Inlägg

Inlägg som PatrickP har skrivit i forumet
Av PatrickP
Skrivet av klove:

Hej.
En uppdatering.
Bytt CPU Kylare samt Chassi & uppdaterat bios, problemet kvarstår med FPSen.
Så vi har utfört följande.

Fresh install av windows
Ny GPU
Skiftat PCI anslutningar
Bytt CPU Kylare
Bytt Chassi
Repastat kylpasta 2 ggr
Skiftat mellan upplösningar från 1920-1080 - 3440-1440
Skiftat i kvalitet från Low-Ultra
Skiftat i uppdateringsfrekvens från 60-100 HZ

Skulle behöva någon som kan leda mig på rätt väg i vad som kan vara fel, är det något i bios som kan strula?

Låter som en ganska solklar CPU-flaskhals. Sätt på aktivitetshanteraren och (CTRL + Shift + Esc) -> Prestanda -> högerklicka på CPU-grafen och ändra grafen till att visa logiska processorer. Om en eller flera kärnor maxar så är det en CPU-flaskhals. Då hjälper det att överklocka eller köpa ny CPU. Nu när ni har bytt CPU-kylare (förhoppningsvis till en bättre än tidigare) bör ni ha utrymme för överklockning

Av PatrickP
Skrivet av liinthyy:

Hej!
Jag är mindre kunnig gällande grafik i spel så jag testar att slänga upp frågan här!

Jag har nämligen ett äldre spel som jag spelar på min laptop, allting fungerar klockrent förutom att färgerna i grafiken blir jätte knepiga när spelet startat. Introt i spelet är det inga problem med men när man startar det så blir det mycket blå/rosa/gröna färger i grafiken. Någon som vet om jag kan fixa det på något sätt?
Det är Windows 11 jag har på datorn.

Kommer förmodligen inte lösa det, men du kan ju testa detta:
Högerklicka på ikonen för spelet, välj egenskaper, välj kompatibilitet, markera "kör det här programmet i kompabilitetsläge för:" och välj en äldre Windows-version.

Av PatrickP
Skrivet av Mickur:

Postnord har skitit fullständigt i att leverera paket hem till mig under lång tid nu. Får aldrig något svar varför. Till och med småsaker som går ner i postfacket "kan inte levereras" och hamnar till slut hos ett ombud.

Det är tamigfan ren katastrof.

Du verkar åtminstone få dina paket
När PostNord misslyckades med att leverera ett paket och sedan skickade tillbaks det till avsändaren i ett annat land fick jag förklarat för mig av en PostNord-snubbe på telefon att man mer ska se det som goodwill om de lyckas leverera paketen öht...

Av PatrickP

Personligen kan jag inte förstå hur vissa personer aktivt väljer bort bättre spelupplevelse pga vad som verkar vara ideologiska skäl? Det är ju uppenbart för någon som har testat funktionerna att de i vissa fall ger bättre spelupplevelse (typ högre fps, snyggare bild etc) medan de i vissa fall ger sämre spelupplevelse (typ högre input-lag etc) och detta är ju starkt beroende på implementation, hårdvara och spel.

Personligen har jag nästan alltid på uppskalningsteknikerna (DLSS och FSR) då de i de flesta fall höjer spelupplevelsen. Speciellt när jag satt på ett 1660 Ti och spelade Hogwarts Legacy. Utan FSR var det antingen ospelbart pga låg fps eller ospelbart pga horribel grafik. Med FSR lyckades jag få både bättre bild och högre FPS. Implementationen av frame generation verkar däremot vara ganska dålig, speciellt i låg FPS, så det använder jag inte i detta spelet med mitt nuvarande 4070. Hade det gett bättre spelupplevelse hade jag självklart satt på det.

Av PatrickP
Skrivet av sealc:

Kollade med med olika program men inga av dem vill styra chassifläktar. Behöver man då köpa en extern kontroller?

Du kan kolla vilken RPM de kör i med typ HWINFO, men vanligtvis brukar man ställa fläkthastigheten i BIOS. Finns även program där man kan ställa hastigheten, men jag föredrar BIOS.
En extern kontroller borde inte behövas

Vilken RPM kör fläktarna i? Låter alla eller bara någon? Sker ljudet konstant eller vid en viss RPM?

Av PatrickP

Innan du börjar byta fläktar, lokalisera vilken/vilka fläktar som låter och kolla upp med HWINFO vilken RPM du kör dem i. Du kan förmodligen helt enkelt sänka varvtalen på dem och bli nöjd utan att behöva lägga ner pengar på det

Av PatrickP

Jag har personligen velat fram och tillbaka väldigt mycket om huruvida jag tycker det är värt att uppgradera eller inte. 4070 har ju inte fullständigt katastrofal pris/prestanda (givet hur grafikkortsmarknaden har utvecklats de senaste åren..), men endast 12 GB VRAM. Hade gärna velat ha 16 GB, men priset upp till ett 4080 är ju som bekant rejält. Ett 4070 Super med 16GB VRAM hade nog passat in väldigt bra där.

Av PatrickP

Jag körde pi-hole tills sambon blev arg över att hon inte kunde hitta produkter på Google längre. Det visade sig att hon faktiskt använder annonsförslagen som kommer högst upp när man googlar skönhetsprodukter och liknande..

Av PatrickP
Skrivet av Dhanjel:

Är AIO-fläktarna som låter, betydligt mer än tidigare (billigare) AIO:er jag haft. Så kanske ska försöka få ordning på den istället.
Har redan begränsat TDP:n till CPU:n i BIOS då det är overkill för det jag gör idag... dvs surfar efersom jag inte ens har ett grafikkort (Galet att behöva lägga motsvarande kostnad som för en XBOX series X och en PS5 för att kunna spela hyggligt)

Vilken RPM kör dem i när du tycker att de låter för mycket?
Ett tips är att köra dem i 500 RPM och lyssna om du tycker det är okej ljudnivå. Om det är ok, testa med 600 RPM, sedan 700 RPM osv tills du vet vilken ljudnivå du klarar. Därefter sätter du dem att aldrig gå över nivån som du tycker är okej (och kör några benchmark-rundor och ser så temperaturerna inte blir alltför galna såklart).

Av PatrickP

Med de komponenterna bör du väl kunna få en ljudlös dator utan att krångla med att flytta datorn tycker jag.

1. Vad är det som låter? Intagsfläktarna? Utblåsfläktarna? Pumpen?
2. Vilken RPM kör du på dina fläktar? (Både vid idle och vid belastning)

Av PatrickP
Skrivet av Yoshman:

Så teoretiskt skulle nästa generations GPUer relativt lågt ned i skalan fixa vettig ray-tracing, bara se nu hur stora steg det varit mellan varje generation. Långt större kliv i RT-prestanda än för rastrering.

Tittar man på Nvidias egna siffror så verkar det ju inte så.
Jämför t.ex. 4060 Ti vs 2060 super enligt detta:

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/110152?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Shaders 22 TFLOPs vs 7 TFLOPs, dvs strax över 3X. RT cores däremot har 51 TFLOPs vs 22 TFLOPs, dvs strax under 3X.
Samma sak för 4060 vs 2060 (shaders 15 vs 7 TFLOPs, dvs strax över 2X, medan RT är 35 TFLOPs vs 20 TFLOPs, dvs strax under 2X).

Har ingen aning om hur stor skillnad det är om man istället tittar på verklig RT-prestanda, men man tycker ju att det ligger i Nvidias intresse att presentera siffror som visar på större RT-ökning om det är det som faktiskt har skett

Av PatrickP
Skrivet av Mörksuggan:

Jag antar att du ej har sett en film i IMAX? Dom filmas i 24 fps. https://youtu.be/x-7hHNoU8do ger dig en humm i hur mycket bild får plats i en bildruta. Men i och med storleken på dessa kameror och kostnaden så gäller det att förstå hur man filmar. Själv klarar jag ej att kolla på en film där dom klipper filmen så du får 40 olika vinklar i typ en 10 sekunders fight scen. Får mig att spy på kameramannen och producenten som vill ha ett sådant resultat.

Absolut har jag sett film i IMAX
Ska titta på klippet senare under kvällen, men tills dess kontrar jag med en motfråga. Jag antar att du ej har sett en film på en LG OLED?

OLED + 24 fps = brutalt hackigt om man kör dem i "rätt" läge (5:5 pulldown, aka real cinema eller vad det nu heter). Detta går att läsa om i RTINGs tester om stutter där man ser väldigt tydligt att OLED får sämst betyg. Detta pga att de "håller" en frame (i 24 fps) i typ 39-40 ms innan den växlar till nästa frame. Det finns mängder med VA/QLED/IPS som istället har en jämnare övergång mellan bilderna och därför endast håller frames i typ 20-25 ms och därför upplevs som mycket "mjukare" (självklart med andra nackdelar).

OLED + 24 fps utan interpolering = laggigt som fan för de som är känsliga för lagg/hack

Skrivet av 13ers3rk:

De allra flesta filmer ligger väl ändå på 24 fps, sen finns det andra där man gått upp till 48 t.ex The Hobbit Trilogin, nackdelen med hög fps är att det se ut som en dokusåpa istället för en film.

Svar till den du svarade på är. Med rätt utrustning så ska inte 24fps upplevas hackigt. Det uppstår bara när inte frameraten matchas av displayen.

Se svar ovan
24 fps även när man har rätt utrustning som "gör rätt" (5:5 pulldown på en 120 Hz skärm) kan upplevas som brutalt laggigt om man är känslig. Med skärmar med längre responstid smetas detta ut och man märker inte hackigheten. Med OLED så ser man hur brutalt hackigt 24 fps faktiskt är och att det verkligen är på gränsen till att upplevas som film istället för snabbt bildspel

Av PatrickP

Lite gott och blandat nedan, kanske mer allmänna teknikåsikter än datoråsikter

1. 24 FPS i filmer är skräp/hackigt och den enda vettiga lösningen för konsumenter är att sätta på interpolering tills filmindustrin fattar detta och börjar filma i högre framerate

2. Bra bild är långt mycket viktigare än bra ljud (tror att det här verkligen kommer trigga vissa audiofiler)

3. DLSS och FSR är bra tekniker som bör användas oavsett om det är "fejkad" prestanda. Det som spelar roll är den faktiskt spelupplevelsen och dessa tekniker ökar spelupplevelsen jämfört med att ha dem avstängda

4. Bitcoin har gjort mer för mänskliga rättigheter än många människorättsorganisationer

Av PatrickP
Skrivet av Lussarn:

Äldre grejer var ospeciferat då jag inte vet exakt vad varje kort går för. Jag vet att man öppnar sig för att någon skall komma med sitt Cirrus Logic och undrar vad jag snackar för skit. Så låt oss säga att kraven i dom här spelen har sänkts ordentligt. Både GPU men kanske framförallt CPU.

Okej, då är jag lite mer med på vad du menar
Själv har jag inte sett någon större skillnad i Hogwarts, och jag köpte det ändå under typ dag 3 efter release

Av PatrickP
Skrivet av Lussarn:

Det värsta är ju inte att spelen är skräp när dom släpps, utan hur det aktivt hejas på av communityt att detta är bra portar, det kräver bara 16GB VRAM, 7800X3D och 32GB RAM.

TLAO har ju gjort ett megalyft sen det släpptes. Funkar klockrent på höga settings med äldre Turing eller billiga AMD kort och är inte alls lika CPU tungt längre.

Hogwarts drar man ju runt på high/ultra med äldre grejer liksom RE4. Även Jedi Survivor börjar ju likna något även om det kraschar på högre inställningar, oavsett hårdvara.

Tror företagen börjar lära sig att detta är åt skogen, och ger dålig publicitet.

Vad är "äldre grejer" enligt dig? Jag sitter på ett 1660 Ti som är överklockat till max och sist jag kollade behövde jag köra 720p (uppskalat med FSR till 4k) på medium för att nå en hyfsat stabil 60 fps. Funkar OK, men det är ju inte direkt en jättehärlig upplevelse. Då ligger VRAM oftast på 5.0-5.5 GB av 6 GB som kortet har

EDIT: Glömde säga att jag pratar om Hogwarts och inte RE4

Av PatrickP

4K testerna i Total War: Three Kingdoms ser riktigt konstiga ut. Kan det verkligen stämma att lägsta FPS hamnar på antingen 35-36 för de flesta CPU:er och 50-51 fps för de 6 snabbaste CPU:erna (och ingen CPU alltså har en lägsta FPS mellan 36-50)?

Av PatrickP
Skrivet av CyberNerd:

Ledger Recover (https://www.ledger.com/recover) har skapat mycket diskussion om säkerheten eftersom Recover-funktionen exporterar säkerhetsnyckeln till en backup-tjänst.

Crypto community reacts to Ledger wallet’s secret recovery phrase service..
https://cointelegraph.com/news/crypto-community-reacts-to-led...

ledger keeps dodging this simple question..
https://www.reddit.com/r/ledgerwallet/comments/13jybb3/ledger...

Kan vi lita på Ledger?

Extremt tråkig utveckling. Jag har tre st Ledgers (Nano S, Nano X och Nano S plus) och har alltid tyckt att de är väldigt bra, smidiga och användarvänliga. Kommer definitivt köpa en hårdvaruplånbok från ett annat företag i närtid. Frågan är om de verkligen är så bortkopplade från verkligheten att de trodde att det här var en bra idé eller om det är påtryckningar från EU eller liknande att bygga in en bakdörr. I vilket fall som helst har de för mig och för många andra förstört mycket av sitt tidigare väldigt goda rykte

Av PatrickP
Skrivet av Swedishchef_90:

Ja med större bus och mer minne men det finns egentligen inte utrymme mellan korten för det.
Kommer bli typ samma kort, om 4080 slutas tillverka så kanske.
Finns mer utrymme mellan 4080 och 4090

Det är ju typ 25% skillnad i prestanda mellan 4080 och 4070 Ti, så visst kan man få plats med en mellanmodell där tycker jag
Tittar man på skillnaden mellan typ 3070 Ti och 3070 så var det ju under 10% skillnad mellan dem t.ex.

Av PatrickP
Skrivet av medbor:

Det går inte, chippet har inte 256-bit buss

I teorin skulle de väl kunna släppa ett 4070 Super gjort på AD103 med 16 GB, men med färre CUDA-kärnor än ett 4080?

Av PatrickP
Skrivet av Dinoman:

Jag har fått rationalisera bort en del obsykra modeller då jag bara fick ha 50 alternativ.

1660 Ti som jag sitter på verkar vara för obskyr