Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Du lär få fler förslag på generella nätverksfixar i den här forumdelen eftersom ditt problem inte har med displayer och bildteknik att gör: https://www.sweclockers.com/forum/14-natverk-och-uppkoppling

Annars kommer det ofta frågor om krånglande wifi på TV-apparater i den här forumdelen och ska man lyssna till konsensus från de diskussionerna är en vanlig lösning att ändra kanal på routern.

Av Laxpudding

Här är förresten skillnaden mellan det typiska WOLED-filtret och det typiska QD-OLED-filtret på modeller som S90C

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/106536?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Finns en del mindre skillnader mellan generationerna men i stort är detta skillnaden på det du frågar om. S95D (2024) använder däremot en matt variant av filtret på gott och ont. Vet ännu inte om detta också gäller S90D-serien.

Av Laxpudding
Skrivet av Swennis:

S90c menade jag förstås, sorry 😅

Ja, det är ju frågan vilket som är värst/bäst….
Vi Kan ju mörklägga vid film/serier, har ju mörkläggningsgardiner inköpt för projektorns skull+ hålla värmen ute bättre på sommarens hetaste dagar…
Fasen, Elgiganten har bara lcd tv uppe som demo här i vår lilla stad, aldrig oled…

Ifall du har mörklagt rummet för att kunna fungera med en projektor är det troligt att du aldrig ser några reflexer någonsin med en C3:a så länge som du hanterar rummet så som du hanterade det med projektorn. Du lär också kunna hålla en god mysbelysing eller mer igång utan att någonsin blir störd av reflexer. Spegeleffekten kommer först vid direkta reflexer från sådant som fönster och lampor. Måste upp i rätt höga luxnivåer, kontorsnivåer, för att hela rummet ska börja spegla tillbaka i det typiska WOLED-filtret.

Det är svårt att avgöra reflexfilters effekt i en butik eftersom ljuskällorna är så varierande över butiksytan. Man behöver jämföra TV-apparater sida vid sida på samma plats för att verkligen se skillnad på hur mycket de dämpar och på vilket sätt de dämpar. Man kan avgöra karaktären, likt ifall det är tydliga eller diffusa speglingar. En diffus spegling, likt halvmatt, kan först verka bättre men är inte nödvändigtvis det om det totala nivån av dämpning är sämre.

Jämför med blanka OLED-filtret i den här bilden från TV-guiden mot det filter som sitter i Sony X90L som är mycket mer diffust och inte ger den tydliga spegeleffekten. Men eftersom det dämpar sämre överlag syns ändå mer av hela rummet i X90L trots att spegling är så pass diffus att jag inte kan kolla sminket eller klämma finnar.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/106315?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Av Laxpudding
Skrivet av sweuser:

Behöver köpa en USB-C hubb/dock. Vill gärna ha en som sitter i på sidan men de verkar bara finnas med HDMI 4K30Hz. Så får väl bli en med kabel istället. Kan man få 4K60Hz via HDMI om hubben/dockan stödjer det eller behöver jag USB-C/Thunderbolt till DP? Vill ha så lite strul som möjligt. Skärmen har endast HDMI och DP.

Dockan du länkar till kör Thunderbolt och 4K/30-gränsen på HDMI:n är för att dess kretsar inte klarar mer. Så du kan inte hoppas på annat än just 4K/30 på just den dockans HDMI.

Du kan fortfarande köra DP alt mode för 4K/60 via dockans Thunderbolt (enligt beskrivning) eller MBAirs andra Thunderboltport och en lämplig (dvs rätt specad) USB-C-till-Displayport-adapter kapabel till 4K/60. Nördic har dessa här: https://noerdic.se/collections/usb-c-till-dp-mdp

Alternativt om du vill gå via HDMI: https://noerdic.se/collections/usb-c-till-hdmi-dvi

Du bör kunna få svar på dem om dessa kombon fungerar ihop.

Av Laxpudding
Skrivet av Swennis:

Ni som har c3 i ganska ljust vardagsrum,störs ni av reflektionerna på dagarna? Ser man sig själv som i en spegel då på tvn?😅 är Samsung c90 bättre o ha i ljust vardagsrum tro
Frågar år jobbarkompis, och kanske åt mig 😅
Ingen DV på Samsung, men är väl i gen jätte dealbreaker på det ändå

Vilken Samsung-modell tänker du på? Finns ingen som heter C90, däremot finns det...
• S90C som är QD-OLED-modellen där reflexfiltret dämpar reflexer något bättre än C3 men i ljusa rum blir lila/vinröd
• QN90C som är LCD/mini-LED som typiskt har ett sämre reflexfilter men samtidigt kan lysa starkare och därmed lysa ut reflexerna, åtminstone när bilden är ljus. Värre om man tittar på en mörk film i ett ljust rum.

Av Laxpudding

Generellt kommer Philips ha en mer aggressiv ABL och variera ljusnivåerna mer godtyckligt baserat på innehållet. Philips bygger verkligen sina OLED för att trycka på mer ljus och kontrast till den grad att TV:n delvis styr sig själv med hur ljus bilden är, rent av att TV:n i vissa situationer ignorerar var man drar reglaget för "OLED-ljusstyrka". Detta sätt att driva på ljuset ökar förstås risken för retention och därför har de en inbyggd skärmsläckare som kickar igång rätt snabbt.

Sällan problem för filmtittande och liknande men när man använder en dator så som man använder en dator kan det bli irriterande med att ljusnivån hela tiden är flytande. Och man kan förmodligen inte göra så mycket åt det. Detta problem gäller förstås även LG:s OLED-TV om än i mildare grad, där är skillnaden att det idag lär finnas hundratusentals användare världen över som kör C2:or och C3:or som datorskärmar. Då finns det mycket mer kunskap och erfarenheter om hur man hanterar TV:ns beteende i rollen som bildskärm, inklusive mjukvaror likt denna:

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1628585-lgtv-companion...

Av Laxpudding
Skrivet av Highbeam:

Precis. Har en bra vardags tv i vårat vardagsrum redan. Projektorn har mina ungdomar sett film med kompisar och även spelat lite Nintendo switch på. Ska bli skönt att slippa surret från gamla Optoman. Tänker också att det sämre glaset på p745 med sina reflektioner blir mindre störande i en källare.

Ifall du redan har inrett källaren för en optimal bild med en projektor kommer reflexfiltret att spela en minimal roll.

Nu kan du dessutom köra med mysbelysning på utan att bilden förstörs som den görs med en projektor. Dock kommer en P745 att ge synliga reflexer vid mysbelysning fast den relativa skillnaden mot projektorn är enorm. Där den som då kört sin bättre TV i mysbelysning utan reflexer lär märka av att P745 inte klarar situationen lika bra.

Av Laxpudding
Skrivet av Highbeam:

Jag funderar också på köpa en p745 osett från Elgiganten nu på rean. Ersätter en gammal 720p projektor som jag har källaren, tänker att det kommer att bli ett rejält lyft för ganska liten peng.

Finns nog ingenting en äldre – eller enklare – projektor kan ha som bildteknisk fördel här. Även om P745 är en enkel modell i botten är det fortfarande en enorm skillnad mot vad du har.

Jag skulle säga att den relativa skillnaden mot det man har tidigare är något som det ofta missas i diskussionen och i tankarna av de som följer de här trådarna men inte skriver. Om man idag exempelvis sitter på en 55 tums OLED och vill ha en 98-tummare för ungefär samma pengar man kanske gav för sin OLED kommer det vara en tydlig ökning i storlek fast också en tydlig försämring i bildkvalitet eftersom ljusstyrkan vid HDR, färgomfång, svärta, kontrast, vinklar och reflexfilter kommer vara sämre. Då finns det goda anledningar att titta på modeller som Samsung Q80C eller TCL:s toppmodeller likt C955 för att behålla mer av det bildegenskaper man uppskattar med sin befintliga TV.

Av Laxpudding
Skrivet av reverend benny:

När kommer tester börja fokusera på detta lite mer tror ni?

Förmodligen aldrig eftersom det ligger i sakens natur.

För att en tredje part ska kunna testa, övervaka och bedöma efterlevnad av mjukvarussupport kräver det ett kontinuerligt rullande testcentral som jag har svårt att se en ekonomi för. Bara att räkna på saken. Ska man man med varje årskull köpa in 10, 20, 30 eller fler nya modeller och hålla dem igång för att se hur länge det finns mjukvarusupport kommer man efter fem år behöva hantera 50, 100 och 150 TV-apparater. Logistiken, kostnaderna bara i inköp, lokalhyrorna för de ytorna det kräver och personal som regelbundet ska checka vad som fortfarande fungerar eller inte. Rtings kanske har möjligheterna att hålla en sådan central igång, men annars ser jag det som en praktiskt och ekonomisk omöjlighet.

Fast framför allt är det en fråga om hur relevant denna information är? Ingen kan *idag* berätta för köparen hur väl TV4 Play kommer fungera på en Samsung Q70C år 2030. Den ovanstående enorma testcentralen måste ju vänta till 2030 för att se hur väl TV4 Play faktiskt fungerar på nämnda modellen. Först när TV:n är för gammal har vi svaren på när den är för gammal. Den information du efterfrågar i testerna är av sin natur omöjlig att få när du köper TV:n.

Jämför med mobiltelefoner. Köpte du en mobiltelefon 2016 har den inte mycket kvar att ge 2024. Visste du detta år 2016? Förmodligen. Så vad är det som ska testas och bedömas som man inte redan idag kan lista ut med sunt förnuft?

Tredje problemet är själva definitionen av "mjukvarusupport". Finns få anledning att uppdatera mjukvaran i TV:n i flera år framåt bara för att. Ifall "mjukvarusupport" omfattar specifika appar och tjänster, TV4 Play som exempel, så är det väldigt mycket upp till TV4 att fatta besluten hur deras mjukvara förändras i framtiden – inte TV-tillverkaren.

Vill man ha en evig funktion med specifika appar finns det existerande lösningar för detta oavsett TV:n man köper.

Av Laxpudding
Skrivet av noahsjoberg:

Stort tack för engagemang och mycket bra information. Har pratat med min far och vi har tittat på lite apparater på plats.

Han kan nu tänka sig att gå upp i budget då han vill ha 75" och denna såg ut att passa med bakgrund till det du skrivit.

Har du några invändningar mot denna eller tror du den skulle fungera bra? Eller vet du om något bättre alternativ?(https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...)

Återigen, enormt tack! Du är en hjälte.

PML-modellerna är något av doldisar. De har på pappret funktioner som gör dem till enklare toppklass, FALD, mini-LED men Philips skickar inte modellerna för tester och det dyker därför inte upp många kvalificerade omdömen. Smart-systemet är Philips egna och inte heltäckande men sådant kan man alltid kliva runt via önskvärd väg, chromecast, appletv, rpi etc.

Bättre alternativ – allt i toppklassen är vettiga alternativ

Av Laxpudding
Skrivet av Danieleet:

Du missar nog inget, priserna på de här modellerna varierar hela tiden och de varierar stort.

Av Laxpudding
Skrivet av Otori:

Ok, P745 håller så pass ”låg” kvalitet ändå.
Det är panelerna i denna storlek som helt enkelt trissar upp priserna och vill man kvalitet så får man sära på… plånboken 😆

Hmm, kanske är lämpligare att gå på en Samsung Q80C 🤔

Det kommer finnas fler och fler alternativ för stora TV-apparater under detta och nästa år. P745 är väl något av en "först ut" med just 98 tum för relativt liten prislapp men är också en av den kanske allra enklaste av de riktigt stora modellerna. Q80C ska vara steget bättre med reflexfiltret, den 65-tums Q80C jag träffade på när Samsung lanserade modellen var också mer lik enklare toppklass/bra mellanklass. Plus att den har en enklare FALD:n och ytterligare ljusstyrka över P745.

De verkar ligga nära i pris just nu och då är Q80C det bättre valet. Q80C kostade som den heter när den var ny, 80 000 kr. Trist att köpa den för intropriset.

Av Laxpudding
Skrivet av Noobcake:

Sån sjuk djungel med skärmar nästan så man tappar lusten 🤣

Din existerande HP M27fw-skärm är en kontorsskärm, 27-tum 1920x1080 med 60 Hz (75) IPS-panel från 2021 så det är inte en lastgammal skärm och lär inte ha allt för mycket eftersläp än någon annan IPS/60 Hz.

Kan vara värt att fundera över vad du är missnöjd med nuvarande så att du inte köper samma problem med den nya skärmen.

Av Laxpudding
Skrivet av Otori:

Stort tack för att du tog dig tid att svara @Laxpudding

Om man jämför reflexfiltret på P745 med en gammal Samsung QE75Q60R
Är det inte värre än på den så kommer det att fungera iom vi drar för gardiner vid fönstren.

Q60R kan möjligen ha aningen bättre reflexfilter då den modellen är från tiden Samsung fortfarande stod för egen tillverkning. Jag misstänker att skillnaden är ganska liten och största skillnaden i fråga om reflexer kommer av att 98 tum är så mycket större och så mycket mer av rummet kommer att reflekteras. Så tänk samma som nu fast mer.

Av Laxpudding
Skrivet av noahsjoberg:

Tack för snabbt svar!
Jag tror att det viktigaste är att den levererar bra bild i ljus miljö, vilken parameter är det man ska titta på i sådant fall?
Men även, märks 120hz av vid sport & filmtittande eller är det bara en parameter man ska strunta i?

Förutsättningar för bätte bild i ljus miljö kräver modeller som rankar högre i ljusstyrka och reflexfilter. Den TCL och den Hisense du tittar på rankar lågt/basnivå där. Som skrivet är budgeten för tajt för att kunna få en 75:a med egenskaper som sträcker sig ovanför basnivån.

De 65:or från Philips och LG du tittat på har både bättre förutsättningar som just mellan/enkel toppklass-modeller. Där har du en möjlighet att välja en TV utifrån att den är bättre på de egenskaper du efterfrågar.

120 Hz har i första hand betydelse för spel och påverkar inte kvaliteten på filmtittandet eller sporten. Däremot har TV-apparater med 120 Hz-paneler ofta en bättre förutsättning för interpolering, dvs fejkat mjukare flyt. Sambandet är egentligen det omvända med att de bättre TV-modellerna i toppklassen och mellanklassen har 120 Hz-paneler, inte att 120 Hz-panel i sig automatiskt gör TV:n bättre.

Av Laxpudding

Enkla fjärrkontroller med få knappar verkar "enkla" för att det är få knappar. Kruxet är att enkelheten som är en "enkelhet" måste ersättas med mer klickande och att man måste lära sig hur man navigerar genom undermenyer för att nå samma funktioner som den traditionella fjärrkontrollen erbjuder direkt.

De här lösningarna brukar därför sällan gå hem hos den generationen som är van sedan 80-talet med att trycka på siffror för att nå en specifik kanal. Den generationen hade rent av trivts bättre med att emulera ett vridreglage för UHF-frekvenser.

Av Laxpudding
Skrivet av Mimer dPilgrim:

Ska köpa en ny 55-65" TV till en gammal förälder. Letat och letat, men kan inte hitta någon som uppfyller kraven. Kan någon hjälpa mig?
Absoluta krav:
- Ska kunna användas med en mycket enkel fjärrkontroll.
exempel: https://www.teknikproffset.se/hemelektronik/ljud-bild/tv-till...
https://www.teknikproffset.se/hemelektronik/ljud-bild/tv-till...
- Ha ett 3,5mm uttag för hörlurar*
- Vara tillräckligt ljusstark för att titta på i dagsljus
Sekundära krav:
- Bra antireflex
- *Om 3,5mm uttag saknas, garanterad att fungera med hörlursförstärkare via SPDIF
Tackar på förhand!

Så gott som alla TV har idag hörlur ut eller s/pdif. Var länge sedan jag såg någon som inte har detta. Var en viss trend för ca 5-10 år sedan att ta bort hörlursuttaget och hänvisa till Bluetooth, men där har tillverkarna backat just för att det är så viktigt och enkelt med hörlur till hörslingor och liknande.

Vad som är "tillräcklig ljusstark" och "Bra antireflex" är en fråga av typen:
"Kan du gräva ett dike?"
"Ja, hur djupt ska det vara?"
"Jag vet inte, bara det är tillräckligt"

Beroende på situationen kan alla TV idag vara tillräckligt ljusstarka och har bra reflexfilter. Särskilt om den gamla TV:n inte var ljusstark och väldigt blank. Då kanske nästan vad som helst är en förbättring. Om du söker en TV som är ljusstarkare än dagens minst ljusstarka och har bättre reflexfilter än de allra enklaste modellerna behöver du sikta på mellanklassen och uppåt. TV-Guiden ger fingervisningar om detta.

För fjärrkontrollen behöver du vända på frågan till vilka TV-modeller Doro-fjärren etc. fungerar med. Där kan man dra några enkla slutsatser att en generisk fjärr tenderar att fungera bäst med de mest sålda, etablerade och kända varumärkena på marknaden. Samsung, LG, Sony och eventuellt Philips brukar därför vara de säkrare alternativen.

Ju mer obskyr och ju mer enkel TV du väljer, desto större risk att det är någon OEM-produkt som Doro inte riktigt har full kontroll över. Enkla Philips-modeller är till exempel OEM-produkter. I grunden är det tillverkaren av fjärren som måste svara på frågan vilka TV-modeller deras produkt fungerar med.

Av Laxpudding

Vill man ha krökt skärm av anledningar är det som skrivet i princip – med få undantag – VA-paneler som är krökta. VA-paneler har stor kvalitetsvariationer och därför är det ännu viktigare att bekräfta modellernas egenskaper genom att läsa tester. Viktigt med alla skärmar – läs tester – och detta är ännu viktigare med VA-paneler.

På det kommer det alltid den personliga smaken som kanske inte går att avgöra på förhand. En del personer uppfattar exempelvis inte eftersläpsproblem alls medan andra blir illamående på sekunden av paneler med tydliga eftersläp. Som ett andra exempel kommer en del faktiskt att uppskatta ett tydligt pixelrutnätet över ytan och andra klarar inte av det alls. På den typen av reaktion kan ingen guida till den personliga upplevelsen. Däremot kommer bra tester upplysa om när detta kan utgöra ett problem.

Av Laxpudding

Det kommer vara en riktigt stor skillnad – ljusstyrkan – fast annars lär det mesta handla om att det är annorlunda. En TV som P745 kommer vara väldigt mycket ljusstarkare (och du kan välja hur mycket ljusstarkare), särskilt om du haft lampan igång mer än 1500+ timmar. Nu är inte P745 särskilt ljusstark som TV betraktat men i jämförelse med en projektor som TW9300 är det enorm skillnad. Detta tror jag du kommer märka är den enskilt största fördelen. Bilden du hade med projektorn lär upplevas matt i jämförelse. HDR kommer – återigen relativt vad du hade – vara på en helt annan nivå.

Tyvärr har man sällan möjlighet att gå tillbaka och jämföra före-efter-före-igen. Det är oftast då man upptäcker och klen och svag projektorbilden var under de gamla förutsättningarna. Ögat vänjer sig snabbt vid ljusstyrkan och för att förstå hur illa det var och hur mycket TV:n tillför behöver man gå tillbaka. Får man den chansen vill man sällan tillbaka till projektorn.

Reactduken är inte utan sina nackdelar eftersom det är en kompromissduk. Grynigheten och glittret den duken ger är något du slipper. Samtidigt kommer P745 ha ett enkelt reflexfilter och du kommer märka av reflexer när det är ljust i rummet på ett sätt som inte kan uppstå med en projektor duk. Detta blir ofta en vanesak eftersom du byter en distinkt nackdel mot en annan distinkt nackdel, vilket kan kräva tid att vänja sig vid.

Av Laxpudding

En vanlig missuppfattning om skärmar som hela tiden återkommer är att man måste matcha spelens FPS med skärmens Hertz, annars är det "förgäves" eller "man maxar inte skärmen" och andra liknande tankesätt man sällan annars har runt en dators komponenter. Därav alla kommentarer så fort det blir diskussioner om skärmarna på 500 Hz och numera 1000 Hz.

Poängen med höga frekvenser handlar främst om temporal aliasing och allt lägre latenser. Vid 500 Hz är det aldrig mer 2 ms latens för en uppdatering och vid 1000 Hz är det såklart 1 ms latens. Oavsett synkmetod kommer de negativa effekterna av den typen av synkroniseringen att minska till den grad att det flyter så bra som du kan och tillåter GPU:n jobba. GPU behöver inte längre vänta in skärmen i tidsrymder vi kan uppfatta.

Du kan köra egentligen vilken FPS du vill på 1000 Hz-skärmen för det kommer alltid att flyta så mycket som GPU och spelmotor tillåter. Klarar du 600 FPS och spelet vinner på det, ja då är skärmen då inte hindret. Klarar du bara 130 FPS kommer skärmen fortfarande inte göra saken sämre. När det av olika skäl uppstår latenser kommer synkroniseringen GPU-skärm aldrig addera mer än 1 ms. Där en 144 Hz-skärm måste addera ≈7 ms vilket en tränad och erfaren spelare märker av.

Även om man nu vill – eller måste pga spelmotor – hålla v-sync igång kommer högre frekvens ge fler multiplar att v-synka mot. V-sync på 60 Hz-skärmar ger nästa multipel på 30 FPS och därför hackar det rejält så fort man dippar under 60 FPS eftersom man går hela vägen från 60 till 30 FPS. Med 120 Hz-skärmar har man en multipel på 40 FPS också vilket minskar det upplevda hackande. 240 Hz-skärmen ger ytterligare multiplar på 48 FPS och ≈34 FPS också vilket ännu mer minskar och jämnar ut effekterna av rycken. Trots att spelet kanske aldrig gör mer än 60 FPS V-sync vinner man alltså på högre panelfrekvens.

Vid 1000 Hz har du multiplar på:
58,82 FPS
55,55 FPS
52,63 FPS
50 FPS
osv... (orkar inte räkna alla)

Vi börjar med 1000 Hz-panelen alltså närma oss effekten av adaptiv sync utan att behöva adaptiv synk.

På detta kommer också effekten att LCD-paneler ger mindre eftersläp ju högre frekvens de kan drivas.

Så win-win-win.

Allt spelande vinner på en panel med hög frekvens. Alla spel kommer flyta bättre på skärmar med högre panelfrekvens. Det man "förlorar" är att skärmarna med högre frekvenser generellt är dyrare och utbudet ger färre alternativ. Högre panelfrekvens kommer i alla fall inte gör någonting sämre.