Inlägg

Inlägg som Ninoquir har skrivit i forumet
Av Ninoquir

Häromveckan en kväll så råkade jag på en mörkrädd en, puckot stod parkerad (vilket jag inte såg direkt utan trodde det var en mötande) med helljusen+några extraljus tända och vägrade att blända av trots x antal blinkningar från mig. När jag slutligen blev förbannad pga att jag knappt såg vägen och tvingades krypa fram i ca 40 för att kunna hålla mig på vägen så vräkte jag på mina lysen vilket fick det parkerade puckot att inse att det nog var läge att blända av. I princip just när jag skulle köra förbi så bländar fanskapet av vilket var YTTERTST frustrerande, bilen ifråga var en pickup med skåp bakpå och antingen en skäggig dam som förare eller en skäggig karl (gissar på den sistnämnda då skäggiga damer är mer sällsynta).

Av Ninoquir

Hmm, skitdålig på att göra specifika maträtter av köttfärs men jag älskar att göra diverse köttfärsröror.

Grunden till de flesta av dessa utgörs av (hör och häpna) köttfärs, sötsur chilisås vilken jag nästan är beroende av och ve om den tar slut vid fel tillfälle:) samt en variation av pasta, ris, bönor och dylikt samt wookgrönsaker.

Fräs köttfärsen i smör/margarin (hatar att steka i olja personligen) samt krydda den med salt och peppar, ta i wookgrönsaker (inte ett måste), för mer matig känsla så ta i tex överbliven pasta/ris eller bönor av valfri sort samt avsluta med att röra ner lagom mycket sötsur chilisås. Resultatet blir en inte allt för avancerad eller dyr maträtt som kan räcka ett par dagar eller frysas in för framtida behov, den är lättsam att äta när allt är ihopblandat också:)

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XaaR
När man kör med vattenspruta så ska man inte låta katten förstå att det är du som sprutar, för då kan den börja ogilla dig.

Mina två har då inte blivit rädda för mig och sambon trots att dom mycket väl vet att det är vi som håller i blommsprutan och duschar dom med den.
Dock behöver man nu bara ta fram blommsprutan för att dom ska låta bli det som dom inte får göra eller harkla sig lite men i princip så har vi slutat med blommsprutan nu pga att den oftast inte behövs på våra ca 18 månader gammla monster.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av RedFLip
naww, så söt

Min har börjat lugna sig nu, köpte en klöspinne med någon boll på, och kattmynta, plus en lite tennisboll.

Så min leker intensivt i kanske 20 min, sen sovar den resten av dygnet.

Några tips för att främja kattens naturliga beteende samt rädda dina kablar (garanterar dock inte att det funkar gällande kablarna), skaffa ett rejält klösträd så blir katten lycklig och dina möbler håller sig fina samt skaffa pingisbollar och kattleksaker med päls och fjädrar på.
Pälsråttor finns att beställa billigt i storpack på diverse nätbutiker (googla på kattleksaker tex) och enkla kattleksaker att göra själv av fjädrar är att köpa natursnöre tex hampasnöre (andra material än rena naturmaterial i snören för kattleksaker är INTE att rekomendera) samt påskvippor och knyta ihop dessa till en lämplig leksak.
Kattens naturliga byten har ju fjädrar och päls så de bästa leksakerna är alltså de som har päls och fjädrar men finns massor med bra leksaker i övrigt också.
En laserpekare kan också fungera bra (vet inte varför katter är galna i en röd prick men) då nästan alla katter älskar denna röda prick som pekaren genererar.

Summan av kardemumman, genom att aktivera katten på ett mer naturligt sätt så kommer den förhoppningsvis att tappa intresset för att bita på kablarna tillslut.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av N!klas
Jag hade aldrig tagit bilen i sådana fall och det är det många som inte gör.
Väldigt många tar bussen om de har möjlighet och om det går fort.
Knappast billigt med bil.

Om man ser till hur lätt det bildas bilköer osv så är det uppenbart att allt för många faktiskt tar bilen helt i onödan vilket ju inte är till någon fördel för varken trafiken eller miljön.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av N!klas
Jag har två bussar om dagen och inga på helgerna så... jag känner inte igen det du beskriver angående bussarna. 35 minuter till innerstan med bil. Om jag lyckas ta en buss så tar det ca 2,5 timmar men då måste jag byta till tåg och t-bana.

Ok, jag bodde i Nacka förr. Då gick det bussar var 10e minut nästan dygnet runt alla dagar. Då hade jag inte bil. hehe.

Låter lite mer likt som det är här uppe men vi har vissa bussar som går dagligen oavsett helg eller inte.
Men det jag syftade på var att det går bussar tätare i stadsregionerna än vad det gör här i inlandet, är det verkligen nödvändigt att ta bilen till jobbet om man kan ta sig dit med buss på kanske 15-30 min? Går det inte att få ihop det med busstiderna så är ju bil eller dylikt mer nödvändigt men ja du förstår säkert hur jag menar.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av N!klas
Jag vet. Tyvärr. Jag bor hemskt nog i Stockholm dessutom.
Här är det köer på de mest idiotiska platserna. Plötsligt kan det vara kö på en kort strecka för att sedan helt plötsligt övergå i biltom väg ungefär. Det är ganska roligt att se. Man undrar lite över vad fan som hänt. Troligen är det så att folk kör efter sina egna hastighetsgränser och hinner ifatt de som kör mer normalt. Det bildas köer. Det ser man ju på essingen osv när skyltar med variabel hastighet tänds (vid kö eller tät trafik). Dessa skyltar är ju också till för att trafiken skall flyta bättre men eftersom nästan ALLA skiter i dessa skyltar så gör de ingen nytta alls. Jag kör förstås för fort ibland. Jag tänker dock inte försvara det på något sätt.

Ve och fasa, en stockholmare!:)

Har faktiskt varit i Stockholm en gång i mitt liv, var en klassresa och vi var där en vecka men snacka om sönderstressade efter det. Dock anledningen till att det lättare bildas köer där nere är ju att det är mer folk ute, även om det inte egentligen behövs så tar dom ju bilen i stället för att åka buss eller dylikt. Här uppe är det svårare att ta bussen dit man ska efterssom det inte går bussar var femtonde minut eller är det en gång var trettionde?
Här får man vara glad om man kan ta sig med bussen åt ena hållet på morgonen och tillbaka på eftermiddagen/kvällen.

Tråkigt att det visas så lite hänsyn i trafiken dock, mer där nere än här uppe. Det vore smidigare om folk kunde visa mer hänsyn i trafiken.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av N!klas
Kanske hade det kunnat ha varit en annan bil med en barnfamilj i som pojkarna brakar in i när de är ute och leker i 160? Det hade kunnat gått riktigt illa.

Betänk att dessa pojkar är av samma åsikt som Ktotte, oavsett hur fort de kör så kör de ALDRIG fortare än att de bibehåller kontrollen över sitt fordon till 100% så det skulle i deras ögon inte kunna gå åt helsike då de är perfekta förare.
Att de sedan hade kunnat blanda in någon annan i olyckan som tex en barnfamilj eller dylikt är inget som skulle falla dom in att tänka på eftersom de vet att bilen går att köra väldigt fort med så måste det göras det.

Själv har jag en bil som utan problem går att köra 160 med och på en rak sträcka med fin sikt och bra väglag så skulle jag nog faktiskt klara av att dra upp den dit men har jag något behov av det? Jag skulle ALDRIG kunna känna mig trygg med att köra så fort och en säker förare är en förare som känner sig trygg bakom ratten och säker i sin körning. Om vederbörande känner sig otrygg med att köra fortare än 90 så är det väll ändå bättre för alla att denne kör i 90 än att denne kör i 140 och pga sin otrygghet riskerar att köra åt helsike?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE
70 på 90-väg var det jag tänkte på, hände senast i måndags. Två bilar framför mig (båda förarna pratade i mobiltelefon visade det sig) i två mil, strid ström av möten som omöjliggjorde omkörning. Uppskattningsvis tjugo bilar i kön på min sida av vägen, vet inte hur många bilar vi kan ha mött under den sträckan men ett konservativt antal är 200.

Kan det vara så att principer och vanor från norrlandskörning inte är applicerbara när trafikmängden ökar?

Du får gärna sluta trolla den här tråden nu.

Då ska vi se här, du bor i (hemska tanke) Stockholm och jag bor i en liten håla i norrland inland så det är inte förvånande att det tas mindre hänsyn i trafiken där nere samt att det blir köer i trafiken.

Haha, jadu det märks att hänsyn i trafiken inte är något som toppar din lista när du säger att vanor från norrlandstrafiken inte skulle kunna fungera med ökad trafikmängd. Jag har ett lugnt körsätt och stressar inte upp mig särskillt mycket precis som de flesta "norrlänningar" men då få gånger som jag befunnit mig där trafiken är lite mer livlig så har det då inte varit några större problem.
Dock märker man att de som bor i städer gärna bryter mot trafikregler såsom högerregeln, stanna vid övergångsställen osv osv men även om detta är lite mer obetydliga saker så stör det trafikrytmen när man mer eller mindre blir påkörd så snart man ska passera en gata som kommer in från ens högra sida.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE
Långsam fart är inte direkt livsfarligt, men på enkelfilig landsväg så kommer låg fart (definierad som hastighet långsammare än vad hastighetsbegränsningen och rådande omständigheter gör lämplig) att orsaka köer med korta avstånd, vilket ökar risken för olyckor även om alla skulle vara 100% uppmärksamma (vilket vi ju vet inte är fallet). Jag tycker det känns arrogant att anta att man inte kan orsaka problem och risker genom låg fart.

Men det läskigaste som finns är väl att komma ikapp husvagnar på motorvägen, enaxlade jättevagnar som dras av valfri 'villa-volvo-hund' bil á la saab 9-5, volvo V70 eller VW Passat, gärna med för högt kultryck också. Minsta lilla vindpust så börjar ekipaget orma sig som om det försökte dansa samba

Huruvida köer bildas pga att man väljer att hålla tex 90 på 110-väg beror uppenbarligen på vart man bor, har ALDRIG varit med om att det på någon väg här där jag bor (en fil åt vart håll) blivit kö utan en jävligt bra anledning som tex när det är väghållningsfordon framför eller när man hamnar bakom ett begravningsfölje (detta i anslutning till större samhälle) men så kanske det beror på att folk häromkring är bättre på att ta hänsyn i trafiken än där du bor.
Med andra ord så verkar det som att vi norrlänningar helldre sänker farten en aning eller anpassar den till framförvarande än råkar ut för olyckor.

Det finns något som är läskigare än att möta folk som drar släpvagn/husvagn med för högt kultryck och det är folk som tror att de utan problem kan blåsa omkring i 120 eller mer med husvagnen/släpvagnen bakom sig. Oftast är detta sånna förare som kör precis som dom gör i normala fall dvs när dom ska till arbetet så blåser dom på i 120-130 på 90/110-väg och det funkar ju bra så varför skulle det vara farligare att göra detsamma med en husvagn/släpvagn bakom bilen?
Dessa glömmer också ofta bort att ha husvagnsspeglar på samt att släpfordonet inte allt för sällan saknar skattemärke mm. De blir också ytterst överraskade om släpvagnen/husvagnen börjar röra sig konstigt över vägen eftersom de totalt glömmt bort att de har något på släp bakom sig och då börjar de göra konstiga manövrer som allt för ofta gör att något går galet.

Personligen har jag klarat teoriprovet för tungt släp till personbil, det påstods att jag var tvungen att klara det för att få körkortet men något praktiskt prov var omöjligt att genomföra när jag tog körkortet.

Ett annat intressant fenomen är att "sörlänningar" sällan eller aldrig stannar vid en olycksplats/avåkning eller dylikt när de kommer hit upp till norrland för att åka snowboard/slalom/skoter mm på semestern medan "norrlänningar" nästan alltid stannar för att hjälpa till. "Sörlänningar" på väg till fjällen på semester vid sprotlovs/påsklovstider är relativt lätta att känna igen då dessa oftast har släpvagnar efter sig med 1-3 skotrar på (en miniskoter till ungarna) samt skoterkälke/skoterpulka, takboxar som ser ut att kunna spricka pga all packning och ett bagageutrymme som är så igenkorkat att någon sikt i backspegeln inte existerar och alla säten fulla med folk.
Är det månne lasten på släpvagnen som hindrar dessa människor från att stanna eller är det helt enkelt ett totalt ointresse för sina medmänniskor som utgör ett hinder för dem att stanna? Rädsla för att inte hinna upp till den hyrda fjällstugan till planerad ankomsttid för att hinna elda igång bastun och dylikt kanske? Eller kan det vara så att de pga sin ovana att köra i osaltat vinterväglag inte vågar stanna när dom väl lyckats få in en fungerande rytm och har flyt?

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av AzzEX FX
Du glömde nämna att djur som korsar vägen ALLTID har väjningsplikt oavsett om vägen är motorväg, motortrafikled, riksväg, länsväg, enskild väg, gata ect.

Ahh, visste att det var något jag hade glömmt att ta med. Tack för påminnelsen:)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av N!klas
Ja, det är klart. Män är bäst på att köra. Alltid. Speciellt de under 24... det är jättekul att föräkringen är dyrare (dock inte för mig längre). Kanske borde höja åldern till 24? hehe. Det har med erfarenhet att göra men statistiken säger att det är unga män som ställer till det.

Förr eller senare så händer det någon av dessa förare som är experter i trafiken något. Grejen är väl då att dessa förare hittar på något sätt att skylla på någon annan.

Det är när man inte längre kan se sina egna brister i trafiken som det blir farligt. Det finns mycket att läsa om just detta i teoriböckerna. Övermodiga förare. Urk.

Jo jag har förstått det utifrån denna tråd att oavsett om en kvinna är raceförare på toppnivå så kör hon ändå ALLTID på ett trafikfarligt sätt just pga att hon är kvinna.
Högre försärkingspremie talar ju sitt tydliga språk tyvärr. Ja visst har det med erfarenhet att göra men statistiken är ju faktiskt en gnutta sanning i. Tror att jag har så pass mycket erfarenhet att jag själv kan avgöra HUR jag ska framföra min bil på ett sådant sätt att jag inte utgör en fara för både mig själv och övriga trafikanter, men utifrån vad som riktats mot mig i denna tråd så saknar jag rätt att vistas på svenska vägar vilket är lustigt för jag är ju godkänd förare.

Ja nog försöker dom skylla på någon annan skulle jag tro som tex att det var halt och därför körde dom av eller att det stod ett rådjur på vägen och därför körde dom av även om det går att motbevisa det dem säger. Enligt körkortsteorin så är ju en av de farligaste förarna den som skyller ifrån sig på något eller någon annan.

Jag är medveten om att jag har brister, jag är ju inte annat än människa men att jag skulle utgöra en livsfara på vägen pga att jag väljer att hålla lägre fart är löjligt då det enligt vad som skrivits i denna tråd inte är hastigheten som orsakar olyckor.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av darkmoon
Kan ju erkänna att jag bidragit till statistiken där. Lyckades krocka första gången dagen innan jag fyllde 25... underbar födelsedagspresent Nu blev det inte så allvarligt, och inga personskador, men det får en att tänka till och omvärdera sin inbillade kunskap. Det är lätt att köra bil när man är van vid trafiken. Motorvägar är ju fritt blås och man känner oftast till trafikrytmen i sitt närområde. Men när man är obekant med omgivningen, lite stressad och ofokuserad så händer det jävligt lätt en olycka. Tyvärr går det inte att träna på det utan att utsätta sig för det ofta och aktivt arbeta för att hantera den typen av situationer. Så om du aldrig har upplevt en liknande situation, så är du praktiskt taget körd. Så spelar det ingen roll om du tycker du är säker i hundra blås på en väl upplyst 70-väg mitt i natten.

Tilläggas bör att jag anser mig själv vara en hyfsat god förare. Men vi har alla mindre bra dagar och man har inte alltid kontroll. Vem kan egentligen säga att de har kontroll på sitt fordon i 110? Det har man inte. Inte när det oförutsedda händer.

Grattis till din lyckade födelsedagspresent:)
Känner man sig lite osäker på en ny och obekant väg så är det ju bättre att hålla lite lägre hastighet än att köra åt helsike tycker jag iaf.

Ja mindre bra dagar har alla och att ha 100%kontroll över sitt fordon konstant är ganska svårt då många faktorer spelar in i det hela.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blackbird_CaD_
Det går inte att missa, för frågan kommer upp 50 gånger på teoriövningarna och teoriprovet ^^
Men nu ska vi inte gnälla om att ninoquir inte kan reglerna.. no big deal om man har missat en sak.

Hmmm, måste ha varit fel på det teoriprogramm vi hade på skolans datorer då för det var inte direkt en fråga som kom upp så ofta.

Men det är ju mycket roligare att hacka på att jag inte kan reglerna än något annat förstår du väll, det är ju farligt att jag framför min personbil så att jag i mina ögon "kan stanna för varje förutsebart hinder och bibehålla kontrollen över mitt fordon" osv. Koll på trafikreglerna till 100% samt inte understiga en hastighet på 110km/h på väg med denna hastighet skyltad oavsett orsak till lägre hastighet är ett krav för att man ska ha rätt att vistas på de svenska vägarna. Att hålla lägre hastighet än 110km/h på svenska vägar är uppenbarligen förenat med livsfara för allt och alla som befinner sig på väg och kvinnor kan inte köra på ett trafisksäkert sätt. Älgar eller större vilt räknas inte som förutsebart hinder på de svenska 110-vägarna då dessa skyddas av viltstängsel och män är de enda som kan köra på rätt sätt vilket innebär att de är de enda som har egentlig rätt att vistas ute på vägarna, var det något jag missade att ta med i min sammanfattning om vem som har rätt att befinna sig på väg eller inte?

Just det män bibehåller ALLTID kontrollen över sitt fordon till 100% oavsett situation, hastighet mm.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE
Lagen har funnits sedan innan 2000, antingen hade du gamla teoriböcker eller så missade du tillägget i hastighetstablån.

Har för mig att teoriböckerna var tryckta ca 2001 men jag kan minnas fel, dock kan jag då inte minnas något tillägg i hastighetstablån samt att lärarna var MYCKET noga med att påpeka att man inte fick köra över 80 med lastbil (i princip alla hade arbetat inom åkeribranchen osv med mångårig erfarenhet).
De elever som överskred 80 (färdskrivarbladet var mycket tydligt) vid uppdrag mm fick körförbud i en vecka och lärarna var mycket noga med att granska färdskrivarbladen från övningskörning samt uppdrag.
Befann man sig på skolans körområde behövdes inga färdskrivarblad.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av darkmoon
Enligt vägverket så: Hastighetstablå

Står inte när det ändrades, men det stämmer att de får köra 90 på motorväg och motortrafikled. Sen kan det ju diskuteras om en del av dem verkligen håller 90

Som sagt verkar det som att reglerna har ändrats sedan jag tog körkortet och läste för lastbilskortet för 4-5 år sedan ca eftersom båda teoriböckerna gjorde gällande att det var 80km/h som gällde.
Dock generellt verkar ju just 80 vara gällande hastighet samt att få vägar här där jag bor är motorvägar men trots detta kör dessa förare åt helsike för fort.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE
Ärligt talat? Jag hade satsat mina pengar på mig. Jag har ingen aning om vilken körskicklighet du har, vad du åker för bil, vilket skick dina bromsar är i eller hur pass bra uppsikt och reflexer du har.

Jag har vart med om ett antal olika situationer som har krävt kraftiga inbromsningar och undanmanövrer, och ingen gång var jag ens i närheten av att tappa kontrollen över bilen. Ditt exempel är dock inte särskilt lämpligt, eftersom att de flesta 110-vägarna i Sverige skyddas av viltstängsel, och då skulle alltså en älg på vägen inte räknas som ett förutsägbart hinder. Hur läskigt du än tycker det är att åka 130 km/h så kan jag lova dig att jag aldrig kör snabbare än att jag bibehåller 100% kontroll över min bil.
Ett lastbilsekipage får framföras i 90km/h om det saknar släp och det är en motorväg. Varför envisas du med att dra upp reglerna när du inte kan dom?

Jo det förstår man ju, du som är bättre förare än den bästa proffsförare.
Jag skulle tro att jag har fullt tillräcklig körskicklighet, jag överskattar den inte iaf som du verkar göra då du påstår att du inte kör på annat sätt än att du har kontroll över din bil till 100%.
Nu var det väll ändå fråga om att köra bil och inte åka eller har jag missat något?
Mina bromsar är i väl fungerande skick iaf så dom skulle knappast fela vid ett sådant tillfälle.
Gällande reflexer så är då mina goda men är olyckan väl framme så tvivlar jag på att någon normal människa har superreflexer som du verkar vilja påstå att du har. Likaså gällande uppsikt, dock är jag relativt säker på att jag skulle upptäcka djur och dylikt i vägkanten/skogskanten bättre än dig.

Jag tror inte att du är riktigt ärlig när du påstår att du aldrig har varit nära att förlora kontrollen över din bil i de situationer du nämner men oftast så sminkar ju män sin förmåga en aning.

Mitt exempel fungerar utmärkt åtminstonde här där jag bor då det finns många vägar med skyltad hastighet 110km/h utan viltstängsel, kör nästan dagligen efter väg E45 och merparten av den saknar viltstängsel trots att den är skyltad till 110km/h och flertalet andra vägar med samma hastighet häromkring saknar viltstängsel men inte djur som tex ren, älg och dylikt vilket nog gör att jag genom att jag har större erfarenhet av att färdas på sådanna vägar skulle ha en lite bättre chans än du att klara mitt exempel.
Viltstängsel är heller ingen garanti för att inte dessa djur ska befinna sig på/vid vägarna.
Oavsett väg med eller utan viltstängsel så bör man ALLTID vara beredd på att djur kan befinna sig på vägarna och i skymmning/gryning så anser iaf jag att dessa är ett förutsebart hinder vartsomhelst i Sverige.

Förvisso har kanske reglerna ändrats (dock har jag varken läst eller hört något om detta) men de teoriböcker jag hade när jag tog körkortet och läste för lastbilskortet för ca 4 år sedan så stod det i dessa att högsta tillåtna hastighet för lastbil med totalvikt ÖVER 3,5 ton var 80km/h.
Med andra ord så utifrån de regler som jag fick inpräntade i mig vid körutbildningen så kan jag reglerna, om ändringar har skett så erkänner jag att jag tyvärr missat detta men du verkar inte så kunnig på alla regler själv så ett tips är kanske att sopa rent framför din egen dörr innan du säger något vidare om regler?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blackbird_CaD_
Som Ktotte påpekade så får en tung lastbil (totalvikt över 3,5 ton) utan släp framföras i 90 km/h på en motorväg där det råder 110 km/h.
Tunga lastbilar med tung släp får däremot framföras i högst 80 km/h.
På 90 väg får du alltså inte köra i 90 med tung lastbil utan släp..

Ktotte låter som en typisk ung/medelålders man som överskattar sin körförmåga, vi vet ju alla vad som brukar hända med såna..

Då måste reglerna ha ändrats de senaste 4 åren eftersom det enligt den teori som jag läste för körkort och lastbilskort gjorde gällande att högsta tillåtna hastighet för lastbil med totalvikt ÖVER 3,5 ton var 80km/h.

Tillslut så hamnar dessa i olycksstatistiken som aldrig verkar förändra sig utan unga män toppar den alltid.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Ingen av er skulle stanna, så då beror det på bilen. En tillräckligt låg bil som har tillräckligt med rörelseenergi (både från vikt samt hastighet), skulle vara att föredra. Denna skulle bli minst skadad då den rent tekniskt sätt skulle kunna klippa benen och sedan pasera under älgen innan den faller på bilen Jag och några vänner diskuterade igår om inte en bugatti veyron(stavning? jag e nyvaken) som körde i 400 km/h skulle vara bäst i ett sådant fall. Visst, du skulle mosa bilen, men du skulle förmodligen inte få en älg genom rutan

Tja med lägre hastighet så har man iaf bättre förutsättningar att i tid reagera och om inte annat eventuellt veja för älgen vilket innebär att man har större chans att klara sig oskadd ur det hela.
Lägre hastighet innebär också större möjlighet att bibehålla kontrollen över fordonet i denna situation vilket innebär större chanser för att situationen inte ska bli värre än den redan är.

Har hört talas om folk som kört i hög hastighet på fin sommarväg och raksträcka rakt in i en arbetande asfaltsvält, hade lägre hastighet hållits kanske föraren hade varit mindre koncentrerad på att trampa ner gasen så mycket som möjligt och haft tid att reagera på vad som fanns på vägen.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE
Trafikförordningen säger:

Men att Ninoquir inte har koll på reglerna är väl redan etablerat här i tråden

Trafikförordningen säger att man inte ska hålla högre hastighet än att man kan stanna vid varje förutsebart hinder och bibehålla kontrollen över fordonet, okej Ktotte vem av oss två har störst chans att stanna samt bibehålla kontrollen över fordonet när en älg kliver upp på vägen 50 meter framför oss om du ligger i 130-140 på 110-väg och jag ligger i 90 på samma väg? Vi säger att det är skymmning men på en raksträcka det hela sker eftersom detta hinder är något som är förutsebart då dessa djur rör sig över vägar i gryning och skymmning. Så vem av oss tror du har bäst chanser att stanna, bibehålla kontrollen och slippa åka till sjukhus efter ett sådant möte?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av n1mda
För att inte tillägga alla lastbilschaffisar som kör 1 - 2 meter bakom dig i 90 km/h för att dom har bråttom eller om dom inte har vett nog att hålla avstånd.

2 ton personbil vs 40 ton lastbil känns ju jäkligt kul.

Ett lastbilsekipage får enligt lag inte framföras i högre hastighet än 80km/h vilket innebär att om ett lastbilsekipage lägger sig på så nära avstånd i den hastigheten begår föraren ett lagbrott dels gällande hastigheten men även ett lagbrott då han ligger för nära.
Då hastigheten registreras på färdskrivarbladet så har föraren i fråga ingen chans att smita undan heller om polisen skulle bli kontaktad.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blackbird_CaD_
När jag ska gå över ett övergångsställe så brukar jag beroende på situationen t.o.m släppa fram lastbilar för jag vet hur jobbigt det är att bromsa in, vispa med växelspaken, och sen börja accelerera genom växlarna igen. Sen sliter det på kopplingen och bromsarna också..

Vintertid så vinkar jag alltid förbi lastbilar om de kommer när jag tänker gå över ett övergångsställe, låter till och med bli att trycka på knappen till trafikljusen som finns vid en del övergångsställen för att dom ska slippa bromsa in och det uppskattas i princip alltid av chaffisarna.
Okej jag har inte lastbilskort själv men jag hade planer på att ta det när jag gick transportteknik på gymnasiet men det blev inte pga medicinska förhinder så jag har iaf erfarenhet av att köra ett fullastat timmerekipage och det är inte alltid så lätt att få stopp vintertid med ett sånnt.
Tråkigt nog så tar folk väldigt liten hänsyn i trafik i städer/samhällen både till förare av tunga ekipage, fotgängare och andra som inte sitter i en personbil som är smidigare än ett fullastat lastbilsekipage.

Av Ninoquir

Från Hyresgästföreningens egen hemsida gällande personlig prägel osv på en lägenhet:

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgfdata/2007/02...

Av Ninoquir

Sando: Det tråkiga är ju dock att de inte bara skriver så på nätet utan även irl, många ungdomar i högstadiet i dagens läge blir underkända när de skriver uppsatser pga att de använder "lol" mm.
Även i gymnasiet så får allt fler underkännt just för att de använder sig av dessa uttryck som Jine gav exempel på med förklaringen att det går fortare att skriva då.
Blir ju näst intill omöjligt att läsa vad som skrivs, visst jag använder förkortningar och dylikt men i princip bara sådana som det lärs ut i svenskan att de får förkortas.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av carls
Vem har regnat på din parad då?

"Roliga dialektala _UTTRYCK_" heter tråden.

Ett läte/ljud är INTE ett dialekttalt uttryck utan endast ett ljud men du kanske inte förstår skillnaden?
Ett ord/dialekttalt uttryck är något man säger som tex några av uttryck som presenterats här i tråden "mög" mm.
Det du vill påstå vara ett dialekttalt uttryck är endast ett ljud/läte vilket mycket väl kan användas överallt i Sverige vilket sällan dialekttala uttryck gölr utan de är mer specifika för ort/län osv.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av carls
Meh, jag bor iaf i Hudiksvall. Vilket inte ligger farligt långt norrut och där används det, men det används mer ju längre norrut du kommer.

Hmmm, konstigt att jag aldrig har hört det som kommer från norrland.
Är du helt säker på att det är ett norrländskt uttryck eller kan det vara något som bara används i de trakter där du bor för norrländskt är det då inte vad jag vet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bullen
Användes i Piteå ganska flitigt när jag var där och hälsade på min syster. Tänk typ "jupp" fast med sch-ljud. Typ..schupp. Och inandning

Den beskrivning du och Carls ger av ett ljud inte ett uttryck är ytterst dålig.
Mitt råd till er är att låta bli att försöka få ett ljud till ett ord, inte alla ljud som kommer ur en människomun är ett ord.
Visst ljudet används i jakande form men betyder det verkligen att det är ett ord?
Låt ljudet vara ett ljud för något ord är det då inte oavsett om ni vill att det ska vara det eller inte.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av carls
Först ett norrländskt uttryck.

"Scvhup"

Uttalas medan du andas in för att spara maximalt med energi. Betyder ungefär "Jo" eller "Japp". Ett medhållande uttryck alltså.

[/code]

Vad är det som säger att det är ett norrländskt uttryck?
Från vilken del av norrland kommer det med tanke på att det som kallas norrland är väldigt stort och innehåller massor med dialekter men allt klumpas ihop till ett och samma.
Jag kommer från norrland och känner inte igen det alls kan jag säga, känner inte heller igen beskrivningen på hur det ska uttalas.