Hur använda Tilgin HG2711 som förlängare?

Permalänk

Hur använda Tilgin HG2711 som förlängare?

Jag har sedan jag hade Bahnhof som leverantör en Tilgin router över och tänkte höra om man kan använda den som förlängare till mitt bredband?
Jag tror att den är, typ, låst till Bahnhof och måste väl då låsas upp först.

Tacksam för enkla förklaringar då jag är novis.
Jörgen

Visa signatur

Född -55 grått hår och begynnande flint men fortfarande barnsligt teknikintresserad.

Permalänk
Medlem

Vad menar du med att du ska använda den som förlängare?

Vill du använda den som accesspunkt, eller vad är det du tänker göra?

Permalänk

Jag redovisar problemet här så kan de som kan avgöra vad som är bäst att göra för mig.
Jag har av praktiska skäl min router vid den ena gaveln på huset och vid andra gaveln och i förrådet bortom gaveln är det dålig täckning.
Jag har använt en TpLink förlängare men det verkar instabilt. Jag får felmeddelande "Autentiseringsfel inträffade".

Beklagar sent svar.
Jörgen

Visa signatur

Född -55 grått hår och begynnande flint men fortfarande barnsligt teknikintresserad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Krassegrand:

Jag redovisar problemet här så kan de som kan avgöra vad som är bäst att göra för mig.
Jag har av praktiska skäl min router vid den ena gaveln på huset och vid andra gaveln och i förrådet bortom gaveln är det dålig täckning.
Jag har använt en TpLink förlängare men det verkar instabilt. Jag får felmeddelande "Autentiseringsfel inträffade".

Beklagar sent svar.
Jörgen

Om du med förlängare menar repeater så är det absolut sämsta lösningen för att utöka wifi.
Bästa lösningen är om du kan koppla in en AP (accesspunkt) med kabel vid andra gaveln, en vanlig router kan man (oftast) göra om till en AP antingen genom att sätta den AP mode (om den har det) eller genom att konfigurera den manuellt.
Huruvida din gamla router går att göra om till AP vet jag inte, har den AP mode är det bara att aktivera detta annars måste man kunna stänga av DHCP för att det skall funka.
Men risken är att det inte kommer funka om det är en låst router, finns AP mode eller det går att stänga av DHCP kan det funka.

Om det är helt uteslutet att kunna koppla in något med kabel vid andra gaveln så hade ett mesh system varit att föredra, men då skal man helst ha ett system som har separat kanal för kommunikationen (kallas backhaul eller tri-band) för att inte tappa bandbredd efter den AP'n.

Vad har du för router nu och vilken typ av uppkoppling?

Permalänk

Tack för ett bra och detaljerat svar.
Jag tror att min Tilgin är låst till Bahnhof.
På baksidan routern som jag använder nu står det
Telia WIFI router F@st 5370e

Jag kanske behöver köpa ett mesh system om jag ska gå vidare med detta?

Jörgen

Visa signatur

Född -55 grått hår och begynnande flint men fortfarande barnsligt teknikintresserad.

Permalänk
Medlem

Maskinen du fått av Bahnhof är antagligen inte tekniskt låst till Bahnhof. Jag har i alla fall aldrig hört talas om att man gjort så, även om det är teoretiskt möjligt. Däremot kan mjukvaran vara så handikappad att den inte kan ställas om till att agera repeater eller accesspunkt. I bästa fall kan man installera bättre mjukvara, men det är i så fall en hel del krångel.

Eftersom det är på gaveln på huset du har din internetanslutning, så kan du fundera på om du vill dra ut en ethernetkabel av utomhus- och installationstyp, dra den runt eller under huset och in på andra gaveln. Det finns hantverkare som kan hjälpa dig med det. I så fall kan du sätta en accesspunkt på andra sidan huset, vilket antagligen löser problemet. I så fall monteras fasta uttag (inomhus) i respektive ändar av kabeln och Telia-routern och accesspunkten kopplas in med vanlig ethernetkabel, ”patchkabel”. Se till att ändarna hamnar nära strömförsörjning.

Lösningar med mesh gör att du slipper kabeldragning, men är svårare att rekommendera eftersom det kan bli knepigt att få att fungera med eventuell TV-lösning och antagligen kommer bli allmänt tekniskt sämre (men kanske ändå gott nog för dig). Det går alltid att köpa på öppet köp och testa. I så fall byter du antagligen ut din Telia-maskin och stället nod nummer två någonstans i mitten av huset. Telia har antagligen lösningar för att förlänga Wi-Fi som de säljer eller hyr ut med abbonnemanget, men de brukar inte vara jätteattraktiva vare sig tekniskt eller prismässigt.

Permalänk

I mitt samtal med Bahnhofs tekniska support denna vecka om just Tilgin HG2711, så har de sagt att de inte låser sina routrar på det sättet som jag tror vi alla menar när vi pratar om "lås" i det här sammanhanget. Det vill säga, de är inte låsta till operatörens eget nät. Jämför "operatörslås" på mobiltelefoner. Med andra ord så kan man ta en router man fått från Bahnhof, koppla in den på ett Tele2 eller Telia nät, koppla in sin dator i den och gå ut på Internet.

Däremot kan det finnas andra typer av lås. Som att programvaran inte går att byta ut mot en egen, av typen DD-WRT eller OpenWRT. Men den typen av lås finns även hos routrar man köpt i vanlig butik. Alla routrar kan inte köra den typen av programvara. Och även om de kan det, tekniskt sett, så måste en människa sätta sig ner och göra grovjobbet genom att programmera om programvaran för att anpassa den för den specifika modellen. Sedan kan vanliga slutanvändare ladda ner det och installera på den egna routern.

Observera att routrar av typen HG2711 med VoIP/SIP stöd har abonnentens telefonnummer inlagt i ett permanentminne. Liksom inställningar för operatörens SIP server, SNMP server, etc. Dessa uppgifter bevaras då även när man gör routern strömlös eller nollställer den. Det är inte rättvist att se det här som något lås egentligen. Det är gjort så för att kunna garantera att routern fungerar som den ska, att operatören kan nå den och konfigurera den vid behov, även efter ett strömavbrott till exempel. Det gör den dessutom portabel, så att man kan ta med sig den till en annan stad eller till ett annat land, koppla in den på en annan operatörs nät, och fortsätta ringa och ta emot samtal som om man är hemma. Väldigt få visste nog om det här när VoIP/SIP blev populärt, och än idag finns det säkert många som inte känner till det här, och ännu färre som använder det på det sättet. Men man kan alltså ta med sig sin "telefonidosa" på semestern, om man vill. Så länge man har tillgång till Internet så kommer den att fungera, precis som hemma.

Den dagen man vill säga upp sitt abonnemang, så säger man bara till Bahnhof, så tar de bort numret från routern. Det kostar inget att "låsa upp den". De kan även nollställa routern åt en, på distans. Observera att det inte går att ringa eller ta emot samtal med Bahnhof efter att de har gjort det här. Så man ska inte göra det förrän man är redo att säga upp eller sluta använda tjänsten. Sedan är det bara att koppla ur den och göra vad man vill med den, den blir helt oberoende av Bahnhof, precis som vilken annan butiksinköpt router som helst, eftersom man då har klippt navelsträngen till operatören. Jag vet dock inte om det går att klippa "navelsträngen" efter att man redan har klippt kontraktet med operatören. Det blir ett moment 22 då. Det är sånt man kan ta reda på innan man säger upp abonnemanget. Det är mycket möjligt att det är för sent i det läget.

Det stämmer annars att man kan använda en router som Access punkt eller "AP", och det gäller även en som man har fått av sin operatör, oavsett om man fått den från Bahnhof eller Telia, förutsatt att det går att stänga av DHCP servern på den. För då ska IP adresser tilldelas av en annan DHCP server, på en annan router, men de kan också tilldelas manuellt om man bara undviker att sätta samma IP adress på mer än en dator/klient. Jag vet inte om det går att stänga av DHCP servern på en HG2711. Jag ska försöka ta reda på det. Jag ser att svaret inte finns i den här tråden.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk

När det kommer till Tilgin så ser dom bra ut på papper.
Men jag försökte att göra en liknande sak med dom 2 routrarna jag "hyrde" av min ISP (A3/Bredband2).
Då jag använder mig av mer än 10 nätverks portar så är "standard routrar" inget alternativ för mig då dom flesta inte orkar med min trafik.
Så jag kör med en dator som router och en HP Procurve 1810-24G (24 portars gbit switch).
Tanken var att hyra en router från min ISP och låta den agera som en WI-FI punkt.
Men jag kunde inte stänga av DHCP servern och ge routern en annan IP adress. Supporten sa att det skulle gå men när jag bad dom guida mig så blev jag vidarekopplad till nästa medarbetare ett par gånger. Sen så gav vi upp och jag returnera den.

Sen så såg jag att dom hade fått in en ny router. Så jag pratade med kundservice och frågade om DHCP delningen gick att stänga av och att kunna ge routern en ny ip adress för att kunna använda den som en WI-FI punkt.
Jag berättade min tidigare erfarenhet och dom gick med att ge mig en 2 månaders "provtid" för att ta reda på om det skulle gå med denna. Jag hade då 1 månad på mig att prova den och den andra månaden var där för att det var uppsägningstid på 1 månad.
Efter 2 veckors intensivt letande och googlande så gav jag upp och returnerade den.

Så jag kommer aldrig att släppa in en Tilgin router så vidare den inte finns tydliga instruktioner hur man använder den som en enbart WI-FI punkt.
Nu kör jag med en gammal Inteno 200. Jag använder nätverkskabel till det mesta men min telefon och laptop har jag via WI-FI, och jag kommer faktiskt upp till dom 500mbit/s jag har.

Jag var i kontakt med bredband2 då dom bara erbjuder Tilgin.
Jag fick ett kort svar att det är bara dessa dom kan erbjuda. Så jag misstänker att dom har fått dessa routrar billigt som dom sedan hyr ut till kunder.
Jag tycker att dom borde erbjuda flera alternativ. Kanske göra på liknande sätt som mobiloperatörerna gör att erbjuda några routrar mot avbetalning som är inbakade i deras abonnemang.
Har dock inte fått något svar på detta än.

Men ett märke som jag har hört bra om är TP-Link. Väldigt prisvärda routrar.

Visa signatur

CPU: AMD FX-9590 | CPU COOLER: Noctua NH-D15 | MB: Gigabyte 990FXA-UD3 | GPU: Gigabyte GV-RX580AORUS-8GB (Radeon RX580 8G) | RAM: 32 GB HyperX Savage 2400MHz DDR3 | SSD: OS/PROG/SPEL: 2x Kingston A400 480GB (Raid 0) | HDD (Lagring): 500 GB | Chassi: Cooler Master Storm Trooper (Windowed) | PSU: Coolermaster V1200 | Skärmar: 3x24" ACER - G246HLBbid 60hz + 1x24" ACER - GN246HLB 144hz

Permalänk

Bra sagt där! De ser bra ut på papper. Tyvärr är det så med många routrar, i alla fall vanliga routrar för hemanvändare. Jag har en D-Link som såg väldigt bra ut på papper. Men när jag satte igång den så gick uppkopplingen ner ofta, och efter ett byte mot en ny hos Kjell, och en leverans av en nyare revision direkt från D-Links huvudsäte för Europa i Storbrittanien, så var jag redo att ge upp.

Jag visste redan innan jag köpte att DD-WRT fanns till den. Så jag installerade DD-WRT, och det blev en helt annan router. Inga fler problem med uppkopplingen, och den funkar lika bra idag som för 10 år sedan (kanske mer). I skrivande stund är den igång i 170 dagar. Ibland har jag startat om på uppmaning av operatören vid felsökning. Uppkopplingen var nere i flera timmar för två veckor sedan, men jag lät mig inte övertygas om att felet var hos mig. Det skulle visa sig bero på att "kommunikationsoperatören" ViaEuropa höll på och bytte plattform, och ingen information gick ut till kunder, och Bahnhof supporten var lika ovetande. Jag ligger efter lite med uppdateringen nu, men det kommer hela tiden nya uppdateringar till DD-WRT som passar min router (fler än jag hinner och orkar uppdatera till). Det är rätt häftigt med så lång supporttid. Det ser man inte i vanliga fall bland konsumentprodukter.

Vilken var den nya routern som Bredband2 hade fått in? Var det också en Tilgin? Undrar också varför du ville hyra ut en från operatören? Beror det på att du har även telefoni där så du måste ha deras utrustning? Annars bör det väl gå att installera en valfri AP och koppla till datorn (din Dell Optiplex 745) som agerar som router. Nu har jag inte kört och är inte insatt i hur IP Fire fungerar, men jag kan nämna att DD-WRT nu också finns till x86, om man känner sig äventyrlig och vill testa någon gång.

Vad jag kan se så är Inteno DG200A utrustad med dual-band radio och har stöd för Wireless-AC på 5 GHz bandet. Själv har jag fastnat med Wireless-N600. Men även där så räcker det för mina 100 Mbit/s jag köper av Bahnhof. Däremot skulle jag kunna dra nytta av Wireless-AC internt. Intressant nog så är Inteno ett svenskt företag. Det är mer än jag visste. Men jag har hört det namnet tidigare. Jag ser också här att DG200A har 256 MB i RAM och 128 MB i ROM. Det är ganska generöst. Jämfört med min 10 år gamla D-Link som var bäst i test och hade höga specs för sin generation, men som har 64 MB i RAM och 8 MB i ROM.

Gällande hyra av dessa routrar så har jag i samtal med Bahnhof fått veta att de mer eller mindre fungerar som "återförsäljare" för routrarna. De äger den alltså inte, det är "inte deras" utrustning. Så om den skulle gå sönder så är det upp till kunden att byta ut den själv. Kanske är det bättre så egentligen, för jag som jobbade på Telia tidigare vet hur jobbiga kunderna kan vara när de ringer in och felanmäler sin router bara för att försöka få ut en ny som eventuellt är bättre och nyare. Men har man då VoIP/SIP tjänst från dem så är man låst till att skaffa deras igen för att tjänsten ska fungera, man kan inte köpa en från fria marknaden vare sig man vill eller inte.

Jag kan tänka mig att det här är en bra säljkanal för Tilgin och de här olika. Som konsument har man då inget annat val än att köpa deras. Men jag har klarat mig bra, eftersom jag har tjatade till mig en gratis HG2711 från Bahnhof, och innan det, när jag hade Tele2 så fick man som regel deras Tilgin Vood 342 helt kostnadsfritt. Jag vet inte om den var "hyrd" då, men jag har aldrig betalt extra för den, och jag fick behålla den när jag bytte operatör till Bahnhof. Och efter bytet så fungerade den i flera år med Bahnhofs VoIP/SIP, fram till för bara något år sedan då Bahnhof bestämde sig för att sluta ge ut kunduppgifter för inloggning på SIP server och man var tvungen att skaffa deras utrustning, som också visade sig vara från Tilgin.

Jag kan berätta att Bahnhof har i alla fall slutat erbjuda Tilgin. Jag pratade i veckan med dem. Det som erbjuds just nu är en Zyxel EX3301 för 1095 kr (eller 1188 kr mot 99 kr/mån i 12 mån avbetalning). Det är den vanligaste modellen. Sedan så lanserar de också en Wi-Fi 7 router (Wireless-BE) från TP-Link till sommaren. Priset på den är 3995 kr (vet inte vad det blir på avbetalning). Det sägs bli en av de första Wi-Fi 7 routrarna att nå marknaden. Jag vet inte om det stämmer. Jag kommer ändå inte köpa den. Sedan så är det inte mycket "marknad" om man bara kan välja mellan två olika modeller. Men det är bättre än att bara ha ett val, även om det är ett snävt val, och det skiljer hela 3000 kr mellan 1000 kr router och 4000 kr router. Det krävs två för Tango, och för val krävs det två alternativ, liksom i länder med tvåpartisystem.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Skrivet av ElectroGeeza:

Det stämmer annars att man kan använda en router som Access punkt eller "AP", och det gäller även en som man har fått av sin operatör, oavsett om man fått den från Bahnhof eller Telia, förutsatt att det går att stänga av DHCP servern på den. För då ska IP adresser tilldelas av en annan DHCP server, på en annan router, men de kan också tilldelas manuellt om man bara undviker att sätta samma IP adress på mer än en dator/klient. Jag vet inte om det går att stänga av DHCP servern på en HG2711. Jag ska försöka ta reda på det. Jag ser att svaret inte finns i den här tråden.

Men nu vet jag! Det går att stänga av DHCP servern på en HG2711. Men jag lämnade svaret i en annan tråd (medvetet val), gällande en HG2751. Ni hittar svaret i det här inlägget: 20028470.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Skrivet av ElectroGeeza:

Bra sagt där! De ser bra ut på papper. Tyvärr är det så med många routrar, i alla fall vanliga routrar för hemanvändare. Jag har en D-Link som såg väldigt bra ut på papper. Men när jag satte igång den så gick uppkopplingen ner ofta, och efter ett byte mot en ny hos Kjell, och en leverans av en nyare revision direkt från D-Links huvudsäte för Europa i Storbrittanien, så var jag redo att ge upp.

Jag visste redan innan jag köpte att DD-WRT fanns till den. Så jag installerade DD-WRT, och det blev en helt annan router. Inga fler problem med uppkopplingen, och den funkar lika bra idag som för 10 år sedan (kanske mer). I skrivande stund är den igång i 170 dagar. Ibland har jag startat om på uppmaning av operatören vid felsökning. Uppkopplingen var nere i flera timmar för två veckor sedan, men jag lät mig inte övertygas om att felet var hos mig. Det skulle visa sig bero på att "kommunikationsoperatören" ViaEuropa höll på och bytte plattform, och ingen information gick ut till kunder, och Bahnhof supporten var lika ovetande. Jag ligger efter lite med uppdateringen nu, men det kommer hela tiden nya uppdateringar till DD-WRT som passar min router (fler än jag hinner och orkar uppdatera till). Det är rätt häftigt med så lång supporttid. Det ser man inte i vanliga fall bland konsumentprodukter.

Vilken var den nya routern som Bredband2 hade fått in? Var det också en Tilgin? Undrar också varför du ville hyra ut en från operatören? Beror det på att du har även telefoni där så du måste ha deras utrustning? Annars bör det väl gå att installera en valfri AP och koppla till datorn (din Dell Optiplex 745) som agerar som router. Nu har jag inte kört och är inte insatt i hur IP Fire fungerar, men jag kan nämna att DD-WRT nu också finns till x86, om man känner sig äventyrlig och vill testa någon gång.

Vad jag kan se så är Inteno DG200A utrustad med dual-band radio och har stöd för Wireless-AC på 5 GHz bandet. Själv har jag fastnat med Wireless-N600. Men även där så räcker det för mina 100 Mbit/s jag köper av Bahnhof. Däremot skulle jag kunna dra nytta av Wireless-AC internt. Intressant nog så är Inteno ett svenskt företag. Det är mer än jag visste. Men jag har hört det namnet tidigare. Jag ser också här att DG200A har 256 MB i RAM och 128 MB i ROM. Det är ganska generöst. Jämfört med min 10 år gamla D-Link som var bäst i test och hade höga specs för sin generation, men som har 64 MB i RAM och 8 MB i ROM.

Gällande hyra av dessa routrar så har jag i samtal med Bahnhof fått veta att de mer eller mindre fungerar som "återförsäljare" för routrarna. De äger den alltså inte, det är "inte deras" utrustning. Så om den skulle gå sönder så är det upp till kunden att byta ut den själv. Kanske är det bättre så egentligen, för jag som jobbade på Telia tidigare vet hur jobbiga kunderna kan vara när de ringer in och felanmäler sin router bara för att försöka få ut en ny som eventuellt är bättre och nyare. Men har man då VoIP/SIP tjänst från dem så är man låst till att skaffa deras igen för att tjänsten ska fungera, man kan inte köpa en från fria marknaden vare sig man vill eller inte.

Jag kan tänka mig att det här är en bra säljkanal för Tilgin och de här olika. Som konsument har man då inget annat val än att köpa deras. Men jag har klarat mig bra, eftersom jag har tjatade till mig en gratis HG2711 från Bahnhof, och innan det, när jag hade Tele2 så fick man som regel deras Tilgin Vood 342 helt kostnadsfritt. Jag vet inte om den var "hyrd" då, men jag har aldrig betalt extra för den, och jag fick behålla den när jag bytte operatör till Bahnhof. Och efter bytet så fungerade den i flera år med Bahnhofs VoIP/SIP, fram till för bara något år sedan då Bahnhof bestämde sig för att sluta ge ut kunduppgifter för inloggning på SIP server och man var tvungen att skaffa deras utrustning, som också visade sig vara från Tilgin.

Jag kan berätta att Bahnhof har i alla fall slutat erbjuda Tilgin. Jag pratade i veckan med dem. Det som erbjuds just nu är en Zyxel EX3301 för 1095 kr (eller 1188 kr mot 99 kr/mån i 12 mån avbetalning). Det är den vanligaste modellen. Sedan så lanserar de också en Wi-Fi 7 router (Wireless-BE) från TP-Link till sommaren. Priset på den är 3995 kr (vet inte vad det blir på avbetalning). Det sägs bli en av de första Wi-Fi 7 routrarna att nå marknaden. Jag vet inte om det stämmer. Jag kommer ändå inte köpa den. Sedan så är det inte mycket "marknad" om man bara kan välja mellan två olika modeller. Men det är bättre än att bara ha ett val, även om det är ett snävt val, och det skiljer hela 3000 kr mellan 1000 kr router och 4000 kr router. Det krävs två för Tango, och för val krävs det två alternativ, liksom i länder med tvåpartisystem.

Gällande IP Fire så är den baserad på debian och har bra support för många nätverkskort. Den utnyttjar CPU:n alla kärnor och trådar om det behövs.
Dell datorn är väldigt gammal men den hänger med rätt bra. Skulle säkert funka med 1gbit/s med utan problem. Det är mest DHCP som drar en del resurser från CPU:n.

Att köra en så gammal dator till roter har dock sina nackdelar. Elförbrukningen. Men det är det enda som jag anser är nackdelen. Men det funns ju Intel nuc som kan funka som router med IP Fire som drar lite mindre EL.
Jag hade kollat på tradera och se om man hittar något billigt och smidigt där.

För idag är det ju såhär att att vi får fler enheter på nätverket då man har smarta hem etc.

Visa signatur

CPU: AMD FX-9590 | CPU COOLER: Noctua NH-D15 | MB: Gigabyte 990FXA-UD3 | GPU: Gigabyte GV-RX580AORUS-8GB (Radeon RX580 8G) | RAM: 32 GB HyperX Savage 2400MHz DDR3 | SSD: OS/PROG/SPEL: 2x Kingston A400 480GB (Raid 0) | HDD (Lagring): 500 GB | Chassi: Cooler Master Storm Trooper (Windowed) | PSU: Coolermaster V1200 | Skärmar: 3x24" ACER - G246HLBbid 60hz + 1x24" ACER - GN246HLB 144hz

Permalänk
Skrivet av Hasseman84:

Gällande IP Fire så är den baserad på debian och har bra support för många nätverkskort. Den utnyttjar CPU:n alla kärnor och trådar om det behövs.
Dell datorn är väldigt gammal men den hänger med rätt bra. Skulle säkert funka med 1gbit/s med utan problem. Det är mest DHCP som drar en del resurser från CPU:n.

Att köra en så gammal dator till roter har dock sina nackdelar. Elförbrukningen. Men det är det enda som jag anser är nackdelen. Men det funns ju Intel nuc som kan funka som router med IP Fire som drar lite mindre EL.
Jag hade kollat på tradera och se om man hittar något billigt och smidigt där.

För idag är det ju såhär att att vi får fler enheter på nätverket då man har smarta hem etc.

I samband med att jag testade att koppla in min Tilgin router som accesspunkt så började jag skriva ner lite IP adresser, med penna och papper, i fall jag behöver ändra tillbaka mina inställningar. Sedan fick jag för mig att rita en nätverkskarta, och nu när den är klar så inser jag att jag har fler nätverksenheter än jag trodde. Bara på D-Link routern har jag 12 enheter kopplade. Så det blir ju fler och fler med tiden, utan att man tänker på det. Så det blev en bra övning i inventering.

Jag kommer ihåg de gamla Dell Optiplex 745 datorerna. Det finns folk som kör ännu äldre datorer som routrar. De duger oftast gott och väl, med rätt programvara. Och som du är inne på så är väl elförbrukning den stora nackdelen med att ha såna igång hela tiden. Jag hade nog föredragit en liten Intel NUC eller motsvarande. Nu har jag inte gått runt och mätt, men jag kan tänka mig att ett sånt system drar betydligt mindre ström, men med nackdelen att den är betydligt mindre expanderbart. Så man får rätta sig efter vilket behov man har och vad man är villig betala. Men jag kan absolut tänka mig att köra en x86 dator som router, och så finns det lite olika programvaror man kan testa. Det finns DD-WRT för x86, det finns IP Fire, det finns säkert mer. OpenWRT finns inte till x86 vad jag vet.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111