Inlägg

Inlägg som xxargs har skrivit i forumet
Av xxargs

Dessa var förmodligen inte 'vanliga' städare utan specialisera sig på att tömma dödsbon etc. och då har lite andra ögon på vad som är potentiellt värt något eller inte.

Men visst mycket datahistoria går i graven i en container för (metall)återvinning[1] och speciellt vid företagsflytt så slängs det massor som skulle kunna ha ett intresse på internationella marknaden om man orkar att hålla på med det.

[1] och då är det guldet och ev. silver man är ute efter då i äldre elektronik kan det sitta ganska mycket sådan på pläteringar på krestkort och kontaktfingrar etc. i radiorelaterad utrustning fins det ofta rätt mycket silver i utrustningen - då silver leder ström lite bättre än koppar vilket innebär att ledare och ytor i utrustningen är silverpläterat.

Av xxargs

Framförallt fins risken att det blir blir segt som gör att motorn inte orkar snurra med tiden och svår att få bort när den har oxiderats när man använder matolja/vegetariska oljor varav delar av det oxideras (speciellt de omättade och fleromättade fettsyrorna i oljan) - tror få skulle smörja med linolja eftersom man vet att det hårdnar med tiden - men det är samma tendens med många av de vegetariska oljorna också som använd för matlagning.

Använd maskinolja/motorolja av lågviskös typ eller symaskinolja till sådana saker - de hårdnar inte med tiden på samma sätt som tex vegetabiliska oljor gör. I nödfall duger tom. paraffinolja för smörjning.

Av xxargs

eSATA borde fungerar, den har lite hårdare sving (högre spänning top till topp) på signaleringen för att klara längre kabel än standard SATA men bör inte vara någon skillnad i funktion även mot SATA-diskar - kanske någon i BIOS måste ställas in för att den porten skall bli aktivt ??

Av xxargs

Har inte alls koll på MACmini, men kernel panic bruka betyda seriösa problem - ofta på HW-nivå som RAM-minne som börja fela eller att inlästa binärer från lagringen är korrupta av någon orsak.

Att börja svara på Ethernet brukar komma ganska tidigt i en UNIX-kompatibel miljö, på samma sätt som ttyS tidigare när man hade seriella terminaler, så att det går att logga in på ssh/sh tidigt i boot-kedjan så att det går att hanterar trassel om det skulle vara problem i slutet av boot-kedjan.

Om inte ens det har kommit igång så har kärnan stannat i väldigt tidigt läge under bootningen innan något program överhuvudtaget har startats.

Har ingen aning om MACmini - men är det löstagbara RAM-minnen så skulle jag börja med dem att de är ordentligt insatta och hjälper det inte med detta - prova med andra RAM-minnen. om inte något av det hjälper - att försöka flasha in ny firmware om den gamla har blivit korrupt för att flasminnen har korruperat sin egna data (med dagens flashminneskvalitet så är inget säkert längre)

Är det inlött allting - ja då är det nog dessvärre återvinningsgods om du inte är fena på att löda om både ytmonterat och BGA-kapslade kretsar. - har du garanti eller kvarvarande reklamationstid - använd detta!

Av xxargs
Skrivet av tankjunior:

Kan någon förklara det här för mig att "ta hand" om gjutjärnspannor?
Jag tar och låter min stå och dra i diskmedel och vatten efter användning och diskar som vanligt.

Det skall inte stå och 'dra' i diskmedel - gör man det så börja det äta på stekytan som är så viktig för att hålla pannan 'stick free'

Samma sak att inte låta köttfärssåser och andra såser som är vattniga och sura ligga länge i en panna med etablerad stekyta.

Själv brukar jag när pannan gått ned till strax över 100 grader (det bubblar bara lite när man när man skvätter på hetvatten), först torka ur överflödig flytande fett med hushållspapper (som sedan går ned i matrestpåsen), därefter skölja ur med hett vatten under kran och viska av panna med diskborsten och kanske ett par droppar diskmedel som hjälp - vilket går utmärkt om pannan har en etablerad stekyta och eventuellt fastsittande släpper fort. - torkar därefter av med en bit hushållspapper och ställer in den fortfarande varm i skåpet - viktigt att det fortfarande är varm så att ev. fukt från disken kvar på ytan efter avtorkningen får tid på sig att dunsta av med hjälp av värmen. Lite beroende på hur mycket diskmedel som användes så är stekytan lätt fettblank till lite halvmatt när det ställs in och det brukar inte vara något problem med fastbränning när det används nästa gång.

Används pannan nästan dagligen så görs ingen extra rengöring till nästa gång men har det stått mer än några veckor så brukar jag droppa in en skvätt matfett värma till bubbel och sedan torka av med hushållspapper och sedan efter det påbörja matlagningen.

upphettat fett på en stekpannayta till precis synligt rykande temperatur (malliard-reaktionstemperatur runt 160 - 200 grader C) som efter en stekning är inte särskilt benägen att vilja börja härskna då enzymerna som påskyndar detta är förstörda av värmen och det som är bildat i själva stekytan är bubbelbindningarna i fettet tvärkopplat på annat sätt redan med proteiner och kolhydraten som bildar stekytan från stekningen och härsknar inte, men det är annan sak med 'hälsosam' matfett (med mycket omättade och fleromättade fetter) som gnids in efteråt och inte är värmd - de kan - om man inte har antioxiderande tillsatser i oljan, härskna ganska fort med den stora ytan mot luft, medans kvarvarande ister, och andra fetter från djurriket, kokosfett, palmolja mm. som har låg andel med omättade och fleromättade fettsyror kan hålla sig många månader, ja tom årtal utan att härskna.

Men detta med risken för härskning behöver man bara bekymra sig om stekpannan används med månaders mellanrum medans används det veckovis och mer ofta så kommer inte härskningsprocessen att hunnit så långt innan det används igen och fettytan byts ut mot nytt hela tiden.

Av xxargs

Använd någon testprogram som kan testa ut om det är en fejkdisk som är mycket mindre än vad den anger i storlek med mjukvaror liknande som det föreslås här https://www.geckoandfly.com/22803/detect-fake-usb-flash-drive... (har inte provat själv) sedan också lite skriv och lästester med hdtune eller liknande mjukvaror är det i området 12 MB/s och lägre så luktar det väldigt mycket fejkdisk baserat på SD-minne eller USB-sticka invändigt.

Om den är mycket mindre än utlovad kapacitet efter testet så är det förklaringen att det plöstligt slutar att lagra data är att den skriver sönder filsystemets metadata med datat som du lagrar då det wrappar och skriver från början igen sas. Normal kopiering bryr sig inte om vilka filer som kopieras.

---

En 4TB äkta eSSD med snabb USB-C gränssnitt kostar rätt mycket pengar - typ 4500:- om man tittar på en Samsung T9

har du inte betalat kring denna summa pengar även från kingston, sandisk och andra som kan ha liknande produkter så är du vrållurad!, även om det ligger på halva nämnda pengen så skulle jag vara väldigt skeptisk till produkten och undra vilka 4-sorteringar till flash-chip som är instoppade i dessa.

för långtidslagring använder du snurrdisk precis som du har gjort tidigare - och din viktiga data i 2 upplagor på varsin disk.

eSSD som samsung T5,T7,T9 är för data som man vill jobba mycket med som videoredigering etc. och när det är klart - så kör man över datat till snurrdisk för arkivering/långtidslagring

Av xxargs

Offline-backupper på band anses väl omodernt idag - även om många av de drabbade just nu har våta drömmar om oskadade existerande sådana med datat intakt - om de fanns...

Men i grunden är det beställarnas miss att försäkra om sådant och hur det görs - som tex. krav på offlinebackup, hur ofta de görs - var skall kopiorna sändas och förvaras, att de har mekanisk spärr för (om)skrivning etc. och slutligen återläsningsprov att datat som läses ut är vettigt och inte redan är krypterat med okänd aktör i någon mellanled innan det når backuppen. För dyrt kanske - men hur mycket kostar det nu för de berörda??

Känns som att man var bättre på sådant förr där backuppbanden sändes mellan städerna och tom. flögs runt internationellt i typ 3 oberoende exemplar.

Det är sådant som händer när allt skall vara 'online' hela tiden - även backuphanteringen.

Av xxargs

Det tidigare med NiMh-batterier var ju något som gick att fixa med tex 4 st Ikeas ladda AAA/R03-batterier i en passande hållare och ett varv med lödpennan för kablarna.

Problemet när det står degraded är att all skrivcache är avstängd (det går att forcera till att den är fortfarande igång - men då får man inte gråta om man senare står med en RAID-haveri efter en strömavbrott...) och all skrivprestanda försvinner - mycket, medans läsprestandan drar nytta av cache-RAM fortfarande.

Av xxargs

Om jag skulle gissa så får du meddelandet för att boken redan är utlånad och gissningsvis måste vänta ut tiden tills den är 'tillbakalämnad'

Vet inte hur biblioteks avtal är utformad men kan vara att de bara kan lämna ut ett visst antal böcker/licenser för en bok på samma gång och under en bestämd låneperiod på samma sätt som fysiska böcker.

Av xxargs

Och kolla wlan/nätverksinkopplade prylarna du inte tänker på TV:n, receiver, robotdamsugaren, philips hue-kontrollern etc.

Av xxargs

Och du använder de korta medföljande USB-kablarna för dessa USB3 2.5" diskarna hoppas jag - inga långa USB3-kablar?

vill du använda långa USB3-kablar så är det mot externa 3.5" diskar med egen 12V strömförsörjningsadapter.

Strömkapaciteten för USB räknas per hub om 4 USB-uttag- inte per USB-uttag. Det innebär att har man flera olika 2.5" USB2/3-diskar så måste de ofta kopplas till olika USB-hubbar på moderkortet för att klara strömförsörjning av diskarna. Ofta finns det minst 2 USB-hubbar på en moderkort, ibland 3 men då är det ofta en USB2-hub för för tangentbord, mus och annat med låg kapacitetskrav i överföring, en USB3 en för 4 uttag bak på moderkortet ibland också ytterligare av USB2-typ för uttag 5 och 6 alternativt 4 USB2-uttag och 2 USB3-uttag.

Och den sista hubben för det som skall anslutas till frontpanelen - dessvärre ofta genom helt löjligt tunna kablar vilket gör att i praktiken inte går att koppla in någon extern USB2/3 snurrdisk på mer än 1, max 2 skivor att fungera något sånär pålitligt. och det är de tunna kablarna mellan moderkortets stiftuttag och chassiets fel...

Av xxargs
Skrivet av Pilleville:

Du kan ju lägga grejerna i en krypterad zip-fil med lösenord. Lite mek men Google och MS borde inte kunna läsa dem.

inte zip - möjligen 7zip av anledning att 7zip också krypterar katalogen (efter att du bockat in det i GUI:t, av någon anledning är det inte default...) av filerna vilket zip inte gör utan lämnas i klartext.

Och har en tillräckligt svår och lång password som inte får träff i enligt https://haveibeenpwned.com/API/v3#SearchingPwnedPasswordsByRa... med 5 första hexvärdena av en SHA1-krypterad sträng av din password (utan nyradstecken efter! - kolla med välkänd password som abc123, 123456 etc. först att det ger ett svar med väldigt många förekomster (antalet anges efter ':'-tecknet) för att se din strängkonvertering till SHA1-hash fungerar som det skall) och sedan kolla resten själv i svaret om resterande hex-värden-strängen också fins på någon rad i svaret från webbsidan i dess svar på flera hundra rader. hittar du resten av SHA1-strängen även där så är din password inte tillräckligt unikt eller har läckt i någon databasläcka på någon site/forum du har besökt och skaffat konto hos.

Alternativet att du verkligen använder en maskinslumpad password på minst 12 tecken med siffror och symboler eller maskinslumpad passfras med minst 6 ord med skiljetecken från en diceware-lista då dessa sekvenser har extremt låg risk att få träff i haveibeenpwned-testet.

---

Det fins uppgifter av bl.a virusforskar fått sina passwordkrypterade zip-filer med virussampel borttagna av onedrive för att MS upptäckte att de innehöll virus...

Oklart om de bara tittade i filkatalogen på zipfilen och såg namnen på virus och drog slutsatsen att det var virusfiler eller om de faktiskt avkrypterade filen och konstaterade var virusfiler och tog bort dessa pga. att använda password var inte tillräckligt starkt.

du kan vara ganska så säker på att scanning görs på all data som du skickar upp till en molntjänst - för att tjäna pengar på dig och din data!

Om du laddar upp data molntjänst - se till att det är värdelös grus (=hårt krypterat med bra password som görs i din maskin innan detta sänds upp med någon molntjänstklient) och att du inte skicka upp värdefull malm till lagringen som de kan bearbeta (som kvittoinscanningar i klartext) ...

Av xxargs

just 12V uttagen verkar ha blivit en standard som är ganska säker - passar kontakten (tex. en kraftaggregat för extern 3.5" USB-snurrdisk) så brukar det vara rätt med + på stiftet/innehylsan och '-' på ytterhylsan och diametrarna rätt

givetvis bör man dubbelkolla för att inte råka på undantaget som bekräftar regeln.

Av xxargs

Hårddiskar är fortfarande det bästa för arkivering och backup - möjligen en molntjänst som den 3' offsite-backuppen/arkiveringen.

SSD/NVMe används för datat som hanteras för tillfället i sitt arbete.

Eftersom snabbhet verka viktig i letande så är molntjänst närmast uteslutet då det är rätt långsamma processer att ladda upp och hämta tillbaka - dessutom är många designade så att det är billigare att ladda upp men dyrare att hämta tillbaka - vilket många molntjänstkompatibla backupprogram är mycket väl medvetna om och därför försöker läsa tillbaka så lite data det går under sina backupprocesser.

tjänster som Blackblaze B2, som är bland de billigaste molnlagringstjänsten på marknaden och har resilens (dvs om filerna blir borttagna eller överskrivna med tex ransomware så finns versionerna kvar innan dess upp till 1-3 månader och därmed chans att hämta tillbaka dess oskadade versioner), tar 6 dollar per månad per TB - på 12 månader är det 72 dollar eller 762 kr/år/TB med dagens växlingskurs . - på 10 TB handlar det om 7520 kronor/år och för dessa pengar kan du köpa i princip 2 st 18 - 20 TB snurrhårddiskar - per år...

tittar du på amazon S3, Google Cloud eller Microsoft Azure så är priserna över 20$ per TB och månad.

Sedan går det givetvis hitta paketpriser på lagring som ger skenbart längre TB-kostnad som office365 mm. men kanske får betala på annat sätt (som att din data analyseras, drar slutsatser och i förlängningen tjänar pengar på detta)

Om tröskande av bilder känns långsam även med direktkopplade/USB hårddiskar så kanske det är en bra indexeringsprogram du skall titta på med datamässigt relativt lågupplösta minibilder som du kan bläddra snabbt mellan i letande och när du valt önskade bilder - då först rekvirerar ut bilderna med full upplösning från hårddisklagringen (som kanske är offline) och lägger dem i din laptops SSD/NVMe.

En hårddisk som ligger 'offline' och bara kopplas in då och då kan hålla mycket väl över 10 år i förvaring (i alla fall de som inte är heliumfyllda), men samtidigt har man aldrig data lagrad på en enda disk utan minst två olika på olika fysiska exemplar - och detta gäller oavsett om man lagrar på HD, SSD/NVMe, DVD och CD-skivor. man bör ha lagringen sådan sätt att man tål att en lagring försvinner/slutar att fungera precis när som helst utan att du har förlorat datan

tänk på att en NAS oavsett RAID och antal diskar räknas som en enda lagringsplats. - det är inte bara diskhaveri som kan göra att du förlorar data, det är hackning av servern/NAS och man får in ransomware som krypterar upp alla filer - och inte minst, förlust av filer pga. användarmisstag... en snurrdisk som är urkopplad och ligger i ett skåp kan inte virus hacka, medans allt som finns online kan angripas eller att man själv förstör datan av misstag på de olika ställena inom ganska kort tid om man har automatiska backupprocesser.

Av xxargs
Skrivet av FatherOfThree:

Om det har skett en plötslig försämring, är ovanstående en mycket möjlig orsak.

men å andra sidan om man duschar i 15 minuter med halvhögt flödet och beredaren är ställd 60 grader C så är det inte orimligt att vattnet börja bli dåligt varmt i slutskedet - höjer man till 85 grader så kanske man får en halv gång till i vattenmängd och det kanske räcker i 20-25 minuter istället.

du få ta en hink med inre gradering och sätta ned duschmunstycket i denna när du duschar normalt och sedan ta tiden till det når 10 liter - då först vet du mer exakt hur mycket vatten du faktiskt förbrukar per minut i din duschning.

---

Detta är något man får lära sig den hårda vägen att gå från brf/hyrehus till eget boende i villa/stuga att detta att kunna stå en halvtimme och mer i duschen utan att varmvattnet tar slut är en förgången tid...

...och man ser på elräkningen vad det kostar att stå länge i duschen... - kostnader man inte såg innan med brf/hyreshus...

Av xxargs

Nibe brukar ha en svag knappt kännbar upphöjning/klack eller skrovlighet på skalan på panelen bakom termostatratten där det motsvarar 60 grader C och man skall inte ställa den kallare än så pga. legionellarisken (som är störst när man duschar iom. kan inandas små dim-droppar med bakterierna i sig medans risken är mindre om vattnet är för handtvätt eller bad utan att använda duschen) - max uppvriden brukar det stanna på 85 - 90 grader C.

På beredarens vattenintag bruka det finnas en blandningsventil som blandar ut den heta vattnet (viktigt när den är ställd på 85 grader) och en säkerhetsventil - ökar du temperaturen på beredaren så bör också blandningsventilen justeras så att varmvattnet som går mot duschen och varmvattenkranarna att det ligger på ca 55 grader C efter en kort tids spolande för att det inte skall vara skållningsrisk om man bara tappar hetvatten utan kallvatteninblandning i tappstället/duschen, men det skall heller inte vara kallare än 50 grader C då risken för legionella-tillväxt ökar fort med även några grader kallare varmvatten i rören.

Samtidigt skall man kolla och spola genom säkerhetsventilen (en svart ratt man vrider med fjädrande känsla moturs på och tills man hör att det börja spola) då och då så att den fungera som tänkt, men också kolla avtappningsrörets ända att den inte börja småläcka och droppa pga. kalkpåslag i ventilen - missar man sådant under lång tid så kan sådan läckage ge väsentligt högre elräkning om det sipprar varmvatten hela tiden.

Just detta att varmvattnet inte är tillräckligt varm hela vägen i rören tillräckligt ofta mot rummen/lägenheter i typisk inkvartering och hotell och även på färjor är orsaken till legionella-larmen man ser då och då. Detta gäller också i fastigheter med långa sträckor mellan panncentral till tappställen - speciellt där det sällan används (sällan använda rum).

Elelementet som värmer vattnet är i regel samma med samma resistans oavsett om det är enfaskopplat (230 Volt - 1 kW) eller kopplad mellan två faser i en tre-fas system (400 Volt - 3 kW) - om en säkring är gången oavsett enfas eller den ena av trefas så slutar det med att det är ingen värme alls i beredaren.

Kalkningsrisken (pannsten) finns alltid om vattnet är hårt och den ökar med varmare vatten och när effekten ökar på samma elementyta mot vatten - dvs. 3 kW värmning med 2 av de tre faserna gör att kalkbildningen ökar mer på elementslingan än om man kör på en-fas med 1 kW värme. - och det kan bli väldigt mycket kalk i en beredare - jag mins från när jag var liten och på vägghängd 300 liters beredare i ladugården med element-haveri att vid byte av elementet så ramlade det ut mer än en hink med kalkbitar från elementet, ursprungligen och i slutet innan haveriet var elementet i stort sett begravd i en stor hög med kalkbitar som med tiden hade sprättats/sprängs iväg från elementet i ångexplosioner.

Av xxargs

En teknisk miniräknare har funktionen Y^x - vilket menas Y*Y*Y*...*Y x antal gånger (och tillåter också att x kan vara flyttal)

alla skrivbara ASCII-tecken räknas till 95 st - 94 st om mellanslag undantas

Så för 12 tecken password kan skrivas som 94¹² - dvs 94*94*94*...*94 tolv gånger vilket ger en entropi på 425.9*10²¹ olika möjliga kombinationer. Dela detta med 1*10¹² (tester per sekund) * 3600 (antal sekunder på en timme) * 24 (timmar på dygn) * 365 (antal dagar på året) = 15091 år och för 50% chans att hitta rätt så måste man ha räknat igenom halva mängden kombinationer dvs. 7546 år om man gör 1000 miljarder tester i sekunden.

Skulle man prova med 13 tecken så är det 94 gånger mer kombinationer än vid 12 tecken, dvs. 94¹³ ger 447*10²³ olika kombinationer.

svårigheten att räkna igenom alla alternativ ökar markant - istället för 7546 år för att komma igenom 50% vid 1000 miljarder tester per sekund så tar det med 13 tecken nu 1.4 miljoner år att nå 50% för att man la till ett enda tecken i sin password.

Med diceware-passfras är det samma sak - där har man en ord-alfabete (ordlista) på 7776 poster att välja mellan

med 6 ord blir det då 7776⁶ = 221.1 * 10²¹ ger att det tar 7010 år att räkna igenom hela volymen med 1000 miljarder tester i sekunden och man når 50% vid 3505 år. - även om använda ordlista är publik och alla känner till den och vet att den användes för att skapa passfrasen - så hjälper det inte i försöken att kunna hacka det fortare om passfrasen är sant slumpmässigt framtagen.

skulle vi ha 7 ords passfras - slumpade ur diceware-alfabetet så blir det 7776⁷ = 1.719 * 10²⁷ kombinationer - om vi kör hela raddan ovan igen så är vi uppe i 54.5 miljoner år för att räkna igenom alla kombinationer och för 50% ligger man då 27.26 miljoner år.

med andra ord antalet tecken i password och antalet ord i passfrasen är kung när det gäller att göra det svårhackat - så länge man låter dessa slumpas fram maskinellt eller med fysiska processer som vitt brus i grunden (eller med fysiska tärningskast vilket var dicewares idé när det gäller att välja passfras).

- så fort hjärnan skall hitta på något 'slumpmässigt' så kanske angreppet bara tar dagar och veckor... då algoritmerna, reglerna och filtren i hashcat, john the ripper och en bunt till har med olika analyser av befintliga läckor hittat huvuddragen hur folk gör när de skapar password och provar med det först och lyckas väldigt ofta - för vi människor gör ungefär på samma sätt vid samma situationer och undviker väldigt många alternativ som man tror att man inte kan lära sig utantill (vilket är korrekt) vilket gör att en 85 bitar starkt password om det är maskinslumpat hamnar under 50 bitar i styrka och kan knäckas på dagar och veckor när den tänks ut av hjärnor för att vi för ofta tänker på samma sätt när vi forceras att skapa 'slumpmässiga' password och passfraser.

tillägg:

enligt https://haveibeenpwned.com så är det nu ca 12.96 miljarder läckta unika password

det motsvarar att man utnyttjat 0.00000000000002723 (2.723 * 10⁻¹⁴) -del av antalet möjliga kombinationer som har läckt gentemot antalet möjliga kombinationer som går att skapa med en 12-teckens password.

Det fins alltså ordentligt med armbågsutrymme för nya varianter av password på 12 tecken storlek som _inte_ fins med i listan innan man börja krocka med någon annan som skapar en likadan kombination.

Av xxargs

Som tidigare nämnts är bra password något som maskingenereras - inte någon hittepå från huvudet - det ironiska är att en del passwordsregler faktiskt kan rejekta fullt valida slumpässigt genererade password då att få en sekvens som saknar symbol, siffror eller inte blandar stor och små tecken är faktiskt rätt stor - och reglerna som införs minskar passwords möjliga entropi just för att man styr hur det skall utformas.

Själv kör jag på https://www.passwordcard.org/en och utskrivna i kreditkortformat (dubbelsidigt med och utan symboler och flera stycken inklusive rena nummerserie för numeriska pinkoder att välja mellan) och inplastat som källa när jag behöver får fram en slumpsekvens för password som inte är tillverkad av en hjärna och ändå 'har den kvar' om något skulle strula senare. att kunna sådana saker utantill är orimligt utan man låter browsern eller en passwordshanterar hantera detta.

det är flera gånger jag har fått byta rad/kolumn just för att 'passwordseglerna' rejektar sekvens för att de inte uppfyller kraven fast det är fullt valida och lika möjliga slumpvisa teckenserier rent etropimässigt.

För tjänster man kan göra reset på så låter jag ofta browsern själv generera passordet och komma ihåg detta..

för mer viktiga password som till sin huvudsakliga mailbox och bör kunna lära sig utantill så använder jag av mig passfraser genererade av

https://diceware.rempe.us/#swedish

6 ord med skiljetecken mellan orden ger styrka för motsvarande 3000 års angreppstid med 1000 miljard försök per sekund. och är det keystretching i funktionen som tar emot passwordet även med bara några tusen iteringar så blir det snabbt orimligt att försöka göra attack på det även med väldigt stor budget - inte minst kostnaden för energiförbrukning för angreppet...

Dessa har jag också skrivit ut i excel och dubbelsidigt på samma sätt som passwordcard gjort en stor antal rader att välja mellan på båda sidor och man bestämmer själv vilken rad, kolumn, flera korta rader, diagonalt, några från varsin sida etc. vilken man faktiskt använder, vilket gör att en sådan upphittat kort så är det fortfarande svårt att kunna användas av någon annan då man också måste veta vad som används till vilken situation. Med andra ord nål i höstacksprincipen att vet man inte var nålen är placerad så är det mycket att leta.

Av xxargs

Att sätta upp en kompileringsmiljö så att den fungerar med alla PATH:ar (vilket är troligen ditt problem om den inte hittar .c och .h-filer och senare olika .lib-filer) kan vara rätt styvt jobb bara det och kostar mycket mer av tiden än att senare kompilera själva koden...

På den tiden var det typ Borlands kompileringamiljöer som många använde medans 'Bloodshed Dev' är inget jag någonsin hört talas om och har säkert sina egenheter att fixa innan den kompileringsmiljön snurrar - du får läsa dess manualer helt enkelt för att se hur du sätter upp kompileringsmiljön...

Det är en av de stora fördelarna i Unix/linux-världen sedan historisk tid är att det nästan alltid fanns en CLI version av C-kompilator som fungerar med alla sina sökvägar korrekta (för det mesta i alla fall) medans i DOS och windows-världen har det aldrig funnits någon utvecklingsmiljö för C-kod som fungerar utan alltid i form av på den tiden ganska dyra köpevaror.

och skulle man försöka med GNU-C så var det oftast via cygwin det fick köras.

Av xxargs

Det läggs säkert in en massa gucka i UEFI-partitionen som speglar den gamla installationen och därför återvänder till den föregående setupen även vid ominstallation.

Därför måste partitionerna bort helt och helst göra 'zerofill' en bit in, ja kanske hela disken för att ta bort alla spår av gammal data som windows kan upptäcka igen och försöka återanvända igen under installationen. Det är en gammal regel ända sedan DOS-tiden när DOS och winistallationer inte fungerar som det skall trots flertal ominstallationsförsök och oftast så fungerar det efter att en zerofill gjorts i början av disken - orsak okänd varför...

En annan destruktiv kommando för att ta bort gammal oönskad data för just ssd/nvme är att köra 'blkdiscard' i linuxmiljö - då skickar det 'TRIM'/discard-kommando för lagringens hela LBA-adressområde och är så nära en secure erase man kan komma utan att just göra det.