Inlägg

Inlägg som Narfez har skrivit i forumet
Av Narfez
Skrivet av _NsMs_:

Är det inte amp*volt som blir watten? På min låda till agget står det t.ex: dc output +12v Max load 62A = 744W Sen finns det lita andra kolumner också. (+3.3v, +5v, -12v och +5Vsb) Och de tillsammans blir ca 175v.

nej. det är bara olika spänningar som går genom transformatorer för att bli den spänning det står. Men det är också utgående från nätagget och ts hadde problem in i nätagget dvs. 230 v sytemet i bostaden.

Av Narfez
Skrivet av Vertex IV:

Hmm, det här blir knepigt. Jag har 4 säkringar där de går till följande:

1: 4 uttag (modemet, bordslampa, tv, tvspel, dvspelare) + telefonen + badrumslampan
2: 2 uttag (oanvända) + 2 taklampor + 2 uttag (4st random elektronikgrejjor inkopplade)
3: 4 uttag (micro, toaster, vattenkokare, mm) + 4 uttag (2 datorer, lampa, stuff) + 2 uttag (stuff) +2 uttag (före detta 1500watts dator och skärm) + 2 taklampor + 2 andra lampor
4: INGET ... wtf!? hittar inget eluttag kopplat till denna... Why? :C

Så det är väl uppenbarligen 1an eller 2an och garanterat inte 3an jag ska koppla datorn till. Blir nog en hel del ommöblerande!

kontrollera spisen på 4:an

Av Narfez
Skrivet av roxor1337:

tejpa fast säkringen:) problem solved

Har du testat? För om det funkar så är din säkring trasig och du har inget skydd alls. Detta är en funktion som finns då man kan låsa säkringen i både avstängt och påställt läge så att man t.ex vet att lägenhetsinnhavaren inte varit på en säkring som hyresvärden inte vill ska brytas. Men då man inte får äventyra med säkerhet så bryten den ändå men brytaren är kvar i påställt läge.

Av Narfez
Skrivet av Vertex IV:

Jag blir lycklig över hur hjälpsamma alla är här på sweclockers
Jag testar runt lite enligt ditt senaste tips nu Narfez, ska se exakt vad som är inkopplat och vart.
Kan det vara så att olika "grupper" tål olika mycket?

enligt den enklaste av formler inom elförbrukning så får man att effekt = Volt * Ström. sen kommer lite mer avancerade korigeringar in men de spelar minimal roll i bostäder.

Då en valig säkring ligger på 10 ampere och volten i sverige är 230 volt får man ut 2300 Watt. Men detta är också det minsta en säkring som det står 10 Ampere på ska klara då den är ny så den kan klara upp till det dubbla beroende på vilken modell man har.

Av Narfez
Skrivet av Vertex IV:

Detta låter som en bra idé, men jag ska nog kolla med datorns skapare (DarkMx) om han tror på denna metod.
Men om det visar sig fungera, kommer jag då behöva koppla ur någonting varje gång jag ska starta datorn?

det kanske blir enklare om du helt enkelt slår av den säkring som gick när du försöker starta datorn och låter den vara av medans du kontrollerar vad som är avstängt i din bostad så att du får reda på vad som drivs av denna säkring samt om du kan flytta något annat om du vill ha datorn på en viss plats.

Av Narfez

Lite off topic men för att klargöra så är det säkring som går/ ändrar läge och inte switch. Samt var det någon som undrade vad dessa kallas och det är dvärgbrytare när de fungerar på detta sätt jämfört med den gammla valiga som man skruvade ut och bytte säkring i porslin som kallades smältsäkring då den fungerade så att det var en tunn metalltråd som helt enkelt brann upp om den överbelastades...

Av Narfez
Skrivet av Vertex IV:

Hej, för några dagar sedan köpte jag ett riktigt mäktigt datorbygge från DarkMx1000 här på sweclockers.
Riktigt fin dator, men idag, när jag skulle koppla in elsladden, så "gick proppen", eller snarare så stängde proppen av sig
(vi har små switchar i hallen som helt enkelt flippar av om det blir överbelastning, sen flippar man bara upp dem så funkar allt igen).
Vet inte om detta betyder att en propp har gått eller om den bara stängt av sig som en säkerhetsåtgärd, men efter att ha dragit ut sladden, flippat upp "proppen" och kopplat in sladden så hände det igen...

Inget luktar bränt, och detta hände faktiskt en gång innan när vi hade för mycket elektronik inkopplat på samma uttag, men då flyttade vi datorn så den fick ett eget eluttag (kopplat till en annan propp) och efter det funkade den felfritt hela dagen.
Förhoppningsvis har ingenting gått sönder, men eftersom det hänt två gånger i rad så vågar jag inte koppla in den igen i rädsla för att nätagget ska gå sönder (eller någon annan datorkomponent).

Nätagget är ett Silverstone Strider 1500watt
Har 2 års garanti på det, men jag vet ju inte till 100% att det är trasigt.
Jag har en asgammal dator som jag skulle kunna koppla in det i för att testa, är det en bra idé?
Sitter ganska hjälplös just nu, alla tips är otroligt uppskattade!
/Vertex

Att säkringen går har troligtvis bara med att nätagg som de flesta elprodukter drar extra mycket ström när de slås på då spolar och kondensatorer laddas upp då. så orsaken är helt enkelt att du har för mycket på den säkring som går.

Av Narfez
Skrivet av Marcusk:

Det största problemet är nog ljud om du bara behöver 5 meter. Med 3.5mm förlängningskablar som jag testat (Dock budget kablar) så har ljudet försämrats märkbart.

Köp en lite bättre kabel till ljud rekommenderar jag.

jag körde med över 10 meters kablar på både ljud och bild till datorn och det funkade utmärkt, vanlig dvi respektive 3,5 mm ljud till en hörlursförstärkare. till usb hadde jag en 8 meters aktiv kabel som också funkade fint förutom när den kopplades ihop med min usb hubb fick jag inte kontackt med usb enheterna vilket gjorde att jag bara hadde tangetbord och mus inkopplad men det funkade kanon.

Av Narfez
Skrivet av korvmannen:

Letar efter ett nytt headset som att kommer användas för spel och skypesamtal(samtidigt).
Har kollat på plantronics gamecom 367 & 377 och de ser trevliga ut. Finns det något bättre under 400 som ni kan rekommendera.

USB eller 3.5mm spelar ingen roll
Mikrofonen behöver vara bra.

tyvärr nej, du får lägga betydligt mer för ett bra headset. blir dock i många fall bättre med en separat mic och ett par vanliga hörlurar som har större marknad och ofta därav ger mer per krona.

Av Narfez
Skrivet av Stormload:

Ja, alltså. Jag har mappat en nätverksenhet till en enhet i datorn (Y:). Jag lägger till Y: i PS3 Media Server men jag hittar inte Y: i PS3:an sen. De andra enheterna som C: osv. finns där. Detta är bara ett av alla problem jag verkar ha men jag börjar här.

men du har den i datorn under nätverksplatser? för sen är det bara en fråga om pms funkar och inte längre något med hårdvara att göra så slipper du en del felsökning.

Av Narfez
Skrivet av Stormload:

Förklara gärna lite närmre. Vad för kommando-skript?

ett enkelt skript jag hittade på nätet: net use z: \\192.168.1.2\volume_1 /user:admin

med förklaring

net use: såger åt windows att söka via nätverk
z: måste vara en enhetsbetekning som inte används, i mitt fall z
\\192.168.1.2\volume_1: Den plats på nätverket plus namn på enheten
/user:admin mindre säker på dess exakta funktion men tror det har med rättigheter mellan enhet och windows

Använder man fler diskar så är det bara att göra en ny rad och byta ut de punketer som måste ändras. se nedan:

net use z: \\192.168.1.2\volume_1 /user:admin
net use y: \\192.168.1.2\volume_2 /user:admin
net use v: \\192.168.1.2\volume_3 /user:admin
osv...

Detta skrivs in i anteckningar och sparas som .bat för att bli ett kommandopromt. och väljer du att spara att på en lättåtkomlig plats som t.ex skrivbordet så är det bara att köra promptet för att sedan se hur de finns i utforskarn.

Av Narfez
Skrivet av =JoNaZ=:

Oj det var billigt!

Då borde du verkligen slå till. Vi fick betala ca 20 tusen för att dra in till oss via Växjös stadsnät.

Av Narfez
Skrivet av Stormload:

Hej.
Nu har jag suttit och kliat mig i huvudet hela dagen.

Jag har länge kört med PS3 Media Server för att streama mina filmer från datorn och det har fungerat klockrent. Nu har jag köpt mig en NAS-server (Synology ds211j) och trodde inte det skulle bli några problem.

Men.

Jag kan lägga till nätverksplatsen "Synology" i PS3 Media Server men jag hittar den inte i PS3:an. Det är även så att så fort jag startar om PS3 Media Server så försvinner alla utdelade kataloger. Det känns inte som jag gör rätt.

Hur ska jag kunna streama mina filmer från NAS:en till PS3:an med hjälp av PS3 Media Server?

jag har inte så stor vana av nätverk, men jag kör min nas via datorn och de funkar utmärkt. använde ett kommado skript som lägger till mina nasar som fasta hårdiskar i utforskarn och sen delar jag ut dem som de vanliga hårdiskarna.

Av Narfez
Skrivet av bigmac pro:

Har ni rökt bra med crack ikväll eller? Jag bara undrar.

creative, corsair... ????

nåt konstigt kanske någon fått i sig då tråden är seriöst ljud och vissa förslag är bland det absolut sämsta ljud som går att få tag på ovasett om det är gratis eller kostar...

Å andra sidan har det även kommit många trevliga och mycket rimliga för slag för priser mellan 2000-10000 kr vilket verkar vara en summa många kan tänka sig att betala. Jag håller dock vid att vill man ha bra ljud ska man titta i hifiaffärer inte i datorbutiker som vissa verkar förespråka bara för att de är billiga, tråkigt är bara att det nästan uteslutande är katastrofala på att återge hifi.

Av Narfez
Skrivet av dj_of_life:

Jag måste säga att jag inte ens har orkat ta mig igenom alla inlägg för att de verkar se likadana ut; typ.

För att kunna ge ett vettigt svar så måste jag veta mer:
Hur stort är rummet? Ska det spelas Surround eller Stereo? Vad ska ljudet användas mest till, musik eller film?

Jag har kört på ett flertal olika varianter, började faktiskt med Z-5500 som ett par stycken har nämnt. Tyckte det lät riktigt bra för pengarna; hade dock inget att jämföra med. I dagens läge så har jag ett lite mer moget system måste jag väl säga och skulle nog i efterhand säga att just det systemet har en galet överdimesionerad bas och hyffsad topp, men saknar helt mellanregister.

Om du ska köra stereo; köp ASUS essence STX. Jag har kört med det själv sedan det kom och jag har aldrig varit lika nöjd med något annat ljudkort, har mest Creatives skräpkort att jämföra med dock. Jag ska tillägga att när jag köpte det kortet så kostade det 3000kr vilket jag tyckte var prisvärt, till priset idag är det MER än prisvärt!!

Jag kör med ett par Sennheiser 555 som lurar och Z680 som stereohögtalare i sovrummet. Ska jag spela musik eller film på riktigt så spelas det i vardagsrummet och då går de till ett lite större system med "något bättre kvalité".

Skulle du kunna posta en bild på vart du har tänkt att placera högtalarna, går det bra med golvare eller ska det vara bookshelfhögtalare?

Nu blev det mycket BJ känns det som ^^. Så ett par konkreta tips från mig, ytterst subjektivt får jag väl säga:

Vid surround:
http://www.fynda.se/index.php?prodid=4287
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=515197
Slutpris: ungefär 8500 med kablar.

Vid stereo:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=292821
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=376133
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=15083 alt. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=174915
slutpris: 10300 på ett ungefär.

Hoppas det gav lite i allafall. Jag har ägt produkterna själv som jag nämnde och jag tycker om kombinationerna.

Återstår att se hur mycket comments jag får för det här nu då....

Kör just nu med Xonar D2X och de funkar utmärkt för mig. använder dem just nu bara till hörlurar, sennheiser HD650, men har även kört dem till stereon som är digital och det var ofantligt mycket bättre än det inbyggda ljudkretsen.

Dali Concept är en bra ingångshögtalare i hifivärlden och ger mycket för pengarna, men är en väldigt mångsidig högtaler som gör bra ifrån sig på det mesta men kan inte defilera i något så om man har en mer specifik ljudsmak finns det bättre högtalare men för de av oss som lyssnar på det mesta är dessa utmärkta för sitt pris.

Av Narfez

Man får mycket bättre ljud för pengarna med hörlurar, nackdelen är att det inte känns lika naturligt om ni inte kan hitta musik som är mixtrad för att lyssna på hörlurar och det är extremt få som mixtrar på detta sätt. Sen kan man ju finna det obehagligt med hörlurar efter ett par timmar. Men om man lägger 10 papp på hörlurar och hörlururs förstärkare får man ett extremt bra ljud.

Sen blir det ju även så att om man köper bättre saker så kommer man att höra fler detaljer och därmed faktiskt kunna "förbättra hörslen i den mening att hjärnan tar upp mer av de detaljer som man hör. Så det är inte alltid pga av att man faktiskt inte hör som är orsaken att man inte uppfattar skillnad mellan två likvärdiga sytem, det kan vara så simpelt att man inte vet vad man ska lyssna efter och därmed ignorerar man den informationen i ljudet som gör hela skillnaden.

Av Narfez

går inte välja hörlursutgång som standardenhet

Jag har ett problem med min bärbara (hp pavilieon dv3197eo) att den vägrar skicka ut ljudsignalen via hörlurarsutgången. Jag kan skicka testsignalen i windows ljud via denna utgång och får då ett mycket rent och klart ljud i först vänster och sen höger högtalare precis som det är tänkt. Men om jag istället testar på det alternativ som säger högtalare och hörlursutgång så kommer ljudet i bägge högtalarna samtidigt vilket det ju inte ska göra då själva funktionen i testsignalen är att man ska kunna utröna högtalarna. Hur ska man göra för att få ut en stereosignal till stereon då datorn vägrar skicka det vanliga ljudet genom hörlursutgången som dock fungerar perfekt med testsignalenoch högtalar+hörlursutgång bara skickar monosignal dvs samma information till bägge kanalerna men dock fungerar utmärkt att skicka ut ljud?

Av Narfez

Kunde inte länka bilder till minhembio såjag lägger väl upp en länk till mitt galleri istället.
http://www.minhembio.com/Ancalagon

Av Narfez
Skrivet av KKay:

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gtalare#Decibel

"Logaritmiskt mått; i detta fall är 6 decibel en fördubbling/halvering av ljudtrycket."

Man får särskilja på ett par saker här. en logaritmitsk skala behöver inte ha något med ljud att göra det är bara en viss typ av skala, orsaken varför 3 dB är en fördubbling av ljudtrycket är av att ljud mäts i decibel alltså en logaritmitsk skala om 10 bas (kan säkert förklaras bättre av någon som läst mera matte) men t.ex voltförstärkning mäts i 20 bas om jag inte missminner mig. Dessutom kanske några kan undra på skillnaden mellan att 10 dB högre är fysikt 10 gånger starkare ljudnivå och 20 dB 100 gånger starkare medan du "bara" uppfattar att som fördubbling respektive kvadruppling är på grund av att vi tar upp ljud via örat som färändrar ljudbilden kontra om vi bara hade haft ett hål in till trummhinnan, plus hur hjärnan tolkar de signaler som trumhinnan skickar.

Kanske lite väl detaljerat för vissa men då får man gärna strunta i detta då det går lite mer på djupet hur dB fungerar inom ljud.

Edit: felstavat

Av Narfez

Problemet vid att rekomendera ljud är att för någon annan att göra en bra rekomendation är att veta vilka slags ljud du föredrar, dvs t.ex. rock, pop, rap elller vad det nu är. Pga din budget måste du rikta in dig på den biten du vill ha mest för att få ut så mycket som möjligt då den mängd kompromisser teknikerna måste göra för att få ner priserna till dessa nivåer är väldigt stora och därför kan du i stort sett bara få en sak bra vid totalkostnad under fyra tusen.

dock ska du inte tveka att ta med både filmer och musik och sätta dig en hel dag om du så känner för det borde hifihandlarna godta att du gör så om du inte sägerna nåt dumt som t.ex. jag vill bara provlyssna för att sen köpa på internet. vilket bara ger affärena utgifter utan verka intreserad så kommer butikerna ge dig det bästa för dig, speciellt då det är väldigt stor konkurrens i stockholmsområdet så måste de ge dig bra service för annars handlar du hos någon annan.

Så mitt råd är att ta lite tid och lyssna med egna öron, helst även utan att känna priset då denna kunskap gör att hjärnan per automatik tror att det ska vara bättre eller sämre än vad det egentligen är. Det viktigaste är dock att du lyssnar på den musik och film du faktiskt kommer att använda/lyssna på när du är hemma annars är all tid du lägger ned i stort sett meningslös.