Inlägg

Inlägg som CyriQ har skrivit i forumet
Av CyriQ
Skrivet av catamaran:

40 kr var det mellan kl 17-18. Ogreppbart dyrt. Vem kunde gissa. Även genomsnittspriset på 8,7 kr är svindyrt. Gissar att många saknar Ingalinas elproduktion nu.

Verkar som det.

"It's that simple. Today we get electricity from Finland all the time thanks to nuclear energy, Lithuania from Sweden also thanks to nuclear energy. If it's not in the production portfolio, we depend on fossil fuels or the weather. It's a bad mix," said Kallemets."

https://news.err.ee/1608686887/industry-chief-wednesday-s-rec...

Av CyriQ
Skrivet av zarkov:

Tex hos Nordpool:

https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-P...

Välj dagens datum och klicka i de baltiska länderna:

17 - 18 42 137,64 42 137,64 42 137,64

Pris i euro per GWh.

Även SVK visar priserna på sin hemsida, www.svk.se/om-kraftnätet/kontrollrummet

Det många inte vet om är att 4000euro/MWh är maxtaket i EU just nu som tillåts. Om 5 veckor, lagom inför vintern dvs, höjs detta till 5000 euro/MWh.

Av CyriQ
Skrivet av konsum:

Märkligt vad många här som tycker att det räcker med Windows Defender. Jag är osäker på om det har med "snålhet" att göra eller om det är för att detta forum främst består av "IT kunniga över medel", och som är mer försiktiga än andra och enbart surfar till denna sida och aftonbladet.

För annars skulle jag inte direkt känna mig trygg med Windows Defender och rekommenderar tex Norton 360 eller annat program för skydd då dessa är bättre än Windows Defender. Vilket iofs inte är konstigt då de är fokuserade på just detta. Det finns massor med just tester av antivirus program som visar detta. De dedikerade programmen (som Norton 360) är alltid snäppet vassare.

Problemet med dedikerade programmen kan få en snabb dator att bli långsam och man betalar dessutom för det, men visst allt beror på kunskap och användare vad för behov som finns. Men på familjens datorer kör jag defender, chrome + uBlock och cloudflare 1.1.1.2 i routern och har klarat mig bra än. Även kört malware bytes ibland. Ex. F-secure kör gärna företag på men försök köra större projekt med visual studio och f-secure igång och jämför utan. Dag och natts skillnad eller är som att använda en 5-10 år äldre dator.

Av CyriQ
Skrivet av jreinsen:

Har ändrat lite med inställningarna efter det som har rekommenderats mer eller mindre, så jag får se hur fläktarna låter framöver kvällen! Känner att jag får lite mer driv till att lära mig/ vågar pröva lite mer när folk som har kunskap kommer med tips mm. och eftersom att Noctua sägs vara dem bästa på marknaden så inser jag att det är bättre att försöka få koll på det hela först av allt.

Gillar att du vågar gå emot strömmen som du själv säger, det var en riktigt snygg fläkt och den lockar en del helt ärligt.

Noctua nf-a14 ippc-3000 PWM startar som lägst vid 800rpm. Vill du ha tystare (långsammare) behöver du byta fläkt.

Av CyriQ
Skrivet av pa1983:

Kärnkraft är säker!
Det är den säkraste och miljövänligaste energikällan vi har.

https://www.visualcapitalist.com/worlds-safest-source-energy/

Energy Source Deaths per 1,000 TWh % of Global Primary Energy Supply (2015) Coal 100,000 28.1% Oil 36,000 31.7% Natural Gas 4,000 21.6% Hydro 1,400 2.5% Solar 440* <1% Wind 150 <1% Nuclear 90 4.9%

Dötsfall per producerad TW/timme är lägst av alla energikällor.

Folk dör när dammar brister för Vattenkraft, folk dör när vindsnurror brinner ner när dom servar dom och inte kan ta sig ner.
Kol dödar gruvarbetare, kollunga, smog dödar populationen, och din favorit uran och thorium släpper kolkraftverk ut mer av än radioaktiviteten från kärnkraft.
https://www.sciencefocus.com/science/do-coal-fired-power-stat...
Vindsnurror håller runt 20-25 år, dom inehåller glasfiber och tillverkas från petrolium produkter, svåra att återvinna och blir bara mer skit att gräva ner nånstans.

Solpaneler håller inte heller hur länge som helst utan degraderar och har samma problem med återvinning som elektronik och andra kisel baserat skrot med olika metaller och annat.

Andra energikällor som dödar är global transport, 385,000 dör årligen pga luftföroreningar från fordon.
Ungefär 60,000 dör pga transportskepp, det som fraktar din kära datordel från Taiwan eller Kina till nån hamn i EU.
https://theicct.org/silent-but-deadly-the-case-of-shipping-em...

Man uppskattar att Tjernobyl kommer kosta ca 4000 liv, alltså dör 100x gånger fler per år av föroreningar från fordon.
https://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_due_to_the_Chernobyl_dis...

Med fler reaktorer kunde vi producera tex Vätgas för fordon, minska dödsfallen globalt nåt enormt, vi kunde minska behovet av elbilar som använder litiumjonbatterier som behöver metaller som är inte är förnyelsebara, svåra att återanvända osv.

Du talar om Tjernobyl som om ryska reaktorer från eran på något vis är likvärdig Västs Kokare och tryckare, det är dom inte!
Frågar du folk som jobbar inom kärnkrafts industrin eller forskare hur man bygger en reaktor så kommer dom säga, vilken typ av dom som finns eller av dom kanske 100+ sätt man kan bygga en reaktor på menar du?

RBMK reaktorn Tjernobyl använder är fundamentalt en urusel design frpn ett säkerhetsperspektiv och den kom till för att Sovjet inte hade utrustningen att tillverka stora reaktorkärl.
Reaktorn är en rätt smart design sett ur kostnads och simplicitet när det kommer till byggnation.
Sovjet behövde reaktorer NU och då blev det en skit design, säkerhet var inte högst på agendan, energi var.

I grunden består en RBMK av många små rör där vatten kommer in i botten kokar och sedan går ut ovantill och kan driva en turbin direkt eller via en värmeväxlare.
Även bränsle kan ersättas under drift vilket gör att reaktorn inte behöver tas ur bruk likt en västerländskt reaktor.
Andra nackdelar är att reaktiviteten i en RBMK ökar om vatten avlägsnas, tex ersätts av vattenånga, detta ökar effekten och därmed omvandlas mer vatten till ånga, trycket ökar etc etc, resultatet vet vi sedan 1986.

Andra problem med RBMK är att reaktor består av en stor huvud cylinder och i denna finns tuber för vatten och bränsle omgivet av grafit och sedan har man betong ovantill och under.
Våra reaktorer i väst är inte bara en cylinder utan även kupoler i top och botten så det är ett komplett tryckkärl som under drift ligger på ca 150 bar, reaktorn utgör sitt egna containment och är det första som ska stå i vägen för utsläpp vid en olycka.
Sedan sitter reaktorn i ett andra betong/stål containment med rum för att ta eventuellt vatten, ånga och radioaktiva utsläpp.
Efter det är byggnaden i sig ett containment så det finns i alla fall 3st containment i våra reaktor i väst .

Three Mile Island fick en härdsmälta men den stannade i reaktorn, Fukushima sprack andra containment på en reaktor, dessa reaktorer skulle dock tagits ur bruk, gamla, nära 60 år och ja låg ju dåligt till MEN trots det var lågt från ett Tjernobyl.

Explosionerna vi såg med var övre delen av byggnaden där vätgas samlades, idealiskt sett vill man ju inte att en explosion sker men den delen av byggnaden var designad att offras och reaktorn och övriga containment höll då explosionen skedde i 3:e containment pga vätgas.

Tjernobyl kan inte hända med reaktorer i väst för skulle vattnet koka bort så avtar reaktionen, kvar blir resteffekten och utan kylning är det det som orsakar härdsmältan men restefekten är några procent, en rysk RBMK ökar exponentiellt tills en ångexplotion sker, detta kan inte ske i en PWR eller BWR i väst vi har Negativ Voidkoefficienten.
Då ökar tomrummet, vatten blir ånga runt bränslet sjunker reaktiviteten och effekten.
Det fins även kylsystem att spreja vatten över bränslet om som skulle behövas.
En rysk RBMK har Positiv Voidkoefficienten så ökar tomrummet så ökar reaktiviteten och effektuttaget och detta beror på att en RBMK är Grafit modererad och grafitmoderering gör vi inte i reaktorer i väst.
Sedan hjälper det inte att kontrollstavarna var dopade med Grafit vilket ledde till en ytterligare ökad reaktivitet när man sänkte ner kontrollstavarna vilket var spiken i kistan för Tjernobyl.

Hjälper inte att man dragit ut majoriteten av kontrollstavar också och hade långt under minimum som var säkert för drift, missköter man en maskin avsiktligt så går den sönder.

Du som verkar ha sett Tjernobyl borde nog plockat upp att dom faktiskt går igenom allt detta, både vad problemen är med en grafitmodererad RBMK utan några egentliga Containments och att dom även talar om att Väst inte har dessa problem för dom valde inte en så farlig och osäker design utan man valde en design med eget containment och flera utöver dessa och även Negativ Voidkoefficienten i fall man förlorar vattnet i reaktorn nåt som händer i Three Mile Island.

Här kan du ser hur en RBMK är designad.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/RBMK_pipe_network_and_systems.jpg
Detta är bokstavligt talat topen på reaktorn, du kan gå på den, inte mycket till containment.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/RIAN_archive_305011_Leningrad_nuclear_power_plant.jpg

Här kan du sen en BWR reaktor vi har i väst, principen för PWR är i grunden den samma och vi har båda typer i Sverige tex.
http://nuclear-power.com/wp-content/uploads/2015/08/drywell-and-wetwell.png
Reaktorn, gula tanken är sitt egna containment, sedan har du orange linjen runtom är andra containment i stål med betong runt om i grått sedan byggnaden runtom och du kan se ljusgåra delen ovan, det som "exploderade" pga vätgasen som steg upp och antändes i Fukushima.

Det är lätt att skrika att kärnkraft är farligt och dödar folk, allt dödar, men vissa saker mer än andra och kärnkraft är det miljövänligaste vi har, kostnad för kärnkraft är lite vad man gör den till också när man väljer att taxera den hårt och subventionera Sol och Vind.
Som sagt kolkraft spyr ut mer radioaktivitet än kärnkraft nånsin gjort eller gör.
Men du ser igen skrika att stäng kolkraften för vi vill inte ha tusentals ton med uran och andra isotoper sprida över gjorden,

Det finns dessutom betydligt nyare reaktortyper som är mer säkra, där reaktiviteten aktivt måste höjas så vid strömavbrott eller anat avtar reaktionen tex.
Det finns reaktorer som använder flytande bränsle där ett strömavbrott leder till att en plugg inte kan kylas och smälter i botten, då rinner det flytande bränslet ut i en hållningstank där det kan svalna säkert tills åtgärder kan vidtas.

Reaktorerna vi har i väst är i grunden extremt stora ubåts reaktorer som började livet som en tunna på 200L men skalades upp till dom enorma 13m höga och håller 134 kubik vatten och bränsle och andra komponenter i tryckkärlet.

Dom var aldrig designade att skalas upp till den storleken, det faktum att folk som jobbade på Three Mile Island hade opererat reaktorer på ubåtar som principiellt är samma design men har andra faktorer som måste tas i åtanken ledde till att man var rädd att överfylla reaktorn, nåt man på en ubåt aldrig vill då dom fick lära sig att undvika, detta ledde till att man inte tillförde kylarvatten eller cirkulerade det som fans kvar i rädsla att orsaka skada, en skada som inte var ett hot på en civil stor reaktor och detta och mer ledde till olyckan.

Vi behöver inte fasa ut kärnkraft, det är det säkraste vi har men vad vi behöver är nya reaktorer baserad på moderna designer som är ännu säkrare, ännu bättre för miljön, som kan stänga ner sig säkert vid totalt strömavbrott och avsaknad av kylning.

Men då folk TROR att kärnkraft är så farligt, dödar så mycket, gör så mycket skada och känslor driver val av energikällor snarare än hur många som faktiskt dör, hur mycket naturresurser vi slösar på förnyelsebart som inte alls har samma livslängd som en väl byggd kärnkrafts anläggning som kan hålla 3 gånger lägre en en vindkraftspark som även dödar fågelliv och har andra miljöpåverkningar igen talar om.

Nej kärnkraftens bristande popularitet handlar om känslor inte om fakta, dödsfall eller miljöpåverkan.
Hade folk brytt sig om alla som dör så hade vi haft en massa kärnkraft, modern och billig men istället eldar vi kol, olja och annat som verkligen dödar folk och vi flyger på solsemester eller tar en kryssning och skiter i att mängder dör från utsläppen.
Igen talar om vad alla vindsnurror eller solpaneler ska ta vägen när dom är uttjänta om 20-25 år, antar vi ska skjuta på det problemet som allt annat.

Och bara för att lägga till: Ryssland blev varnad för att reaktorn var felaktig designad men det ignorerades.

Av CyriQ
Skrivet av dagas:

Hej

Behöver ett bättre headset som ska kunna kopplas till Android mobil gärna bluetooth annars 3,5mm.

Det behöver vara bekvämt att ha länge även för stora öron och ha en mic som stänger ute ljud. Detta då jobbet gått med på att jag får jobba delvis hemifrån och behöver bra headset som stänger ut ljud från katt och familj. Det jag har nu plockar upp bakgrundsljud vilket inte är bra att kunderna hör.

Har någon tips på bra headset?

Bose QuietComfort 35 II använder jag varje dag för möten och gjort så i över 2 år. Går att ändra hur mycket den brusreducerar i ljud via en app i mobilen (dock ej mic). Mic:en plockar heller inte speciellt mycket ljud runt omkring rummet. Den har 3st inbyggda mic:ar och dessa används för att inte plocka upp bakgrundsljud (ungefär som många mobiler). Datormic:n är såklart en katastrof i jämförelse. Bose QuietComfort 45 är nyare, fler funktioner och har 4st mic:ar som ska vara effektivare mot att få bort bakgrundsljud. Jag har dock aldrig testat 45.

Finns såklart andra märken med liknande funktioner, exempelvis sony WH-1000XM4 och WH-H910N men dessa har jag bara provat lite snabbt. Vet inte alls hur mic:arna fungerar på dessa.

Av CyriQ
Skrivet av Mocka:

Man kan väl säga att din CPU drar 5% mindre kraft än den "borde" vid load.
Sen är den extremt strömsnål vid idle så det är ju alltid bra.

Jag har också ett Elite och fick ~178% vid idle och 94% vid load så i mitt fall drar CPUn 6% mer än den "borde".

Samma setup (auros elite & 3700), f12f bios och senaste chipset drivisar: 86% som lägst.

Av CyriQ
Skrivet av Arne King:

mitt paket har ståt helt stilla sen söndags kväll kul,2017-11-26 22:44
PostNord har hämtat försändelsen och den är på väg.

Samma som för mig fast jag beställde i fredags från netonnet. Jag har kontaktat Postnord, de söker fortfarande efter paketet. Än har de inte hittat det... Det är inte hos ombudet heller, kollade nu ikväll. Jag rekommenderar att du kontaktar dem om paketet inte har rört på sig.

Av CyriQ
Skrivet av Stefan94:

Jag brukar ha tålamod och förstående för att vissa saker kan dra ut på tiden, men jag varnar verkligen att inte beställa från CDON.com dessa tider. Vänta och se så inte företaget går omkull.

Jag beställde produkter den 9 December och har fortfarande inte fått ett svar på min förfrågan vart mina produkter har tagit vägen.

Jag har skrivit på Facebook den 22 December och fått en svar att de skall kolla upp detta - Nu är det 16 Januari 2016, inte hört en knyst. Har även kontaktat deras kundtjänst via mail och dessa har inte ens besvarats.

Verkligen, avvik att beställa från CDON GROUP AB dessa tider.

Jag skulle tro att ordern makuleras eller har makulerats för dig, står om man loggar in på hemsidan. CDON kontaktar dig inte om det sker. Enligt cdons kundtjänst på facebook sker detta automatiskt efter 30 dagar (enligt distansavtalslagen har säljaren 30 dagar på sig att leverera sedan har användaren rätt att häva köpet).

Av CyriQ
Skrivet av misterseg:

Hej!

Har en 100/100 lina som mäter ca 98/98 med kabel via routern(allt i sin ordning via kabel), däremot det trådlösa är skrämmande värdelöst.

Använder en likadan router på annan adress med 250/10mb/s lina och får 248mb/s nedströms samt ca 9-10mb/s trådlöst med 5ghz när man inte är allt för långt ifrån routern.

På denna adress mäter jag allt ifrån 20mb/s nedströms till i allra bästa fall 50mb/s. Det som gör mig riktigt konfunderad är att jag får ca 95mb/s uppströms, oavsett hur dålig nedströmshastigheten är.

Har provat allt känns de som, provat byta band, provat uppdatera mjukvaror och FR osv. INGET hjälper. Har kopplat ifrån alla enheter här hemma, utan den jag mäter med (även mätt med andra för att utesluta att det är den som bråkar). Har även varit å bytt routern hos Mediamarkt då jag tänkte att man kanske fått ett måndags ex. Inte hjälpte det heller...

Det enda jag inte provat är att ha den i ett annat rum, då jag saknar en såpass lång nätverkskabel i dagsläget. Dock borde inte störningar påverka när man sitter ca 20 cm från routern. Och det som retar mig är att jag får 95mb/s uppströms konstant vid mina mätningar.

Testat på ALLA band som finns att välja manuellt för att sedan gå tillbaka till det bandet den valt per automatik då det gett bäst mätresultat.

Har googlat runt en hel del men inte hittat någon med samma problem. Enligt min uppfattning är signalen dålig åt båda hållen när den väl är dålig, vilket jag hade kunnat acceptera mer och jobba därifrån.

Någon som vet en quickfix, eller har en aning om vad man skall hitta på? Har tankarna kring att i värsta fall lämna tillbaks skiten och prova Netgears nighthawk. Men då min ASUS ac66u fungerar helt felfritt på den andra adressen med 250mb linan vill jag inte riktigt tro att problemet sitter i just denna router.

Vad tror ni?;)

Se till att 2.4ghz och 5ghz inte har samma ssid. Klienter / mobiler kopplar upp sig mot första bästa nät om samma ssid används utan hänsyn till om det är 2.4ghz och 5ghz.. Ac66u har sämre hastighet om du är 20cm från routern än om du är runt 2m ifrån. Oftast kan det även hjälpa att dra ner tx power. Jag har sänkt min till 70% och har samma räckvidd men högre hastighet.

Av CyriQ
Skrivet av Skillzore:

Hej SweC:are!!

Jag har ett tag nu försökt förbättra mina svärföräldrars trådlösa nätverk genom att extenda/brygga det med en Netgear n300.

De har alltså idag en d'link dir-655 som sin trådlösa router, de har dock ett ganska avlångt hus och bara kablar dragna i ena änden av huset, så då tänkte jag att jag skulle hjälpa dem förbättra sitt trådlösa nätverk genom att förlänga det. Hade en gammal n300 liggande och efter lite sökande hittade jag att den har ett extender/bridge mode där man kan få den att ansluta till en basstation/router och förlänga samma nätverk. Men hur jag än gör så får jag det inte att fungera. För n300 krävs bara att man slår på läget, har "rätt" säkerhets inställningar (fungerar bara med WEP eller vad det nu heter), att SSID:n och lösenordet är samma som basstationens och fyller i basstationens Mac adress. Trotts att jag gjort detta säkert 10 gånger och dubbelkollat att det är rätt info så fungerar det inte. Den skapar bara sitt eget WLAN med samma inställningar men utan internet tillgång.

Antar att problemet ligger i någon kompabilitets-grej mellan d'link och netgear eller att dir-655 måste sättas i någon form av basstationsläge som jag inte kan hitta någonstans!

Är det någon som har en vettig idé, förutom att köpa nya/riktiga grejer? Går det ens med dessa två? Om inte så skulle förslag på billig extender som funkar med 655 eller ett billigt router+extender paket uppskattas!!

Edit: hittade just min dir-855 som jag inte använder (comhem... Bla bla bla), skulle den kunna användas med 655 på något sätt för att uppnå det jag vill?

https://blogs.oracle.com/simonthorpe/entry/configuring_a_dlin... för att sätta 655 i AP mode om det hade fungerat för er. Dock fungerar vad jag vet varken 655 eller 855 som extender/bridge.

Av CyriQ
Skrivet av Stollen60:

Har den fungerat bra Asus RT-AC68U ? är bra .För jag har provat rätt många sorter routrar men inte fått någon att fungera så bra.Vad ska man köpa ?

Den är som ac66u som jag har, fast lite snabbare processor och wifi... Fungerar klockrent oavsett vad jag har utsatt den för, fast jag har flashat merlin firmware som är bättre.
Har inte behövt öppna portar på den mer än för ftp än, bara ändrat namn på wifi så att 2.4ghz inte är samma som 5ghz + 2st gästwifi. VPN de få gånger jag har använt det har varit tillfredsställande. ac66u klarar ex. 12st wifi enheter + 1st dator och tv klarar den lätt (fick det testat under julafton). Fick även runt 16-20mbit snabbare internet jämfört mot telias senaste 799vac router.

Vad har du som inte har fungerat så bra? Lgh/hus med armerad betong som vägg dämpar 5ghz kraftigt oavsett router.

Av CyriQ
Skrivet av telgetok:

@Kiane: okej,det var standard inställningarna ,totalt max 100 anslutningar satte jag den på nu..men är det så dålig router då eller för känns ju som det borde funka med standard inställningar

Jag har också haft den routern, bara att kasta. Dlink 655 lanserades trots allt runt 2007, finns rejält bättre grejer för mindre pengar men undvik Dlink. Vad jag vet är de lika dåliga på firmware som förr. Jag kör med asus ac66u, fungerar oförskämt bra jmf med andra routrar som jag använt.

Av CyriQ
Skrivet av PowerNet:

Vill du flytta fram fakturadatum så ska du kunna göra det dirkt hos qliro, på https://www.qliro.com/sv/my-pages

"Varför har jag fått en faktura? Jag har inte fått mina varor ännu.

Om leveransen är sen kan du få fakturan före din leverans. Självklart ska du betala först när du har fått dina varor. Tänk på att det i sådant fall är viktigt att flytta förfallodatumet på Mina Sidor. Du kan även kontakta kundservice och få hjälp."

Jag vet att det går att flytta fram fakturan hos Qliro men det är inte riktigt det jag är ute efter. För du kan bara flytta fram den fakturan en gång och då i mitt fall blir det den 22 jan. Skulle jag vilja flytta fram mer går det då inte såvida cdon inte löser det. Att flytta fram datum hos Qliro är inte tänkt för att användas om paket inte ens blir paketerade utan oftast om det kladdar under leverans (visserligen är det också postnord men två olika avdelningar), det är åtminstone så jag tolkar funktionen. Har cdon satt mig i denna situation får de även lösa den.

Jag hade kunnat bestrida fakturan också då jag blivit lurad av CDON, varan har ju inte skickats vilket det ska göras innan eller samtidigt med fakturan enligt sidan. Jag säger inte att det hade blivit ett lyckat resultat att bestrida men det är en annan sak.

I övrigt kan jag bara hålla med dig om allt annat.

Edit: Som många andra har jag fått mitt paket nu men sidan är inte uppdaterad.

@cdon: Tack att det inte blev längre väntetid, men jag är rädd jag inte kommer beställa mer från er såvida jag inte kan undvika det (jag betalar hellre mer för att undvika er kundtjänst och felaktiga köpvillkor..).

Av CyriQ
Skrivet av Icte:

Representanten var senast inloggad idag 08:28 och då är det säkert att denne har läst inläggen här. Tror dock de intr vågar svara alla just då väääldigt många är missnöjda med hur de hanterat sina leveranser. Sitter själv och väntar på att ett spel jag köpt under Black Friday ska levereras till mig men dock kom DisplayPort kabeln jag beställde i måndags i brevlådan igår. Säger ju något IAF om hur pass beställningarna hanteras (senaste beställningen på högen tas hand om först) >.<

Tror det är så att CDON inte har någon ny information att säga om förseningarna. De har nog i sin tur fullt upp med chatt och mail. De klarar ju inte svara på mail inom 24h längre, jag bara hoppas de inte missar vissa mail. Jag försöker få fakturadatum framflyttad ganska duktigt då det finns människor på deras facebook som väntat i veckor på varor som ska finnas i lager. Deras hög med order att skicka ut verkar snarare byggas på än minskas (speciellt eftersom de verkar ta sista ordern först och nu annonserar de för fullt inför jul så lär det inte minskas).

Av CyriQ
Skrivet av Fredag:

Så det är postnord.se jag ska handla på nästa gång?
För CDON vet inget om varorna som ska skickas?

Min order är "under behandling" sedan BF och jag väntar gärna två dagar extra, men åker iväg nästa vecka och utan julklapparna i väskan blir det en pinsam jul för mig.

Rent allmänt sa man att BF skulle slå alla rekord, ändå gick nästan alla sidor ner och ingen var beredd på trycket. Lite motsägelsefullt, hoppas på bättring nästa gång. Eftersom CDON stog uppe när de andra gick ner var jag inte direkt orolig för min order, men nu börjar det bli svettigt...

Vill som de andra hellre veta om det är katastrofläge, än att få ett standardsvar om två dagar extra. För de dagarna har passerat nu.

PostNord har ingen e-handel, de sköter bara lager åt vissa företag och såklart leverans för många företag i norden. Enda tipset jag kan ge är att handla tidigare eller direkt i butik för paket kan försvinna på vägen oavsett leveransföretag och då kan det ta månader om ens paketet dyker upp.

Av CyriQ
Skrivet av PowerNet:

Ja, det förklarar ju en del.

Dock så är det rätt vanligt att det blir problem när saker läggs ut på externa företag, de vill maximera vinsten och har då lägsta möjliga personalmängd och inte direkt tar in mer folk vid stora helger.

Ska man driva ett framgångsrikt företag som skickar paket/brev med varor så bör man nog sköta lager/plock/packning själv för att enkelt kunna ta in mer personal när man ser att ordermängderna ökar, snabbare kontakter mellan kundservice/lager, bättre kontroll över flödet mm.

Det hade nog kunnat avtalas in med vite som följd för att kunna få ut paketen snabbare. CDON och PostNord hade antagligen även kunnat ordna att fakturor inte aktiveras innan leverans också även om det säkert hade kostat.

Av CyriQ

Att PostNord sköter lagret förklarar problemet med förseningar, de klarar inte ens lägga brev i rätt brevlåda. Jag väntar fortf. på ett brev som skickades 2014 (det är väl borttappat men ändå).

Av CyriQ
Skrivet av MultiMan:

@CyriQ: Detta med att skicka fakturan innan leveransen har pågått rätt länge. Jag hade nyligen ett längre samtal med Qliro (som är faktureringsbolaget) om detta. Även de lovar att inget ska skickas ut innan leverans, vilket alltså verkar stämma dåligt för CDON. Jag tycker du ska ringa Qliro och påtala problemet. Ju fler som ringer, desto större chans att det händer något.

För övrigt håller jag med @wixia, CDON är en lågprisbutik redan från början. Om de då sänker rejält och många gör bra affärer tycker jag att man bör acceptera några dagar extra leveranstid. Annars finns ju alltid Amex och fina gatan om sekundservice är det viktigaste.

Jag tror inte det hjälper att påtala detta för Qliro då CDON har samma ägare som Qliro, men visst bryter CDON mot Qliros köpvillkor som står på deras hemsida (om man kan definiera som att de bryter mot detta, vi vet inte vad som står i avtalet mellan Qliro och CDON).

Av CyriQ
Skrivet av wixia:

Att klaga på att det tar lite extra tid att få sina saker levererade när man har shoppat till kanske årets bästa priser under en av årets tyngsta shoppinghelger är ju lite som att gå på mellandagsrea på Elgiganten och klaga på att det är mycket folk och trångt... Skärp er nu!

@CDON.COM Kan ju passa på att tacka för de extremt sjyssta rabatterna på vinylskivor i fredags, beställde en hel hög som jag gärna väntar på

Skrivet av Wixner:

@CDON.COM

Det har vi (eller är det bara jag?) full förståelse för, men jag kan också förstå att vissa personer tycker det är magstarkt att systemet skickar en faktura innan ordern är behandlad. Något att se över kanske?

Ja det var egentligen detta som gjorde att jag reagerade och undrar varför varan inte skickats. Speciellt när detta står på hemsidan (min fetmarkering och jag kopierade inte hela texten):

"Fakturan ska betalas inom 14 dagar från fakturadatum (för företag gäller 30 dagar). Fakturan skickas som e-post, alternativt med post mot en avgift på 19 kr. Fakturan skickas när din order skickats från lagret. Observera att detta ej gäller restnoterade produkter samt produkter med framtida releasedatum....."