Inlägg

Inlägg som PatrickP har skrivit i forumet
Av PatrickP
Skrivet av forcevision:

Grymt, tackar. Har fått igång stakandet nu. Men efter 4 dygn startade 4 nya dygn av staking men jag har inte fått någon ersättning. När får man det ?
Hur avbryter man stakingen om man vill det ?

Staking rewards syns nere till vänster under "rewards" samt "total rewards". Kan vara bra att känna till att staking rewards för Cardano är hyfsat låga, typ 3-4% per år. Tänk på att välja en stake pool som faktiskt ger vettiga staking rewards, åtminstone om du stake:ar för att få så höga rewards som möjligt. När man stake:ar första gången får man rewards efter 3 epochs om jag minns rätt, sedan får man varje epoch.

Det finns (väl?) ingen unstaking-period på Cardano om det är det som är frågan (vissa andra har ju 7 dagar, 21 dagar, 28 dagar etc). Det är bara att skicka dit du vill skicka utan att bry dig om någon unstaking-period

Av PatrickP
Skrivet av Krusen:

formaterade datorn och det löste problemet

Super
Då hade du nog några saker som körde i bakgrunden och använde CPU:n i onödan

Av PatrickP
Skrivet av qnorsten:

Vad har du för CPU? Har du räknat något på om/hur mycket du tjänar på detta just nu? Eller minar du med förlust nu och hoppas på vinst när monero går upp i framtiden?

På CPU:n minar jag med förlust i och med elpriserna (åtminstone sist jag räknade på det, vilket var många månader sedan, så det är förmodligen med ännu mer förlust nu)
Kör en undervoltad och underklockad Ryzen 3600 för att inte gå med alltför mycket förlust, men eftersom jag minar för att hjälpa till att säkra nätverket och ser det som något som är viktigt att göra så är det inte ett problem för mig att jag går med förlust

När jag minade ETH så gick jag dock med vinst på GPU:n, vilket gjorde att jag totalt sett gick något plus, även fast CPU-miningen kostade pengar. Jag kör alltså ingen mining-rigg, utan endast min stationära dator speldator som råkar ha en helt okej CPU och GPU.

Av PatrickP
Skrivet av Krusen:

det ökade fpsen med ca 15, men gpun ligger fortfarande på 30% ish

https://imgur.com/a/ZpiGd6M

så här jobbar de logiska processorerna, ser ut som att en av dom är nästan maxad?

Tycker också det ser ut som en CPU-flaskhals eftersom sista tråden är nära 100%.
Försök stänga av saker som använder CPU i bakgrunden. Eventuellt överklocka CPU:n lite. Kolla vilka inställningar i spelen som är CPU-belastande och sänk dem om du vill ha ytterligare mer FPS
Inställningar som bara belastar GPU:n kan du utan problem höja eftersom de inte borde leda till sämre prestanda.

Av PatrickP
Skrivet av Krusen:

Min fps throttlas i belastade miljöer (typ huvudstäder i wow eller i dungeons etc) trots att min gpu och cpu inte ens nära maxas, jag har 32 gig ram och wow i detta fall är installerat på en 1 år gammal SSD som ej är full. Någon som har en aning om vad det kan vara? har även windows 11 om det är värt att nämna.

länk nedan på specs och performance
https://imgur.com/a/HxixOr3

Högerklicka på CPU-grafen och välj "Ändra graf till" -> "logiska processorer". Är mycket möjligt att en kärna maxas och att CPU:n alltså är flaskhals även om inte alla kärnor maxas samtidigt

Av PatrickP
Skrivet av roo:

Hej,

Vet att Etherum gått över till proof of stake, men det finns en uppsjö av andra kryptovalutor fortsatt som msn kan minea coins på? Minear du fortsatt i dessa tider? Berätta mer om varför!

Jag minade Ether (på GPU) och Monero (på CPU) förr innan Ethereum gick över till Proof of Stake. Sedan övergången till Proof of Stake har jag inte bestämt vad jag ska göra med GPU:n, så därför får den vila medan jag fortsätter mina Monero på CPU:n

Av PatrickP
Skrivet av forcevision:

Tjo,

Köpt Cardano och vill staka dessa, jag har dom på min Ledger nano x wallet. Om jag fattade det går det inte att staka dessa i Ledger live, någon som kan ge tips på andra sätt ?

/Force

Ladda ned Yoroi och använd "connect to hardware wallet"

Av PatrickP
Skrivet av EQDA:

Tack för flytten. visste inte riktigt vart jag skulle posta.

Den är rengjort, använde en liten borste till kylflänsarna och fläktarna. även tryckluft för övrigt damm. Använder Noctua NT-H1 Thermal paste.

Temperaturen känns väldigt "fladdrig" om man kan uttrycka sig så. hoppar väldigt mycket upp och ner. Har aldrig varit insatt i temps på varken cpu eller gpu, men borde det inte gå lite mer stegvis uppåt?

Som du säger är det en väldigt stor skillnad i temperatur på de olika kärnorna. Var du noga med att sprida ut kylpastan jämnt över hela CPU:n? På laptops brukar man ju inte ha en IHS och då är det viktigare att täcka hela CPU:n jämfört med en stationär CPU där det ofta räcker med en liten plupp i mitten. Kan också vara så att trycket är ojämnt på CPU:n vilket gör att vissa kärnor inte har lika bra kontakt med kylaren.

Av PatrickP
Skrivet av odjur:

Jag testar lite möjligheterna och begränsningarna bara https://i.imgur.com/NyNJ7a6.jpeg
Läsa tidningen med monitorerna stående upprätt.

vad blir den upplösningen i detta fall? Om jag ska hitta video på youtube som är anpassat för att fylla skärmen nu?

https://i.imgur.com/Hjhmpnk.jpeg

Jag har länge kört 2 skärmar och tycker generellt att den här layouten fungerar bäst för mig. Liggande skärm för video och spel, stående skärm för text, nyheter osv. Enda nackdelen är väl att när man spelar och vill titta på Youtube samtidigt så blir såklart videon ganska liten på den stående skärmen, men jag tänker inte på det då jag mest brukar lyssna i de fallen och ögonen är fästa på spelet

Av PatrickP
Skrivet av Goedendag:

Källa: https://twitter.com/DavidPan_1/status/1573099736177201154
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-22/crypto-mining-data-center-firm-compute-north-files-bankruptcy

Är det någon som vet om de använder grafikkort eller dedikerade kryptohårdvara det vill säga ASICS? Kan det här innebära att det kan komma ut ännu mer grafikkort på andrahandsmarknaden i USA?

Tror ni att det här är en enskild händelse eller är det här en del av en trend som innebär att fler kryptogrävarfirmor kommer bli tvungna att omstrukturera sin verksamhet till följd av den allmänna ekonomiska nedgången, Etherums omställning till Proof-of-Stake och växlande energi- och krypto-priser?

Om det är Bitcoin de har minat är det utan tvekan ASICs det handlar om. Man har inte kört GPU-mining på bitcoin-nätverket sedan typ 10 år tillbaka. Man tjänar långt mycket mindre som Bitcoin-miner i dagsläget jämfört med ett år sedan då hashraten är på all time high trots att Bitcoin har tappat ned från 69k USD till ca 20k USD. Speciellt om man inte har lyckats få ett bra elavtal

Av PatrickP
Skrivet av FX9:

Mycket får mer, så har det alltid varit...och ETH verkar inte vara ett undantag.

Men visst innebär väl detta även att inflation av ETH kommer ständigt vara aktivt. För om du inte stakear (hur stavas det på svenska egentligen ) så kommer värdet på dina ETH att gå ner. Takten för denna inflation kan väl bli svår att sia om antar jag

Nu ser jag att du redan har fått svar av andra, men för att citera mig själv lite högre upp i tråden

Skrivet av PatrickP:

I praktiken är ETH designat för att användas då det finns mycket funktioner och tillämpningar. När ETH används så förstörs också en liten mängd ETH (enligt det numera implementerade Ethereum Improvement Proposal 1559). När nätverket används mycket kommer det produceras färre ETH än vad som förstörs och när nätverket används lite kommer det produceras fler ETH än vad som förstörs

Och det här är alltså inte något som bara är teoretiskt, utan vid tillfällen där vi har haft många användare och många dyra transaktioner har vi haft en minskning av det totala antalet ETH, medan vi vanligtvis har en ökning av det totala antalet ETH. Om man tror att fler kommer börja använda ethereum så bör man ju också inse att vid ett sånt scenario kommer vi ha långa perioder av konstant minskning av mängden ETH. Så nej, inflation av ETH kommer inte ständigt vara aktiv

Av PatrickP
Skrivet av Xeonist:

Men om det är ett så rättvist system, hur kommer det sig att Alice har 900ETH, och Bob 100ETH?

Eftersom du säger själv (i en bit som jag klippte bort, men...) att det är ett system gjort för att användas, säg att det är såhär istället (en betydligt mer realistiskt scenario):

Både Alice och Bob stakear 100% av sitt innehav, förutom dom (X)ETH som dom varje månad måste använda för reella kostnader, och eftersom 1Liter mjölk kostar lika mycket för både Alice och Bob, oavsett hur många ETH dom har, så är X samma (samma i reella tal, inte samma procentsats av det totala antalet ETH dom har) för båda, hur ser ditt exempel ut då?

Det är ju rättvist på det sättet att alla som stake:ar får lika stor procentökning. Det hindrar ju såklart inte underliggande orättvisor (som att Alice kanske är en högutbildad person i ett rikt land med väldigt mycket pengar kvar att leva på efter att räkningarna är betalda, och därför har råd att köpa fler ETH). Har man möjlighet och har valt att köpa eller mina fler ETH så äger man fler ETH, på samma sätt som om man har möjlighet och har valt att köpa fler aktier så äger man fler aktier.

Till din andra del av inlägget, självklart är det så att om man spenderar mindre andel av sin inkomst än vad någon annan spenderar så kommer man också ha en större netto-procentökning, det gäller oavsett om vi räknar i ETH, SEK, eller USD.

Det kan också vara bra att känna till att staking inte är helt riskfritt. Dels brukar det finnas en upplåsningstid, så man kan inte använda de som är stake:ade (jag vet att det finns liquid staking, men det är nog utanför trådens ämne), dels är det bra att känna till att slashing är implementerat. Dvs om man missköter sig (t.ex. försöker producera falska block) så kommer stora delar av ens stake att försvinna. Av den anledningen är det många som väljer att inte stake:a, och då får man såklart inte validera block

Skrivet av ChristofferC:

Eftersom artikeln inte förklarar hur proof-of-stake fungerar så gör jag ett försök. I princip fungerar det ungefär som obligationer, fast istället för att låna ut pengar så lånar man ut etherium. Man lånar ut sina etherium till systemet och därmed så är de låsta, och som tack för det så finns det en viss sannolikhet att man får en belöning i form av etherium då och då.

Det stora problemet nu verkar vara att man aldrig får tillbaka de etherium man lånar ut. De är låsta i systemet för evigt. Tydligen är det planerat att den funktionen ska implementeras nån gång i framtiden, men känns ju riskfyllt att låna ut sina mynt utan att veta om man säkert kan få tillbaka dem eller inte. Obligationer får man ju tillbaka efter en bestämd tid.

Disclaimer: Själv så håller jag mig på behagligt avstånd från allt vad crypto heter, men är lite intressant att förstå hur det fungerar.

För evigt var väl ändå att ta i
Ända sedan staking blev tillgängligt har det varit känt att de som vill unstake:a sina ETH endast kommer kunna göra det efter Shanghai-uppgraderingen. Och även när den är implementerad kommer inte för många kunna unstake:a samtidigt (finns en hård gräns per epoch eller något sånt). Jag tycker inte det är korrekt att säga att man lånar ut sina ETH, för då blir frågan "vem lånar man ut dem till?" (och svaret är "ingen"). Utan det som är mer korrekt är att man låser dem, men man själv har dem fortfarande (bara det att man inte kan använda dem). Det enda kända sättet att bli av med dem är att missköta sig och förhoppningsvis har utvecklarna gjort allt de kan de senaste åren att minimera riskerna för att man på något sätt ska bli av med dem annat än just att man missköter sig

Av PatrickP
Skrivet av snowscar91:

Nu är jag ingen expert men ser ut som flera andra coins verkar tappa i vinstkapacitet. Ergo och Raven har fallit ut över ett stup, men jag kanske kollar fel.
https://whattomine.com/coins/340-erg-autolykos?cost=0.1&cost_...
https://whattomine.com/coins/234-rvn-kawpow?cost=0.1&cost_cur...

Tror du kollar rätt. Tittar man på hashraten på Ergo låg den vid månadsskiftet kring 15 TH/s och just nu kring 200 TH/s. Tittar man på RVN är grafen inte lika extrem, men den låg på strax under 3 TH/s vid månadsskiftet och nu kring 17 TH/s. Det krävs en rejäl prisuppgång på dem för att vinstkalkylen ska vara likadan som innan the merge. Ärligt talat har nog hashraten varit artificiellt inflaterad på både RVN och Ergo i månader eftersom det har varit känt länge att Ethereum skulle göra den här övergången.

Tror GPU-miners kommer få det svårt att få några större vinster nu i närtid, förhoppningsvis kommer det ju ut lite fler kort på begagnatmarknaden för gamers att slurpa upp. Inte så kul för Nvidia och deras aktieägare kanske

Av PatrickP
Skrivet av talonmas:

Om de som har mycket Eth får mer av den nyskapta, är det då inte en matematisk spiral som slutar i några få storägare av allt?

Kort svar: Nej.

Långt svar. Antag att det finns 1000 st ETH. Alice äger 900 st (90%) och Bob äger 100 st (10%). Alice och Bob stake:ar alla sina ETH och därmed validerar Alice 90% av de nya blocken och Bob 10% av de nya blocken. Antag att det i denna process skapas 100 ETH, då går 90 st till Alice och 10 st till Bob. Alice äger nu 990 st ETH och Bob äger 110 st ETH. Totalt har Alice 990/(990+110) = 90% och Bob har 110/(990+110) = 10%.

Om efterfrågan på ETH är densamma som innan och tillgången alltså är högre kommer även priset per ETH ha minskat med ca 10% och det totala värdet som både Alice och Bob har kommer alltså vara oförändrat. Om efterfrågan går upp går priset såklart upp och om efterfrågan går ner går priset såklart ner

EDIT: I praktiken är ETH designat för att användas då det finns mycket funktioner och tillämpningar. När ETH används så förstörs också en liten mängd ETH (enligt det numera implementerade Ethereum Improvement Proposal 1559). När nätverket används mycket kommer det produceras färre ETH än vad som förstörs och när nätverket används lite kommer det produceras fler ETH än vad som förstörs

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Det förutsätter ju i viss mån att FIAT-pengar är stabilta I så fall och det är de ju inte. Helt galen inflation i nästan hela världen senaste året.

Men som sagt. PoS är bra mycket bättre än som det var innan. Och finns det nu någon verklig nytta med det hela så är det ju det klart bättre alternativet. Men att det nu görs PoW-forks visar ju att åtminstonne delar av communityt har ett behov eller em längtan att fortsätta sabba för folk. Så vi får väl se vilka som vinner tillslut.

Nej, självklart är inte FIAT-pengar stabila, men min poäng var att det finns stablecoins som är lika stabila som FIAT-valutorna, och inte håller väl majoriteten av befolkningen svenska kronor i spekulationssyfte? Precis, de hålls för att de är användbara.

Asså det som krävs för att göra en fork är ju i praktiken en enda (duktig) individ. Just vid den här forken är det dock inte snack om enstaka individer, utan det är många miners som är missnöjda. Den absoluta majoriteten av Ethereum-användare är nog väldigt glada över den här övergången (och de som inte är glada över övergången är nog det pga frågetecken kring säkerheten i nätverket och om den fortfarande kommer vara tillräckligt hög).

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Kryptovalutors nytta eller inte är väldigt omdiskuterad så man ska nog vara försiktig med att säga att det är "till nytta" för miljontals människor. Kan det vara till nytta för individer som håvar in pengar på det likt andra spekulationsgrejer som typ aktier? absolut. Men att det skulle vara samhällsnyttigt köper jag inte. Utan som alltid så handlar det om egen vinning på andras bekostnad, som aktier.

Men som sagt. Vill de hålla på med sina i mitt tycke leksaker så är det väl bra om de inte förstör planeten och drar upp vårt redan helveteshöga elpris i processen.Men jag tycker det hade varit bättre om de kört PoS från början, om de nu tvunget ska hålla på.

När jag säger nytta så menar jag såklart inte vinning på andras bekostnad, utan jag menar saker som att man numera kan skicka pengar snabbt och billigt över hela världen. Försöker man göra en banköverföring till en annan del av världen vet man hur brutalt dyrt och långsamt det är, om ens banken tillåter en att göra det. Lightning network möjliggör digitala mikrobetalningar som helt enkelt inte är möjliga att göra med VISA/Mastercard då de tar offantliga procentuella avgifter vid mikrobetalningar osv osv.

Finns hur mycket nytta som helst som inte är spekulation eller vinning på andras bekostnad.

Om man fortfarande tror att det bara handlar om vinning på andras bekostnad eller spekulation kanske man borde ta sig en funderare över varför stablecoins är ett av de viktigaste sakerna inom kryptovärlden. Hur spekulerar man på något som är designat (ibland bra designat, ibland dåligt designat...) på att vara just stabilt, som att följa den amerikanska dollarn?
(Ja, självklart finns valutaspekulation, men det kan man ju lika gärna göra med vanliga fiatvalutor)

EDIT: ska man vara helt korrekt så ser ju jag också att mitt exempel ovan angående VISA/Mastercard såklart är på VISA/Mastercards bekostnad, medan det blir en vinst för individen (både individuell köpare och säljare som kan göra en transaktion billigare utan att VISA/Mastercard tar massa pengar).

Av PatrickP
Skrivet av Ozzed:

Man kan tycka vad man vill om brytning av krypto generellt. Men att klappa sig själva på axeln och ha ett stort circle jerk för att man nu rättar till det man själv förstört är ynkligt.

Ja, det är bra att det händer. Men liksom... De borde inte ställt till med oredan från början.

Hoppas nu bara att lagstiftare världen runt tar krafttag mot proof of work så att ingen annan lagligen kan upprepa den här globala katastrofen.

Läser man på lite så inser man att decentralisering av kryptovalutor är extremt viktigt. Av den anledningen valde man proof of work, just för att vem som helst med en dator skulle kunna hjälpa till att säkerställa nätverket. Planen för Ethereum har alltid varit att gå över till proof of stake, men det har tagit väldigt mycket längre tid än utvecklarna ursprungligen trodde.

Med tanke på den brutala mängden nytta som kryptovalutor (speciellt Bitcoin och Ethereum) tillför för miljontals människor är det ju helt fantastiskt att man nu med Ethereum kan minska energiförbrukningen med i runda slängar 99.95% eller vad nu den senaste siffran sa

Personligen tyckte jag nyttan övervägde klimatpåverkan med råge även innan övergången, men det är ju såklart jäkligt mycket bättre nu, med tanke på att klimatproblemet är ett av de största problemen i världen

Av PatrickP
Skrivet av perost:

Det verkar vara på gång i form av EthereumPoW, som redan ska ha fått stöd av flera stora mining-pooler. Det ska bli intressant att se vad som händer med Ethereum, kan det överleva som PoS eller kommer PoW-forken ta över?

Det kommer bli väldigt svårt för PoW forken att ta över då alla stablecoins (som ju är en av de viktigaste delarna av Ethereum) kommer vara värda noll på proof of work forken. Eller rättare sagt, alla ERC20 tokens kommer ju vara värda noll eller åtminstone nära noll då i princip alla är överens om att PoS kedjan är den "riktiga" kedjan

EDIT: för att göra det tydligare, säg att man håller 1 st wrapped BTC (som man kan redeema för en riktig BTC på BTCs blockkedja). Nu efter forken kommer man alltså hålla en wrapped BTC på proof of stake forken och en wrapped BTC på proof of work forken. Hur många tror att man lyckas få ut 2 st BTC från detta?

Nej precis, en wrapped BTC på proof of work forken ska man vara väldigt glad över om man ens får något för

Av PatrickP

Även om jag fullt stöttar övergången till PoS så är det bra att känna till att skalningsförbättringarna inte har kommit än. Nuvarande proof of stake har bara något högre prestanda än tidigare proof of work. Kan också vara bra att känns till att det är tveksamt till om säkerheten i nätverket faktiskt är bättre nu.

Men asbra att vi har gått över till proof of stake, så kan jag utan dåligt klimatsamvete använda decentraliserade börser samt köpa de NFTs jag gillar etc etc

Av PatrickP
Skrivet av Kladdpapper:

Har du koll på om man behöver göra något som casual user? Om jag har ethereum på metamask, kommer jag då behöva flytta dessa för att det ska hamna på nya ethereum eller hur är det?

Du behöver inte göra något
Det är bara konsensusmekanismen som ändras från Proof of Work till Proof of stake, en vanlig användare kommer inte märka något förutom att blocktiden blir mycket jämnare.