Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

3440x1440 över 18 Gbps (aka "HDMI 2.0") räcker för 100 Hz. 2560x1440 är max 144 Hz.

Nu kan laptopen ha DP alt mode över USB-C och därigenom köra DP för full fart så länge kabeln/adaptern är av tillräcklig kvalitet. I vanlig ordning är tillverkarna inte tydliga med sådana specar och vad jag kan googla mig fram till saknas detta tyvärr på MSI GL66.

Av Laxpudding
Skrivet av akke77:

Förresten, är det någon reell skillnad på C34, C35 och C36?

Tar upp det i TV-guiden som kollapsande stycke: De olika C-varianterna, C34LA, C36LC etc.
https://www.sweclockers.com/artikel/37476-tv-guiden-2023-24-d...

Den tydligaste reella skillnaden är att C36LC har ett vridbart stativ och C35LA har en NFC-funktion för att snabbare para mobilen. Den senare har jag aldrig hört någon använda eller behöva använda eller ens känna till om den finns.

Av Laxpudding

Finns anpassade fjärrkontroller som kan programmeras. Doro har någon modell vet jag. Enklast att sondera utbudet är nog att googla på Fjärrkontroll + senior och du får ett antal idéer.

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/fja...

https://www.kjell.com/globalassets/productimages/726314_66234.ti...

Verkar finnas många fler via exempelvis Amazon

Av Laxpudding
Skrivet av Freddan01:

Inbyggda högtalare

Just detta är något som starkt begränsar dig i urvalet. Om det finns högtalare är de av usel kvalitet. Om det mot förmodan är högtalare av lite bättre kvalitet är det fortfarande kanske inte för dig rätt nivå på kvalitet. Om du behöver ljud finns det i stort oändligt med olika lösningar för detta utan att blanda in skärmen.

Detta har tillverkarna (och de flesta köparna insett) efter att 90-talets multimediaskärm hade sitt ganska kortvariga existensberättigande. Idag har alla så olika krav på ljud att försöken att bygga in hyfsade högtalare i skärmen främst blir en kostnad som gör skärmen dyrare och därmed får köparen att välja en annan produkt.

I övrigt är det samma gamla råd: kolla prisjakt vilka modeller som säljs och som svarar på kraven du ställer. 34 tum brukar innebära 3440x1440-skärm och "gaming" är generellt 120 Hz och högre. https://www.prisjakt.nu/c/datorskarmar?r_7044=120-550&r_89=34...

Nyckel till framgång med skärmköp är att gå på bekräftade modeller. Din budget hyfsat tajt och därmed kan det vara många skärmar som inte är testade eller bekräftade och därför bli en chansning. Vad som sedan fungerar eller inte för köparen är ofta relativt den befintliga skärmen. Utgår man från tillräckligt gammal eller tillräckligt låg kvalitet kan alla skärmarna som listas fungera alldeles utmärkt.

Av Laxpudding

Tyvärr är den interpolering jag sett i exempelvis Samsungs spelläge baserat på just interpoleringen där rörelserna i bilden analyseras och "förbättras" vilket får effekten att innehållet skiftas runt på det sätt som skapar artefakter.

Funktionen som skulle behövas brukar kallas för frame blending eller frame morphing för att helt enkelt skapa relativa övergångar mellan bildrutorna och på så sätt i alla fall emulera trögheten hos en LCD-panel. Detta brukar vara en uppskattad finess hos exempelvis MadVR på en HTPC. Ett sätt att mjuka upp rörelsen utan alla de problemen som interpolering medför.

Men det hjälper ju inte med en konsol

Däremot finns MadVR Envy-produkterna som är en fristående scaler vilken kan ta en inkommande signal och där använda frame blending (tror det kallas Smooth Motion i MadVR-termer) och mata ut den 120 Hz om man så behöver.

Dock rätt dyra manicker. Tror priserna startar på $5000 eller så. Jag har inte sett något om att använda detta för 30FPS från konsol men om jag känner forumet rätt finns det några MadVR-användare som kan flika in mer detaljer.

Av Laxpudding
Skrivet av Snudge_B:

Däremot vet jag inte om jag vill ha 4K eller 1440 (tror mest 1440, för det var det jag var ute efter från början och jag vill kunna dra upp ögongodiset med godkänd FPS).

Betydligt flexiblare att anpassa FPS-nivån med en 4K-skärm när hög FPS är ett måste, plus möjligheten att köra 4K när det passar.

En 1440p-skärm kommer (såklart) aldrig nå 4K-ögongodiset och det kommer inte bli snyggt och rendera i lägre upplösning för högre FPS pga låg pixeldensitet. Med 1440p-skärm är du i praktiken låst till den FPS din GPU+spel mäktar med i 1440p. Fördelarna är utbud och priser plus att det är enklare att bara tänka i en enda upplösning på samma skärm.

Med 4K-skärm du kan anpassa och köra 4K när det fungerar samt när 1440p och 1080p när det passar ändamålet bättre, likt att nå en högre FPS-nivå. Nackdelarna är förstås dyrare skärm och mindre utbud. 4K-skärm använd på detta sätt kräver dessutom mer handhavande och utforskande av grafikinställningar vilket inte passar alla användare. Fördelen är att man med en 4K/144-skärm får vad som är en 1080p, en 1440p och 4K-skärm i ett och samma.

Av Laxpudding
Skrivet av LangdonAlger:

Mja, att OLED skulle vara det mest naturliga är en sanning med modifikation. Det är ju inte direkt så att verkligheten går i 30 fps där varje "bildruta" hänger kvar statiskt i 1/30 sekund och utan i princip någon interpolering går över till nästa frame. Människor verkar vara olika känsliga för den effekten, jag får personligen nästan ont i huvudet av den. Jag får inte ont i huvet att titta på verkligheten. Att det har att göra med att man bara är van vid en annan slags TV stämmer inte.

Kanske inte mesta möjliga släp, jag antar att det finns en någon gräns för när det funkar och när det inte funkar? På samma sätt som 40 fps verkar vara någon slags magisk gräns för när det funkar på OLED.
Hur mkt släp hade plasma apparater?

När jag håller utbildningar om färger och bild är detta med uppfattningar om det ska vara "naturligt" och "...som i verkligheten" något av de tankemönster jag måste bekämpa varje gång. För det skapar en grund för ett felaktigt lärande.

Finns inget naturligt (ur biologisk synpunkt) eller bas av "verkligheten" i detta. Särskilt inte för spelgrafik. Det handlar om inom teknikens ramar skapa något som är tillräckligt funktionellt för en tillräckligt stor skara användare.

Plasma har inte släp i egentlig mening men arbetar hela tiden (precis som DLP-projektorer) med temporala halvtoner och pulsbreddmodulering. Bilden är i varje ögonblick ett ofullständig kaos av ljuspulser som hjärnan sätter ihop till en enhetlig bild. Så om något är bilden plasma långt så långt ifrån verkligheten och biologin som det bara går. Vilket inte hindrar de som håller fast vid sin plasma att envist hävda att det ger den mest "naturliga" bilden av alla.

Eftersom plasma (och DLP) producerar temporala halvtoner uppstår istället en effekt som kallas "false contouring" i rörelser. Det kan uppfattas som att konturer löses upp eller dubbelras. En del stör sig järnet på detta och 2010 var det för många köpare pest eller kolera med att välja mellan den effekten eller eftersläpen hos LCD.

Slo-mo guys har en YT-video här (handlar om 3D-bild) men som visar hur det ser ut på en plasma, avsnittet om subfield drive:

Av Laxpudding
Skrivet av LangdonAlger:

Min OLED har riktigt bra färger och kontrast osv, men pga den extremt snabba pixel responsen så blir spelade i 30 fps, eller panoreringar i filmer hackiga slideshows som jag får ont i huvet av. Vi har även en äldre LCD och rörelserna överlag är betydligt mjukare och naturliga på den. Färger, svärta, och HDR är inte alls lika bra. Allt detta är f.ö. med alla "rörelseförbättringar" av.

Vad finns det för TV apparater idag som ger mer naturligare rörelser på äldre filmer och gaming i 30 fps, men med schysst HDR?

OLED är naturligare eftersom den återger den ursprungliga bildrutan med minimal filtrering eller artefakt. Vad du ser är redan det mest genuina och oförfalskade.

"Naturligt" är ett av de mest relativiserade orden. Vad enskilda individer menar med "naturlig" är egentligen "...i linje med min uppfattning/åsikt om hur det borde vara...". I tekniksammanhang med bild och displayer är det ofta den gamla TV:n man är van med sedan många år som är det "naturliga".

Den nya TV:n känns i sin tur "onaturlig" eftersom den inte är som man är van med hur det ser ut.

Men var inte orolig nu, jag är med på vad du är ute efter.

Du vill ha en LCD som är så släpig som möjligt så att den smetar ut rörelserna och alltså adderar något som inte fanns där från början. Du har redan den TV:n och vill du ha något som släpar ännu mer måste man backa 15 år bakåt i tiden. På den tiden det klagades över "clayface"-artefakter och smetiga ansikten i filmer. De modellerna är ju inte aktuella för HDR.

Samsungs spellägen på deras 120 Hz-modeller har en interpolering i spelläget för just detta och det är ganska låg latens på den interpoleringen, 20-30 ms. Det blir dock fortfarande typiska interpoleringsartefakter och inte en emulering av smetig LCD. Åsikterna går isär om hur väl det fungerar. Jag tror att detta är vad som kommer närmast det du önskar.

Du kan också testa med black frame insertion om din OLED-modell har den funktionen. Flimrar desto mer men kan också maskera det där 30 FPS-hackandet. Också väldigt mycket åsikter om hur användbart detta är.

Den tekniska förbättring du uppskattar med OLED är också det som gör 30 fps-spelandet "hackigare". Den tekniska förbättring som finns hos moderna LCD-paneler ihop med en FALD är också mer lik en OLED i just den här aspekten. Jag tror inte du lär finna någon produkt som kan matcha båda kraven eftersom de önskar egenskaper som kommer från två motsatser så att säga.

Av Laxpudding

4K-signal på en 1440p-skärm är möjligt oftare än man tror på flera skärmar. Det skalas så klart ned men kan fungera för att köra exempelvis filmer/stream i UHD/4K från AppleTV, chromecast eller mot en konsol – eller en dator för den delen. Brukar vara begränsat till 4K/60 pga av bandbreddskraven och få bildskärmar återger 24p utan judder. Så mer en bonusfiness än något annat.

Av Laxpudding
Skrivet av zinkon:

Tack för ditt svar

Det fick bli en ny skärm trotsallt men får inte hem den förs tidigast nästa vecka. Efter att ha läst på internet så är en av nackdelarna med ips skärmar att de kan se lite sämre ut om man sitter i ett mörkt rum. Har du några tips på bakgrundsbelysning till skärmen? Tycker den här verkar ganska bra https://sv.biaslighting.com/products/medialight-mk2-flex-6500...

Beställde en 4k 27" ips skärm "Gigabyte m27u"

LCD:er – oavsett om det är TN, VA eller IPS – skapar svart genom att blockera ljus. Panelen har ett kontrastförhållande. VA-teknik är generellt bättre på detta 2000:1 till 5000:1 och högre. En bra IPS är över 1000:1 och en bra TN (likt din XL2546) är ofta upp till 1000:1 men typiskt lägre. En M27U är nog förmodligen på samma nivå som din befintliga XL2546 med ett typiskt 1000:1-ish kontrastförhållande.

Vad som är svart hos en LCD i ett mörkt rum är i direkt proportion till hur man kör skärmens bakgrundsbelysning och hur stark den kan lysa. Byter man skärm är den äldre skärmen ofta märkbart ljussvagare och den nya skärmen ofta märkbart ljusstarkare och lyser starkare från början. Med samma kontrastförhållande fast mer ljusstyrka kommer den nya skärmen därför ge en "sämre svärta". Fast sänker man ljusstyrkan till en nivå som är mer lämplig för ett mörkt rum – likt vad den gamla skärmen gav – kommer det vara samma nivå på svärtan ifall båda skärmarna har samma kontrastförhållande.

Därav omdömen som "IPS kan se sämre ut i mörkt rum". Beror på vad man jämför med och hur väl man greppar hur skärmar fungerar.

XL2546 tror jag inte når mer än ca 250+ nits i ljusstyrka. En M27U verkar nå över 400 och över 600 nits i HDR. Däremot är det samma kontrastförhållande, trots en (rätt så kass tydligen) local dimming på M27U. Så ja, du kommer få en lyft svärta om du inte bekantar dig med hur skärmen fungerar. Får du koll på hur detta hänger ihop kommer du få samma svärta som med din gamla skärm eftersom de båda vid samma ljusstyrka ger ungefär samma svärta.

Detta är lite klurigare ändå, särskilt vid HDR eftersom vid HDR försöker skärmen lysa på så mycket den kan. Då blir svärtan automatiskt sämre. Då är det också detta som gör att så många som väl vänjer sig vid en OLED där bilden tecknas mot komplett svart har svårt att byta mot något annat.

Av Laxpudding
Skrivet av Taxas:

Har en fråga, jag försökte justera Peak Luminance eller Peak brightness (osäker om det är samma sak men alternativen är samma som du nämner) men det är utgråad och kan typ inte ändra(är på off) testat att byta olika lägen osv men verkar inte gå.

Vet du eller någon annan vad jag kanske gör för fel? Eller ska jag bara skita i det och låta den va på off?
Använder tvn som en monitor för Pcn.

Kör du PC-läget är reglaget utgråad och är i praktiken i Off-läge. Vill du ha tillbaka kontrollen, stäng av PC-läget och kör exempelvis spelläget.

Av Laxpudding

I princip alla existerande skärmar på marknaden idag har ett bandbredds- och kabelkrav som med marginal ryms inom DP8K/HBR3 och DP40/UHBR10-nivån. Din konsument-GPU är (med undantag för RX 7900 XTX) dessutom endast kapabel till DP8K/HBR3-nivån som mest. Idag är det därför enklare att lista de få undantagen med skärmar och grafikkort som kräver eller klarar mer.

För att man ska börja hamna på nivåer som kräver mer där du kan behöver DP54 och DP80 respektive UHBR13.5 och UHBR20:
1920x1080 över 600 Hz
2560x1440 över 500 Hz
3440x1440 över 400 Hz
4K/3840x2160 över 240 Hz
8K/7680x4320 över 60 Hz

Som ett finger i vinden då. Siffror vilka är lättare att hålla i huvudet.

DSC ger väldigt mycket flex här. Det är först när skärmen du funderar på går bortom dessa gränser du kan behöva fundera om du har tillräckligt modern GPU:n och rätt kabel. Som ni säkert inser är det väldigt få skärmar vilka säljs idag som ens är och touchar de nivåerna där vi behöver något värre än DP8K + DSC.

Sedan kommer enskilda produkter alltid att variera. 10 bitar kräver mer än 8 bitar etc.

Om 1–2 år kan det vara lite annat läge. Snart kanske ser vi fler skärmar som kräver minst DP40+DSC för att nå hela vägen men då kommer det också vara skärmar som går bortom dagens gränser.

Av Laxpudding

TS har en LG 65UB950V från 2015 så den är modern nog att hantera HDR och associerade codecs. Typiskt är det med TV-apparater en brytpunkt med år 2010. Äldre modeller – eller väldigt enkla modeller – från de åren riskerar sakna mpeg4 och/eller DVB-T2.

Av Laxpudding
Skrivet av Mataranko:

Så hur bör jag gå vidare härifrån?

Du har ingen tryck-på-knappen-till-höger-lösning eller liknande, utan som jag skrivit innan gör du en ny kanalsökning i TV:n efter digitala kanaler, både de marksända (DVB-T) och det digital kabel-TV (DVB-C). Alla TV fungerar lite olika där exakt hur man gör men det går i alla fall att söka även om det inte alltid är det mest tydliga eller enkla systemen. Din TV är då inte för gammal.

Får du inte fram kanalerna på egen hand med TV:ns kanalsökning måste du kontakta den som förvaltar kabelnätet i fastigheten. Det kan finnas en lång rad anledningar till varför det gamla systemet inte fungerar. Allt från att de ändrat något enkelt till att de måste in med tekniker i lägenheten och sätta dit nya kontakter.

Och ibland är det klurigt att ta reda på vilka som förvaltar. Man får fråga en granne eller ringa hyresvärden om det nu inte står på en lapp i trapphuset vem och vilka som förvaltar kabelnätet.

Av Laxpudding
Skrivet av atego:

Analog DVB-T stängdes ner 2006 och Comhem stängde ner DVB_C Analogt för 3 år sen

Så han har till 99% kollat Digitalt om han inte har en förening med en SMA-TV anläggning.

Men har han haft bara 1-2-4 är det ju ett DVB-T utbud han haft, då Telenor/Tele2/gamlacomhem har fler kanaler i sina grundutbud.

Analog marksändning släcktes 2006. Däremot har samma analoga RF-signal fortsatt sin existens genom kabel-TV-näten i många år och varit det många kört utan att de tänkt på det, särskilt i en typisk hyresrätt.

Nu börjar de analoga kabelnätens släckas ned allt snabbare av praktiska och ekonomiska skäl, även de små och kanske lokala bolagen. Troligtvis det som skett utan att TS haft en koll på att det analoga kabelnätet släcks.

Av Laxpudding
Skrivet av Mataranko:

Jag bor i en hyresrätt sedan fem år tillbaka, har kört via antenn in i ett hål i väggen under alla dessa fem år utan problem men nu är allt som borta, vet inte om det är något som hänt då det bara är försvunnet nu och jag inte får fram mina tre kanaler som jag använder mig av dagligen när jag inte streamar.

Då är det alltså enklast att först söka efter de digitala kabel och marksändningar. Hittas inget eller det inte går framåt behöver du kontakta det företag som har ansvaret TV-utbudet i fastigheten och fråga dem vad som gäller.

Nu ska en 10 år gammal TV klara av digital sändningar. Kan vara så att TV:n är äldre än man minns och då kan den beroende på vara för gammal.

Av Laxpudding
Skrivet av Mataranko:

Haft en LG-smart tv i lite drygt 10 år, de senaste låt oss säga fem åren så använder jag ingen box eller något till den. Jag har istället kört gammel-tv via antenn (kanal 1, 2 och 4) samt satt i en chromecast på den och använt diverse streamingtjänster och det har funkat problemfritt fram tills i typ torsdags. Då försvann de tre kanalerna jag använder mig av och kanalkartan ritades om och jag kan inte få in det alls och allting är kopplad till någon jäkla digital-tv istället. Jag måste kommit emot någon inställning och jag har nu sökt och haft mig för att få tillbaka mina tre kanaler men inget funkar. Hur går jag till väga?

MVH

Har du kört antenn som i egen faktisk antenn på taket i din villa, stuga, husvagn etc. så kan det vara den antennen, men också ändringar i sändningsutbudet. Då är det vanligtvis statliga bolaget Teracom som aviserar om det ändras. Då söker du bara om kanalerna för att finna det fria utbudet igen.

Om du med antenn menar "antenn" där du kör en kabel till ett hål i väggen i en lägenhet eller samfällighet som du inte vet så mycket om måste du kontakta den som ansvarar för kabelnätet i fastigheten och fråga dem vad som gäller. Idag är det typiskt något kommersiellt bolag där som ansvarar för utbudet och tjänsten. Förmodligen har de släckt det analoga kabelnätet och gått över till digital lösning och detta kan varierar exakt hur det är utformat. Det företaget har uppgifter hur du når gratisutbudet av 1,2 och 4, men de lär också försöka pracka på dig något paket med kanaler och liknande.

Vad du kan försöka direkt är att bara söka om kanaler fast sök på kabel och marknät, inte analogt. Finns "bara" fyra vägar in för linjär TV och det är analog, parabol, digital kabel (DVB-C) samt digital marksändning (DVB-T2). Om du inte hittar något med dessa sökningar behöver du kontakta företaget som ansvarar för utbudet från hålet i väggen.

Av Laxpudding
Skrivet av internet946:

bytte kabel

från:
USB 3.1 Gen 1 5A USB-C Cable

till:
Thunderbolt 3 USB-C Cable

tror problemet har löst sig.

USB 3.1 Gen 1 motsvarar 5 Gbps, så kabeln är rimligen byggd för att orka den hastigheten. TB3-kablar är byggda för 40 Gbps.

En enda 1920x1080/60-skärm kräver ≈4,5 Gbps. En enda 2560x1440/60-skärm kräver ≈7,5 Gbps

Så ja – kabeln.

Av Laxpudding
Skrivet av Nachtgeist:

Har inte koll på om något liknande gäller för monitormarknaden, därav frågan.

Bildskärmsbranschen har inte alls samma cirkulära system med nya modeller som kommer oavsett om de behövs eller inte varje år till vår/sommar. Reor och kampanjer på bildskärmar kommer när de kommer och stora reasänkningar händer men inte alls förutsägbart som BF och mellandagarna.

Den stora trenden för bildskärmar är en långsiktig gradvis sänkning som pågår i många år, decennium rent av. Den 1440p/144-skärm man köpte för 8000–9000 kronor under 2015 och 2016 kostar idag mindre än hälften, inflation inräknat. Kvaliteten ligger dessutom i stort still där TV-apparater ofta blir lite bättre varje år. Bildskärmar kan under flera år gå lite plus och lite minus i kvalitet. Det senare brukar resultera i höjda ögonbryn när någon med dåtidens bästa 1440p-spelskärm försöker ersätta den med en ny 1440p-skärm med ungefär samma specar och upptäcker att det är just ungefär samma.

Av Laxpudding

Båda kommer funktionellt vara likvärdiga när det kommer till att få upp en bild på väggen.