Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Ah, det är alltså TV4-appen som just nu inte visar reklam. Det hela har nog väldigt lite med "Samsung tv" att göra. En lämplig rubrik hade varit något i stil med "Har du också reklamfritt i TV4-appen?"

Så skönt. Nästan lika spännande som på den tiden man fick TV1000 efter midnatt utan att vara abonnent. Njut så länge det håller

Av Laxpudding
Skrivet av Joab:

Appen funkar perfekt men det finns ingen reklam och jag har inte något abonnemang.
Frågan är är det fler som har samma positiva fel.

Jag har en Samsung igång just nu och den pushar TV4-reklam som vanligt. Det du ser är nog jämförbart med att varmvattnet försvinner. En lokal snarare än global situation.

Av Laxpudding
Skrivet av Dlin89:

Aha jag ska titta närmare på det,

Har ställt in gamman på 2.2, den tidigare skärmen jag hade var en mini led va skärm som kunde få riktigt hög nits vet jag.

Det finns färdiga olika profiler i denna skärm och de flesta av dessa profiler sätter brightness bra mycket högre än vad jag har ställt in i user mode. Om jag te x slår på fps mode så sätter den brightness i 100 alltså max.

Jag provade en kort stund sätta brightness i i 75-80 och det blev mycket bättre, men tog snabbt ner den igen av rädsla för att förstöra skärmen innan jag vet att det är okey 😅

Du behöver misshandla skärmen, likt att köra max ljus med statisk bild, i flera tusen timmar för att alstra permanenta skador. De få tester jag sett av denna typ av misshandel pekar på 3000 timmar då man medvetet försöker skada skärmen för att de första skadorna ska synas. Retention kan ju alltid uppstå när som men de försvinner kortsiktigt (minutrar) mer temperaturutjämnning eller skärmtvätt (veckor, månader).

Här kan du kalkylera vad du vill riskera och vad du vill ändra på med användning och hur länge du tänkt använda skärmen. Att du körde några minuter och blev rädd för inbränning är nog mer ett uttryck för den rädslan. Få har sett spöken men många är rädda för dem.

Av Laxpudding
Skrivet av Joab:

Sen 2 månader har jag ingen reklam på tv4 play på min samsung tv är det fler som har det så.
Är det på fler TV fabrikat typ LG.

Välkommen till forumet!

Jag är lite oklar på vad du frågar om. Är det att du inte längre kan körs TV4-appen? Det finns en tråd om detta här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1722038-tv4-appen-hitt...

Det vill säga är TV:n för gammal fungerar inte längre vissa appar och dit hör TV4-appen.

Om du frågar om den faktiska reklamen, likt att du förut fick reklam för TV4-program på Samsungs Hemskärm, men inte längre? I sådana fall är det ingen teknisk förklaring eller något du kan "fixa". Rimligen får du den reklam som Samsung vill att du ska få, vilket lika rimligen beror på vem som betalar Samsung pengar eller inte för att få reklam exponerad. TV4 kanske gjorde det förut men inte längre.

Av Laxpudding

Varje pixel är sin egen ljuskälla med OLED och därför står risken för kortsiktigt retention och långsiktiga inbränning i proportion till hur ljusstarkt man köra panelen. Högre ljusstyrka = högre risk.

Det finns en nivå man kan köra mer eller mindre riskfritt, vilket som typisk tumregel är att köra panelen på samma nivå som ljusstyrkan vid 100% fält med vitt, dvs den ljusstyrka hela panelen kan mäkta med samtidigt. Detta brukar vara runt 150 nits på dagens modeller och 150 nits är hyfsat god ljusstyrka så länge man inte sitter i väldigt ljusa kontorsmiljöer. Det är mer än adekvat för mysbelysning.

Vad hade du för skärm innan? För satt du tidigare med en enklare basgamingskärm som kanske orkade 200-250 nits i praktiken kan det vara så att du inte efterfrågar mer ljusstyrka (högre nits) utan en ljusare karaktär överlag, det vill säga en annan gamma eller EOTF som lyfter upp skugg- och mellantoner till ljusare nivåer.

Gamla spelskärmar är ofta urusla i svärtan och därför startar bilden så att säga på grått snarare än svart. Med en OLED med komplett svärta är de första gråtonerna nästan svarta de med och då framstår bilden som mörkare trots att skärmen egentligen kanske lyser starkare. Då är det gamma-reglagen i skärmen och i spelen man ska gå på.

Av Laxpudding
Skrivet av hultron:

Speciellt när dom bara kopierar andras grejer, i detta fall samsungs "the frame"

Det är kanske branschens sämst dolda affärshemlighet vilket företag som konstruerar och tillverkar "The Frame" å Samsungs vägnar.

Av Laxpudding
Skrivet av pollyman:

Okej 🤔 vad tror du om att stänga av HDCP support i AMD adrenalin?

Testa, det är så man får svar.

HDCP begärs typiskt av källan, likt när man kör Netflix-appen eller liknande. Så det brukar inte vara på i vilket fall. Men kolla som skrivet.

Av Laxpudding
Skrivet av pollyman:

Ja jag kan testa! Lyckades uppdatera skärmen åtminstone.. men blev nästan värre 😴 eller så är det för att jag ändrade pcie till gen4 från auto (bör inte vara därför men man vet aldrig)

PCIe har väldigt lite att göra med förmågan att driva en skärm problemfritt i en viss frekvens. Detta är något med att skärmens- och grafikkortets kretsar för Displayport-signalen inte är helt hundra tillsammans när man drar skärmen till sin maximala frekvens.

Av Laxpudding
Skrivet av NightFred:

Tack för svar. Skulle man säga att modellen A90J och K-55XR84 är mycket lika i mångt och mycket men att den sist nämnda modellen är ljussvagare och sämre reflexfilter än A90J. Är det korrekt uppfattat. Men att färgmässigt är de likvärdiga. Att A95L är bra mycket bättre och därför inte går att jämföra med både A90J och K-55XR84. Men äldre modell A95K är den mer likvärdig med A90J och K-55XR84 då?

Det blev delvis missuppfattning.

A80L är ljussvagare och har sämre reflexfilter än A90J. Bravia8/XR8 ersätter A80L men är enligt rtings mer ekvivalent med din A90J. De observerar hos Bravia 8 och bättre spelprestanda men något sämre färgprecision som är inom det mät- och exemplarmässiga variationer skulle jag säga. De konstaterar likadana reflexfilter och samma nivå av ljusstyrka.

Jag har inte sett en europeisk Bravia 8 så vet inte hur detta stämmer. Nu brukar Sony sällan skilja sig mellan nordamerika och europa så det troliga är att det rtings konstaterar även stämmer här.

A95K är en utgången modell sedan 18 månader så den har nog kanske inte Sony kvar att ge bort. A95L är bättre än A95K med mer ljusstyrka. En 2023-modell med carry over för 2024.

Av Laxpudding

Bravia 8/XR84 (det blir inte tydligare med Sonys "namnbyte") är deras vanlig 2024-WOLED-modell som ersätter och förbättrar ovanpå A80L-serien. Så inte "Master"-nivån men den nivån finns heller inte riktigt kvar utan skulle då handla om QD-OLED-A95L-modellen som definitivt är ovanför A90J i prestanda. Så finns nog ingen riktig ersättare.

A80L är ett kliv bakåt mot A90J då den är ljussvagare och även har sämre reflexfilter. Jag vet inte ifall Bravia 8/XR54 åtgärdar detta, men de ska enligt Sony vid lansering vara ett lyft i ljusstyrka.

Rtings har testat och deras jämförelse pekar på att Bravia 8 i stort är ekvivalent med A90J:
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/sony-bravia-8-oled-vs...

Av Laxpudding

Om jag tolkar TS tidigare inlägg rätt är problemet inte så mycket själva apparna i sig utan att hela TV:n gradvis blir segare och segare och tar minuter på sig att starta. Däri ligger problemet med en total degenerering av hela systemet. Att det finns en hög med alternativa sätt att köra appar är nog ett redan känt. Och en klen tröst om man behöver vänta 2-3 minuter innan man får bild från AppleTV eller Chromecast.

Av Laxpudding
Skrivet av pollyman:

Ett rx 7900 xt nitro+

Det är modernt grafikkort (typ så modernt det kan bli just nu) och då är det inte den gamla överklockning–YMMV som kan gälla framför allt äldre GPU:er vilka inte riktigt klarar hela bandbredden.

Ett långskott är att pröva med de andra DP-anslutningarna på grafikkortet.

Av Laxpudding
Skrivet av pollyman:

Får tyvärr samma skit med den nya bra kabeln 😴

Vad har du för grafikkort?

Av Laxpudding
Skrivet av pollyman:

Oj nej jag har inte någon sån kabel 🤔 kanske hade funkat! Köpte en display port 2.1 kabel istället. Nej jag kör inte med hdr såg nu i windows att något i still med "trådlösa anslutningar" hade min skärm ansluten 🤔 men det verkade bara vara ljudet.. eller något sånt.. tog bort det hur som helst! Får se om det blir bättre

En skärm som Samsung 32AG504 slår i det väntat taket på 2560x1440/144 Hz över HDMI. Så HDMI hjälper inte. Modellen verkar däremot ha HDMI VRR (angående detta med HDMI 2.1) vilket ger VRR från exempelvis konsol. Men det är nog inte viktigt för din del gissar jag.

Om du får det att fungera med en ny Displayport-kabel så var det troligtvis den gamla kabeln som var precis lite för dålig.

Av Laxpudding
Skrivet av LangdonAlger:

Min "semantiska definition"? Jag förstår inte vad du menar.

En färg-TV är mer verklighetstrogen än en svartvit TV, håller du inte med?

Jag säger att detta inte har något med verkligheten att göra och inget av i den diskussionen heller hjälper dig försonas med att 30 FPS är 30 FPS oavsett hur man än försöker maskera detta faktum.

Av Laxpudding
Skrivet av Alphahanne:

KD-55X8505C är den jag har. Inte haft något klaga på vad gäller bildkvalitén även om HDR-stödet varit väldigt basic. Just HDR hoppas jag ju blir bättre med en ny TV. Så ny modell som möjligt också så den lever ett tag och jag inte måste skaffa ny igen om 3-4 år.

I dagsläget kan jag inte använda eARC då min gamla förstärkare bara stöder ARC men planen är att skaffa ny sådan också framöver då den jag har inte har stöd för Atmos, plus att även den börjat bete sig lite underligt ibland. Därför vill jag förekomma och ha en TV som redan klarar eARC när det är dags för ny förstärkare.

De där första modellerna med HDR likt X8505C var inte så jättebra på tonemapping vilket får effekten att de mest skalar ned luminansnivåerna och då blir HDR-bilden ofta för mörk. Där kan du nog se en förbättring att även om det inte finns någon mer ljusstyrka i en basmodell idag är det ifall mer rätt ljusstyrka när TV:n orkar lysa med rätt ljusstyrka.

Det du riskerar som sämre är mer problem med sådant som sämre vinklar och ojämnare panel. Men annars ska det mesta vara på ungefär samma nivå. Dagens Sony i X80/81-serien är jämförbart med vad du har.

Av Laxpudding
Skrivet av LangdonAlger:

Första styckena av din post förstår jag inte alls. Jag är med på att vår hjärna tar in intryck från våra sinnen och skapar en upplevelse, men det innebär inte att det inte att ju mer "bas av verklighet" det finns i materialet vi ser, desto mer likt verkligheteten upplever vi det.

En färgt-TV är mer verklig än en svartvit TV, en TV med hdr är ännu mer verklig eftersom den bättre efterliknar ljus och färgspannet som finns i verkligheten (även om det så klart är långt ifrån). 30 fps på en OLED upplevs (av vissa) som olidligt eftersom verkligheten inte är en slideshow som uppdateras 30 ggr per sekund. Spelgrafik upplevs som mer verklig ju bättre man lyckas efterlikna verkligheten: med mer verklighetstroget ljus, fysiskt baserade materal, mer högupplösa modeller och detaljer etc.

Ifall du anser att din semantiska definition kring vad du menar med "verklig" hjälper dig finna en lösning så fortsätt för all del.

Av Laxpudding
Skrivet av Alphahanne:

Max 55". 4k, HDR och eARC är väl de önskemål jag har. Ljud är ointressant då jag ändå alltid kör via HiFi-anläggningen. Någon 20000-kronors TV finns inte på kartan heller, har inte ekonomin för det. 6-7000 är väl vad jag klarar av för tillfället så söker därför tips om vad jag kan skaffa som klarar de önskemål jag har och inom min budget.

Trist på en TV som fortfarande räckte till som den var.

4K, HDR är normen sedan flera år tillbaka. Under 2022 och 2023 blev eARC så gott som standard på det mesta, i alla fall om vi går på de etablerade tillverkarna- Du behöver hålla dig till basmodellerna och du behöver kolla vilka som har eARC då det fortfarande går att köpa basmodeller utan den funktionen.

Beroende på vad du hade för Sony innan kan det bli allt från en mild förbättring till en smärre försämring i kvalitet.

Av Laxpudding
Skrivet av janne6304:

Vad tusan kan det vara för fel???
Lite surt att kolla på filmer och hockey på en laptop när man är van att se på det på sin "stora" tv.

Detta är alltså det normala och egentligen ganska självklart. Men av sin natur tar det också 7-8 år för många att inse att detta är det normala när den gamla tekniken inte längre håller måttet. "Felet" är troligtvis att TV4:s utvecklare för sin app använder funktioner som inte hanteras av hårdvaran i den nu gamla TV:n.

Jämför med en mobiltelefon som är 7-8 år gammal och hur kapabel den är att köra dagens appar. Här är det då betydligt sämre ställt med en TV då dessa som regel har avsevärt enklare hårdvara än en genomsnittlig mobiltelefon.

Går som alltid att hantera detta externa med valfri lösning likt exempelvis Chromecast eller bara en HDMI-kabel till laptopen om det är tillräckligt kortsiktigt.

Av Laxpudding
Skrivet av daizoe:

Inköpt 2017. SONY KD65XE9005BAEP XE90 LED 4K ULTRA HD HDR (HIGH DYNAMIC RANGE) SMART-TV (ANDROID TV)

Vad kan den vara värd? Kostade 15 000kr då.

Också dåtidens motsvarigheten till X90L även om åldern påverkar förstås.