Inlägg

Inlägg som Trigger har skrivit i forumet
Av Trigger

Försöker alltid gå på itx nu för tiden. Man får plats med allt som behövs för en underhållningsmaskin och det går att få in i mindre chassin (om man vill).

Ssd, ofta 2st
Dual kit ram
Grafikkort

Av Trigger

Man vill ju svara 6800xt men 8300kr för det, kanske inte.
Då är 6900 för 8500kr betydligt med attraktivt!

Men med tanke på vilka spel och upplösning du kör så kommer du bli väldigt nöjd med 6750xt för 5995kr

Edit:
Hittade inte något 6900xt på amazon för 8500kr på men det finns rx6700 för under 5000kr:
https://www.amazon.se/-/en/dp/B0BCL3L6ZG/ref=sr_1_13?crid=JY1...

Det är i inte mycket bakom 6750xt i spelen upplösningen du kör och betydligt mer prisvärt!

(Trodde jag länkade till ett 6700xt först men det är ”bara” 6700, jag tycker det passar in på det du söker för lite mindre pengar.)
Här kan du se vilka skillnader det rör sig om
https://youtu.be/6FkQdAViLIs

Är du mer sugen på 6700xt så gav en snabbkoll 5100kr
https://www.amazon.se/-/en/dp/B08CS6Z8R9/ref=sr_1_8?crid=13S3...

Av Trigger

Lägger också ett bud på 3500kr + frakt

Av Trigger

Jag har hunnit prova tre olika setup med asrock och asus moderkort med Ryzen 7000 hittills och alla har fixat xmp inställningar. Alla har jag använt 6000mhz cl36 minnen till. För all del annat märke än kingston men borde inte vara avgörande.

Av Trigger

Oftast fungerar expo/xmp out of the box men några garantier finns ju inte, tyvärr.
Det är inte så enkelt att man kan säga att det är fel på minnena heller…

Jag hade provat att leka med spänning till både minnen och cpu/if Prova slå ett öga här. https://www.igorslab.de/en/ryzen-7000-tuning-guide-infinity-f...

Glöm inte kolla vilka inställningar som expo läget faktiskt gör när du aktiverar det. Ibland finns flera olika nivåer på subtimings/spänning.

Av Trigger

Minnena sitter i rätt slottar? Gissar att du kör med två st minnen och inte fyra?

Av Trigger
Skrivet av cyklonen:

Aha!

Nå, men det är ändå 5000-8000 mer än ett 4080. Så det är ett rejält hopp i pris.

Jag har både ett 4090 och ett 4080 hemma och har filurat på vilket av dessa som ska behållas i min dator. 4090 är absolut ett coolt kort med fantastiskt prestanda men det som väger över åt 4080 är faktiskt dom där sista tusenlapparna som trots allt kan göras något annat med och mindre värmeutveckling. Helt ärligt så är 4080 mer än nog för 3440 x 1440 som jag använder. Ett blindtest kan inte skilja dem åt vid den upplösningen. En sak som talar emot 4080 just nu är priset ändå.. som jag tror kommer sänkas hyfsat snart.

Av Trigger

Oftast (alltid?)så är det de bortre slottarna som rekommenderas om man använder två stickor när det finns plats för fyra precis som ni skriver. Cpu-tom-ram-tom-ram (A-2+B-2)

Men vad har vi lärt oss idag pojkar!?
RTFM

Av Trigger
Skrivet av Oliver91:

Problemet är sjukvården då deras växlar bara kan ringa genom 3g nätet och Vimla har likt 3 inte tillgång till något 3g nät längre enbart 4g/5g.

Morsan hade samma problem så hon fick byta till halebop (telia) som fortfarande har 3g nät.

kollar du @hurtigbullen inlägg längre upp i tråden så är det bekräftat att deras 3g nät är släckt

Att sjukvården bara kan ringa via 3G är ju bara trams. Har du läst detta på någon antivaxx/5g sanningssägande hemsida eller?

Av Trigger

Hade gärna lagt vantarna på en 7700x för det priset! Synd att man sov just då..

Av Trigger
Skrivet av DasIch:

Hurså? Jag planerar att sitta på den här plattformen tillräckligt länge för att det kommer bli rätt trevligt att byta moderkort sen. Snabbare DDR5 kan ge en liten knuff på vägen och är något jag kan ta med till nästa plattform. Jag ser inget konstigt med det.

Man gör som man vill men jag förstår fortfarande inte hur du menar att du valde ddr5 nu för framtiden och ska köpa nya snabbare sen för att få en knuff samtidigt som du köper nytt moderkort.

Men vi låter det vara och det är bra att du är nöjd med ditt beslut, det är det som räknas.

Av Trigger

Skickar vanligtvis text med faxapparaten så just denna appen hade jag aldrig hört talas om

Av Trigger
Skrivet av DasIch:

Jag bryr mig inte särskilt mycket om det. När det blir dags att uppgradera kommer AM5 kännas gammal ändå. Ett problem med AM4 har varit väldigt sparsmakade moderkort. AM5 med X670 ser bättre ut men om 5-6 år skulle jag inte vilja sitta och hålla liv i det. Hade dessutom blivit dyrare med färre features. Jämför jag t.ex. mitt Asus Z790-F med X670-F, så har Z790-F 30W USB PD till frontpanelen. Och jag betalade nästan 1000Kr mindre för det. Och budgetmoderkorten är inget för mig.

Ändå vägde du in DDR5 som en viktig feature här och nu för framtidssäkerhet... lite spretig argumentation

Av Trigger
Skrivet av DasIch:

Jag valde DDR5 för jag har för avsikt att behålla plattformen i flera år. Vill jag senare ha lite extra knuff kan jag uppgradera till snabbare minnen, som dessutom kan följa med till nästa plattform. Utöver det hade jag dessutom fått köpa DDR4 och moderkorten med de features jag vill ha hade inte blivit så mycket billigare.

AM5 är den enda plattformen som har någon som helst framtidssäkert just nu. Andra alternativ är ju en återvändsgränd. Självklart är det upp till var och en att värdera hur viktigt man tycker det är men man ska helt klart ha det med det i tanken. Köpa dyra Raptor-Lake moderkort (700) nu känns lite waste… går man på intel spåret idag så hade iaf jag letat moderkort (rea) med 600 seriens krets på. Givetvis får man då förvissa sig om att bios är uppdaterat eller att man kan göra det själv med gammal cpu eller på annat sätt. Tråkiga med intels billiga kretsuppsättning är att det inte tillåter överklockning men bortser man från det och återvändsgränden så kan man göra ett bra köp med intel och få en snabb cpu för spel för en rätt så vettig slant idag.

Av Trigger
Skrivet av Falistar:

Det är så roande, den första kommentaren får allra mest "likes" men den personen har inte ens läst artikeln i sin helhet, det betyder sannolikt att väldigt få överhuvudtaget har läst artikeln.

Haha, tänkte samma sak!

Av Trigger
Skrivet av martincool:

Okej men tror du bytet av platform i denna ekonomin etc är en del i amd sålt sämre än väntat ?

Man kan spekulera om det…
Hur mycket hade de sålt även om de stannat kvar på AM4? Hur många hade varit villiga att köpa in sig på en plattform med ”bara” stöd för DDR4 som inte utvecklas längre? Eller ”bara” har pcie4 år 2022?
Tyvärr så sammanföll lanseringen av AM5 mitt i det värsta inflationsracet som vi sett på mycket länge vilket får redan dyra produkter att dra iväg ordentligt! Visst, moderkorten är dyra men det var inte billigt med AM4 570x när de släpptes heller. Slå på prisökningar/inflation sedan dess så är vi i samma härad som AM5 korten ligger idag.

Kostnaden för DDR5 minnen tycker jag är ganska rimlig just nu med runt 2000-2500kr för ett 32gb kit med duglig fart på. Tar man inflation/prisökningar i beaktning så har motsvarande DDR4 kostat samma eller mer under långa perioder.

Just nu så blir AM5 dyrt att köpa in sig på och det finns billigare alternativ, speciellt i de lägre prisklasserna. Både från egna sortimentet och från intel men det kommer inte vara särkilt länge egentligen.. Nästa intel är ny plattform och frågan är hur länge det finns AM4 moderkort att få tag på och till vettiga priser. Som exempel så köptes ASUS b550i itx för runt 1500kr under lång tid. Så ser det inte ut idag, de börjar segla upp mot 2500kr nu. Det är en ganska rejäl ökning i procent.

Oavsett lågkonjunktur eller ej så måste marknaden mättats under coronahetsen så en rejäl minskning av sålda chip hade man nog sett ändå.

Det finns nog ingen Quick fix på att sälja mer cpuer just nu.. men jag tror AMD skulle ha haft bättre taktkänsla med priset på 7600x så de kunde få fart på plattformen och skapa en snackis om den. Nu prissänktes den och övriga AM5 cpuer i dagarna men borde varit lägre än så på 7600x, redan från början. Jag fattar att man vill lansera billigare cpuer under den så helt enkelt är det nog inte men jag kan ju tycka att cpuer under den nivån inte behövs alls i en stationär pc men det är jag det…Nästa faktor är också att man bara släppt moderkort i de högre prisklasserna. Det är väl som brukligt egentligen men det kommer ta en tid innan allt är på plats med billigare moderkort mm.

Sen ska vi inte glömma att potentiella volymer inte säljs till oss som hänger här… AMD har säkert bättre koll på var de tjänar pengar än vad jag har. Ett svar på din fråga då.. Ja, det är möjligt kortsiktigt att de sålt mer chip men det var aldrig något alternativ om man lyfter blicken lite. AM5 var tvunget att hända nu, inte om ett par år. Att vara kvar på AM4 låg aldrig i andra handen som ett val.

Av Trigger

Då kan du tala om för din kompis att det inte stämmer. Det är nog inte svårare än att kolla in reviews på nätet. Intel plattformen finns ju med både och så det är lätt att jämföra. Det finns ingen magi inbyggt i DDR5 som gör dina spel snabbare Många spel är mer beroende av latens än ren bandbredd till minnet och där har oftast DDR4 övertaget (än)

Med det sagt så var det helt rätt av AMD att lämna DDR4 bakom sig.
Jag fattar att det svider att byta hela plattformen men jämför det med Intel, de byter plattform lika ofta som vanligt folk byter kalsonger.

Sitter man på en AM4 plattform idag så byt inte hela plattformen om du bara spelar. Bränn hellre pengarna på en 5800x3d. När det är dags att gå vidare från den, då byter du plattform till vad som är bäst då.

Glömde..
Jag har bytt till AM5

Av Trigger

Det förklarar ju varför jag kom över en 7900x för 6400kr från Amazon förra veckan…

Av Trigger

Trevligt!

Av Trigger
Skrivet av ipac:

Kanske. Men du kan inte köpa det utan att skämmas.

Frågan är när det går ner till $999. För de kan väl inte vara så fräcka att de justerar priset redan till 4070Ti-lanseringen? (naah, det ser nog girigheten till att det undviks)

Jag tror de väntar minst ett kvartal innan något rör sig prismässigt. Nvidia gör nog allt de kan för att hålla leveranser i lagom mängd ett bra tag till... gud förbjude om vi hade för många 4090 och 4080 i lager hos handlarna! FOMO är ganska hög än men är betydligt mindre påtaglig än för 1,5år sedan.
Vi såg vid lanseringen av 4090 att de fanns att få tag på ganska länge efter släppet, de kom in i lager i omgångar och låg uppe längre än 3000 serien som försvann på sekunder när det begav sig (mining/scalping). Just nu har vi torka på 4090 igen men min gissning är att den är artificiell och övergående inom några månader.