Inlägg

Inlägg som Micke har skrivit i forumet
Av Micke

Annars så har elfa ganska fina faktablad med info om hur saker fungerar på sin hemmsida och i katalogen.

Av Micke

Haha, jag tycker direkt tvärt om. I windows så känns basen väldig slapp, med väldigt dålig taktkänsla, i linux så är den fastare och mycket skönare att lyssna på.

Jag har tänkt slänga in ALSA och testa om det blir någon skillnad i flera veckor nu men det känns ju så jobbigt att jag kommer att bli tvungen att starta om datorn när jag kompilerat om kärnan så det blir aldrig av...

Av Micke

Jag skulle ha tagit debian, tar du t ex suse som är lätt att installera så kommer du få med en massa onödigt skräp. I Debian så brukar man inte få med något alls, det är helt underbart att bara plocka det man vill ha när man vill ha det via apt istället.

Av Micke

Jag kör iofs bara tvåkanalsljud och oss men jag tycker defintivt att linux ljudet är mycket bättre än det i windows. Märkte inte så mycket skillnad när jag gick ifrån windows till linux men om jag byter tillbaka nu så står jag knappt ut med att lyssna på musik i windows. Tur att man inte behöver windows mer än ett par gånger per år

Av Micke

Det ska väll inte finnas några signaler alls över 100hz på lfe kanalen?

Jag har inte testat något program som gör något sånt som du vill men kolla på den här sidan...
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml
sök efter mixer så hittar du ett gäng program.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av BeWMan
Inte kan den väl dra nytta av SMP heller, om det inte finns fler än en CPU i burken? SMP, Symmetric Multiprocessors, innebär ju stöd för fler än en (1) CPU. Om endast en process tar CPU-tid, alltså helt monopoliserar CPU'n och låter de andra processerna i ready-to-run-lön svälta, visar att din schemaläggare använder ett decision mode som är non-preemptive. Låter som sagt konstigt i så fall, och att det bara ser ut som att en process tar upp all CPU-tid. Troligtvis använder de andra processerna väldigt lite CPU när de väl kommer in, och sen blockas de och/eller swappas när de begär ett I/O-anrop.

Jojo, självklart så är det en förutsättning att man har flera processorer för att SMP ska fungera. För övrigt så står det nog ungefär samma sak i ditt inlägg som jag har skrivit ovanför. Föresten så kan det ju vara processer som utför något med en viss periodicitet så det behöver ju inte vara så att dom väntar på I/O hellre.

Angående svältande processer så fungerar Ingo Molnars O(1) schemaläggar algoritm såhär: Processer med låg prioroitet och som inte direkt interagerar med användaren läggs ihop och kallas för batchprocesser. Batchprocesser får automatiskt den lägsta prioriteten (+19) och kommer således omedelbart att avbrytas (preempt) om någon process som har högre prioritet behöver cpun. För att minska förlusten vid contextswitch (när man byter mellan processer som vill utnyttja cpun) så får batchprocesserna väldigt långa cputider (3sek) och då kommer alltså ingen annan få köra på en lång tid (om inte något med högre prioritet blir ready).

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dytut
Jag antar att det är en batchprocess som tar upp cycler ja... för den startar fyra processer, och det är bara en av dom som används och tar upp cycler (är den SMP-kompatibel eller fattar jag fel? ). Eller är jag helt fel ute nu?

Det där hängde jag inte riktigt med på. Att bara en process tar cputid kan ju iofs bero på att det bar är den som behöver räkna på något annat. Om ett program använder sig av flera processer (eller trådar) så kan det dra nytta av SMP, fast jag tror inte att det hör hit alls. Att använda sig av flera processer kan man göra av flera anledningar, men oftast är det flera saker som behöver göras sammtidigt (vilket blir jobbigt att koda själv). Oftast använder man sig av trådar (vilket inte användaren ser) istället för processer i sånna fall men det finns fall när det kan vara bättre med flera processer också.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av BeWMan
Bra förklaring, Micke. Jag "antog" att kernel och schemaläggaren var samma sak, att om den ena var preempitve så var även den andra det.

Jo, det är ju lätt hänt eftersom det är samma ord Föresten så är inte kärnorna i dom windows versionerna som är baserade på dos preemptiva heller.

Av Micke

Nu ska jag svara lite Jag kan väll börja med att säga att jag inte är någon expert på operativsystem men jag har läst lite om schemaläggning och hur kärnorna i operativsystem fungerar. Också har jag skrivit en uppsats om 2.6 kärnan så jag har lite koll på hur det fungerar, men jag kan ju fortfarande ha fel så säg till om ni ser något som är direkt fel.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av BeWMan
Alltså, jag måste fråga. Är du säker på att du inte körde preemptive när du använde din gamla kernel? I stort sett alla system använder sig av preemtive decision mode och time slices. Att inte göra det skulle innebära stora risker för att ett flöde/en process kan monopolisera CPU'n.

Det borde alltså vara tvärtom tycker jag, att din preemptive kärna låter servern lämna ifrån sig CPU'n fler gånger än i din gamla kernel, om den nu kördes som non-preemptive.

Nej, det lär han inte ha gjort efter som kärnan inte var preemptiv innan 2.6. Däremot så har ju schemaläggaren varit preemptiv rätt länge, dvs ingen process kan ta över hela CPU'n förutom kärnan som inte gick att avbryta.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av BeWMan
Man bör _inte_ köra en kernel i non-preemptive eftersom att då ett program kan använda hela CPU'n till vad den vill, hur länge som helst, tills det att programmet terminerar eller begär t.ex. I/O. Den kan alltså inte kastas ut från CPU'n ( S.k. parlellitet - emulerat att två program körs exakt samtidigt ) när en uppsatt tid har avverkats ( Time Slice ).

Se svaret ovanför, det är kärnan som går att avbryta nu. Processer ska inte kunna svälta varandra i gammla kärnan heller.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dytut
Min gamla kärna är såvitt jag vet inte preemptive (2.4.18), preemptive fanns väl bara som patchar till 2.4?

Ska testa göra en icke-preemptive 2.6 och kolla vad som händer

Japp, helt rätt 2.4 är inte en preemptiv kärna men går säkert att patcha.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av BeWMan
Jag har kikat runt lite och inte riktigt hajjat vad vissa installationer för kernel menar med preemptive. Det sägs ivf att en preemptive kernel är att föredra för spel, om nu en kernel i annat fall körs i non-preemptive vågar jag inte svara på - hela min världsbild blev just sned.

Jag förstår inte varför en kernel inte är satt till ett preemptive decision mode från ruta ett? Någon annan får belysa...

Japp, eftersom kärnan kan avbrytas (inte i alla fall iofs men ofta) så kommer du att få en bättre responstid på I/O operationer. Det betyder i princip alla interaktiva program och tunga multimediaapplikationer drar stor nytta av en preemptiv kärna.
2.6 kärnan ska väll vara preemptiv från början? Eller menade du varför dom gammla inte var preemptiva. Det är i sånna fall för att man från början inte har orkat göra koden till kärnan reentrant, dvs så att den kan köras av flera trådar sammtidigt. Och det är ett rätt stort jobb att göra om koden till en kärna så den är säkrad för trådar.
Tidigare så skyddades kärnan av BKL (big kernel lock) som hindrade alla trådar från att göra flera anrop till kärnan sammtidigt men BKL är numera ganska så reducerad och skyddar bara dom allra viktigaste delarna.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dytut
Har just kört igång med en 2.6-kernel utan preempt, och bf tar upp lika mycket CPU-cycler... ska gå tillbaka till 2.4 en sväng och kolla den... kan vara nån skillnad med senare bf-patcher eller nåt sånt..

EDIT: Med 2.4.18 så är cpuanvändandet nere på 0-1% igen, alltså¨har det nånting med 2.6 att göra, dock inte med just preemptive som jag trodde. Jag kör vidare med 2.4 ett tag och kollar hur mycket prestanda server använder som mest, sen blir det test av 2.6 för att se om maxanvändandet är detsamma.

Det där låter konstigt, iofs så bör inte preemptionen öka din CPU använding alls. Kanske har något med den nya O(1) schemaläggaren att göra men den borde knappast påverka heller. Är du säker på att det är just bf servern som tar cpu tiden? Annars kan det vara så att det är batchprocesser som tar tiden, dom utnyttjar cpu'n mycket effektivare (färre context switches) så du kan få en högre cpu användning (vilket är bra i det här fallet).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Karlsson
Bewman:
Preemptive kernel betyder att kernel kan avbryta sig själv på samma sätt som en process avbryts när dess timeslice är ute. Vanligtvis körs kernelkod tills den är färdig (cooperative multitasking ungefär). Normala processer körs preemptive även utan "preemptive kernel".

Jag är inte jätteinsatt men efter vad jag förstått så kan kernel preempta (vilket jag härmed inför som bytt verb) vid längre uppehåll som t ex när den väntar på svar från hårddiskar och annan kringutrustning. Kernel kan i dessa fall dyka på intressantare jobb som t ex att spela upp din mp3-fil utan hack.

Ja, du är helt rätt ute. Men det är inte bara när kärnan väntar på något man kan avbryta utan nästan alltid om det inte är något väldigt kritiskt som kärnan arbetar med.
Föresten, preempta är ett fint verb Men avbrytas skulle ju iofs fungera lika bra eftersom det är just det som händer.

[Edit] Kom på en sak, det är iofs möjligt att du tjänar på att inte köra med den nya kärnan eftersom den nya schemaläggaren antagligen kommer att tolka din serverprocess som en batchprocess och prioritera ner den. Speciellt om du gör något annat (dvs med tangentbordet eller musen) sammtidigt så riskerar du att andra processer kommer att buntas ihop som batchprocesser. Batchprocesserna får en väldigt lång kvanta (timeslice) på 3sek (för att optimera utnyttjandet av cpu-tid)vilket knappast är en höjdare på en spelserver om den bara stannar i tre sekunder.

Nu har jag iofs inte full koll på hur Ingo's schemaläggare hanterar serverprocesser av den där typen, den kanske inser att det är något som behöver mycket cpu-tid och boostar dens prioritet istället.

Av Micke

Re: cigg i CD:n

Citat:

Ursprungligen inskrivet av dope
Jag har redan bestämt mig för att sätta dit en sån där ciggtändare som finns i bilar på fronten (bör inte vara så svårt)

Tänk på att dom säkert drar ganska många ampere, jag skulle mäta upp det och kolla att nätagget klarar både en sån tändare och att driva datorn sammtidigt innan jag vågade köra dom på samma nätagg.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knightmare
Men vad händer om man öppnar cd:n men inte tar ut ciggen?
Det trillar ner en till men det finns bara plats för en.

Solklart användarfel! Sånna behöver man ju inte bry sig om när man bygger till sig själv, jag menar själv kan man ju inte göra fel, eller hur?

Av Micke

Jag har forskat lite i nyheterna i 2.6 kärnan (skrev en 5000ords uppsats om det) och har läst (och erfarit) att make oldconfig inte är någon höjdare utan genererar en massa fel. Det jag märkte mest var att den inte alls tog med alla grejer som jag hade med i 2.4. Testa konfigurera den manuellt istället.

Dessutom så behöver du nya program för att kunna köra modprobe eller insmod, men sånt där står säkert i någon av guiderna som blev länkade ovanför.

Av Micke

Är det ASCII filer och du vet vad dom innehåller så kan du dumpa hårddisken till en fil och leta igenom den efter dom.
cat /dev/hdX > filnamn
Det gjorde jag och en kompis igår när han hade haft sönder hela sitt filsystem som innehöll en massa viktiga skolarbeten som vi skulle redovisa idag. Det fungerade faktiskt fint men det tog ju någon timme för filen var rätt så stor och tog en stund att söka i.

Av Micke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zlayer
Vad är meningen med att skriva snabbt om det blir fullt av stavfel?

Man tjänar ju tid på det själv iaf

Av Micke

Varför inte ha den gammla klistrad tills en ny har fixats?

Av Micke

Japp, gjorde det nyss och det fungerar! Den fungerade inte efter senaste apt-updateringen men nu fick jag tag på en version som inte krashar direkt.

Jag har iofs bara testat med en +rw skiva ännu, men det lär väll fungera med andra skivor också antar jag. Finns det något bra gui som använder growisofs?

Av Micke

Nu kör jag med 2.6.0 kärnan och kollat att alla program är senaste versionen (som finns i standard apt-källorna), har testat lite olika som att inte fixera skivan. Dessutom så har jag försökt blanka en dvd+rw skiva men det fungerade inte heller.

Någon som har något annat tips.

Föresten, såhär säger den om jag försöker blanka en skiva:

micke@micke:/home/micke$ dvdrecord dev= 0,0 -v blank=all
dvdrtools v0.1.4
Portions (c) 2002-2003 Ark Linux <bero@arklinux.org>
This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under
the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software
Foundation; either version 2, or (at your option) any later version.

This program is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT ANY
WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or FITNESS FOR
A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU General Public License for more details.

You should have received a copy of the GNU General Public License along with
this program; see the file COPYING. If not, write to the Free Software
Foundation, 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.
Based on:
Cdrecord 1.11a15 (i386-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2001 Jörg Schilling
TOC Type: 1 = CD-ROM
scsidev: '0,0'
scsibus: 0 target: 0 lun: 0
Linux sg driver version: 3.5.29
Using libscg version 'bero-0.5a'
dvdrecord: Warning: using inofficial version of libscg (bero-0.5a '@(#)scsitransp.c 1.81 01/04/20 Copyright 1988,1995,2000 J. Schilling').
atapi: 1
Device type : Removable CD-ROM
Version : 2
Response Format: 2
Capabilities :
Vendor_info : 'PLEXTOR '
Identifikation : 'DVDR PX-708A '
Revision : '1.02'
Device seems to be: Generic mmc2 DVD.
Using generic SCSI-3/mmc CD-R driver (mmc_cdr).
Driver flags : SWABAUDIO BURNFREE
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96P SAO/R96R RAW/R16 RAW/R96P RAW/R96R
Drive buf size : 1036288 = 1012 KB
Current Secsize: 2048
ATIP start of lead in: -150 (00:00/00)
Disk type: unknown dye (reserved id code)
Manuf. index: -1
Manufacturer: unknown (not in table)
Starting to write CD/DVD at speed 18 in write mode for single session.
Last chance to quit, starting real write in 0 seconds. Operation starts.
Performing OPC...
Blanking entire disk
dvdrecord: Input/output error. blank unit: scsi sendcmd: no error
CDB: A1 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
status: 0x2 (CHECK CONDITION)
Sense Bytes: 70 00 02 00 00 00 00 0A 00 00 00 00 30 05 00 00
Sense Key: 0x2 Not Ready, Segment 0
Sense Code: 0x30 Qual 0x05 (cannot write medium - incompatible format) Fru 0x0
Sense flags: Blk 0 (not valid)
cmd finished after 0.024s timeout 9600s
dvdrecord: Cannot blank disk, aborting

Av Micke

Som några ovanför har påpekat så är det helt meningslöst. Du skulle dessutom behöva en rätt rejäl kondensator om du vill ha fläkten snurrande över natten. Jag har en hemmabyggd förstärkare med en fläkt på, när jag slår av strömmen till förstärkaren så är det bara en 80mm fläkt som drar ström (och den drar inte mycket heller) och den fortsätter snurra runt en minut efter att strömmen har brutits. Då sitter den paralellt med en 4700uF kondensator. Större kondensatorer blir rätt så fort dyrare även om du bara behöver en 16V konding.

Av Micke

Jag har haft min icemat innan den ens gick att få tag på i sverige och jag har aldrig tvättat den med något annat än vatten. Det gör jag iofs en gång i veckan eller något sånt men jag förstår inte hur ni lyckas skita ner dom så att ni måste maskindiska dom!
Alla silikonpluttar är kvar på min också Jag skulle nog inte kunna leva utan den så jag vårdar den ömmt.

Av Micke

Ok, jag kör med 2.4.22 just nu. Ska uppgradera till 2.6 nästa vecka tror jag. Måste släpa med datorn till en kompis som kan hjälpa mig och dessutom har bättre uppkoppling än mitt modem så jag kan uppgradera lite program.
Du kör inte med scsi emulering alls nu eller?

Av Micke

Ok, ska kolla upp det.

[edit]: Det verkar ju bara finnas till windows. Stod såhär på hemmsidan iaf: Compatible with Windows 98, NT4, Me, 2000 and XP.

Av Micke

Program för att katalogisera mp3or?

Som topicen säger, jag vill ha ett program som kan hålla reda på mina mp3or. I windows använde jag whereisit som fungerade utmärkt. Features jag vill ha är att lägga in flera diskar (cd skivor eller mappar på hårddiskar) och en möjlighet att söka efter dubletter (på namn och storlek). Sen är det en stor fördel om man kan se bitrate och längd på mp3orna direkt i programmet.