Inlägg

Inlägg som Arazand har skrivit i forumet
Av Arazand
Skrivet av Sinery:

Jo använder själv kolstål, fast ibland måste jag rengöra och bränna in olja för det ska fungera bra om man har gjort något misstag så jag tänker rostfritt borde vara ännu värre.

Med milda menar du? https://www.milda.se/produkter/milda-culinesse-flytande-marga...

Nja rengöring är väldigt enkelt, iom att stekpannan inte har någon textur så fastnar det inte på samma sätt. Och att bränna in känns enkelt också, för att vara ärlig skaffa jag den pannan innan jag visste något om det och hade gjort det av "misstag" genom att hälla ett lager rapsolja för att fritera lite kyckling. (shallow fry)

Instruktionerna var tydligen. Det är bara hälla i olja så botten täcks, värm upp till oljan ryker och slå av värmen och ta av ifrån plattan och låt svalna långsamt. Men jag har aldrig satt mig ner för att faktiskt göra exakt så här.

Ja, fast själv använder jag den fasta formen istället för flyttande, margarin helt enkelt.

Av Arazand
Skrivet av Sinery:

Hur kan du steka köttfärs/falukorv utan att det bränner fast?

Varje dag, fisk är jobbigt däremot.
Temperatur kontroll, använd fet och inte pilla på maten förän du fått en maillardreaktion. En sak man gör fel framförallt när man använder rostfritt är att man pillar för mycket på maten när man lagar den i oro att den ska fastna eller bränna. Låt den vara, kontrollera din temperatur och sen kommer korven eller köttbullen lossna ifrån ytan när du fått maillardreaktionen helt av sig själv.

Min spis en glashäll går ifrån 1 till 10 steg jag brukar värma på 10 sänka till 6 (tipset om du steker med milda eller liknade, det slutar fräsa och bubbla när det har rätt temperatur, olja har också lite tecken för att visa rätt temp) och sen ligger det på den temperaturen tills maten är klar.

Rostfritt håller värmen och är jämn på samma sätt som gjutjärn. Så man behöver inte ösa så mycket som med aluminium pannor som tappar all värme när man lägger i maten i pannan.

Det handlar lite om erfarenhet och tålamod. När du kommit över tröskeln går det av sig själv. Tycker jag iallafall.

Av Arazand
Skrivet av 0cool:

Intressant, tackar!
Vill bara förtydliga att jag inte menade att det är tråkigt att animera, jag menade att behöva fysiskt rita varje frame (oavsett om det är 24, 12 eller 6 per sekund) för att förverkliga animationen är tråkigt. Om datorn låter dig behålla kontrollen över exakt hur nyckelmomenten skall se ut men tar hand om att rita alla "rörelseframes" åt dig har du inte förorat någon kreativitet egentligen du kan bara åstadkomma mer animering på kortare tid än du kunde innan. Och du kan låta alla sekvenser vara "ones" utan att det kostar DIG någon extra tid.

Det gör vi redan, keyframes. Sen är det rätt så enkelt att fylla innehållet mellan där.

Det är flera roller här.
Keyframe animator som tar en storyboard som direktören/regissören gjort och gör en detaljerad bild utav den.
Frame animator, denba personen är den som du antagligen tror har tråkigt. Men jobbet är ganska "enkelt". Man gör skisser mellan key frames oftast minimalt, om man ifrån en key till en annan bara vänt huvud och lyft armen är det kanske bara några minuter spenderat per frame.
Line animator, dessa tar och fyller i linjerna som saknades och de gör cellerna i cellshading.
Colorist, de fyller cellerna som line animatorn gör.
Slutligen har vi de rollerna som gör special effecter, CGI, color correction med mera.

Det är rätt stora team som arbetar med sådant här. En frame rörs utan åtminstone 4 personer.

Och ja visst, man kan höja fps med ai, men detta har vi kunnat göra i 10 år redan med olika tekniker, motion interpolation tex. Minns du när tv apparater för några år sedan skröt om 500hz bild osv. Detta är vad de gjorde. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Motion_interpolation

Det är inte en ny grej för branschen att få tekniker som gör det enklare att lägga till frames, det kan till och med göras med goda resultat, trots det så används tekniken inte även om den är billigare än arbetskraften.

Att ha bråttom tror jag inte är rätt väg för denna industrin, vi får se. Japanerna år relativt positiva till generativ ai, så de kommer testa det i fullständiga serier är jag säker på. Det har redan använts i animerade musikvideor, det var inte populärt dock bara det gamla vanliga som sociala medier gör när de blir arga på något.

Av Arazand

Rostfritt stål för mig. Gjutjärn är bra men man ska olja in och ta hand om. Rostfritt är mindre känsligt för det. Man kan skura och bara slänga in i diskmaskinen. Fast gjutjärn all the way när man ska göra stek eller liknande.

Eller så är ett trick att göra rent en gjutjärn eller stål panna med fläckar att steka eller tillaga mat som vanligt. Men medans du har värme i pannan häl en halv deciliter vatten i pannan och blanda, det kommer lyfta upp fläckarna och du kan bara häla av. (Och gratulerar ni har lärt er hur man gör en sky också, blanda i lite maizena och mjölk efter du stekt köttbullar, et voila brunsås.)

Av Arazand
Skrivet av 0cool:

Alldeles självklart ja?
Finns säkert en och annan autistsk tecknare som gillar att rita samma musse pigg 24 gånger per sekund men det måste vara snudd på det tråkigaste man kan göra om man är kreativ?

Jag har goda och dåliga nyheter för dig.

Animation är rätt så mycket fusk.
I många fall så mäter man det i begreppen "ones", "twos", "threes" och "fours". (EDIT, inte fours och eights, varit en lång dag)

Scener som är väldigt viktiga och har mycket rörelse animeras i Ones, detta är 24 fps. Det är bara en handful scener som någonsin behöver så här mycket detaljer i rörelserna.

Majoriteten av en Disney film kommer göras i Twos, detta är ca 12 fps. Mer än så behövs inte för animation och du har tydligen inte märkt det.

Många vanliga animerade serier görs faktiskt i Threes, det är som du kan gissa ca 6 fps. Talking heads scener osv. Och tittar man på tecknat så är det väldigt mycket talking heads...

Är de riktigt lata eller ska bara göra några bakgrunds grejer görs dessa i Fours, ca 3 fps. Med lite smart komposition kommer du inte märka detta.

Sen har vi andra trick vi kan göra för att få ett högre intryck utav mer animation, panning, zoom, color shifts mm som ger intrycket att scenen har fler fps än animationen faktiskt är gjord i. Sen kan man lägga till och ta bort någon fps vid behov, kanske en mindre rörelse som behöver ett bättre avslut kanske får 14 fps just bara i den rörelsen och kanske bara med en hand eller arm medan resten av bilden är helt stilla eller animeras med färre fps.

Så animationens fps varierar konstant och man lägger till och tar bort fps för varje rörelse och scen.

Och nej man behöver inte vara autistisk för att tycka om att animera... Vi spelar dator spel och repeterar vad vi gör i tiotals, hundratals eller tusentals timmar och vi skulle inte säga det är så konstigt att ha 200 timmar i ett multiplayer fps spel. Det är repeterade handling med ett och samma syfte, precis som animering är. En repeterade handling med ett och samma syfte.

Av Arazand

Jag är som vanligt lika imponerade, oroad, motiverad och nedslagen av generativ AIs framgång.

Att de tränar algoritmer att göra sådant här är imponerande.

I en värld där en överväldigt majoritet lever efter en "seeing is believing" princip är AI genererat material pilen som träffar akilleshälen för kritiskt tänkande. Det är läskigt.

Det motiverar mig som skapare att kämpa ännu hårdare.

Men man känner sig nedslagen av det på samma gång.

Demokratisering utav skapande låter bra men som skapare så ser jag detta inte som en skapar process. Det är att överlåta arbetet till någon annan och ta till sig äran för arbetet. Copyright runt detta är ett helt helvete. Om en björn får tag på DIN kamera och tar en selfie, så äger du inte bilden, bara för att saken gjordes på din ägodel är du inte skaparen, just exakt sådana här exempel med djur har vi redan haft snurrande i rättegångar och iom att copyright tittar på SKAPANDE inte ägande utav apparater så kan du som säger åt maskinen att skapa åt dig kan du inte ta till dig copyrighten. Allting en AI för närvarande gör är i lagens ögon public domain. Så den kan skapa vad som helst men ingenting av det är egentligen ditt.

Av Arazand

Hus jämförelsen är lite intressant. För just hus har ju standarder, regler och förordningar som måste följas för att få lov att bygga huset alls. Detta finns inte inom IT, och även om det hade funnits, hade regelverket kunnat hänga med i de förändrningarna som sker? Tror inte det.

Av Arazand
Skrivet av medbor:

https://www.youtube.com/watch?v=IFe9wiDfb0E

Känns lite apple vision pro första uppstart över det

Det är väldigt bra video. Uppenbarligen gjord med klimten i ögat men visar hur screwed vi blir om olika företag får som de vill för att skydda sig emot allt möjligt. Ta minnen utav copyright skyddat material t.ex, nope det fick du glömma bort för din cyberhjärna tillverkare har inte licenser ifrån Sony bgm och får därför inte förvara musik i sin PerfectMemory(tm) moln tjänst så du kan lyssna på det om och om igen när du vill. Det är legal hell ifrån början till slut.

Men jag hade absolut velat se att utopin hade funkat.

Av Arazand

Måste ju påminna om Tom Scott's singularity ruined by lawyers. Vi har så mycket politiska och marknads bekymmer att sådan här teknologi är stortsätt att signera bort sitt liv till något företag i hopp om att de ska stötta dig när du får buggar med din hjärna. "Men du har ju version 3 vi är på version 5 nu, vi sluta supporters version 3 föra året. Antar att du får leva med en buggade hjärna tills du har råd att uppgradera..."

Rent utopiskt är det ju häftigt men realisten säger "Hah! Han gick på marknadsföring och har en buggad hjärna!"

Av Arazand

3-2-1 metoden har räddat många ifrån ransomware. Har till och med haft personlig erfarenhet när den kom till pass.

3 kopior av datan, sparat i 2 olika medium, 1 kopia är offsite.

Med tanke på att man inte kunnat återställa och rykten om att backuper också är krypterade verkar de inte följa den modellen. Eller så är problemet mer fundamentalt och de måste typ bygga om sin infrastruktur, switchar, brandvägg, nätverk osv ifrån grunden...

Av Arazand
Skrivet av Jeddan:

Riktigt fult detta, fått felsöka ganska mycket senaste två dagarna för att komma fram till vad som laggade sönder hela webbläsaren, hittade en tråd på Reddit om detta igår tillslut. Betalar för Premium.

Samma här. Fattar inte varför de inte kollar om användaren är premium medlem först sen om de inte är det lägger de på sin sirap kod ovanpå istället för att göra det tvärtom...

Om jag blockerar reklam på någon annan sida ska väl youtube strunta i tycker man, men allt är väl Google ads nu för tiden så de motiverar det väl bäst dem vill.

Så fort jag stängde av adblocker på just youtube blev allt annat bra också. :S

Av Arazand

Jag har ett tråkigt namn på mitt wifi, akh-net och akh-iot.

Men hade jag försökt vara rolig hade jag valt något i stil med "Strålsäkerhetsmyndigheten-bil21"

Av Arazand

Ett simpelt "nej, tack" på smellivision. Spelar ingen roll om man har en scen på en restaurang där de serverar fantastiskt mat eller det är ett ruttet kadaver i en container med sopor. Det är inga dofter man vill känna klockan 22:30 när du tittar på en film i sängen... hur länge ska stanken stanna kvar?

Sen måste doftpatronerna fyllas på som om det vore en skrivare osv osv.

Disney world kan hålla på med sådant i sina attraktioner och det gör de redan, men där får det stanna.

Av Arazand

Klottrar animu bilder till andra weebs när jag känner för det. Knappast extra knäck med tanke på hur sällan jag gör det. Jag är en egocentrisk tecknare, gör det för egen skull.

Av Arazand
Skrivet av Majkey:

Det där var ett riktigt bra alternativ med precis den formfaktorn jag vill ha. Har ett keychron k4 nu som jag är fantastiskt nöjd med bortsett från batteritiden

Kör keychron k4 på jobbet
Känslan är lik men iqunix något mer premium känsla imo. Gillar du k4 kommer du gillar f97

Av Arazand

Tog lite tid men när det väl satt så var det mycket snabbare, smidigare och enklare än knappar. Visst känns det ovant att lära sig "cykla" igen men ger man inte det en chans så kan man inte lära sig heller.

Som tur är kan man ha kakan och äta den iallafall på android. Sen kan man använda ett annat skal om man verkligen vill ha fler knappar (eller ännu färre).

Av Arazand
Skrivet av Majkey:

Kan delvis hålla med. Jag lyckades faktiskt hitta en mus jag är nöjd med. Trådlös och dom medföljande batterierna räckte i ett par år med mitt användande. Logitech G603. Men för alla esportare som behöver en ultralätt mus är den förmodligen inget bra alternativ. Letar fortfarande efter ett mekaniskt tangentbord med liknande batteritid.

Jag har ett tbord med 4000 mAh batteri vilket är mild överdrift, inte behövt ladda på 3 månader än så länge detta trots backlight. Utan backlight hävdar de 250 dagar eller något sådant. Iqunix f97. Kanske är något för dig?

Av Arazand
Skrivet av Aphex:

Man kan tro det är ett skämt men det är så den säljs. I praktiken är det en lite mindre och sämre mixer. Dessutom:

Dela det som ska hackas i lagom stora bitar och dra i handtaget upprepade gånger tills innehållet hackats till önskad storlek

Du står alltså redan där med lökfan och en kniv i handen och nu ska du plocka fram en maskin istället för att bara hacka den i mindre bitar!

https://www.clasohlson.com/se/Lokhackare-Coline/p/44-3045

Men denna är inte elektrisk, du drar i ett snöre som det vore en Woody docka.

Fast den är väldigt användbar för farmor som har reumatism och inte kan göra mer än grova knivhugg längre.
Oftast är ju sådana här köksprodukter menade för personer med fysiska bekymmer som gör att knivar är svårare eller direkt farliga att använda.

Av Arazand

Ser fram emot att se youtube videos på den prestandan, det är väl så nära jag kan komma just nu. Känns verkligen som "smakar det så kostar det" om rykten är att lita på.

Av Arazand

Tänkte tipsa om level1tech också. Wendell brukar också svara på frågor om de inte är specificerad it produkt beskrivningen.