Inlägg

Inlägg som Ninoquir har skrivit i forumet
Av Ninoquir

Jag och sambon har flyttat en hel del under de år vi har bott ihop och sällan fått någon anmärkning på utstädningen vi har gjort, en lägenhet som vi blev tvångsflyttade ifrån var väldigt lättstädad iaf för där behövde vi bara se till att diskbänk och dylikt som kunde brukas i andra lägenheter senare var rena och fräscha

Mitt råd är att be lite kompisar om hjälp för att få ut alla prylar och senare även med städningen.
Städa rum för rum, tex börja med ett sovrum och stäng dörren dit när det är klart och fortsätt så för det brukar jag göra.
Se till att putsa fönstren ordentligt, torka även av fönsterbrädor, element, dörrkarmar, golvlister, lister runnt dörrar, själva dörrsidorna osv samt torka ur alla garderober, köksskåp osv ordentligt.
Glömm inte att rengöra ugnen ordentligt och för att få bort missfärgningar kring spisplattor kan du använda vanliga sockerbitar att gnugga med
För det mesta i städningsväg så rekomenderar jag att du använder vanlig gulsåpa då den tilsammans med varmt vatten löser upp fett och smuts.
I badrum kan det vara lämpligt att även torka av väggarna samt skåp.
Det tar inte så himmla länge att städa ur en lägenhet bara man vet hur man ska göra, senaste gången vi flyttade tog det inte så mycket mer än 3-4 timmar tror jag men så har jag ju viss rutin på det hela

Om du behöver lite städtips så har jag några på lager så om inte annat kan du skicka ett PM

Av Ninoquir

För att en blommspruta med vatten ska fungera måste du spruta på honom när han hoppat upp dit han inte får vara, klösa osv och du måste vara konsekvent och alltid göra det.
Finns annars speciell fyspray för katter som du kanske kan använda till samma ändamål.
Spara skal från citrusfrukter och lägg där han inte får vara samt gnid mot där han inte får klösa.

Är väll ungefär mina tips.

Av Ninoquir

Jo hon löper, var dock försiktig med att ge p-piller då detta kan ge livmoderscancer mm.
Ska kastrera min hona snart när jag får råd, hade henne på p-piller ett tag då jag inte hade bestämt mig för om hon skulle få ungar eller ej men då jag är övernoga med vart ungarna hamnar så är kastrering ett bättre alternativ.
Just nu får hon inga p-piller då dessa är slut men hon låter lite och är extremgosig så det är ganska lugnt

När hon löpte första gången höll vi på att bli vansinniga men droppen som resulterade i p-piller var när hon skvätte på tvn, då ringe jag veterinären och bad om p-piller omgående.
Hon var då lite över 1 år och nu är hon 3 år så dags för kastrering så snart man har råd typ.

Av Ninoquir

Kom ihåg när du ställer ett bilbatteri i förrådet att ha något mellan golvet och batteriet som tex en träskiva eller dylikt för batterier har en tendens att ladda ur om dom står direkt mot betonggolv, marken osv:)

Av Ninoquir

Fesen: Tja jag vet inte, har iaf själv användt gulsåpa i ca 10 år och inte haft några problem:)
Får exem i hårbotten av regelbunden användning av vanligt schampo och provade såpa, har aldrig funderat över det mer och sedan är det ju ekonomiskt också.
En flaska såpa kostar ca 20:- och räcker väldigt länge:)hade lite mjäll före jag började med såpa men inte nu längre.

Visst kan det vara bra att smörja med nån bra återfuktande lotion eller dylikt efteråt, ser det iaf inte som en nackdel att göra det:)

Av Ninoquir

Jag rekomenderar att du använder Grumme Gul i stället, vanlig gulsåpa håller mjället borta utan att ställa till problem:)
Diskuterade detta med en frisör som jag besökte för flera år sedan och hon tyckte att det bättre att använda denna än andra mjällschampon då dessa hade en tendens att torka ut hårbottnen pga allt jox som är i.
Såpan är ju bara naturliga ingredienser i.

Av Ninoquir

Utifrån den utbildning jag fick på gymnasiet (gick fordonsprogrammet) så väljer jag att säga åt dig att kassera det knasiga batteriet, kolla igenom elsystemet ordentligt och införskaffa ett nytt batteri.
Det värsta man kan göra pga olycksrisk mm med ett kasst batteri är att experimentera med olika sätt att ladda det, har det gett upp och inte vill ta laddning när laddare är påkopplad så är det bara att parkera det i närmaste box avsedd för bilbatterier.
Att försöka chocka batteriet med svetsaggregat osv är fullständigt idiotiskt, endast de som är dumma nog gör detta.

Av Ninoquir

Bor du i en stad/bostadsområde? Då är det ett tätbebyggt område och jag gissar på att Hasselby inte ligger ute på vischan utan snarare tvärtom vilket gör att den kommer att störa dina grannar och att den löper stor risk för att råka illa ut.
Jag har mindre än 30 meter till en skog som sträcker sig kilometervis men samtidigt så har jag ett helt samhälle åt andra hållet med en närhet som är ungefär densamma.
Det tråkigaste med denna närhet är att risken för kattnappning, skador och elaka människor är större än om jag hade bott ute på vischan där det kanske hade varit ett par kilometer till närmaste granne för då hade katterna mer än gärna fått vara ute.

Hur du än vänder på det så står det i lagen att katter skall hållas under uppsyn vid utevistelse, iaf är det så jag tolkar den och det är som sagt inte bra för katten att ha ett revir (detta är i princip bara hankatter som har) om du bor på en olämplig plats. Det är heller inte en rättighet för katten att jaga fåglar och dylikt (fågelinfluensa, råttgift mm) då du kan tillfredställa kattens jaktbeteende inomhus med olika leksaker. Huruvida katten stör eller ej är så olika att det är helt otroligt, vissa personer kan störa sig på katten bara för att dom vet att den finns till och detta har jag och sambon lärt oss av erfarenhet. Vi har faktiskt blivit anklagade för att ha släppt katterna vind för våg trots att vi inte har gjort det bara för att grannarna hatat katter och att några katter som var lika våra katter pissade i deras bil. Så försök inte gissa dig till om din katt stör eller ej utan försäkra dig i stället om att den inte kan göra det genom att ha den i sele och koppel vilket kommer att förlänga livet på din katt.
Har haft katt i hela mitt liv och då mest utekatter men efter att jag skaffade katter för 3 år sedan har jag fått tänka om hur jag håller katter eftersom jag har blivit hotad osv för vad andra katter har gjort.

Sådärja, jag har nu förklarat lite varför jag resonerar som jag gör och hoppas att du kommer att göra det som är bäst för din katt.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonazz
Källa på det där? Så vitt jag vet så finns det ingen regel som säger att du behöver ha uppsikt på din katt när den är ute.

I Hälsoskyddslagen föreskrivs att katter och andra husdjur skall hållas och skötas så att sanitär olägenhet inte uppstår. Bestämmelserna lämnar en grundläggande regel för hur djur skall hållas och skötas med hänsyn till sanitära krav. Som sanitär olägenhet räknas fall där djur tillåts förorena lekplatser m.m.

Utdrag ur lagen om tillsyn över hundar och katter
(SFS 1943:459, omtryckt 1987:260):

I §1 står: "Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter."

§ 7 (1988:535):

"Omständigheterna för att döda katt skall vara sådana att det finns fog för antagandet att katten är övergiven."

Ingripanden mot förvildade katter hänvisas till JO 178/79 s. 458. Där ansluter sig JO till rekommendationer av Lantbruksstyrelsen som innebär att katten bör infångas i fälla och kontrolleras om den är ID-märkt eller om ägare finns, innan avlivning sker. För avlivning erfordras tillstånd av polismyndigheten. Avlivning förordas ske genom överdos sömnmedel som injiceras av veterinär.

Jag tolkar lagen så att för att inte en katt skall orsaka sanitär olägenhet eller skada så bör den hållas under uppsyn vid utevistelse, tidigare var lagen så att katt i tätbebyggt område skulle vistas utomhus under uppsikt men detta är ändrat nu sedan början på 2008.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av sleepyoh
Tackar för dina åsikter och tips, sterilisering, sprutor, avmaskning, öronmärkning osv allt är gjord nu, och katten mår bra. Slutat kissa inne efter att ha burit henne till kattlådan varje gång hon gjort det.

Men att hålla katten inne tänker jag aldrig göra, hur kul tror du det är att sitta inne i en lägenhet dygnet runt? Katten vill ut, hon står och skriker vid dörren och verkligen vill ut och springa. ATt inte låta katten göra detta, är bara taskigt i min mening.

Om du verkligen är rädd om din katt så bör du hålla den inne men antagligen så har du och jag olika syn på hur man gör för att hålla sitt husdjur säkert. Katter klarar utan problem att vistas inomhus dygnet runnt så länge kattlåda och dylikt finns, varför tror du annars att det finns just innekatter? Har själv innekatter sedan snart 3 år tillbaka, hankatten jag har älskar att vara utomhus (han får vara utomhus i sele och koppel pga att jag är rädd om honom och inte vill att han ska skadas av elaka människor mm samt att han inte ska kissa i sandlådor mm) och denne står dagligen vid dörren och skriker om att få gå ut men det får han inte. Bara för att du tycker att det är taskigt att inte låta katten vara ute när den vill betyder inte att det är rätt mot din katt och dina medmänniskor att låta den vara ute vind för våg. Det är inga problem att ha katter i sele och koppel när dom är utomhus men i tätbebyggt område är det mest barmhärtiga mot katten att hålla denna som innekatt av flera anledningar.

1. Katten kommer ej att bli påkörd eller ihjälplågad av elaka människor
2. Din katt kommer inte att kunna orsaka sanitär olägenhet eller störa grannar
3. Din katt löper inte lika stor risk för att få olika sjukdomar som sprids mellan katter
4. Du slipper få katten kidnappad eller avlivad pga att den tros vara en vildkatt

Enligt mig är det mer taskigt att släppa sin katt vind för våg med risk för att den inte kommer hem igen eller med risk för skada mm än att den tvingas spendera sina dagar inomhus med visst avbrott för att komma ut på promenad i sele. Att släppa sin katt vind för våg visar bara att man inte bryr sig om den och dess välmående speciellt om man bor i ett tätbebyggt område/stad/samhälle, i byar med lite trafik och inte så tätt bebyggt är det en helt annan sak.

Av Ninoquir

Det finns en enkel lösning för att slippa att katten råkar illa ut utomhus/kattnappad osv och det är att ha den som innekatt. Att det dessutom står i lagen att katter och hundar inte får vistas utomhus utan uppsikt är en annan sak man måste ta i beaktande. Skaffa en kattsele plus ett koppel och gå ut på promenad med din katt ett par gånger om dagen så får den iaf möjlighet att vara ute utan att råka illa ut.

När det gäller att den kissar inne så om du kommer på katten med att kissa så lyft upp den och sätt den i kattlådan så förstår den kanske till slut. Efter en sterilisering så kan det också hända att katten slutar med det, en löpande katthona kan ha en tendens att kissa inne. Köp rengöringsmedel med citrusdoft, tex Ajax eller dylikt och blanda detta med vatten i en blommspruta (blanda ganska kraftigt) spruta sedan där hon kissat för katter hatar doften av citrus samt vitpeppar. Kolla också så att katten inte lider av någon sorts urinvägsinfektion eller dylikt eftersom detta kan leda till onormalt kissande.

Som avslutning, mina tips är alltså att ha katten som innekatt samt att du steriliserar henne:)

Av Ninoquir

De flesta guldsmeder brukar sälja dylika prylar, prova att leta reda på en sådan så kanske det löser sig.

Av Ninoquir

Höken: De tips jag kan ge är att du ska vattna med måtta så kommer dina plantor att växa som ogräs:) ca en gång i veckan räcker när dom börjar bli fullväxta och du bör snart planteraom dom i de krukor som dom ska ha sedan när dom är färdigväxta.
Bilden du frågade om i tråden ser ut att vara en bild på den zebra aloe men jag kan ha fel, en varaiant på aloe är det iaf.

Xerbee: Träna katterna att INTE vara i fönstret så bör du kunna behålla dina blommor oätna samt köp smörgåskrasse och kattgräs som du odlar åt monstren så har dom växter själva också som det är fritt att äta av:)

Nad: Har haft en växtråd upplagd förut men dessa förlorar folk ganska snabbt intresse för.

Snakedad: Låter som att ditt träd förtjänar en större kruka nu så plantera det i en ny kruka runnt mars-april:)

Av Ninoquir

Några saker som är bra att införskaffa åt katterna är (enligt mina erfarenheter för 2 innekatter) ett stort klösträd och någon mindre klösmöbel, 2 st kattlådor med tak, några fleecfiltar, en ganska stor skål för torrfoder då de bör ha fri tillgång till detta och en hel del leksaker särskillt när dom rackarna är små. Mina 2 monster trivs med leksaker fortfarande och dom närmar sig 3 år nu:)

Av Ninoquir

Hmmm, det är ju allmänna trivselregler att man INTE får skaka mattor från balkongen om det bor folk under en och att det ska vara tyst efter 22 på kvällen eller det är iaf vad jag har fått lära mig.

Har råkat utför diverse tokigheter från korkade grannar under årens gång:)

Första gången jag sov över hos min sambo (innan vi blev sambos) vaknade jag ca 03.00 på morgonen av att hans granne satte igång tvn på högsta volym. (min sambo hade INTE varnat mig för detta) att grannen sedan var både döv och renodlad alkis, gjorde ju att man inte uppskattade att han hade sin tv mot väggen som vette mot sovalkoven där min sambo hade sängen.

En annan granne vi hade när vi blivit sambos (i ett helt annat hus) var även han alkis och denna man kunde i fyllan och villan komma och ringapå dörren för att prata om allt och inget. Störande som fan när sånnt hände sent på kvällarna men samtidigt kan jag förstå honom för han var ju ensamm och isolerad där.

När vi bodde i radhus så kunde grannungarna komma och ringa på dörren som bus vilket var störande och det hände ibland att fulla grannar klampade in genom dörren om man inte låste den för att dom tog fel på hus tex.
Brukade ha mina kaniner i bur ute på gräsmattan och blev beskylld för att låta dessa driva omkring vind för våg runnt bostadsområdet där trots att de aldrig var ute utan uppsikt.
Grannens ungar genade över vår gräsmatta på väg till och från skolan, blev ett jäkla liv när jag satte upp skyltar på våran gräsmatta som lydde "Vänligen spring inte över gräsmattan" och "Sluta spring över gräsmattan". Lessnade när ungarna började gena över vår uteplats i stället för över gräsmattan och då satte jag upp skyltarna (inte så kul att dom höll på så och det fler än vi som hade problem med dessa ungar) föräldrarna påstod att det var ungarnas kompisar som gjorde det och inte ungarna.
Någon månad senare flyttade dessa grannar som tur var, men innan dom gjorde det så såg dom till att låta sina hundar använda vår postlåda som kissplats (inte trevligt) grannarna spionerade också på oss av någon anledning.

Ja nog har det hännt mer också men dessa saker är de mest störande och udda som hännt:) vi har för det mesta haft trevliga grannar som tyckt att det är trevligt med yngre folk som grannar.

Måste tillägga att när vi bodde i radhus så blev vi utsatta för stöld också, undrar än i dag vem som var tvungen att ta min trasiga trädgårdsprydnad:) Hade väll varit smartare att ta den som var likadan fast hel, förvisso var det kanske den som glömmt kvar den i buskarna på gräsmattan vid flytt som tog reda på den så då kanske det inte räknas som stöld?:)

Av Ninoquir

Så länge man inte är diabetiker bör man i så stor utsträckning som möjligt undvika lightprodukter då dessa är mer fettbildande hos fullt friska personer än vanliga produkter (enligt Plus och jaglitar på Sverker) att FunLight inte ska förvaras i starkt ljus är ju en annan femma eftersom det då bildas cancerogena ämnen i saften (även detta enligt Plus)

Av Ninoquir

Okej grabbar, många förslag men tyvärr riskerar somliga av förslagen att orsaka plantans död om plantägaren sätter dessa i verket:)

Som jag har förstått det så handlar det helt enkelt om en vanlig ordinär krukros vilken inte vill ha för mycket vatten och inte heller för lite.
En krukros får ALDRIG stå med överskottsvatten i krukan, rötterna ruttnar då och den dör och den bör ha ordentligt med dränering i botten av krukan som tex sjösten, glaskulor eller lecakulor.
En bra tummregel är att doppa krukan en gång i veckan, dvs fyll diskhon med vatten och sänk ner innerkrukan (den svarta/bruna plast/terracottakrukan som omsluter jord och rötter och placeras i en ytterkruka) i vattnet som bör vara halvljummet tills jorden inte drar till sig mer vatten. Låt sedan krukan stå och rinna av en stund så att inget överskottsvatten hammnar i ytterkrukan och ställ tillbaka innerkrukan i ytterkrukan (ytterkrukan är den kruka som brukar ha mönster mm och vara fin).
Någon särskilld växtnäring behöver inte plantan om du planterar om den varje vår med en bra jord. Komm också ihåg att ta bort döda blad osv så ser plantan trevligare ut och håller längre.

Om ni har frågor kring blommor/växter så har jag en tråd liggandes här någonstanns på forumet i vilken ni kan ställa dessa:)

(Om ni ser ord som är sammanskrivna så beror det på ett kasst tangentbord där spaceknappen inte funkar som den ska alla gånger:) )

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sprucetwig
Det är väl ett vettigt antagande om en ung människa hittas naken, ihopkrupen, död på golvet med pillerburkar i rummet?

Nu hade han ju både lunginflammation och sömnproblem så det verkar ju inte som han begick självmord iaf, ska bli intressant att höra sen när dom är klara med alla prover.

Återigen, har du några andra källor än Expressen och Aftonbladet?
Min erfarenhet är att väldigt lite av vad som skrivs i dessa tidningar är sant, bara för att det går att läsa i en tidning så är det inte säkert att det är vad som hänt.

Vad jag vet så låg Heath i sin säng så vart får du "hittas naken, ihopkrupen, död på golvet med pillerburkar i rummet?" från?
Sedan pillerburkar? Varför plural när det förmodligen handlar om en burk?
Du är medveten om att det inte är bra att dra förhastade slutsatser?
Burk med sömnpiller =självmord är lite väl häftigt att anta när man inte vet något om livssituation mm.

Det är dokumenterat att fullt friska människor kan drabbas av hjärtstillestånd, andningsstillestånd mm och om han nu hade lunginflamation och sömnproblem så är det väll absolut inte konstigt att hitta medicinburkar i närheten av honom eller?

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sprucetwig
När han hittas med en massa sömnpiller brevid sig så skulle jag vilja påstå att det är den enda vettiga slutsatsen, man måste ju vara ganska klantig för råka svälja för många.

Tråkigt att han dog, han hade nog kunnat bli riktigt stor, filmen han höll på att spela in med Terry Gilliam hade nog kunnat bli riktigt intressant.

Nu är väl bara vänta på att den tredje kändisen dör.

Har du andra källor än Expressen och Aftonbladet till att det skulle ha funnits en massa sömnpiller bredvid honom?
MÅSTE en burk med sömnpiller direkt innebära att man har tagit livet av sig om man blir funnen död?

Av Ninoquir

Tråkigt dock att det genast spekuleras i att Heath tagit livet av sig genom en överdos, det finns ju faktiskt MÅNGA fler orsaker till att en människa dör än att ta livet av sig genom överdos.
Hjärtstillestånd tex är inte helt ovanligt eller blodpropp osv osv.

Av Ninoquir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av darkmoon
Tja... jo... renodlade esteter lär ju inte ha det lätt. Att gå en ren musiklinje innebär ju egentligen att det enda man kan göra sen är att plugga på musikhögskolan och antingen bli dansbandsmusiker eller musiklärare.

Så där har du helt rätt. Rena konstutbildningar på gymnasienivå är kanske inte the way to go. Samma gäller att läsa media på gymnasiet... det ger ingenting. Men blandutbildningar anser jag är hur bra som helst.

Ärligt talat är jag rätt besviken på dagens gymnasieutbildningar över lag. Det känns mest som att de har ett mindervärdeskomplex. De vill liksom vara högskolor, men när man är 16-19 så har man egentligen inte utvecklats och mognat så mycket att man är redo för det. Dessutom tyckte jag nog att högskolan var lättare och fan så mycket lugnare än det stressiga gymnasiet. Men nu är vi inne på en helt annan diskussion

Ursäkta men VAD är det som säger att någon som gått estet och läst musik INTE kan plugga annat än musikhögskola och bli musiklärare eller dylikt?

Ser inga hinder för att någon som gått den typen av utbildning skulle kunna plugga till tex ekonom eller ja vad som helst på vilken högskola som helst, möjligtvis att det måste läsas in vissa kurser innan det går att söka till högskola mendetta brukar ju sällan vara ett oöverkomligt hinder.
Vill man bara så kan man bli i princip vad man vill men visst en person som knappt klarade 9:ans mattekurs kanske inte kommer att lyckas bli anställd hos NASA hur gärna denne än vill det, det är nog aningen för höga krav för att en sådan person skulle lyckas komma dit.