Inlägg

Inlägg som PatrickP har skrivit i forumet
Av PatrickP
Skrivet av Mayhem SWE:

Aldrig reflekterat över detta, men beror säkert på vad man har för referensramar. Ni som tycker detta är ett problem, har ni också feta gamingdatorer med dedikerade gamingskärmar som tickar på i 144+ Hz som ni jämför med?

Jag tycker det är ett så stort problem att jag spelar (och tittar på film) med interpolering på, trots att det dels ger interpoleringsartefakter och att det leder till en större input-lag. Mina två "referenser" (där både 24 fps och 30 fps är hanterbart, även om jag föredrar 60) är en hyfsat ny 27 tums 4K IPS skärm från Philips av modell billig samt en typ 10 år gammal IPS skärm från ASUS också av modell billig

Skrivet av LangdonAlger:

Vore intressant att veta hur många som upplever 30 fps som jobbigt specifikt på OLED. Kanske är jag i minoritet, eller så kanske många upplever det som jag utan att man tänkt på vad orsaken är. Hur som tror jag inte vi vet hur vanligt det är.

Jag tror inte det vi upplever har att göra med att jag vant mig vid plasma, utan att OLED helt enkelt är väldigt olämplig för 30 fps innehåll. Jag har aldrig upplevt samma känsla innan, vare sig på CRT, LCD eller plasma. Upplever man alltid 30 fps som skräp så spelar det kanske ingen roll om det är plasma eller oled man tittar på.

För mig har det definitivt inte med plasma att göra då jag aldrig har haft en plasma-TV, utan mina referenser har varit CRT (många år sedan) och på senare år IPS, som ju hanterar detta betydligt bättre än OLED

Av PatrickP

Jag har också en OLED-TV och pixelresponstiden gör att all content med låg FPS ser extremt hackigt ut. När jag spelar i låg FPS sätter jag på interpolering, trots att det adderar en hel del input lag. Samma med 24 FPS content (dvs film), där har jag också på interpolering, trots interpoleringsartefakterna det medför. På mina datorskärmar (IPS) klarar jag dock av både 24 och 30 FPS utan alltför stora problem, även om jag såklart föredrar 60

Av PatrickP
Skrivet av Hjalle84:

Jag valde att gå över till AMD till min HTPC, mycket p.g.a. prisvärd processor.

CPU: Ryzen 5600G (Ny)
Moderkort: MSi B550 Gaming Carbon WiFi (Nytt)
Minnen: Kingston Fury 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL 16 Beast RGB (Nya)
Lagring: M.2 Toshiba 1TB PCIe 3.0 (Har även prövat med SSD disk i SATA port, samma strul)
Nätagg: Corsair 550W

Jag använder endast den interna grafiken

I BIOS ser allt ut att vara i sin ordning, datorn är stabil och spinner på. Men så fort jag installerat Windows 10 64 bitars börjar problemen. Väl inne i Windows efter installation startar datorn om i tid och otid, hittills har jag inte hunnit installera några drivrutiner at all p.g.a. att datorn startar om. Ingen bluescreen eller liknande, skärmen blir bara svart och Windows laddas om. Alltså hinner jag aldrig installera några produktspecifika drivrutiner för prylarna. Endast de plug & play som Windows själv sköter under installationen

BIOS är inställt på UEFI, vilket jag förstått skall vara det bästa. Men har även prövat med CSM, då blir datorn än mer ostabil.

Efter allt strul som varit, körde jag en reset i BIOS och kör på standard inställningar. Problemen kvarstår.
Finns det något i BIOS jag bör göra, som inte ingår i standardinställningarna för den senaste BIOS versionen?

Värt att nämna är att Windows aldrig hittat WiFi't på moderkortet under installationen, utan kräver en kabel. WiFi är aktiverat i BIOS. Bör inte Windows hitta WiFi't direkt vid installation?

Nu börjar mitt tålamod snart tryta, och nöjet med den nya datorn övergår snart till ren frustration. Jag ber ödmjukast om tips & råd.

Jag hade plockat ut en minnessticka och stängt av XMP/DOCP. Krånglar det fortfarande hade jag testat den andra minnesstickan. Om jag då hade fått datorn tillräckligt stabil för att göra enkla saker hade jag försökt installera nya drivrutiner, chipset drivrutiner, bios version osv

Om det inte hade funkat hade jag nog monterat bort CPUn och tittat noga efter böjda pins

Av PatrickP
Skrivet av Empan29:

Min kompis kan se samma sida med på 1440p så tror inte sidan är själva problemet

Vilken webbläsare använder din kompis och vilken webbläsare använder du?

Av PatrickP

Tele2, 10 GB i månaden. Fria samtal och sms (ringer dock sällan). Ingen bindningstid. 99 kr i månaden. Får dock inte spara surf som många andra verkar få, utan går jag över 10 GB så får jag köpa extra data (händer aldrig för mig då jag brukar förbruka ca 5 GB per månad)

Av PatrickP
Skrivet av Phod:

Så sant som det är sagt.

Ett annat problem är dessa stablecoins. De går ju helt stick-i-stäv med öppenheten och decentraliseringen som kryptovalutor bygger på, och det är vad jag vet väldigt ovanligt att det finns någon insyn i att de backas upp som de ska. Att spekulera i kryptovalutor är en sak, men att chansa på att ett stablecoin inte är ännu ett ponzi scheme känns för mig helt sinnessjukt.

Fast nu finns det ju decentraliserade och algoritmiska stablecoins
De har visserligen andra problem, men för mig känns det väldigt troligt att det kommer skapas en robust algoritmisk stablecoin som de flesta går över till inom några år.

Av PatrickP
Skrivet av Kryptospargrisen:

Hej hej!
Jag läste en artikel nyss (https://dekrypterat.se/artikel/utfloden-fran-kryptoborser-nad...) om att massvis med investerare flyr exchanges såsom Crypto.com, Binance, Coinbase etc. efter kollapsen av FTX. Hur tänker ni kring det hela? Vågar man ha kvar sin krypto där eller är det dags att köpa en Ledger eller liknande? Hur tror du att FTX-kollapsen kommer påverka hur folk ser på Krypto i allmänhet?

Jag menar, det var ju inte länge sedan Terra kollapsade också, anar att detta ger vatten på kvarnen för alla kryptoskeptiker.

Må gott allesammans!
/ Kryptospargrisen

De flesta lärde väl sig vid Mt.Gox för snart 10 år sedan. För mig har det sedan länge varit så att krypto på en börs = krypto som man nästan inte kan säga att man äger då det kan försvinna när som helst. Visst finns det mer eller mindre shady börser, men man ska alltid ha den stora majoriteten av det man äger i en egen wallet.

Det är inte första gången en börs går under och det kommer definitivt inte vara den sista gången

Av PatrickP
Skrivet av CyberNerd:

EU vill införa gemensam skatt på krypto:
https://news.bitcoin.com/brussels-set-to-begin-talks-on-eu-cr...
https://www.politico.eu/article/eu-commission-brussels-bitcoi...

Bra eller dåligt?

Det kan innebära lägre skatt i Sverige, om skatten blir ett medelvärde av eu-ländernas nuvarande skatt.

Bara det blir rimliga siffror och regler är jag nöjd
De svenska skattereglerna är ju väldigt jobbiga då de innebär att man i praktiken kan ha gjort 0 kr i vinst men ändå i teorin kan ha oändligt mycket att betala i skatt.

Av PatrickP
Skrivet av Phod:

OK, jag har aldrig satt likhetstecken mellan blickchain och kryptovalutor, och jag påstår inte att det inte finns möjligheter att göra något med blockchains. Det är bara det att ingen implementerar idéer som någon efterfrågar, förutom kryptovalutor. Än så länge har det ju bara blivit några pyramidspel.

Det är lustigt att ni blockchain fans alltid drar upp att det är decentraliserat och öppet, och sedan några fantiserade användningsområden samt kryptovalutor. Förutom TS då.

Fast att DeFi och NFTs är "fantiserade användningsområden" som ingen efterfrågar är ju bara helt felaktigt. Jag efterfrågar dessa reella användningsområden, precis som många, många andra. Tror man inte på att folk efterfrågar det är det bara att titta på hur många som faktiskt använder t.ex. DeFi.

Det du gör nu är lite som att säga "jag förstår inte innebörden med Tiktok eller Instagram, därför är det ett fantiserat användningsområde. Facebook däremot, det är ett riktigt användningsområde."

Jag skulle till och med säga att det som efterfrågas mycket är det som faktiskt implementeras. Jag har många krypto-relaterade saker som jag efterfrågar men som inte är implementerade än, för att vi är för få som faktiskt efterfrågar det.

Av PatrickP
Skrivet av Axellolnord:

Som rubriken lyder så får jag inte ut maximalt ur mitt grafikkort. Ingen aning vad problemet är men på CSGO så kör min GPU på max 50% och på LoL bara max 20%. Prossesorn går upp till runt 60, 70% men inte grafikkortet. Jag har senaste drivrutinerna och jag har satt maximal prestanda inställningar på Nvidia kontrollpanelen, samt satt datorn att använda maximal kraft på LoL när jag spelar det. Får dåligt med fps på league of legends, men fattar inte varför. Är de bara min dator som är dålig eller kan de vara något man kan lösa? Grafikkortet är ett Geforce 1050Ti. Prossesorn går inte heller över bashastigheten utan ligger alltid lite under, varför då?

1. Öppna aktivitetshanteraren (CTRL + Shift + ESC), tryck på "Prestanda", under CPU-fliken tryck på din CPU-graf och växla till "ändra graf till -> logiska processorer". Då ser du användningen per CPU-tråd. Om en av dem slår i taket medan du spelar har du en CPU-flaskhals, trots att "hela" processorn inte jobbar i 100%.

2. Ladda ned HWINFO och kolla vilka temperaturer du har medan du spelar, kan vara så att CPU:n blir väldigt varm och därför är under bashastigheten.

3. Vad har du för CPU?

Av PatrickP
Skrivet av forcevision:

Tjo,
Tänkte kolla om ni har tips på om man kan staka eller tjäna extra på något coin via en raspberry pi ?

Tacksam för tips

/Force

Ether går väl att stake:a med en raspberry pi om jag minns rätt? Behövs dock 32 ETH sist jag kollade, vilket gjorde att jag gav upp den idén för länge sedan.. XD

Sedan är ju detta inte staking, men med en raspberry pi kan man ju köra en lightning node och därmed tjäna lite BTC. Jag kör själv en lightning node med min raspberry pi.

EDIT: Jag antar att du också är medveten om att det finns hur många kryptovalutor som helst som man kan stake:a utan en raspberry pi och att du stake:ar alla dessa som du håller

Av PatrickP
Skrivet av yaxez:

För att förtydliga igen, med förlorare menar jag någon som förlorar pengar (ej att blanda ihop med värde).
För att jag ska göra en vinst i en transaktion krävs en motpart som förlorar pengar, det är inte på något sätt menat att någon utnyttjas, blir lurad, åker på en värdeminskning etc.

Ja men om vi inte pratar värde, utan pratar pengar så är det ju jätteenkelt att någon gör en vinst utan att någon gör en förlust. Det händer till och med hela tiden. Om Riksbanken (eller andra centralbanker för den delen) trycker pengar från tomma intet och delar ut dessa till en grupp människor utan krav på motprestation så har de enligt din definition gjort en vinst. De andra som inte har fått några pengar har enligt din definition inte gjort en förlust då de inte förlorar pengar

Det skapas pengar från tomma intet hela tiden, det är lite det som är poängen med pengar. Går vi tillbaks 500 år, hur många svenska kronor fanns det i omlopp då? (svar: noll, eftersom kronan skapades som valuta 1873 enligt Wikipedia). Hur många svenska kronor finns det i omlopp idag? Uppenbarligen en positiv siffra som är skild från noll, dvs det har skapats pengar från tomma intet och i den processen har någon enligt din definition gått med vinst utan att någon annan har gått med förlust

EDIT: Jag fortsätter gärna i PM om en moderator tycker vi har gått för off topic. Det är ju inte direkt en diskussion om hur vi investerar, men ändå en diskussion om något som är tätt knutet till investeringar

Av PatrickP

Kör ett sista svar innan läggdags

Skrivet av yaxez:

Bönder med fina traktorer och tomatodlingar i all ära.

  • Skulle Stefan Ingves skriva ut hälften av landets penningmängd rakt in i mitt bankkonto så är jag vinnaren, ni förloraren.

  • Om Tesla förbättrar vinstmarginalen och jag som aktieägare får ta del av det krävs fortfarande köpare som förlorar pengar, pengarna kommer icke ur tomma intet.

  • Jag har inte påstått att ekonomin är ett nollsummespel.

Tydligen så har jag fel, trots att jag tycker ni blandar ihop massa saker, I surrender. 🏳️

Touché på min "There's no free lunch" meme dock, den tog du död på med tomatodlingen din. 😁

1. En ren förändring av penningmängden varken skapar eller förstör något värde, men skulle Stefan Ingves göra som i ditt exempel så är det en förflyttning av värden precis som du säger från alla som inte får ta del av pengarna till de som får ta del av pengarna (i ditt exempel du).

2. Nu har ju Tesla än så länge ingen utdelning till aktieägarna, så den extra vinsten går till dem, men det finns ingen extra förlust, dvs den teoretiska effektiviseringen var värdeskapande. För att försöka göra ytterligare ett exempel på en vinnare utan en förlorare. Säg att Tesla vid effektiviseringen tjänar 100 000 kr per tillverkad bil. Antag att de då för varje tillverkad bil väljer att donera/spendera dem pengarna på att bygga vattenbrunnar i afrika (inte troligt, men vi har ju haft ganska många andra inte så troliga exempel, se punkt ett XD).
Då är alltså Tesla varken vinnare eller förlorare jämfört med före effektiviseringen, håller du med?
Då är alltså köparen av bilen varken vinnare eller förlorare jämfört med före effektiviseringen, håller du med?
Men vi har skapat en vinnare utan en förlorare, och det skulle då alltså vara de afrikaner som nu får tillgång till vatten genom brunnarna som inte hade det tidigare.

Easy peasy att skapa vinnare utan förlorare i min mening, handlar bara om att skapa ett reellt värde (dvs produkter eller tjänster som folk faktiskt behöver).

3. Jag (och andra) missuppfattar nog vad du skriver isåfall, för jag tycker det ser ut som att det är det du påstår i dina inlägg (även om du inte rakt ut säger de orden)

Så för att försöka få igenom min poäng igen. Du är ju helt med på att pengar (typ SEK, USD, etc) kan tryckas från tomma intet, men att detta inte i sig är värdeskapande. Är det inte då även logiskt att värden kan skapas utan att pengar behöver vara inblandade? Och är du med på detta så tycker jag att bitarna borde falla på plats för dig, iaf om du ger det lite betänketid

Av PatrickP
Skrivet av yaxez:

Jo jättebra, men kan vi hålla oss till avkastning/vinst vilket var det vi talade om?
Enda sättet du får avkastning på dina tomater är om du säljer dom, och då behöver du någon som köper (förlorar pengar).

Du visar i ditt förra inlägg att du förstår att mängden kronor inte är ett bra mått på värde med nedan citat:

Skrivet av yaxez:

Även om jag skulle vara bästa kompis med Stefan Ingves och han skulle starta tryckpressarna och ge mig rakt i handen så skulle det finnas förlorare på min vinst i form av en skatt på svenska folket (inflation). Kronan kommer tappa i värde då penningmängden ökar.

Så då blir ju frågan, vad är egentligen avkastning/vinst. Som du vet om kan Riksbanken trycka massa pengar och teoretiskt ge ut det till varenda medborgare i Sverige. Detta förstår du att det inte är en vinst eftersom kronan då tappar motsvarande i värde och det enda som sker är att siffran på allas bankkonton blir större utan att man egentligen kan göra mer för de pengarna. Dvs ingen avkastning/vinst trots att alla har mer kronor.

Det jag försöker säga är att om man då istället tittar på någon form av summa av alla produkter och tjänster i ett land och att det ökar (säg i ett scenario där penningmängden hålls konstant), då får man en faktiskt avkastning/vinst eftersom man kan köpa mer saker och tjänster för samma mängd pengar.

Om jag fortfarande är otydlig kan vi återgå till Tesla-exemplet tidigare. Säg att Tesla blir effektivare på att producera bilar (och vi antar att effektivare betyder att de kan producera samma bil för en billigare kostnad för dem själva). Om de då fortsätter att sälja bilen till exakt samma pris så gör de en större vinst än tidigare, medan den som (enligt dig) förlorar gör en precis lika stor förlust som tidigare. Så om vinsten för Tesla gick upp, för vem gick då förlusten upp?

Som vi har varit inne på tidigare tror jag det handlar om att man behöver förstå att ekonomin som helhet inte är ett nollsummespel, utan att det faktiskt både kan skapas och förstöras värden.

Av PatrickP
Skrivet av yaxez:

Kan du ge mig något exempel där det inte finns någon "förlorare"?

Med förlorare menar jag någon som betalar för din vinst, jag är säker på att dom flesta Axfood & Tesla kunderna är jättenöjda, trots att dom "förlorat" pengar.

Även om jag skulle vara bästa kompis med Stefan Ingves och han skulle starta tryckpressarna och ge mig rakt i handen så skulle det finnas förlorare på min vinst i form av en skatt på svenska folket (inflation). Kronan kommer tappa i värde då penningmängden ökar.

Jag gav ett exempel i det inlägget du svarar på
Håller du med om det faktum att människan (om man tar ett genomsnitt av alla människor på planeten) har det bättre idag än för t.ex. 500 år sedan?
Håller du också med om det faktum att det finns fler människor på planeten idag än för 500 år sedan?
Om man håller med om båda dessa påståenden så blir den logiska slutsatsen att den totala mängden värde (observera att jag inte säger antalet svenska kronor eller amerikanska dollar, då det är helt orelevant i sammanhanget) måste ha ökat enormt. Och den totala mängden värde kan såklart bara öka om man har en nettoökning av värde (dvs den totala mängden som "förloras" är mindre än den totala mängden som "vinns").

Alla företag och individer som skapar tjänster och produkter som behövs tillför ju en ökning av värde (nu pratar jag alltså om företagen och individerna i sig och inte aktiepriserna på företagen, för de kan ju som bekant vara fullständigt okorrelerade till hur företaget går), medan saker som bränder, naturkatastrofer etc förstör ett värde.

För att ta ytterligare ett väldigt förenklat exempel. Säg att jag börjar odla tomater på min balkong. Jag odlar så få att jag äter upp alla mina odlade tomater men jag behöver fortfarande köpa lika många tomater som tidigare i min matbutik, vem är då förloraren? Inte är det matbutiken, jag köper ju lika många som tidigare. Vem är vinnaren? Jag såklart, eftersom jag nu får i mig lite mer näring, mår lite bättre osv osv. Dvs jag har skapat ett värde för mig och det finns ingen förlorare trots att det finns en vinnare.

Av PatrickP
Skrivet av yaxez:

Någonting jag alltid brukar fundera över är var kommer pengarna ifrån? Någonstans måste dom komma ifrån, om du blir rikare så blir någon förmodligen fattigare. Tyvärr står inte glada själar och delar ut gratis pengar någonstans, hur mycket man än vill tro att man hittat en "infinite money glitch".

I Tesla så är det kunderna som köper bilarna, I Axfood är det kunderna på Willys. I Bitcoin så är det en "Greater fool" som står för din vinst, dvs någon är villig att betala mer för din BTC än vad du var villig att betala.

Vem betalar för din vinst?

Jag håller med dig delvis. Det är såklart alltid jätteviktigt att fråga sig vart pengarna kommer ifrån, och i @SiggZons fall luktar det ju verkligen pyramidspel (och om något luktar pyramidspel bör man hålla sig långt ifrån det). Men det är inte samma sak som att det i alla investeringar finns en vinnare och en förlorare. Världens ekonomiska system är inte ett stort nollsummespel och det förstår man ganska enkelt om man tänker tillbaks långa tidsperioder (säg 200-500 år). Vi är långt många fler människor på planeten idag än för länge sedan, och trots att vi är fler har varje individ i genomsnitt bättre livskvalitet, pengar för mer saker/mat/whatever. Dvs mängden "värde" eller "välstånd" eller vad man nu vill kalla det har ökat enormt genom åren.

Av PatrickP
Skrivet av jonster:

Körde med corethemp, hade svårt att få det som överlägg men körde spelet o drog upp programmet, verkade ligga på 52 grader så borde inte va något problem.

Coretemp visar CPU-tempen, med HWINFO får du (utöver CPU-tempen) även GPU-tempen

Av PatrickP
Skrivet av jonster:

Hade lite bråttom att ropa hej...måste ha slarvat när jag provade spela.

Integrerade grafik: Upplever att detta funkar med strömkabel i när jag spelar, då kraschar det inte . Kräver att Nvidia är inaktiverad.

Nvidia: Kraschar med strömkabel i även om Intel är inaktiverad. Utan strömkabel flyter det dock på bra.

Ska försöka kolla CPU klockfrekvens senare.

Patrick P: tror du det spelar någon roll då detta inträffar på några sekunder? Vi pratar alltså inte minuter utan 10 sekunder max.

Det tar inte många minuter att kolla, så jag skulle kolla upp det ja
Om inte kylaren är fastskruvad tillräckligt (eller om kylpastan inte täcker hela kärnan) kan det gå väldigt fort innan det överhettas. Förmodligen är det inte detta som är problemet, men som sagt går det väldigt fort att kolla, så du borde försöka utesluta det.

Av PatrickP

I ytterligare felsökningssyfte är det bra att faktiskt ta reda på vad temperaturerna på de olika komponenterna uppgår till som mest, speciellt precis innan FPS-krascherna sker. Du kan ladda ned HWINFO för att se temperaturer

Av PatrickP
Skrivet av forcevision:

Okej... Tänkte nästan att det var så man inte fick rewards direkt på första Epochs men ville bara vara säker. Om man byter pool måste man vänta i 3epocher igen för att få rewards ?

Tror det är enklare för dig att Googla då jag sitter och gissar ganska grovt just nu. Är en krypto-fantast, men har i princip noll koll på Cardano

Jag har för mig (ta detta med en nypa salt, eller Googla) att det som egentligen händer är att ens rewards alltid "laggar" 3 epocher efter. Dvs om man byter pool kommer man fortsätta få rewards, men i de två första epocherna i den nya poolen är det egentligen rewards:en från de två senaste epocherna i den gamla poolen. Tror det är därför man bara behöver vänta 3 epocher första gången.