Inlägg

Inlägg som mikaelbb har skrivit i forumet
Av mikaelbb
Skrivet av Ulash:

Jag har tagit isär kortet och byt kylpasta. i Kombustor, GCD hotspot ligger på 100*C (det var 110 *C) och efter 20min spelandet GCD hotspot ligger på ca 95*C (Det var också 110*C). Jag ska köpa bra thermal pads and bättre kylpasta och montera av kortet igen.

Jag bestämde mig att skicka tillbaka XT och jag ska använda XTX.

Även om AMD kommer inte med en fix, jag gissar att några 3rd parti tillverkare kan komma med bra luftkylnings lösningar för referens 7900XTX.

Till er med temperaturproblem. Sett detta?
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/zzetbw/7900_xtx_owners_...

Av mikaelbb
Skrivet av GuuFi:

Verkar som referenskortet lider av coil whine, men det kan också bara vara första batchen som gör det.

Referens är dock alltid bäst om man vill använda vattenkylning, speciellt för AMD då det kan bli svårt att hitta block.

AIB betyder heller inte automatiskt att det är bättre klocks/kylning, se bara på Asrock som alltid lyckas göra sämre än referenskorten, Asus som sätter dit för långa skruvar, Gigabyte/MSI som antingen glömmer eller sätter in fel tjocklek på thermal pads.

Angående ditt 3070Ti så är det snart helt irrelevant kort när 4070 kommer och lagersaldon på andra kort ökar, den kommer inte gå upp i pris i alla fall.

Vilka är fördelarna med vattenkylning? Som jag förstår kommer referens ändå inte kunna överklockas som en AIB pga 2x8 pin vs. 3x8 pin. Eller?

Jo har också den oron för gpu försäljning..

Av mikaelbb
Skrivet av Haglund:

Jag hade endast köpt referens om det är betydligt billigare. Jag gissar nu då jag inte har koll på 7000-serien, men tidigare generationer referenskort hade lägre power limit än AIB-korten, vilket enligt mig suger.

Lyckades få spån på en MERC310 AIB från Amazon idag. Priset var nu ökat till 16k, vilket är 3k dyrare än referens.. Tappar lusten för både referens och AIB nu.. haha..

Av mikaelbb

AMD la precis till XTX i deras egna shop. Hemsidan verkar vara lite överbelastad dock. https://www.amd.com/en/direct-buy/se

Av mikaelbb

(7900 XTX) Referenskort eller AIB?

Suttit ett tag och bläddrat 7900 xtx kort för att försöka få tag på ett. Jag har haft två chanser att köpa XFX 7900 XTX (inte merc310) men har tvekat varje gång, och detta just för att det är ett referenskort. Priset är ca 12.9k för det kortet men har svårt att bestämma mig.

Någon som kan säga till mig huruvida värt eller ovärt det är att gå på ett AIB istället för referens för detta kort, eller hjälpa mig att tänka? Hur har ni själva tänkt? Har även en RTX 3070Ti jag ska sälja, och känner lite oro att försäljningspriset kan minska ju längre jag väntar.

Några skillnader mellan referens och AIB:
- Ref har lägre klock, AIB kommer oftast i högre klockhastigheter
- Ref drar mindre ström
- Ref kan ha sämre kylning?
- Ref är mindre i storlek (spelar ingen roll för mig)
- AIB är eventuellt dyrare att köpa
- Ref har 2x8-pin för ström men AIB kan ha 3x8-pin
- AIB har större möjligheter för överklockning men drar mer ström
- Läst både små och väldigt stora skillnader vid överklockningsresultat med AIB..

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av mikaelbb

Annonsen är avslutad

Av mikaelbb

Jag har en annons uppe för ett 3070Ti, jag la upp den igår

Av mikaelbb

Zotac RTX 3070Ti AMP Holo [Intressekoll]

Funderar på att sälja mitt 3070Ti för jag vill ha ett bättre kort. Har endast använts till gaming.

Inköpt Juni 2021, Webhallen, för nypris 10549 kr.

Kartong och alla tillbehör finns kvar, allt är som nytt.

Läs hela annonsen här

Av mikaelbb
Skrivet av Axel95:

Tycker inte det är värt att byta hela datorn när du redan har ett par bra komponenter i den så jag satte ihop den är det här paketet åt dig https://www.webhallen.com/api/cart-img/326488,320144,236943 Just 5600x gör sig perfekt för 1080P gaming så du kommer bli riktigt nöjd med det här.

Tack. Rekommenderar du b550 framför b450? Den första har pcie 4.0 men de tester jag har hittat visar på en väldigt liten prestanda-ökning.

Av mikaelbb
Av mikaelbb

Uppgradera PC eller köpa ny - prisvärt?

Hej!

Så jag fick tag på ett 3070 Ti och efter jag sågat chassit för att få plats och sedan installerat det, så upplever jag dålig prestanda med låg fps, dvs. ingen ökning jämfört med mitt 1070.

Jag antar att min dator behöver ytterligare uppgraderas.

I nuläget har jag:

i7-4790k + Noctua UHS
Asus Z97-A
2x8 Gb DDR3
750W Gold
RTX 3070 Ti

Jag har kikat på lite CPUs och moderkort men hur prisvärt blir det egentligen att uppgradera komponenterna jämfört med att sälja 3070 Ti och köpa ett färdigt datorpaket med 3070 istället? Ex. denna som går för 17k: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Då får jag en ny fräsch dator med lagring, nya stickor på ddr4 och cpun + mobo som jag behöver.

Jag vill iaf hålla mig så billig som möjligt så länge allt fungerar som det ska. Spelar alltid mina spel på 1080p på lägsta inställningar, men vill få ut så många fps som möjligt.

Vad tycker ni om detta? Skulle verkligen behöva hjälp, men, i alla fall, tackar så mycket på förhand.

Av mikaelbb
Skrivet av Dragzone:

Jag personligen har tittat på hur alla modeller av 3060, 3070,3080 och 3090 presterar. Sedan har jag sammanställt top 10 ur varje modell och sedan sammanställt det i vilka versioner som är bäst av strix, zotac, TUF OC osv osv. Så jag har en lista på datorn vilka "märken" jag försöker få tag i.

Jo, har kikat lite på 3070 & Ti då jag vet att de skulle lanseras idag, prestandamässigt i gaming har det varit så små skillnader så har bara försökt köra på billigaste. Blev så desperat efter ett grafikkort så tog bara det som jag lyckades beställa :u

Skrivet av leffe89:

Har du tänkt att använda kortet själv i några år skulle jag inte oroa mig över om du betalar lite för mycket. Dock tror jag inte det är för mycket, det är vad ett vanligt high end 3070 kostar, i alla fall fram tills idag. AMP Holo är ett riktigt trevligt kort, tror inte du kommer bli besviken.

Oki tackar, känns lite bättre nu. Om man får fråga vad är det som gör AMP Holo till bra kort? Tack på förhand.

Av mikaelbb

Lyckades beställa ett "Zotac Gaming GeForce RTX 3070 Ti AMP HOLO" från Webhallen för 10490:- men vet inte hur värt det är med tanke på att samma kort, dvs, 3070 Ti fanns för 2000 kr billigare.. Smått ångest/oroad över detta, hur tycker eller tänker ni om detta tack på förhand?

Av mikaelbb

Läste en persons tråd på ett annat forum som hade samma problem. Någon föreslog CMOS-reset, så jag läste om det på internet och i manualen. Bestämde mig för att jag ska testa det, i manualen står det att jag ska flytta locket m.m. Flyttade mig till moderkortet för att följa instruktionerna och märkte att det inte sitter ett lock på pinsen där det enligt manualen ska sitta ett lock. Kollade runt i moderkortslådan och hittade ett lock. Satte på locket på pinsen och testade starta datorn igen. Nu fungerar det fint.

Jag tackar alla som har hjälpt till!

Skrivet av pa1983:

PSU = nätdel på svenska.

Bara dumt att montera det på ett vis man vet inte kommer ge en korrekt POST typ skippa ram eller annat. Minimum antal delar för post och i lådan kör jag alltid. Fungerar bra. Det är ju uppenbart att du inte har moderkort i chassit så jag ser inte riktigt problemet med att inte montera grejorna rätt från början.

Ska komma ihåg detta till nästa gång, tack för din hjälp!

Av mikaelbb
Skrivet av pa1983:

Ja du vill boota med SPD profilen minnena är förprogrammerade med ändå då det är säkrast.

Som sagt montera om ATX kontakten några gånger det har aldrig skadat.

Har du annan nätdel även om den är "sämre" så prova så det inte är nån konstig inkompatibilitet.

Ska fortsätta kolla kablarna. Vad menar du med "nätdel"? Tack för att du hjälper!

Av mikaelbb
Skrivet av pa1983:

Menade DRAM_LED vilket sitter ovanför XLED1. Oavsett så säger manualen att om en LED lyser under post så är det ett fel där som måste åtgärdas.

O ja jag vet vad MemOK gör därför jag sa att du ska läsa i manualen vad den kan göra. Har läst din manual, har flera ASUS moderkort själv, ett med samma funktion.

MemOK! knappen fungerar att testa minnet med oavset.

Det står även att MemOK! knappen kan användas för att reseta bios vid misslyckad överkockning. Nu har du inte överklockat men min lilla tanke var att när du läste manualen där kanske du kunde lista ut att det inte skadar att testa att trycka på MemOK! bara för att se vad som händer. Lär ju inte bli värre.

Om inte annat kan det ju vara väldigt intresant att se vad som händer om nåt händer nät man trycket på MemOK!

Det är du som har grejorna inte vi. Vi kan föreslå idéer men du får också testa saker annars går det aldrig att lösa.

Jo, jag testade MemOK knappen efter jag läste ditt inlägg. Tyvärr gjorde det ingen skillnad. Inaktiverade EZ XMP eftersom jag inte behöver det, då är det endast PWR LED som lyser.

Av mikaelbb
Skrivet av pa1983:

Har du läst manualen? Står där vad dom olika led lamporna betyder. Om XLED1 lyser så är det fel på minnena, ej installerade, ej stödda av moderkortet etc etc.

Power leden betyder att moderkortet är strömsatt, i standby eller liknande och fungerar som varningslampa att du inte ska montera grejor madens den lyser.

Finns fler led lampor, kolla i manualen vad dom betyder det kan ge ledtråd om problemet.

Läser du manualen så ser du att du har en MemOK knapp, läs på vad den gör i manualen. Har flera ASUS moderkort själv så.

Brukar vara fördelaktigt och viktigt att sätta i dom viktiga komponenterna rätt och se till att dom stöds innan man försöker boota.

Sedan kan det vara så enkelt som att ATX kontakten glappar lite på nåt stift. Kan då fungera med ett annat moderkort tex men inte detta eller vise versa beroende på om det är kontakten från nätdelen eller kontakten på moderkortet som har nåt stift som strular. hade samma skit med mitt ASUS moderkort för några år sedan när det var nytt, startade men fick igen bild.

Ovanligt men det händer, har råkat ut för detta och det ger alla möjliga problem med att starta datorn.
I ett sådant läge brukar om montering av ATX kabeln fungera efter några försök så att den sätter sig ordentligt.

Är ram minnena med på QVL listan för moderkortet?

Bara två LED som lyser. Den ena är PWR LED och den andra XLED1. Vet inte vart du hitta att XLED1 lyser om det är fel på minnena. Jag fann att den lyser om EZ XMP switchen är aktiverad, vilket låser upp för att överklocka minnena. MemOK knappen är om man har monterat minnen som inte stöds av moderkortet. Om man skulle råkat gjort det och behöver använda MemOK knappen så skall DRAM_LED vid knappen lysa. Mina internminnen stöds däremot, kollade upp det i QVL-listan i manualen för säkerhetsskull.

Av mikaelbb

Har tagit ut CPUn och kylaren nu för att se om jag skulle böjt några pins i socketen, men det ser perfekt ut.
EDIT: Har monterat om allt från grund, ingen skillnad.

Skrivet av Kent:

*Tråd flyttad till "Support"*
/moderator

Tack så mycket!

Av mikaelbb
Skrivet av Nefrums:

testa att kortsluta de två pinns på moderkortet där man kopplar sladden från power knappen på chassit.

Testat men inget hände.

Skrivet av pa1983:

Utan ram? integrerad grafik OK men utan ram så händer ju inget av betydelse. Totalt irrelevant om fläktar mm startar då.

Bygg i hop grejorna rätt först testa sedan.

Grejen är att jag inte får någon reaktion alls från datorn, testat nu med ramminnen och resultatet var densamma.

Av mikaelbb
Skrivet av pa1983:

RAM, Grafikkort? Vad förväntar du dig ska hända egentligen?

Att datorn ska dra igång.

Skrivet av Nefrums:

testa att kortsluta de två pinns på moderkortet där man kopplar sladden från power knappen på chassit.

Ska pröva! Kommer med edit.