Inlägg

Inlägg som BlondBimbo har skrivit i forumet
Av BlondBimbo

Köpte Swedbank (Föreningssparbanken) när den introducerades på börsen på 90-talet och den har gått bra (riktigt bra utdelning). För övrigt svenska Småbolagsfonder och East Capitals Rysslandsfond som jag har haft sedan starten 1998. Plus lite annat smått o gott.

Av BlondBimbo

Är förvånad över att även priserna på begagnade mekaniska hårddiskar på 1 - 2 TB har stigit kraftigt på ex Tradera. För ett drygt år sedan kunde man ex köpa en felfri begagnad WD10EADS för under 200 kronor som snurrat under 10K timmar. Nu kostar samma disk uppåt 300 - 400 kronor - begagnad?

Av BlondBimbo
Skrivet av WHProductions:

Nu är tråden väldigt gammal men tack för hjälpen tidigare
Tänkte göra en uppdatering: Köpte mig faktiskt en Samsung NX500. Den tar ruskigt bra bilder och har alla nödvändiga funktioner etc. Dock saknar man en sökare. Är sugen på en NX1 men den är svår att få tag på och kostar relativt mycket. Blir nog att vänta ett par år tills BSI är standard.

Samsung NX500 fick ju bra utlåtande hos Kamera & Bild och 28 MP är väl inte helt fel även om knappast dessa siffror säger allt om själva kvaliteten på kameran.

Lycka till med både fotande och kameran.

Av BlondBimbo

Livslängd på en 500 GB 2,5" WD5000BEVT?

Jag köpte häromdagen en 500 GB 2,5" Western Digital WD5000BEVT begagnad på Tradera. Det var ett rent impulsköp så jag hann aldrig maila säljaren att höra med honom hur många timmar disken hade snurrat men han uppgav att den hade passerat S.M.A.R.T test felfritt. Nu har jag mottagit disken och jag fick en mindre chock när jag såg att den hade snurrat 38.400 timmar med 225 uppstarter.

Vi vet ju alla att mekaniska diskar har en begränsad livslängd men frågan är, fast jag inser att den troligtvis är omöjlig att svara på, hur många timmar snittiden är på en sådan här disk? För övrigt låter den bra dvs den låter inte alls och den har ju fått bra Reviews hos NEWEGG.

Vad tror du om livslängden?

Av BlondBimbo

Min första egenköpta dator var en ATARI 1040STFM fast min äldsta dator är en APPLE IIC som ska vara från mitten av 80-talet. Den senare fick jag av en kompis i mitten av 90-talet. Båda är fullt fungerande och befinner sig fortfarande i min ägo.

Så här ser APPLE-datorn ut. Bilden är från Wikipedia.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Apple_...

Av BlondBimbo

Enda nackdelen med SSD är väl än så länge priset men det lär väl sjunka på sikt. Kör sedan ett par år tillbaka med 3 x 1TB Western Digital Black WD1001FALS som jag är supernöjd med.

Av BlondBimbo

Tycker Rammstein funkar än idag. Här är gamla ENGEL...

...samt en liveversion från MSG, NYC.

Av BlondBimbo

Jag förundras över VAR han får sådana mängder med defekta diskar ifrån? Det skulle vara väldigt intressant att få reda på.

Har själv köpt ett 50-tal diskar på Tradera. Allt från 160GB upp till 1TB. Begagnade så klart. Mest WD Black som jag tycker är bäst. Alla har självfallet sålts som fullt fungerande och testade. I regel har de snurrat mellan 10K - 15K timmar. Har betalat mellan någon tia upp till ett par hundra kronor styck. Än så länge är det inget som kraschat.

Av BlondBimbo
Skrivet av mrqaffe:

Det borde gå bra om du stänger av secure boot / väljer legacy mode i uefi.

Jag hör att jag får behålla min åtta då jag inte har en aning om vad detta är!!???

Tack för hjälpen i alla fall.

Av BlondBimbo
Skrivet av Mithras:

Ja, det går. Har du inte Win7 sedan tidigare så får du helt enkelt köpa den. Lägg in skivan, vänta tills att det står "tryck på en tangent för att starta från cd-skiva" och följ instruktionerna. Annars finns det massor med hjälp på hur man gör om man googlar på det.

Den Win 8 som är installerad på datorn har jag ju surt betalat för så jag kan ju med gott samvete acceptera en väns förslag att ta emot en Windows 7 SP1 Ultimate (64 Bit) av honom som han själv har tankat ner från en inte helt okänd websajt. Men det kan vi lämna därhän.

Problemet är att den filen... en ISO-fil för övrigt... är på 3,1 GB får ju inte rum på en CD. Skulle iof sig kunna få programmet på ett USB-minne men det är väl ännu mer osannolikt att din sprillans nya dator kan installera ett nytt OS direkt från ett USB-minne.

Är det meningen att jag ska formatera hårddisken INNAN jag installerar sjuan?

Jag ser inget annat val än att ha kvar åttan och bita i det sura äpplet. Jag är bra mycket bättre på att köra bil än att greja med datorer och operativsystem, tyvärr.

Av BlondBimbo

Installera MS Win 7 på MS Win 8 dator?

Jag köpte för ett år sedan en sprillans ny dator "begagnad" i oöppnad kartong av en kille med alla ärliga papper... inköpt på NetOnNet. Det är en...

ACER Aspire XC600

...med MS Win 8 fabriksinstallerat. Min fråga är - kan jag installera MS Win 7 istället och hur gör jag då på enklaste möjliga sätt?

Jag är fullt medveten om att det inte är någon "värstingdator" men jag ska bara ha den till att surfa på nätet, spara och redigera bilder tagna med min Nikon systemkamera samt streama musik och video till min stereo resp TV så något spel lär aldig någonsin hamna i denna maskin.

Saken är den att jag har en gammal dator som jag använder dagligen med MS Win XP Sp3 sedan nästan 10 år tillbaka men nu helt plötsligt meddelar min internetbank att de inte längre stödjer XP utan nu måste jag ha ett nytt OS för att fortsätta kunna betala räkningar på nätet... gggrrrrr....
Som tur är har jag haft den här "nya" datorn i beredskap i nästan ett år. Men jag skulle hellre vilja ha sjuan som OS istället för åttan. Så min fråga är om det går att installera sjuan över åttan på ett smidigt sätt? Kan för övrigt inget om datorer så detta blir en utmaning.

Av BlondBimbo
Skrivet av videofilmaren:

Har sökt via diverse forum och annonssajter efter dels...

muskikkassetter C90 METALL...

http://www.urban75.org/blog/images/farewell-to-casette-tape-0...

Tapen ska vara till mitt Technics RS-B965 kassettdäck.

Sliter inte Metellband mer på tonhuvudena än vad både järnoxid Typ1 band och vad Kromdioxid Typ2 band gör? Är det inte bättre att köra med sådana band som sliter minst på tonhuvudena eftersom även om du får tag i Metallband så lär det väl bli ännu svårare att få tag i just de tonhuvud som sitter just i din kassettbandspelare? Eller tänker jag fel?

Av BlondBimbo

Är AKAI AP-Q80 vinylspelare något att satsa på?

Någon som har någon erfarenhet av en vinylspelare som heter AKAI AP-Q80

http://www.vinylengine.com/library/akai/ap-q80.shtml

Har hittat en beg som är till salu enl följande beskrivning...

AKAI AP-Q80 SKIVSPELARE MED CONCORD PICKUP LMA12 OCH NÅL ORTOFON 20 + 1 ST. EXTRA NÅL ORTOFON 12.
SAKNAS LOCK MEN SPELAREN ÄR I MYCKET FINT SKICK OCH FULLT FUNGERANDE. VIKT CA 10 KG.
PRIS: 2.000 KRONOR

Står och väger mellan denna och en Thorens i ungefär samma prisklass. Dvs beg pris mellan 1.500 - 2.000 kronor.

Så min fråga är till dig som har erfarenhet av en AKAI AP-Q80. Är detta ett bra köp? Jag vet att Akais rullbandspelare höll hög kvalitet men har noll koll på deras vinylspelare.

Av BlondBimbo
Skrivet av ThomasLidstrom:

Din HDD är ganska gammal, kanske dags att pensionera den.
Kanske räcker det att du köper en IDE/SATA <-> USB adapter?
Typ denna: http://www.inet.se/produkt/8906217/usb-3-0-till-sata-ide-2-5-...

Går att använda till alla dina IDE och SATA diskar.
Jag har en fast med USB 2.0.
Vill dock minnas att den kostade mindre, mellan 150-200:-

Detta är inte min riktigt min bag men vi har haft samma problem. Gamla hårddiskar har inte kunnat läsas med hjälp av IDE kabinett. Kabinettet har hittats av datorn men datorn kan inte finna att det sitter en hårddisk i kabinettet. Jag har misstänkt att det beror på att datorn läser NTFS o diskarna är FAT 32 eller FAT16. Diskarna har suttet i en gammal 133Mhz P2 från 1995 där vi haft MS Win 95 o 98 som OS.

Trist på alla hundratusentals bilder.

Av BlondBimbo
Skrivet av anon76929:

Står en technic sl 10 i Göteborg om intresse finns. BILDER

SL10 är väl en tangentialspelare!?? Är den din? Lär nog kosta en slant dvs några tusen kronor.

Av BlondBimbo

Jag tyckte bilderna var av ganska medioker kvalitet. På flera av bilderna var ju skärpan riktigt dålig. Vad har du använt för kamera? Tom vindruvorna ser lite trötta ut.

Av BlondBimbo
Skrivet av wicktorr:

Puh, många åsikter i detta ämne märker jag, köpte dock den Yamahan P-350 som jag blev länkad till i början av tråden. Pratade med han som hade renoverat den och han sa att det var en bra skivspelare. Börjar där åtminstone sen får ni säga vad ni vill om ni tyckte jag gjorde ett bra eller dåligt val. Kan ju alltid köpa bättre grejer senare. Så nu är det bara förstärkare och högtalare som fattas.

Yamaha P-350 var en helt ok spelare för sitt pris. Samt att den är remdriven som oftast låter bättre. Det finns ju inte så mycket som kan gå sönder på en vinylspelare så du lär säkert få mycket nöje med den.

Lite info om Yamaha P-350
http://www.vinylengine.com/library/yamaha/p-350.shtml

Manual
http://www.vinylengine.com/ve_downloads/index.php?yamaha/yamaha_p-350_en_de_fr.pdf
OBS! att du måste vara medlem för att kunna tanka ner manualen - medlemsskap är gratis.

Av BlondBimbo

För mig finns bara HON o HAN... definitivt INTE hen. Jag fattar inte varför dom ska krångla till svenska språket som dom gör?

Av BlondBimbo

Ytterligare lite info från min käre far.

Tänk på att det finns TVÅ OLIKA TYPER AV PICKUPER - Movig Magnet o Moving Coil. Moving Magnet sitter i billigare skivspelare o ger en högre utspänning. Moving Coil sitter i dyrare skivspelare o ger en lägre utspänning. Billigare förstärkare med inbyggd förförstärkare (RIAA) har oftast bara ingångar för MM PU medans betydligt dyrare förstärkare med inbyggd förförstärkare även har ingång för MC PU.

Av BlondBimbo
Skrivet av vinylens:

Köpa en skivspelare som inte behöver rem så behöver du inte tänka på att den ska gå sönder.

Vanligtvis är det bara att lyfta av skivtallriken, lyfta bort den gamla remmen o trä på den nya remmen. Då får man nog lägga ner några fler minuter på att leta upp rätt rem. Men som jag skrev ovan - HiFi folket föredrar remdrivet medans DJs vill ha startsnabba spelare o vill ha direktdrivet o skiter totalt i ev brum som motorn kan ge ifrån sig som sprider sig som ett muller ut i högtalarna.