Inlägg

Inlägg som Schackmannen har skrivit i forumet
Av Schackmannen

@JesperT: Tack för ett så utförlig svar, känner mig säkrare nu. Att studera bara matematik låter väldigt kul men det är väl just jobbfronten som jag är osäker på, jag antar att de flesta jobb är inom finans eller liknande och jag vet inte riktigt om det är det jag vill jobba med. Så bredden som teknisk fysik ger är nog bra för mig, och blir också enklare med boende som sagt. Då gäller det bara att blir accepterad dit, får hoppas på HP eller deras matematik & fysikprov . Men om man skulle vilja doktorera i matematik efter att ha gått teknisk fysik, behöver man läsa till några kurser eller täcker masterutbildningen i matematik allt man behöver för det?

Slutligen så undrar jag om det är viktigt att man på förhand börjar läsa lite av det som kommer så att det inte blir supertufft i början och hur man i så fall går tillväga då. Valde matematik 5, matematik specialisering, fysik 3 samt programmering till 3:an på gymnasiet så det är väl så inriktat mot teknisk fysik som det gick att välja men det känns ändå som det blir ett stort hopp i svårighetsgrad när man kommer till universitet. Tycker gymnasiematematiken är väldigt enkel och skulle gärna läsa vidare på egen hand, även om det inte är nödvändigt för att hänga med till hösten, men vet som sagt inte vart jag ska börja. Har börjat lätt med Linjär algebra i specialiseringskursen med matriser och senare även en del om vektorer så det kanske är lämpligast att bygga på det? Vi har även lärt oss en hel del inom derivering och integrering, som inversa funktioner och derivatan av de, variabelsubstitution, partiell integrering och slutligen partialbråksuppdelning. Känner att jag har lätt för sådana saker så det skulle vara kul att även lära sig mer om det. Tack för all hjälp!

Av Schackmannen

Teknisk fysik med master i matematik eller ren matematikutbildning?

Tar studenten till sommaren och har tänkt att plugga vidare direkt så det är snart dags att söka utbildning men jag är fortfarande osäker på vad jag vill studera. Är intresserad av matematik och har väldigt lätt för det så jag tänker definitivt studera någonting som innehåller mycket matematik men jag är osäker på exakt vad jag vill studera. Har varit inriktad mot teknisk fysik på KTH och har varit ganska säker på att det är dit jag vill söka på grund utav flera anledningar. Dels så är utbildningen väldigt bra och säkert rolig men också för att det är ganska nära att pendla från där jag bor (Västerås) samt att min mamma har en lägenhet väldigt nära KTH som jag skulle kunna bo i med henne. Då skulle jag med största sannolikhet komma undan utan studielån vilket skulle vara otroligt skönt.

Dock har jag de senaste veckorna blivit allt mer tveksam. En anledning till det är att jag är osäker på om jag kommer tycka om eller vara intresserad av kurserna som inte är matematik och istället känner att jag hellre hade velat läst mer matematik. Om jag skulle läsa teknisk fysik så skulle jag välja matematik som min master och jag undrar då hur stor skillnad det är matematikmässigt jämfört med en renodlad matematikutbildning (kandidat + masterexamen)? Sedan hur ser arbetsmarknaden ut mellan det två utbildningarna? Antar att det är ganska stor överlappning då båda är väldigt matematiktunga men teknisk fysik ger väl lite mer valmöjligheter? Är inte ens säker på att jag kommer in på teknisk fysik men förhoppningsvis så kan jag det om jag nu bestämmer mig för att söka dit.

Om jag istället skulle välja att gå en ren matematikutbildning, vilket universitet ska man välja då? Pratade med vår studievägledare på skolan och hon sa att det är liten skillnad på kvalitén av utbildningen mellan universiteten och att det i princip inte spelar någon roll vilket universitet man valde sen på arbetsmarknaden, stämmer det? Har varit inriktad på Lunds Universitet för att de har utbytesprogram med University of California för jag tror det skulle vara väldigt roligt att få studera ett år där men utöver det så ser jag ingen anledning att välja just Lund över t. ex Stockholms Universitet som ligger betydligt närmre hem. Känns dumt att välja ett universitet bara på grund utav deras utbytesuniversitet, som kanske är väldigt svåra att komma till, men ändå så känns det väldigt lockande.

Har funderat väldigt mycket på det här och känner att jag blir bara mer oviss och har säkert missat flera aspekter som jag har funderat på, men alla kommentarer/tips/diskussioner/erfarenheter uppskattas!

Av Schackmannen

Jag hade samma problem så jag installerade drivrutinen innan den senaste och nu funkar det klockrent.

Av Schackmannen

Tycker att skaffa en SSD är det som har gjort störst skillnad utan tvekan för mig.

Av Schackmannen

@Mocka: De kanske får låna ett ex av en återförsäljare, vet att det har hänt tidigare och då tror jag att det var webhallen som lånade ut ett kort för test.

Av Schackmannen

Jag tror det inte är så stor skillnad mellan korten, båda har custom pcb och jag tror båda kylarna är bra. EVGA har väl bättre garanti medan ASUS-kortet har lite fina finesser som kontakter för fläktar som styrs efter GPU temp. Jag skulle nog köra på det kortet som kommer in först.

Av Schackmannen

Väldigt nyfiken på hur strix står sig emot denna!

Av Schackmannen

100 verkar vara ledigt så vi kör på det

Av Schackmannen

https://www.komplett.se/kampanj/7747/komplett-boosting-servic... För de som vill ha GE på CS:GO
Dock så tycker jag att man skulle komma dit när man klickar på boosta mig: https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Av Schackmannen

Nu är jag morgonvaken men X79 är väl ändå socket 2011 och i7 4770 är socket 1150 och de är ju inte kompatibla.

Av Schackmannen

Det är för att dom ändrade fördelning av spelare i de olika rankerna, i dagsläget så ska rankerna ungefär vara normalfördelade runt Gold Nova Master. I Januari så var ca 0,7% av alla spelare Global, jämfört med ca 2,9% i November. Det var alltså nästan lika många spelare i global som det var i alla silver-ranker sammanlagt i November. Källa: https://csgosquad.com/ranks

Själv så gick mitt main från LEM till DMG på två förluster även om jag vann matcher emellanåt. Min smurf gick från DMG till GNM p.g.a inaktivitet. Jag tycker detta är positivt även om matcherna just nu är väldigt obalanserade eftersom tidigare så var väldigt många spelare ganska dåliga även om de var LEM +. Nu måste man var väldigt bra för att nå de högre rankerna, speciellt global. Många proffs var också inaktiva och hamnade i DMG-LE som du men de klättrar ganska enkelt tillbaka till global.

Av Schackmannen
Av Schackmannen
Skrivet av burkabu:

Jag är varken besserwisser eller någon LoL-fan, men visst är TSM från nordamerika? Däremot är väl deras fixstjärna från Danmark vad jag vet

Deras LoL-lag består av 2 danskar, 2 amerikanare och 1 britt, medans deras CS:GO lag består av 5 danskar. Organisationen är nordamerikansk i alla fall.

Av Schackmannen

Jag blir fan aldrig bra på bild

Av Schackmannen
Skrivet av johan2048:

Jag skulle säga att frågan är lite slarvigt formulerad och jag förstår att du har tolkat den som du har gjort.
Jag skulle dock gissa att de menar att ett nytt intervall medför en ny sekant baserad på intervallets ändpunkter.
Notera att punkten A ligger vid x=1 och punkten B ligger vid x=2 (ändpunkterna i intervallet) i första frågan.
Generellt gäller alltså att om du väljer två punkter på en kurva och bildar en sekant som går mellan dem så går det alltid att hitta en punkt på kurvan (mellan dessa punkter) med samma lutning som sekanten (om kurvan är kontinuerlig och deriverbar).

Jaha, då förstår jag. Då var det inte så krångligt . Tack!

Av Schackmannen

Förstår inte svaret till en uppgift i matte 3c. Jag har en kurva som är y=x^3+x^2-2x+5 samt en sekant som går genom punkterna A(1,5) och B(2,13). Ekvationen för sekanten blir alltså 8x+3. Fråga a) var att man skulle hitta vilket x-värde som funktionen får samma lutning som sekanten, alltså 8, i intervallet 1<x<2. Den var ganska enkel, bara att derivera funktionen och få 3x^2+2x-2 och sen sätta derivatan =8. Då får man 2 lösningar varav en är utanför intervallet.

Men på fråga b) så undrar dem om det alltid finns en sådan punkt, oavsett vilket intervall man väljer. Jag trodde det var nej, eftersom derivatan för kurvan bara är 8 på två ställen och man kan enkelt hitta ett intervall där derivatan aldrig blir 8, t.ex 5<x<100, men facit säger ja och motiverar det genom att säga att det gäller alla funktioner som överallt är deriverbara och kontinuerliga. Ritar man upp grafen för 3x^2+2x-2=8 så ser man att det bara kommer att finnas två ställen som det gäller för: http://www.wolframalpha.com/input/?i=3x^2%2B2x-2%3D8. Så har facit fel eller har jag tolkat frågan fel?

Sen visade dom generellt med en figur att om grafen låg ovanför sekanten så är f´(A)>k och f'(B)<k så därför finns det någon punkt där f´(x)=k "och på liknande sätt kan vi motivera att det finns minst en sådan punkt om kurvan ligger under sekanten eller om kurvan skär sekanten mellan A och B. Beviset ligger dock utöver denna kurs."

Av Schackmannen

Jag skaffade en Finalmouse 2015 för några veckor sen. Hade en deathadder 2013 innan och jag tycker båda passade min hand väldigt bra även om finalmousen är något mindre. Största skillnaden mellan mössen är vikten. Finalmousen är väldigt lätt vilket jag tycker är en stor fördel. Tycker det är mycket enklare att göra snabba vändningar osv. Tycker att sensorn känns lite bättre än den på deathaddern men det kan vara placebo.

Det enda negativa med musen enligt mig är att ljuset är ganska starkt och går inte att kontrollera, men det är också ett plus eftersom ingen mjukvara krävs. Tror jag betalade 800kr inkl frakt från amazon.de och då valde jag express frakt som bara var några euro dyrare. Tror jag fick den dagen efter jag beställde den. Värt att kolla in i alla fall .
http://finalmouse.com/

Av Schackmannen

Vet inte om detta är relevant men något liknande hände mig ikväll. Först så fick jag en blåskärm med meddelandet "whea_uncorrectable_error". Datorn startade om efter det och ca 30min senare så bara startade datorn om igen helt plötsligt utan att blåskärma.
När den startade upp igen så kom det först upp om jag ville ladda standardinställningarna i bios och efter att jag gjorde det så stod det att windows reparerades vilket tog ca 1min.

Har inte haft några problem innan det och inte efter heller men det kanske hjälper att gå in i bios och ladda fabriksinställningarna om du har ändrat något där, jag hade en lätt överklocking på 4Ghz.

Av Schackmannen
Skrivet av Burain:

Japp. Huvudpoängen är denna

4^(4+log(x))+4^(3+log(x))= 4^4 * 4^log (x) + 4^3 * 4^log (x) = (4^4+4^3)*4^log (x)=80

eller om du kallar 4^log(x)=a

4^(4+log(x))+4^(3+log(x))= 4^4 * a + 4^3 * a = (4^4+4^3)*a= 320*a =80
så a = 80/320 = 1/4 = 4^-1

sätt in a i 4^log(x)=a
4^-1 = 4^log(x)
Då måste det gälla att log(x)=-1 så x=0.1

Det viktiga om logaritmer är att logaritmen byter multiplikation mot addition. T.ex. log( a*b*c )= log(a) + log(b) + log(c). Räkneregler som log(a^5) = log(a*a*a*a*a) = log(a)+log(a)+log(a)+log(a)+log(a) = 5*log(a) kommer direkt från denna egenskap. Men att ta logaritmen av en summa blir ofta inte användbart.

Tack så mycket för hjälpen. Men på fråga 1 igen, så delade man båda led med 3,2*x^0,9 men visst kan man endast göra det efter att man har kollat om x=0 är en lösning? Men är det matematiskt korrekt att göra så? Det jag tänker på är t. ex ekvationen x^2=2x. Många delar bara båda led med x och får då att x=2 vilket är en lösning, men då försvinner lösningen x=0. Är det då korrekt att först kontrollera att en lösning är x=0 för att sedan dela båda leden med x för att få x=2? Eller gör man "fel" om man skulle göra så?

Av Schackmannen
Skrivet av Burain:

Så för första uppgiften: 2 fall

Fall 1. x=0
Ekvationen är uppfylld

Fall 2. x>0
Dela både höger och vänsterled med 3.2*x^0.9 . Då blir uttrycket:
x^2.3=0.9/3.2 . Det följer att x=(0.9/3.2)^(1/2.3)
Vet inte om man utan miniräknare kan beräkna x till två decimaler.

Uppgift 2:
Det stämmer inte att log (a+b) = log (a) + log (b). Steg två är fel.
Använd inte logaritmen direkt utan faktorisera.
4^(4+log(x))+4^(3+log(x))= 4^4 * 4^log (x) + 4^3 * 4^log (x) = (4^4+4^3)*4^log (x)=80

4^log (x)=e^(log (4^log (x))=e^(log(x)*log (4))=80/(4^4+4^3)

Glömde säga men med log så menade jag 10-logaritmen och inte den naturliga logaritmen. Gör man på samma sätt bara att man byter ut e mot 10?