Inlägg

Inlägg som Micke har skrivit i forumet
Av Micke

Hittade den i en pressbyrånbutik...

Av Micke

Allt om elektronik?

Ja, vart kan man köpa lösnummer av den tidingen? Jag kollade på ett par stormarknader (där det finns mycket tidningar) men hittade ingen. Någon som vet nån affär som säljer allt om elektronik?

Av Micke

Smidigast om man ska skriva ut någonanannstans är nog att ta print, printer och sen välja print to file. Då får man ut en postscriptfil. Om jag inte minns fel så var det inga vektorbaserade format man kan exportera till.

Av Micke

Eagle är ett riktigt bra program, följ tutorialen som finns på deras sida (www.cadsoft.de) så kommer du in i det rätt så fort. Sen finns det massor med extrakomponenter att ladda hem från deras sida. Eller så kan du som sagt göra egna komponenter (kolla i hjälpfilen som följer med programmet, där finns en guide)

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Faust
Jo, den kan dra 660W eller vad det nu var och samtidigt kyla 2700W.

Grejen är att den tar "värme" från rummet, för över det till en sval vätska, höjer därefter trycket på vätskan så dess temperatur även stiger. Sen tar den utomhusluft och kyler av vätskan(som nu är väldigt varm och har högt tryck). Sänker sedan trycket i vätskan så den blir gas och iskall. Sen går det runt.

Elektriciteten som används går alltså enbart till kompressorn som flyttar runt vätskan/gas.
Se det som om du "fifflar" lite med värmeöverföringen. det är "fifflet" som drar ström, inte kylan.

Om ni inte fattar av min skumma förklaring så googla efter "how does a refridgerator/airconditioner work?"

/Mvh Johan

Jo, jag har en viss uppfattning om hur kompressorkylning går till. Men jag är endå tveksam till det där med att få ut mer effekt än man matar in, låter som en sån där perpetum mobile (stavning?) i mina öron.

Fast du har väl rört ihop det där lite? Man använder väl kompressorn för att komprimera gasen så att den blir flytande, runtflyttandet sköts väl per automatik när vätskan ska bli gas (och tar mycket mer plats). Sen pumpar man in det där man vill kyla och släpper på trycket, vätskan tar den värme som finns för att omvandlas till gas. Sen kyls det hela utomhus (eller på annan lämplig plats) också börjar det om igen.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MadModder
Fel fel fel. Det står 2700W kyleffekt. Det är INTE vad den drar från eluttaget.
Min AC är på 2200W kyleffekt (7500 BTU) och drar 860W på full fräs.

Tänk på det en smula. 2700W? Hur många Ampere blir det på 230V? Jo, det blir 11,7A, vilket inte funkar så bra i våra hem som oftast har 10A-säkringar.

Men 860W är inte så himla lite det heller. Om vi säger att man har den igång 12 timmar per dygn i en månad, blir det nästan 300 spänn.

Trefas ffs! Ok, riktigt så långt tänkte jag inte. Men nu har jag tänkt... Fast jag tror inte att jag har kommit fram till något. Hur fungerar det där med kyleffekt? Hur kan det bli 2700W kyla om man bara matar in 860w? Man kan ju inte få ut mer effekt än man matar in, det vet jag iaf.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Korspo
Jag har en liknande den från bauhaus, funkar fint men drar asmkt ström, 400 watt om jag inte minns helt fel på högsta nivån.

400w är ju rätt så lite för att kyla ett rum. Den på rusta drog ju 2700w. Hur effektiva är de egentligen? Klarar en för runt 5kkr av att kyla ett rum på 20m2 i söderläge med en dator som är igång dygnet runt? Då är det ju nästan värt det...

Av Micke

Om du vill ha något som det inte finns allt för mycket info om så ta någon feature i kärnan och skriv om den. Te x hur Ingo molnars O(1)-scemaläggningsalgoritm fungerar eller ännu klurigare: Futexar. Jag och en kompis skrev en liten rapport om nyheterna i 2.6.0 kärnan, cirka 20 sidor tror jag det blev. Det var i stort sett omöjligt att ta reda på hur de nya grejerna fungerade utan att faktiskt sätta sig och läsa koden, kommentarerna gav en del info men inte mycket. Att hitta något på nätet verkade rätt så hopplöst.

Av Micke

Låter ju som något fel i koden. Interupt-rutinerna ska ju gå väldigt fort och det kan leda till problem om dom inte gör det.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sphinx
cat är kanske det bästa som hänt mänskligheten sedan färdigskivat bröd

Nja, färdigskivat bröd suger ju! Det är alltid fel storlek på skivorna. Färdigskivad ost däremot...
Jag tycker att det är rätt så lustigt att *nix-filosofin om att "allting är filer" leder till att man kan använda ett program som är gjort för att visa textfiler till att kopiera innehållet på en hårddisk till en annan.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Deron
Vad är skillnaden mellen dessa kommandon?

cat-kommandot är egentligen till för att skriva ut textfiler på skärmen men det går att använda som jag skrev också. dd-kommandot är, som professorn skriver, tänkt för just det där och kanske ett bättre val pga det. Jag visste inte ens om att dd fanns, jag brukar missbruka cat istället Med cat så kan du ju dessutom få ut datan från disken även om filsystemet har dött, vet inte om dd klarar av det.

Av Micke

Ghost och sånt där är ju till för windowsanvändare som inte har tillgång till bättre program, som cat

Kör helt enkelt det här kommandot (byt ut X till källan och Y till destinationen):
cat /dev/hdX > /dev/hdY
Fungerar också fint om man vill spara hela hårddisken till en fil:
cat /dev/hdX > ~/dump.bin

Av Micke

Man ska aldrig peta på kylflänsarna i nätagg Dom brukar vara spänningssatta, inte bara i chieftec nätagg utan nätagg från många andra tillverkare också. Allra härligast är att hålla en hand i chassit och sätta den andra på kylflänsen, det har jag lyckats med någon gång...

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Irlut
Nästan korrekt. Det innebär att processen FÅR en viss processortid. Denna tid reserveras då för processen, och det är upp till processen att utnyttja den eller inte. Har processen inget att göra hela eller delar av sin timeslot idlar processorn helt enkelt.

Nja, det beror ju på operativsystemet (schemaläggaren). Sådär fungerar det om man kör med "offline scheduling", kör man Rate Monotinic, Earliest Deadline First eller någon annan online-schemaläggare så kommer dom ju att använda processortiden till andra "tasks" som finns i ready-kön.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av henkebenkesson
Hur styr man scheduleringen? Vid compile-time, eller i run-time? Och uppnår en vanlig Linux-process med posix-trådar realtidsprestanda?

Realtidssystem har inget med prestanda att göra utan skillnaden mot ett vanligt operativsystem är att man har deadlines som måste uppfyllas. Är det inte så mycket som behöver göras så behövs ju ingen speciell prestanda.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Irlut
Varför ens köra ett realtidsoperativsystem på din hemmadator? Det är knappast så att ni har processer som inte kan vänta i den vanliga I/O-kön

Han kanske inte ska ha det till en vanlig hemdator?

Av Micke

Jag har bara köpt sandpapper på biltema. Dom har inte ens blank svart färg som jag vill ha så det blir inte färg därifrån. Jag har testat slipa lite färg och tycker nog att 1000 papper tar för mycket, det går VÄLDIGT fort att komma igenom färgen, iaf med biltemapappren.
Det är HIFI-utrustning jag ska lacka och jag vill ha en väldigt bra finish på det så jag ska nog satsa på riktigt fina sandpapper och polermedel endå.

Av Micke

Re: Re: Lacka, vad för grejer behövs?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av roadspig
tack cloth är väl bara någon trasa.

Nja, det vet jag inte om jag tror på riktigt. Det stod i guiden att man kunde ha det istället för "denatured alcohol" och papper. Men tack för ditt svar!

[EDIT:] Föresten, det stod att "rubbing compound" fungerar nästan som ett riktigt fint sandpapper. Då borde det väll inte vara vanligt polermedel? Verkar ju iaf dumt att slipa ner lacken på bilen.

[EDIT2:] Det står på en av sprayburkarna jag har att man måste måla över innom 30min eller efter 5 dygn. Måste man verkligen vänta 5 dygn? Eftersom jag ska slipa så lär jag inte kunna göra det på under 30min och sen måla över, kommer ju ta en månad att lacka då. Varför måste man vänta så länge?

Av Micke

Lacka, vad för grejer behövs?

Jag ska lacka lite grann och har letat information om hur man gör. Hittade en riktigt bra länk i FAQ'n:
http://www.pc-workshop.net/articles/paint101/paint101-1.shtml

Problemet är ju att den är på engelska och jag vet inte vad vissa saker heter på svenska och inte heller vart man kan köpa dom... Här är problemen:
tack cloth
Polish (ja, det är någon sorts polermedel, men var får jag tag på det?)
denatured alcohol
Rubbing compound

Dessutom så skulle jag behöva riktigt fina sandpapper. Biltema hade bara upp till 1000. Skulle behöva något på cirka 1500 och cirka 2000.

Av Micke

Kanske är så att nätagget är känsligt för spikar i elnätet och startar upp pga dom. Jag hade ett nätagg som kunde få för sig att starta om jag slog på någon stor grej som satt i samma eluttag (typ ett element eller något sånt som drar mycket el).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av denil
PSUn blir överhettad, eller kraftigt belastad så att automatsäkringen slår av.

Kanske.

Under tiden den är avstängd? Nätagget brukar inte bli så mycket belastat då...

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Freddy.S
Du får inte exakt 235 ohm om du parallellkopplar två stycken på 470 ohm. Dom har en viss feltolerans, men det brukar inte vara så noga.

Beror ju på vad du köper för tolerans. Vanliga 1% metallfilm borde ju duga, blir visserligen 2% om man paralellkopplar dom men endå. Är det ännu noggrannare så får man väll köpa 10st och mäta upp dom och ta dom bästa. Eller kolla om elfa har 0,1% motstånd på 470 ohm.