Inlägg

Inlägg som sandos har skrivit i forumet
Av sandos

Car of the Year i Danmark går till BMW i5.

Men något som förvånade mig: Kia EV9 nästan i botten, Xpeng G9 däremot kom trea!

https://cleantechnica.com/2023/12/04/bmw-i5-is-car-of-the-yea...

Av sandos

Något som jag inte förstår hur tillverkarna kan misslyckas med sina 12V-batterier. Elbilar har alltså funktionalitet för att koppla in stora batteriet och ladda 12V, även när bilen "sover". Men någonstans brister det allvarligt här, och jag har läst om väldigt mycket problem med just Kia, men då e-Niro.

Det känns mest som ett algoritm-problem, tydligen vaknade bilen för sällan så batteriet hann laddas ur för mycket. Men att detta problem fortfarande inte är löst är ett mysterium, att ladda ett 12V-batteri är något som vi har gjort i mer än 100 år. Men det är ju mjukvara inblandat...

Av sandos
Skrivet av ElZoido:

Någon som kan tipsa om spel man kan köra 4player couch co-op?
Lovers lost in a dangerous spacetime och Castle crashers är dom jag hittat hittills.

Overcooked (2)
Moving out
rayman legends

Vet inte om denna har couch?
Ultimate Chicken Horse

Av sandos
Skrivet av ajn:

Jag utgår från att regenereringen är kopplad till abs'en så att den aldrig låser hjulen

Definitivt, detta testades tom. väldigt väl I norge:

https://www.youtube.com/watch?v=Q512ojtMJrI&t=314s

Fungerade över förväntan, jag trodde att regen och halka skulle göra sig riktigt illa (Det gör ju motorbroms med förbränningsmotor!) men tillverkarna har koll på detta verkade det som faktiskt.

Av sandos
Skrivet av Dhanjel:

Hur är det, finns det fortfarande ingen modul för enbart lokal kommunikation (i sverige), dvs zigbee eller z-wave?¨
Vill inte ha kopplingen till Verisure och deras box.

Eller ska man sälja det och gå över till IDLock istället?

Jag kör l3 och den kräver iaf inte Verisure. Men den (nog) inte heller lokal. Går väl över BT/wifi dessutom.

Av sandos
Skrivet av Chippen2188:

https://www.youtube.com/watch?v=UBsPUpqSPFs

Volvo EX30 har visats upp - Startar på 429K! Totalmaxad med all utrustning och dubbla motorer på 597K. Den kommer nog bli löjligt vanlig på svenska vägarna

Tror också den blir mycket populär. De har ju hyffsade dragvikter också.. upp till 1600 kg. Viktigt i Norden!

Det är ju en perfekt bil för många, förmodligen. Den känns lite för liten för mig, och lite för långsam laddning.

Av sandos
Skrivet av anon132576:

Måste man köpa denna på skiva för att åtnjuta i 4K?

Den enda bluray jag äger är just Alien. Tydligen är ju alla uppföljare filmade på "dålig" film så kvaliteten finns inte riktigt riktigt för bluray där, men jag var förvånad tom över Alien: det är väldigt grynigt minns jag det som, och inte heller skarpt direkt. Jag trodde bilden skulle vara bättre. Jag tvivlar inte alls på att netflix har samma, eller tom betydligt bättre kvalitet på sin 4K än denna bluray. Men vet inte vilken version jag har, verkar finnas flera?

Av sandos
Skrivet av Björn Endre:

Japp, det finns mkt olika typer av filament. PLA/PETG är väl de vanligaste och är hårda. De duger till massor. Sen finns det mjukare filament (TPU etc) som kräver lite mer pill för att skriva ut bra. Sen finns det filament som man helst behöver en inbyggd skrivare för (ASA/ABS), dels för att du behöver ha en högre temperatur i skrivaren men också för att de luktar en del och inte är nyttiga att andas in.

Kan bara ge tips om "hård TPU" också. En typ av filament som inte verkar ha upptäckts av folk. Skriver nästan lika lätt och snabbt (!) som PLA men är i princip OFÖRSTÖRBART, ett alernativ till nylon helt klart som är väldigt knepigt att använda. Perfekt för funktionella utkskrifter. Sök på tpu 64d, sist hittade jag på 3dprima och innan det på creativetools.se men de verkar ha slutat med just den varianten. Verkar inte heller drabbas av fukt i någon stor grad, använde nyligen slut på en rulle som stått öppen och märkte ingen fukt.

Av sandos
Skrivet av Felixark:

Är inte VW id buzz en MPV dock lite tråkigt att den endast har 5 säten.

Jo, tom touran finns ju med 7 säten och den är mindre på alla ledder är buzz:en.

https://www.bildtagg.se/file/thumb/4mldngn3jobocxvgixbi272x

Av sandos
Skrivet av Quenya:

https://www.microsoft.com/en-hu/p/sea-of-thieves-deluxe-editi...

Sea of Thieves Deluxe Edition för cirka 25 kr. Sannolikt ett prisfel. Notera att senaste gången Microsoft tabbade sig med prissättningen (Forza 4+5 Ultimate Edition) makulerades alla köp. Så var beredd på eventuellt bortkastad tid. 😉

Lyckas inte köpa om jag är inloggad med mitt svenska konto. Finns inget pris eller köp-knapp.

Av sandos
Skrivet av Lothair:

Jag har en EV6 och drar 2 skotrar med släp med den till fjällen på helgerna utan problem. Dragvikt är 1600kg

Mvh

Ah, bra! Kollade 13 st EV6, ingen hade ngt annat än "750 kg teoretisk". Däremot hade faktiskt 2 av 2 Ioniq 5 dragvikter på 1600!

Av sandos

Har kollat lite EV6 och ioniq 5, och letat efter bilar med dragkrok för att dubbelkolla dragvikten. Men hittar vääldigt få bilar om ens har en registrerad vikt? Är det ovanligt med dragkrok på dessa bilar i dagsläget?

Av sandos
Skrivet av Lidodido:

80x peakar 175 kW men dalar rätt fort och ligger på kanske 120 ett tag, kryper ner under 100 vid 40-50% typ (om jag inte minns kurvan helt fel, kan vara något bättre IRL). Vanliga 80 däremot har andra batteriet och peakar på runt 140 kW, men då ligger den på typ 120-130 en bra bit och ligger på över 100 ända upp till 80% i stort sett. Makalöst bra laddkurva.

Ett tips angående laddkurvor om någon har missat det: fastned publicerar laddkurvor för populär modeller, bara googla fastned <modell> så hittar man oftast. Tex. för Skoda:

https://support.fastned.nl/hc/en-gb/articles/360006492397-%C5...

De gör nog ingen skillnad mellan olika batteripack dock...

Av sandos

Det alltid fungerar är en variant där man har en "smartplug" som laddaren sitter i och telefonen, via en app såsom tasker tex, styr smartpuggen att slå av och på vid lämpliga %-tal.

Av sandos
Skrivet av snajk:

Men på vilken tidshorisont är den där statistiken från? För elbilsförsäljningen har dippat väldigt sedan bonusen togs bort. Att Tesla ligger högt bland elbilar tvekar jag inte på, men andelen elbilar har som sagt gått ner kraftigt.

Så mycket har det väl inte sjunkit? Kollat man en graf med bensin+diesel kontra el så ser det inte ut att ha påverkats så mycket, om man "slätar ut" Teslas förmodade kvartals-push som vi ser just nu, så är nivån väldigt jämn med hela 2022 år nivåer. Mars ligger högt, men Tesla kommer garanterat dippa och då är vi tillbaka på nivåer från 2022.

https://www.bildtagg.se/file/thumb/lw1rch0nj5zjqq20yutjhoxb

Av sandos

Kia EV9 har haft "premiär" nu. Lite mer fick man se, och en siffra på 2500kg dragvikt som max var ju trevligt, mot ryktade 2250 eller så. Inget som speciellt många kommer bry sig om kanske, men det kanske tyder på bättre dragvikter för de lägre modellerna också. Kanske.

https://www.youtube.com/watch?v=6tRTctRhe5c

Av sandos

Jag vill gärna tro att jag inte är en fanboy. Tex har jag alltid kört Android, men har länge sett att iphone har stora fördelar. Jag personligen kan dock inte gå mig att använda det, men har inga problem om andra gör det.

Av sandos
Skrivet av Purgatory:

Kia EV9 https://alltomelbil.se/designpremiar-for-sjusitsiga-elbilen-k...

Tycker det ser bättre ut än EX90 vid en första anblick. Får se vad specifikationerna blir. Priset blir förhoppningsvis lägre..

Tycker EV9 ser riktigt fin ut, de har lyckats få den att inte se lika låg ut som innan.

Problemt dock för mig är dragvikt, den billigaste ska inte få dra någonting! Och det förmodligen på en bil som väger ... 2500kg eller mer? Det är lite löjligt. EV9 verkar få dra som EX90 bara i den dyraste trimmen (2200 kg ca). Att den billigaste EV9 skulle få drar 0 vilket är mindre än EV 6 och Ioniq 5 är lite ovettigt om du frågar mig.

Blir nog att vänta på tyskarna, de har iaf seglat fram som bra på dragvikter med ICE bilar.

Av sandos
Skrivet av Roffe:

Generellt gäller väl att mörka färger absorberar mer ljus och därmed påverkas aningen mer av solen. I vilket fall som helst bör man nog undvika semi-transparenta filament.

Jag var helt säkert på att det var tvärtom jag! Svart borde absorbera UV snabbare, så mer skada på ytan men mindre under kanske?

Av sandos
Skrivet av ghoti:

Testat Eviny för första gången och ser att man får en laddkurva i appen, fränt.

ID4 vid ca -2 ute:
<Uppladdad bildlänk>

Woha, det var inte så ruskigt snabbt kanske. Hur lång tid tog det till 80% cirka?