans värde?
Har du justerat för KPI?
Hur vet vi att du inte använder ett handplockat exempel?

Och framförallt, har du faktiska data? Jag tror dig förvisso, men jag tror din analys är bristfällig (eller snarare icke-existerande).

I princip alla 1TB hårddiskar kostade 400-450 kr. I princip alla 1TB hårddiskar kostar 600 kr idag. Att du håller på och löjlar dig angående det är otroligt lågt.

Kronans värde? Du menar att den har chockförändrats på ett år...?

Handplockat exempel? Snälla, ge dig. Vem som helst som gillar datorkomponenter känner till hur priserna på hårddiskar varit senaste 2 åren.
Eller ska du ifrågasätta mig om jag säger att man kan köpa en HD7950 för 2400 kr idag, fast de lanserades för över 4000 kr?

Av Sound Shower
Skrivet av skog1s:

Om du tar o tittar på statistiken som finns med i nyheten!

Så ser du ju att ""Ett år senare är uppgången så gott som utraderad." är det som stämmer!

Att du räknar i kr som gällde för ett år sen är bara så fel.

Från när är det du menar att man ska räkna då? Från tjattre dicseptamber 2073?

Som jag sagt tidigare. Du kunde köpa en hårddisk för 400 kr, nu kostar den 700. Det kan du inte bortförklara. Det är siffror från verkligheten.

Av Sound Shower
Skrivet av MBY:

Does not compute!

Samsung lämnade marknaden för att marginalerna var för små. En kartell för att hålla priset uppe hade räddad flera HDD-aktörer på marknaden. Här är det snarare det omvända som gäller: man försöker konkurrera ut varandra genom att göra marginalerna obefintliga för att kunna ta marknadsandelar. Först när man har stora marknadsandelar kan man höja priserna. Så en kartell vore logisk nu eller i framtiden, men jag begriper inte hur du ror i hamn att priserna är höga efter översvämningen på grund av kartell eller att kartellen stött ut tillverkare.

Vidare, många komponenter i en hårddisk kommer från underleverantörer så det finns flera nivåer av konkurrens eller potentiell kartellbildning. Finns det dessutom inte tre stora tillverkare?

Om det inte är någon hemlighet att priserna hålls uppe med flit (på den enskilda datorkomponent som haft en av de allra bästa prisutvecklingarna i historien. Var 14 månad har mängden lagring du fått för pengarna fördubblats sedan 30 år tillbaka), kan vi få ta del av de beläggen?

http://www.sweclockers.com/nyhet/155...arddiskar-uppe

Det höga prisläget på hårddiskar är inte ett resultat av översvämningar i Thailand, utan att jättarna WD och Seagate kontrollerar tillgången och styr prissättningen.

Senare i artikeln:

Förklaringen är dock inte nedstängda fabriker eller brist på komponenter. Tvärtom ökade leveranserna av hårddiskar från 145 miljoner i det första kvartalet till 159 miljoner i det andra kvartalet 2012. Det sistnämnda är dessutom högre än produktionstaken under 2011. Samtidigt rapporterar både Seagate och Western Digital om ökade intäkter och högre vinstmarginaler.

Av Sound Shower
Skrivet av MBY:

Är du på riktigt?

Visst kan det finnas karteller, det skulle nog inte förvåna men om du insinuerar att ett år är en lång period för en marknad att återhämta sig så tror jag inte du har på fötterna. Vad kostar det att bygga en ny fab eller reparera en gammal? Hur lång tid tar det? Jag gissar att det ligger en jävla massa sisu och jävlar anamma bakom, ett år är snabbt. Finns inga vinster med att ha nedsatt produktion så eventuella karteller måste fungera på annat sätt.

http://www.sweclockers.com/nyhet/15525-western-digital-och-se...

Det höga prisläget på hårddiskar är inte ett resultat av översvämningar i Thailand, utan att jättarna WD och Seagate kontrollerar tillgången och styr prissättningen.

Senare i artikeln:

Förklaringen är dock inte nedstängda fabriker eller brist på komponenter. Tvärtom ökade leveranserna av hårddiskar från 145 miljoner i det första kvartalet till 159 miljoner i det andra kvartalet 2012. Det sistnämnda är dessutom högre än produktionstaken under 2011. Samtidigt rapporterar både Seagate och Western Digital om ökade intäkter och högre vinstmarginaler.

Skrivet av nitroid:

Det måste varit nån rea på den eller nåt. Min 2TB kostade 700 innan syndafloden.

http://www.prisjakt.nu/bilder/graph_price.php?p=538962&s=large&....

Där ser du klart och tydligt att den från lansering sakta gick ner till och sen låg stabilt på 500-strecket innan översvämningen.

Av Sound Shower
Skrivet av tcntad:

Är väl lite skitsamma?

Enligt prisjakt kostar Hitachi 1TB 591 Sek och den billigaste 2TB från Seagate 765 kronor.. Hur fan kan folk gnälla på sånt?

Notera: 3.5" Sata och 5400/7200 RPM samt storlek 1-2TB samt 2/2TB valde jag i filtret.

Jag köpte en 2TB extern hårddisk för 499 kr.

Men du vill ju uppenbarligen betala 300 kr extra som går direkt till VD'ns egna ficka. Så då får du väl göra det.
Jag väntar till priserna hamnar på en nivå som inte spottar konsumenterna i ansiktet.

Av Sound Shower
Skrivet av Forsgren:

De har ju inte ens skrivit att de är på samma nivåer! Glömde du läsa? Det står "Mot samma nivåer".

Skrivet av Hardware guy:

Som vanligt usel läsförståelse från en aftonbladetläsare
Låt mig hjälpa till
"Mot samma nivåer" är inte samma sak som " samma nivåer"

Här har vi en som kan läsa och förstå.

Från artikeln: "Ett år senare är uppgången så gott som utraderad."

300-400 kr kvar är inte "så gott som utraderad". Det är snarare "det är ett stort hopp i prisskillnad kvar att ta igen".
Och ingen vet om priserna kommer sjunka mer.

Av Sound Shower
Skrivet av Bjebbosten:

Väldigt trevligt, har suttit och försökt spara så lite som möjligt.

Om jag inte minns rätt så kom väl copyswede någon vecka före översvämningen, så normala priset före översvämningen var vär runt 6-700kr

Det gällde bara externa hårddiskar och USB-minnen, inte interna hårddiskar.

Av Sound Shower
Skrivet av tcntad:

Vem fan orkar bry sig om 1TB kostar 600 eller 800 idag?
Fortfarande bra priser för 2TB..

Folk är så jävla snåla idag...

Nej tror inte många läser den:)
Platsbrist i bibblan är ingen bra idé, speciellt inte när en ny server behövs..

"Snåla"...

Slå upp vad kartell innebär. Samt läs mitt svar till reverator nedan.

Skrivet av reverator:

Håller med dig, folk klagar hit och dit på massa skit utan att verkligen försöka förstå situationen från andra perspektiv än sitt eget. Buhu på alla whiners...

Hört talas om monopol och kartell? Det finns idag 2 hårddisktillverkare som står för nästan all produktion.
Och det är ingen hemlighet att de tillsammans håller priserna uppe.

I en fungerande marknadsekonomi finns det flera alternativ att välja mellan. När alternativen blir få kan företagen hålla priserna uppe.
Detta är något som EU till slut kan gå in och reglera (de har gjort det förr).
Så det är inget gnäll, det är du som är ignorant och behöver läsa på mer.

Fast du kanske vill betala överpris till en kartell, vad vet jag? Du kanske inte vill att EU till slut går in och säger till WD och Seagate att de måste skärpa till sig eftersom de förstör världsmarknaden.

Skrivet av TokigaSmurfeN:

Med en begränsad tillgång så ökar såklart priserna... varför tror du diamant är såpass mycket dyrare än koppar? Begränsad tillgång...

Läs mitt svar till reverator i detta inlägget.

Av Sound Shower
Skrivet av Zotamedu:

Nu får folk ta och kamma sig lite med sitt gnällande. Priset på hårddiskar blir inte automagiskt lägre med tiden utan det kräver viss utveckling. Så nej, priset hade inte automagiskt varit mycket lägre nu om inte översvämningen kommit i vägen.

Du missar HELT att en 1TB HDD kostar över 600 IDAG.

Innan översvämningen kostade en sådan max 400 kr.
(Och prisskillnaden är mer än 300 kr för en 2TB-disk)

Priset hade alltså "automagiskt" varit som sämst samma som förut, alltså minst 200 kr lägre än dagspriset om övervämningen inte hade hänt.

Det du skriver tar inte i beaktning att priset är flera hundra kronor högre idag.

Av Sound Shower

Priset har INTE gått ner till prisnivåerna före översvämningen, som många påpekar.
(Samt att priset borde vara lägre nu. Och att det är en kartell är välkänt nu. Ni, redaktionen, har t.ex. själva skrivit om det. Men uppenbarligen glömt bort det.)

Innan översvämningen kunde man köpa en 1TB-hårddisk för under 400 kr. En 2 TB för max 600 kr.

Jag köpte dessutom en extern WD Elements 2TB för 499 kr innan översvämningen, och externa hårddiskar är dyrare än interna.

Rena aftonbladetartikeln, ingen kritisk eftertanke. Synd. Och folk blir lurade därefter.

Av Sound Shower

För att majoriteten som köpt GTX 600-kort med referenskylaren ångrar sig ganska grovt pga hög ljudnivå som ett jetplan och risk för coil whine.
Det har snackats om det i måånga trådar här på sweclockers.

Av Sound Shower

Tumnus har givit alla svar ovan.

HD7850 äger GTX 650 Ti och kostar samma om man köper Sapphire-modellen för ca 1350 kr.

HD7770 äger GTX 650. GTX 650 är inte ens värt att tänka 1 sekund på.

Av Sound Shower

Det är inte watten som är problemet i detta fallet. Det är nätaggregatet som är SÖNDER.
Det är en jäkla skillnad.

Som många redan sagt så räcker 600 watt om du skaffar ett kvalitetsagg.
OCZ är lite shady och tveksamma med många av deras produkter.

Av Sound Shower

GTX 650 Ti är rätt rejält sämre än AMD's HD7850 i nio av tio spel.

GTX 660 är i alla fall närmare HD7870 och presterar bättre i BF3 t.ex.

GTX 660 Ti presterar å sin tur bättre än HD7870 i åtta av tio spel och ligger över HD7950 i flera spel (sen ligger HD7950 över GTX 660 Ti i flera spel också så de tar ut varandra).

Av Sound Shower
Skrivet av Wallman_91:

Nu vet ju inte jag hur bra HT är på i3an men jag skulle ju hellre ha en quadcore än en tvåkärning med HT. Men nu är ju det bara min personliga åsikt.

Så du har hellre en A8-3870, Q9550 eller en FX-4100 och får 15 fps mindre i minimum än med en Core i3?

De är quad-cores. De presterar sämre.

Av Sound Shower
Skrivet av Wallman_91:

Nej, du får likvärdig fps med en fyrkärning AMD Phenom II X4 965 och mer drops.

http://www.sweclockers.com/recension/15375-amd-fx-6100-och-fx...

Ja jag vet att 980 är högre klockad men det lär bli som jag sa i vilket fall.

Skiljer några fps
Och det ligger flera fyrkärniga processorer under Core i3-processorn.

Så tycker du "det är rekommenderat att ha quad-core" stämmer med verkligheten i spel?

Av Sound Shower
Skrivet av FoamBox:

det är ju rekommenderat att ha en quad core....

Man får högre fps med en tvåkärnig Intel Core i3 2100 än en fyrkärnig AMD Phenom II X4 965.