Inlägg

Inlägg som ingenjören har skrivit i forumet
Av ingenjören
Skrivet av rwxr:

Vi kör också pellets (tyvärr) och har varit tvungna att köpa svindyra pellets förra året. Nu när våren nalkas verkar de flesta tillverkare erbjuda rabatter dock.
T.ex 20% här https://fagelforspellets.se/
Vida, SCA och Laxå kommer säkert följa efter .

Är i valet och kvalet på om man ska investera i värmepump nu eller vänta. Det är en relativt stor investering och vi har lite annat som behöver prioriteras.

Jag tror pelletspriserna är på väg ner igen, de följer ju energipriset med viss fördröjning. Vida kör redan 20 %. Tror vi ser rimligare priser inom bara ett år så håll kvar pannan ett litet tag till.

Av ingenjören
Skrivet av Rouge of Darkness:

Behöver inte va en stor kåk för att dra så mycket pellets räcker med en riktigt gammal.

T.ex timmerväggar med bara typ nån board på innerväggarna och kanske lite panel på utsidan. Och lite gammal mossa tidningspapper whatever de hade nära för att täppa till de värsta hålen.

Visst eller en brännare med 5 % verkningsgrad. Men låt oss säga att jag gjorde en ingenjörsmässig bedömning att pannan låg närmare 80% iaf och kåken var hyfsat isolerad och inte en banankartong.

Av ingenjören
Skrivet av pAcKiE:

Vida levererar inte till mig

Sen så när jag räknade på det så räknade jag på en återbetalning på luft/vattenpump på ca 5-7 år. Köpte pellets för 28000 och det kommer inte räcka denna säsong, så hade jag inte bytt till pump hade jag behövt köpt pellets för säkert 8000-10000 till.

Håller med om murstocken, men det löser jag med kamin istället. Att slippa sota och oroa sig för att pelletsen tar slut/pannan strular är också en "lyx" man får ta i åttanke.

Oj jisses! Hur stor kåk har du eller bor du i Norrbotten? Luft/vatten brukar jävlas rätt duktigt när temperaturen kryper ner med igenisning. Efter - 15/-20 går dessutom elpatronen in så då har du plötsligt direktverkande el. Något att ha i åtanke. Bergvärme är ju mycket bättre om det är kallt men med tanke på prisökningar även där är det knappt värt det.

Av ingenjören
Skrivet av JoOngle:

Jag märker det på lönen. Även om jag "teknisk sätt" har lite högre lön än för 3 år sen, så känns det inte riktig.

Men jag märker det när jag ska handla på nätet, t.ex. när jag ser en pryl som ska kosta 699$ (t.ex. min nya Quest 3) som kostade 9200 (8990 vissa ställen), men ändå - känns lite långt från 699$

Brukade räkna 699 = 6990 SEK, så är det inte längre.

När jag går och handlar på ICA, så tänker jag ofta, jävlar...38,- för 2 x Marabou kakor, dom brukade jag se 2 för 20 spänn bara några år tillbaka. Färdigmat med.

Fika käk brukade kosta 39-49,- för en sandwich. Nu är minsta gränsen 79,-
Att äta buffé ute kostade typ mellan 59 och max 89 om det var lite "extra". Nu är det 130 min. överallt.
Köpte elbil (begagnad) då bensinpriset låg på 22,- per liter for vanlig bensin.

En pall pellets brukade kosta 2200,- i 10+ år, helt till 2022, då blev det 5000,- per pall och har stannat där. Tänker byta till värmepump nu, då polarn skryter med att han ligger kring halften av mina utlägg, och han ska inte fylla på och bära tonsvis med pellets och sota varje vecka.

Köper billigaste "Basic/Standard" mat och går galant förbi 200-400 steaks och tänker, fyfan vem har råd med det där?

Kommer ihåg när vatten och avlopp var typ 3000,- om året, nu är det 8000,-

Allt i allt blir det svindyrt, och 2% löneökning är så litet att det är löjligt.

Man kan just nu köpa pellets för runt 3800 kr pallen på Vida pellets. Använd bara koden vida pellets 20 (inte särskrivet då). Då får jag ett energipris på 1 kr/kWh med min panna. Inte tokbilligt men ändå ok tycker jag med tanke på att det värmer upp murstock och håller huset friskt. Kollade på ny värmepump. De har fullständigt ballat ur i pris. Jag får ge minst 150 k för vanligt luft vatten och 250 k för bergvärme. Återbetalningstid på 25 år känns inte rimligt på en anläggning med en livslängd på ca 15 år.

Av ingenjören

Jag börjar klura på om det är nu man ska gå in på solceller. Har läst att de ska vara bra rabatterade just nu när färre installerar solceller? Vad ligger ungefär en 10 kW anläggning på just nu? Bor i Halland med tak i alla väderstreck.

Av ingenjören

Har själv bara hunnit brygga en Helles efter min DIPA. Nu till det tråkiga. DIPAn som var så god initialt blev rent ut sagt skittråkig ganska omgående. Kan inte sätta fingret på vad. Den smakar lite fadd, trött. Tänk brittisk IPA. Vilket är mycket märkligt. Ev kan det bero på att jag glömde pH justering och slängde in det i slutet av mäskningen. Men jag vet inte riktigt.

Av ingenjören
Av ingenjören
Av ingenjören
Skrivet av b1ghen:

Finns ju smarta element med WiFi och appar från t.ex. Adax eller Mill, har ett Adax 1000W själv i friggeboden och styr det via Tibber med timpris så den justerar värmen med elpriset.
Adax egen app är rätt kass så kanske Mill är bättre?

Mills app suger faktiskt bamsekorv även den enligt mig.

Av ingenjören
Skrivet av mackanjo:

Det är ju hit jag vill komma, de låter som en rimlig förbrukning.

Kollade nu igen och igår drog pumpen (som jag också har på underhållsläge 15c) 4,9kWh. Nu har ju tempraturen droppat och det var ca +3c igår. Men den totala förbrukningen var 37kWh. Jag tror att mina element, även om de är nerdragen på lägsta på termostaten kickar igång och står för merparten av min förbrukning. Jag ska som sagt prova mäta i helgen, har även köpt smarta termometrar som jag ska sätta upp i alla rum så jag ser vilken temperatur jag har överallt.

Någon som har några bra tips på nya element, som är digitala så noggrannheten på termostaten blir bättre? Prisvärda alternativ.
Ett annat alternativ är ju att köpa ett smartuttag till varje element, koppla dessa till de smarta termometrarna och sätta ett villkor att om tempen sjunker under 8 grader inomhus så går elluttaget på (i det rum som då elementet och termometern sitter i såklart) När värmen sen är över 10 grader så stäng av typ. Vad tror ni om det?

Detta köpte jag. Fungerar utan anmärkning. Digital termostat och oljefylllt för att minimera brandrisk.

Av ingenjören
Skrivet av DavidtheDoom:

Den lagrade värmen ger ju tröghet i systemet, tänk, en längre fördröjning/dödtid i ett vanligt reglersystem. Det gör det lite svårare att reglera systemet så på så sätt stämmer det att en oljeradiator har en egenskap som kanske på ett plan är negativt.

Trögheten är ju inte jättestor med tanke på hur lite olja du har i ditt element, i processystem är det inte fel med lite tröghet för att få en mjukare process med snällare reglering. En gång i tiden när jag sålde radiatorer så brukade man lyfta fördelen med vanliga konvektorelement som att de snabbt värmer utrymmet, därför är de bra i exempelvis en sommarstuga där man snabbt vill ha varmt när man kommer dit. Däremot ger oljeradiatorer en större komfort då själva värmeelementet inte kommer i kontakt med luften i rummet. Därför torkas inte luften ut på samma sätt. Sedan kan man ju ställa sig frågan om det inte påverkar i det långa loppet. Dessutom tar du bort brandrisken om du hänger något över elementet, det är ju inte en försumbar fördel.

Nåväl för att återgå till tråden: Mät och logga temperaturen i ditt garage för att se hur pass hög temp du verkligen har. Mitt förra element var inställt på 5°C men höll periodvis 12°C i garaget. Jag skaffade ett element med digital termostat och nu är det mycket bättre reglering utan onödiga översläng. Sedan råkar det vara en oljeradiator med mycket lägre risk för brand om något skulle ligga an mot elementet.

Av ingenjören
Skrivet av Anonymous FTW:

Nackdelen är att magasinet är uppvärmt när det inte behöver vara uppvärmt. En inbyggd onödig tröghet. Yttertemperaturer kan variera, då vill man inte ha tröghet.

Oljeelement har bara en fördel och det är att de inte luktar bränt damm. Men oj vad många det är som tror att oljelement är något magiskt som sänker elförbrukningen.

Jag skulle säga att hysteres är skillnaden mellan tillslag och frånslag. Dvs till är på 10°C och från är på 12°C. Hysteres = 2. Alltså påverkar inte om det är olja din hysteres.

Men du tänker att den lagrade värmen är av ondo? Så snabba temperaturdifferenser har du väl ändå inte, vi pratar ju inte 500 kg olja? Att spara på antalet till och frånslag måste ju vara en fördel.

Yttemperaturen i en oljefylld radiator blir ju inte lika hög, därmed är ju risken för brännskador mindre. Lättare att städa också.

Av ingenjören
Skrivet av julgranen:

Tillbaka till den här kakelugnen. Har du någonsin eldat i kakelugn är då min fråga? Alltså stått nära en kakelugn som det brunnit i ? Har du gjort det någongång? Inte bara sett en på google bilder.

Använder elen för att förflytta värme?! Ja det var ett nytt sätt att uttrycka sig. Carnotcykeln heard of it? Kompressorteknik?

Är inte du ute efter konvention? Att öppna elelement skapar mer konvention? Och då blandar runt luften lite mer i rummet. Detta ska du dock inte förväxla med verkningsgraden. Verkningsgrad är ju effekt in och hur mycket effekt du får ut. Får du bra omblandning av luften kommer ju elementet jobba mer för att värma all luft. Alltså kommer den även dra mer effekt.

Av ingenjören
Skrivet av ztenlund:

Förvisso kan en oljefylld radiator vara bättre på att dölja en termostat som ger hög hysteres, men det har ingenting att göra med att verkningsgraden magiskt stiger för att man har olja i den.

Nej en oljefylld radiator kan inte påverka din hysteres. Den kan enbart påverka så att på och avslag av elementet sker mer sällan då oljan lagrar värme.

Av ingenjören
Skrivet av zOlid:

Suck... Asså jag orkar verkligen inte gå in i en diskussion, har haft den förut, och det slutar alltid med hundra google länkar osv.
Ser inte poängen.
Det finns en anledning till att det enligt EU lag inte är tillåtet att jämföra el elements "effektivitet" öht.
För den är ALLTID 100%. Det går liksom mot naturlagarna med något annat när det kommer till elelement.
Andra elprodukter har A/A++/A+++ osv osv.
Det är skillnad på värmepumpar osv, där du "tar" värme från utsidan med fasändring på olika kylmedium.
Det spelar ingen roll i vilken kurva du för in el i elementet. Om du gör det fort/sakta/pulsvis osv osv, därför du får ut samma energi i värme som du får in.

Se.... nu börjar jag diskutera iallafall... Men nu ger jag mig, detta är det sista jag skriver i ämnet. Någon annan får ta över om dom orkar!

Fördelen med oljefyllda är att du har ett magasin av värme och därmed behöver inte termostaten slå på och av lika ofta. Det bör alltså i teorin ha längre livslängd. Men som du säger är det 100 % el till 100 % värme.

Av ingenjören

Har du gamla element i garaget med bimetalltermostater kommer dessa mest troligt ha en stor hysteres. Dvs skillnaden mellan när de slår på och av. Därmed kommer du inte ha +3 i garaget utan det kommer diffa en hel del gissar jag. Jag satte in ett oljeelement med elektrisk termostat. Den har en hysteres på 0,5-1 °C. Därmed kommer jag aldrig ha så mycket högre temperatur än jag ställer in. Och såklart inte lägre heller. Bimetalltermostater åldras nämligen inte så väl.

Av ingenjören
Av ingenjören

Mätte FG idag i samband med att den flyttades till fat. FG= 1.010 enligt en kalibrerad oechslemätare. Min flytande Rapt pill angav 1.014 så en liten skillnad på FG ändå. Bra att veta. Detta verkar dock drabba alkoholstarkare öl. DIPAn landade därmed på 7,5 % vilket är precis på gränsen mellan en IPA och en DIPA. Smaken är fyllig, lite söt. Tropisk frukt med eftersmak av godis typ. Kanske den bästa DIPA jag skapat. Superdelic FTW!

Av ingenjören

Jag gjorde min julbelysning smart. Den startar vid solnedgång och stoppar vid soluppgång. Sedan lyser den inte hela natten. Jag vet, jag sparar ju typ ingen el på det men det är häftigt att den följer solens bana!

Av ingenjören
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

hm du börjar på en mäsk med 5% och 15grader , sen blir FG 1% alc öl och 3grader kall...dina axlar kan ju inte stämma?
Den gula 0-5,5 alc%, röd är densitet som ska vara socker arter, blå grader C i jäskärl.

Nja den ger du ett uppskattat OG och FG men just FG justeras hela tiden. Du kan se den som en termometer med max min knapp. Den visar det högsta och lägsta uppmätta värdet hela tiden. Sedan förstår jag inte riktigt var du utläser °C. Den gick ju från 22 ner till typ 19 och har legat däromkring hela tiden?

Det är ju olika axlar för olika grafer, så alkohol börjar exempelvis på noll och stegar sedan uppåt.