Inlägg

Inlägg som llucass har skrivit i forumet
Av llucass

@Fulci:
Bara en fråga, hur tar jag reda på vilken "licens" jag har?

Tack för tipset. Ska följa stegen efter jag köpt SSDn!

Av llucass

En annan fråga. Redigeringsprogram, och videor jag spelar in när jag spelar eller om jag skulle spara Twitch streams. Ska jag ha allt det på SSDn eller på min hårddisk?

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av xprt:

@llucass, Man vill ha OS på SSD för att läsa systemfiler snabbare.
Exempelvis att datorn kommer starta snabbare och alla interaktioner du gör i Windows och applikation kommer gå snabbare.

En fördel är också att ha sina mest spelade spel lagrade här då dessa kommer läsa och ladda snabbare vid uppstart/uppdatering/nya instanser.
Videos Behöver inte lagras på en SSD då dessa ligger stilla och inte har behov av att "läsas snabbt".
Tänk också att du behöver ha minst 10% ledigt diskutrymme.

Jag rekommenderar 500GB för att vara på den säkra sidan men vill du spara pengar så låter det som att du klarar dig med 256GB SSD för de viktigaste filerna och resterande på din mekaniska disk.
Vellinge PC byggare är legit och Evo 860 är nyare så kör på den.

Ok tack så mycket! Jag ska ha mina mest spelade spel på SSDn. Då köper jag nog från Vellinge PC!

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av Paddanx:

Skulle tagit 850 500GB.
Varför?

För 850 är beprövad, är mer än snabb nog (en av de snabbaste tom), och du slipper krångel med liten PC firma. 850 EVO 500GB kan maxa 500MB/s även i TLC läge... så den kan maxa SATA prestanda extremt bra. Och den har bra latens, bra IOPs och fungerar bra i många miljoner maskiner idag.

860 EVO i sig är inte fel, men den är relativt ny, och med SSDer gäller inte regeln, "nyaste är bäst". Tvärt om gäller pålitlig/beprövad är bäst. Och 860 har i SATA nivå inte någon fördel. 860 EVO 500GB kan inte uppehålla full prestanda i TLC läge, utan är beroende på SLC cachen, då den nyare tekniken är billigare, men lite långsammare designad pga större NAND paket.

Varför 500GB vs 250GB... för du kommer sitta där och önska din SSD var större. Det som åldras snabbast på nästan samtliga SSDer är just storleken.... där folk gör klipp på 120/250GB SSD, och sen önskar de hade en 1TB istället när de väl upptäcker hur snabba de är vs en HDD.

Och ja... Lägg OSet på SSDn. Det du vill ha är låga svarstiderna. När du öppnar menyer, startar program, eller Windows ska göra saker... kommer ingen HDD idag ha en chans till vettig prestanda, utan det blir sirap tills det ligger i RAM.
En SSD har i runda slängar 0.1ms svarstid... en HDD har i runda slängar 10-15ms i bästa fall. Så din SSD hinner hämta 100 st små data paket som OSet behöver på samma tid som din HDD hinner hämta en enda... det märks.

Jag ska tänka på det.. men jag tror nog jag väljer 860. Dels för att den har typ samma pris ”billigare” än 850, och dels för att den faktiskt är nyare. 500 GB blir det nog!

Tack så mycket för tipsen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av Hurtfulspring:

Det bästa är att köpa 860 då den är nyast och bäst. Sedan tar du den storleken du behöver, skulle själv ha tagit 500gb då man lätt fyller upp en ssd. För att få den bästa prestandan så ska du flytta windows från din hårddisk till ssdn, samsung har ett program för detta. Sedan lägger du autostart program och de program som vill ska ladda fortare på ssdn. videor, dokument etc sparar du på din gamla hårdisk då de man inte märker någon skillnad i kvalite beronde på vilken disk de ligger på. Om du sparar spel på ssdn så kommer du få snabbare laddtider dock fylls ssdn fort då. Hoppas jag har hjälpt dig, du kommer märka en jävla skillnad!

Skickades från m.sweclockers.com

Lägger jag över alla Program jag vill ha på SSD manuellt, eller händer det automatiskt när jag installerar Windows på den?

Tack för hjälpen!

Av llucass

Köpa Samsung EVO SSD... Vilken? 850, 860.. m.m 250gb, 500 gb..

Hej!

La ut några inlägg igår om hur jag skulle uppgradera min dator, och flera förslag var att jag skulle köpa en SSD. Många föreslog Samsung EVO, och när jag kollade upp priset och reveiws så blev jag lite lost.. det finns så många!

Så folk säger att en SSD hjälper datorn att starta upp snabbare och program också. Datorn känns snabbare och reagerar snabbare.

Nu är min fråga. Vilken Samsung EVO SSD ska man köpa?
Det finns olika versioner, och jag antar att de nyaste är de bästa, men priset skiljer sig så lite så är det skillnad på dem?

Jag hade tänkt börja med YT och Twitch, och för att lagra videos behövs nog en SSD. 250 GB eller 500 GB?

Billigaste priser
850 - 250 GB: 1000 kr
850 - 500 GB: 1300 kr
860 - 250 GB: 700 kr (Vellinge PC byggare KB, legit?) Övrigt 780 kr
860 - 500 GB: 1200 kr (Vellinge PC byggare KB, legit?) Övrigt 1340 kr

Har jag sökt fel, eller kostar 850 mer än 860?? Är inte 860 en nyare och bättre version?

Finns tidigare versioner också, men inte många butiker har kvar dessa.

Folk sa också att jag ska installera Windows 10 på SSDn, men varför gör man det? Jag har ju redan Windows 10 på datorn..

Av llucass

Köpa SSD? Vilken, och varför?

Så jag har lagt ut lite postar på olika sidor angående min dator, om jag ska uppgradera, sälja eller låta allt vara. Har lite problem med olika saker, men framför allt att datorn ibland blir seg när jag har många flikar uppe samtidigt samt att Chrome alltid öppnar VÄLDIGT segt. Har fått förslag att jag borde köpa SSD-hårddisk. Men problemet är, vad exakt är en SSD-hårddisk, och vilken budget borde jag satsa på?

Som jag har förstått det så är SSD en sorts hårddisk (ställe man sparar filer etc. på?) Hur fungerar en SSD? Ska jag byta ut den mot någon del i min dator, eller lägger jag till den? Här är en bild på alla delar till min dator:

https://i.gyazo.com/46e2384dc498d5e24a9faa8f22239983.png

Tacksam för svar! Om det är något jag inte förklarat, så fråga gärna!

Frågorna:
SSD: JA/NEJ?

Vilken SSD om JA?

Vad exakt gör en SSD?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av llucass
Skrivet av abc80piggyback:

Hej, vad bra att du skrivit så utförligt. Tänkte ändå ställa ett par frågor för att klargöra vad du testat eller inte...

1) "...kunna spela krävande spel på minst 60 fps..."
Har du testat ifall din CPU orkar med att driva dina "krävande spel" i tillräckligt hög FPS när du sätter grafikinställningarna till lägsta möjliga, LOW ? Eller är det ändå ditt 1050-kort som flaskar så du inte vet?

2) "...streama spel på Twitch utan några problem. (Har redan fixat de bästa inställningarna för OBS..."
Tänkte du använda NVENC för encoding? I så fall belastas inte CPUn mycket. Jag hade nog testat att streama med NVENC i 1080/60 med så hög bithastighet mottagaren och nätet tål, och då med lägsta grafikinställningar och se ifall CPUn även då orkar med att driva några tyngre spel. Får du enligt ditt krav minst 60 fps så är nästa steg att köpa grafikkort. Ungefär så.

3) Priset/uppgradering etc: Säg att värdet på din dator är 4000:- Du behöver komplettera med SSD ca 600:- Komponenter för en ny dator med i5-8400 kostar ungefär en tusenlapp till exkl Win 10 (enligt snabbt exempel). Alltså om du kommer fram till att din CPU inte räcker till.

Vad exakt är min CPU och hur testar jag den? Förlåt, men jag kan verkligen noll om datorer. Är inte hemma nu, men jag tror att jag inte streamar med NVENC för tillfället. Ska absolut testa det!

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av Nepo:

Men köp dig en ssd också på minst 240gb, kommer se en stor skillnad. Speciellt när du bootar datorn.
Var har du för budget?

Jadu.. min budget. Skulle inte säga att den är jättestor. Känner att jag har bara haft min dator i 1.5 år, och tycker den borde vara lite bättre för att ha kostat ~8500.. den är bra, men vill ha den bättre.

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av Nepo:

Tja,

Helt klart en ny processor först grafikkort sen.

Något tips på processor och grafikkort som är bra, men även budgetklassat?

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av Zipparn:

Hade jag varit du hade jag köpt ett begagnat GTX 1070 och behållt resten av din bra datorn. Sälj ditt 1050Ti och få ner marginalen

Men gör ett GTX 1070 så stor skillnad verkligen? Det kostar mer än hälften än vad själva datorn gjorde. Och trots att det är begagnat så läg jag inte komma långt under 5000 kr för det. Finns det inte något mer budgetklassat grafikkort? Och grafikkortet påverkar väl inte allt det som jag var ute efter? (Hög fps, bra kvalite, streama, 2 monitors, m.m) eller har jag helt fel?

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass
Skrivet av Zipparn:

Förslagen du fått ger oerhört liten prestandavinst. Du har fått dåliga tips.
Din dator är redan bra. Det enda du bör prioritera att uppgradera är grafikkortet. Men Gå inte från 1050 Ti till ett GTX 1060. Marginalerna är för små för att det skall vara värt.

Köp ett GTX 1070 och behåll allting annat.

Är det värt att uppgradera grafikkortet för <5500 kronor? Känns som väääldigt mycket pengar för ett grafikkort. Bara min åsikt, men tack för förslaget!

Skickades från m.sweclockers.com

Av llucass

Sälja/uppgradera dator... vilket pris?

Hej, jag har haft min dator i ett år nu, och kände att den behöver en uppgradering, och jag fick några förslag på delar jag kunde uppgradera till, men problemet är att uppgraderingen hade kostat nästan lika mycket som själva datorn när jag köpte den.

Jag ska kunna spela krävande spel på minst 60 fps och bra grafik (datorn klarar av detta till viss del)

Jag ska kunna streama spel på Twitch utan några problem. (Har redan fixat de bästa inställningarna för OBS samt nätverket klarar av det)

Jag ska kunna surfa snabbare och utan frys och laggproblem.

Jag ska även kunna använda redigeringsprogram (Adobe) utan problem (kan redan till viss del)

Datorn jag köpte: drygt 8000 kr
Specs:https://gyazo.com/46e2384dc498d5e24a9faa8f22239983
Cooler Master B500 V2 KOMPLETT Edition
Intel Core i5-7400 Kaby Lake Processor
ASUS B150M-PLUS, Socket-1151
Crucial DDR4 2133MHz 8GB
ASUS GeForce GTX 1050 Ti 4GB
Seagate Barracuda 1TB 3.5'' HDD
ASUS PCE-N15 N300 Trådlös Adapter
MS COA Win 10 Home Nordic

Förslag jag fick som uppgraderingar:

Grafikkort: Nvidias 1060-kort (~3000 kr)

Processor: Ryzen 5 1600, (är ”billig” nu när 2600 kommit ut”) (~1900 kr)

Moderkort: MSI B350 Tomahawk (ett som är kompatibla med Ryzen-processorer.) (~1100 kr)

SSD hårddisk med Windows 10: (från 800-oändligt kr)

Är detta bra delar? Borde jag försöka sälja min dator och köpa en ny med dessa delar? Kommer någon köpa min?

Kan man köpa begagnade delar för ett bra pris någonstans?

Av llucass

Nya delar till min dator, processor/grafikkort, mm?

Hej!

(Screenshot på alla datorspecs och delar finner ni längst ner)

Jag köpte en "gaming" dator från Komplett i februari förra året för lite drygt 8000 kr, och jag skulle vilja köpa till lite nya delar, men vet inte vilka.

Så jag har märkt att min dator ibland blir långsam. Tex så tar det väldigt långt tid att öppna Google Chrome och Youtube fryser då och då. Jag köpte en ny skärm för några månader sedan också, och ibland känns det som att datorn knappt klarar av båda skärmar samtidigt.
Jag spelar flera spel med minst 60 FPS, så det är oftast ingen fara, men ska jag upp på de höga grafikinställningarna fungerar det inte.
Har även börjat lite med att streama när jag spelar, och det är inga problem om jag har låga grafikinställningar samt spelar lägre krävande spel (Fortnite)

Jag vill helst inte lägga många tusenlappar, och speciellt inte på saker jag egentligen inte behöver. Jag antar att processorn behöver bytas ut då det bara är en i5a (Intel Core i5-7400 Kaby Lake Processor) samt grafikkortet (ASUS GeForce GTX 1050 Ti 4GB).

Men jag kan ha helt fel. Vad tycker ni? Vad ska jag uppgradera, och till vad?

Budget: Högst 3000 (om möjligt)
Annan fråga. Går det att köpa/sälja delar begagnat? Skulle vara bra att sälja delarna som jag tänkt byta ut.

Alla specs: https://gyazo.com/46e2384dc498d5e24a9faa8f22239983
Cooler Master B500 V2 KOMPLETT Edition
Intel Core i5-7400 Kaby Lake Processor
ASUS B150M-PLUS, Socket-1151
Crucial DDR4 2133MHz 8GB
ASUS GeForce GTX 1050 Ti 4GB
Seagate Barracuda 1TB 3.5'' HDD
ASUS PCE-N15 N300 Trådlös Adapter
MS COA Win 10 Home Nordic