Inlägg

Inlägg som Xinpei har skrivit i forumet
Av Xinpei
Skrivet av Joppis:

Förstår verkligen inte varför man håller på med sådana där tunna stift fortfarande. Påminner om den radiostyrda hobbyn på 80-talet.

För människan är oftast reaktionär. Det man överväger inte produkters fulla problem förrän ens hus står i brand.

Skrivet av marcusOCZ:

Jag tror detta mer eller mindre är fake news. Blir alltför hög kostnad att byta igen.

Ja.. alternativet är ju bara att kontakter smälter och företag tvingas antingen byta ut produkten eller ha en massa sura kunder? Verkligen en låg kostnad gentemot att försöka fixa problemet med en ny standard.

Av Xinpei
Skrivet av thewrulph:

Nya kemikalieskatten? Ska ju såklart kunderna betala på en redan svindyr produkt. /S

Vad har Nvidia med kemikalieskatten att göra? Dessutom så har den inget med grafikkort att göra.

Skrivet av alexman:

jag har missat att kronan är så sketen att den är 12 per euro nu bara någon månad sen var det 10 vad fan händer

Euron har inte haft en växelkurs på 10 sek på över ett och ett halv år. Senast den var kring 10 kronor var i oktober 2021.

Skrivet av MFlurre:

Njaaa, amazon ändrar ju så du får betala svensk moms när du beställer från .de
Tillexempel, RTX 4070 från Palit för 609€. Lägg det i kassan, gå vidare för att betala, då är priset helt plötsligt 639,70€
Sen 5.99€ i frakt = 645.69€ (nice😎) och med deras växelkurs på 12,05:- så är du uppe i 7780,68:-
Betalar du i Euro och därmed låter din bank sköta växlingen så brukar det oftast bli lägre. Om man går efter aktuell växelkurs på valuta.se just nu på 11,79:- så blir summan 7613,78:-

Samma kort på amazon.se kostar 7667:- med fri frakt om man har prime. Webhallen tar 7749:- = 82:- billigare. Så det lönar sig inte alls lika mycket att beställa från amazon.de som det gjorde förr när man betalade den tyska momsen som är lägre. Dock skiljer sig utbudet mellan Svenska och Tyska amazon, men priset blir i slutändan oftast samma.

Stämmer bra det. I Tyskland har man 19% moms istället för 25%. Så det är där den stora skillnaden ligger. I praktiken handlar det om några hundringar beroende på modell.

Av Xinpei

SÅ Nvidia bryr sig alltså nu om vad energikostnaderna är för ett hushåll? Saknas det verkligen så pass bra argument för detta korts existens att de måste framhäva att det allt är energieffektivt? Och relativt till vad? AMD? RTX 4090? Ett kärnkraftverk?

Av Xinpei

Ahh... ironiskt att ett företag som Huawei skriker efter transparens och objektivitet när företagets majoritetsägare är en massa skalföretag som i slutändan kan kopplas till folk nära den kinesiska regimen. Så innan Huawei börjar kräva saker som transparens så borde de kanske börja vara transparenta själva när det kommer till vem som faktiskt äger företaget? Och hur de kinesiska lagarna om kraven på att information skall delas med staten oberoende vad det handlar om påverkar deras produkt? För just nu sitter de ju bara och kräver saker de vägrar själv leva upp till.

Av Xinpei
Skrivet av the squonk:

Självhatet är politiskt motiverat eftersom det gynnar missnöjespartier på ytterkanterna, dessvärre gynnar det även främmande makt så det är rätt starka krafter som lobbar för att vi skall tycka att Sverige är värdelöst

Tecken på att folk är bortskämda med friheter helt enkelt. Jag menar.. man behöver inte ta många steg utanför Skandinavien för att inse hur bra vi har det ställt mot överstatliga ingripanden i våran vardag egentligen..

Av Xinpei

Är det "samma" fabrik som producerat dem för Nvidia? Om inte så kan man börja undra om det inte är problematik med själva strömtillförseln och inte bara fall av dåligt producerade kontakter..

Av Xinpei
Skrivet av Linda_Almighty:

(Jag fyller på med matnyttig kontra-desinformation...)

Dessutom egentligen inte utbytt fiende, snarare utökad: koalitionen av auktoritära/totalitära nationer/regimer med egocentrisk ekonomisk kolonialism, och medföljande exploatering av både andra länders resurser och människor.

Det är påvisat vid det här laget att Sovjetunionen, med dess variant av kommunism, stöttat och samspelat med Kina sedan dess variant av kommunism sedan 1949 rådit.

Det är vid det här laget också påvisat att Ryssland aldrig riktigt släppte dess fasoner före Sovjetunionens upplösning, utan hela tiden haft alla gamla idéer och planer för kontroll och inflytande över omvärlden, till dess egna favör.
Försöken till äkta demokrati och marknadsekonomi skrotades ganska snabbt efter åren av kaos med kriminalitet och korruption.
Detta sköttes av Rysslands riktiga regim: FSB, dvs. forna KGB (vars anor härstammar från Bolsjevikernas säkerhetstjänst skapad 1918).

Kina i sin tur har tills på senare år jobbat upp sitt ekonomiska inflytande i världen genom att utnyttja den globala kapitalismens akilleshäl: ständigt sug efter kostnadseffektivisering och vinstmarginal/-maximering.
Samtidigt som det noga gjort allt för att framstå som "snälla pandor" för omvärlden.

Problemet här är inte kommunism som något slags ideologi, utan att denna så effektivt använts som metod och medel att nå makt, maximal makt.
Och nationer/regimer/ledare som beter sig som bl.a. dessa två nämnda, är inte pålitliga för fem öre.

Alla nationer som skyr äkta demokrati, dvs. liberal demokrati, är världens avskräden och bör inte på något vis tillåtas att korrumpera vare sig varandra eller övriga omvärlden.

Västvärldens säkerhetstjänster vet vad de gör, de vet vad som gäller, och allt dessa rekommenderar (samt varnar för) bör tas på största allvar, och inte mer/mindre avsiktligt tolkas felaktigt (som i princip alla nationalistiska rörelser världen över gör). ⚠️

Även om jag håller med i mycket av din kommentar så är det inte alls korrekt att kommunism inte skulle vara en ideologi. Att få makt är i sig inte ett argument emot begreppet i sig utan det är snarare inkluderat i alla ideologier att få makten och driva samhället mot det mål ideologin har.

Ett problem som uppkommer inom kommunismen är deras fokus på statens roll i bedrivandet av utvecklingen och hur denne kommit till makten. Vi ser det över hela världen där en revolution nästan uteslutande leder till negativ utveckling i landet ifråga.. där oftast en stark part förskansar sig en majoritet av makten och bedriver den i självintresse. Så fokus borde istället ligga där än i den teoretiska delen av ideologin i sig själv.

När det kommer till Ryssland och dess utveckling och även Kina för den delen så måste man titta tillbaka historiskt och det kaos som förekommit i landet de senaste 200-300 åren. Båda dessa nationer har tradition av politiskt kaos och folk vänder sig då till mer extrema alternativ för att få "ordning och reda" på enorm bekostnad av personliga friheter. Vi ser ju det t.ex. hos äldre medborgare i Ryssland och Kina som menar att de ändå har ordning i sina länder medan det bara är kaos i väst och därför stödjer de regimen till fullo.. eftersom de inte helt enkelt förstår bättre.

Det är även därför USAs "interventions" i Mellanöstern och Afghanistan varit så icke produktiva. För när de tagit bort huvudet som hållit "ordning" i landet så har man istället öppnat porten för politiskt kaos och därigenom förvärrat läget. Vilket man såg i ISIS framfart på mitten av 2010-talet eller den korruption som lett till att Talibanerna återtagit makten i Afghanistan. Man har helt enkelt varit allt för naiv att tro att snabb förändring av ett politiskt system på något sätt skulle framföra "mer frihet" och "demokratisering" när det i praktiken visat sig leda till absoluta motsatsen.

Av Xinpei
Skrivet av talonmas:

USA och Tyskland har vi bevisat att de avlyssnar politikers mobiler. Kina har vi bara misstänkt men aldrig bevisat. Men banna Kina... Jäkla hyckleri. Och sen bara banna två leverantörer? Så övriga kinesiska är ok? Symbolpolitik

Kanske dags för herrn och inse skillnaden?

Skrivet av Ryssfemma:

Du höll i stafettpinnen fram tills att du rekommenderade SR som nån vår av auktoritet imo.

SR håller relativ hög trovärdighet sett till vad som brukar florera i denna typ av diskussioner.

Skrivet av Whitepilledoomer:

Alltså, jag avskyr Chat Control 2.0 och tycker definitivt att vi inte bör kritisera Kinas INTERNA förtryck om vi inför den.

Det sagt så handlar detta om utländsk avlyssning av oss. Chat Control 2.0 är ju något vi gör mot oss själva.

Lite som att det inte är okej om polisen går och skjuter alla i en lägenhet "i fall att" men det är ju signifikant mindre "okej" om främmande makt gjorde samma sak hos oss. Vår egen polis kan vi bestraffa.

Så Sverige uppför koncentrationsläger för minoriteter där man aktivt hjärntvättar dem medan man runt om i landet aktivt försöker sig på folkmord på sagda religiösa minoriteter? Personligen anser jag att folk överdriver sin tolkning med Chat Control 2.0 när de försöker jämföra det med Stasi eller diktaturers aktiva kontroll av media.

Skrivet av CreativeX:

Jävla dubbelmoral av EU, Vi kan avlyssna men inte Kina som vi ändå har inget konkret bevis på! Usch. Ibland har jag en känsla att EU vill bli precis som Kina om inte värre. Jag vet att det handlar om utländsk avlyssning men fortfarande..

Handlar snarare om att Kina är en aktiv fientlig stat som gör allt i sin kontroll för att sprida sitt inflytande runt om i världen. Det kombinerat med deras väl dokumenterade industrispionage på nationell nivå gör att man aktivt väljer det betydligt mindre "onda" alternativet här.

Av Xinpei
Skrivet av Danmyr:

Intressant hur majoriteten av "klimatinitiativ/grön industri" uppenbarligen står handfallna så fort verksamheten måste finansieras likt alla andra bolag och inte kan glida på räkmacka på skattebetalarnas bekostnad.. hmm 🤔

Det är ju nästan som det är billigare att producera 100-årig gammal teknologi i relation till relativt dyr ny teknologi. Detta med räkmacka är ironiskt roligt med tanke på vilken räkmacka oljeindustrin glidit på de senaste 60 åren.

Skrivet av Barak:

Just skogsindustrin är ju dock negativ ur den aspekten att våra skogar förstörs.
Finns nästan inga natur eller urskog kvar i landet och det som planteras är mer eller mindre uteslutande ful granskog.
Med dom lägsta virkespriserna i Europa så gynnas inte skogsägare heller utan dom göder endast drakarna.

Problemet är väl att en majoritet av skogen som finns i Sverige är lokaliserad i Norrland och klimatet dikterar vilken typ av skog som kan växa.

Skrivet av Svensktiger:

Och med tanke på att under 2% av Sveriges totala elproduktion kommer från fossilt bränsle så är ju majoriteten av företag som inte gör egen energi redan "gröna".
Det skulle man inte kunna tro med tanke på rubrikerna varje gång Karlshamnsverket måste starta för att miljöpartisterna skall kunna köra AC'n i stallet

Samtidigt så importerar man in enorma mängder energi från Baltikum och Tyskland samt Polen som mestadels skapas genom kol och oljekraft. Sedan har ju Sverige Oljekraftverket i Karlshamn som går på högvarv etc. Oberoende så är ditt 2% något man kan ifrågasätta eftersom 27% av Sveriges energi kom från fossila bränslen 2020.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/elfakta/energianvandning/An...

Skrivet av Kaleid:

Det här är fortfarande skitsnack. Under elbristens tid, som våra lögnande politiker kallade det så exporterade det här landet mer än något annat land i EU.
Hela skiten går ut på att marknaden får all makt (som sen inte fungerar), och just i denna sammanhang så blir kärnkraft dyrt, och det är just därför som skattebetalarna kommer få betala enorma summor för att bygga nytt igen för att det inte ska bli rena förlustaffärer.
Sen så har vi kära politiker sagt nej till minst 1200 vindkraftsprojekt, och sen ska de läxa upp andra om energibrister. Lögnernas tid.

Grannländerna, som Finland har förlitat just på att vi ska exportera till dem, tog dem nästan 20 år att bygga ett kärnkraftverk. Läser man finska nyheter så blir det massa skrattemojis när något krånglar eller har blivit försenat igen.
Nu när t.ex. KD kommer till makten så kan de plötsligt inte bygga kärnkraftverk supersnabbt som de lovade under valet, men precis vem som helst hade kunnat veta att det här var rena lögner bara för att vinna valet. Och inte blir det bättre att SD vill inte ha vindkraft överhuvudtaget.

Lite magstarkt att kalla någon lögnare när du själv kör med, vad som är bästa fall, cherrypickade siffror. Det är korrekt att Sverige exporterade energi... i PERIODER. Detta är det viktiga här... När Sverige behöver som mest energi (jan - mars) så måste man importera mängder av el för att kraftproduktionen helt enkelt inte klarar av att producera nog mycket el. Snittet av import under dessa månader är över 2500 GWh med februari som mest och då från kolkraftverk i Tyskland och Polen i majoritet.. I det fallet så hjälper det absolut ingen att man exporterar i t.ex. Juni när man i Februari har kraftig elbrist till den grad att samhället blir kraftigt lidande. Inte heller hjälper det klimatet att oljekraftverket i Karlshamn eller kolkraftverken i Tyskland får gå på högvarv för att Sveriges elproduktion helt enkelt inte orkar med vid hög belastning.

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energ...

Av Xinpei
Skrivet av FL85:

Synd med mer regler och byråkrati, finns risk att tillverkarna inte släpper alla modeller här i EU och att vi får nöja oss med dom mindre intressanta modellerna.

EU är världens näst-största marknad så företag som slutar leverera till EUs marknad pga. detta beslut kommer nog se sina ekonomiska siffror störtdyka. Mobiltillverkarna må streta emot men de har inte råd att sluta leverera till EU.

Skrivet av danedi:

Och det finns långt för lite brytbart lithium i jorden för att kunna byta alla bilar i världen mot elbilar. Elon musks senaste uttalande om att expandera produktionen av sina bilar för en årsproduktion av lithiumbatterier, motsvarar vad vi lyckat gräva fram på 10 år gånger 20! bara för hans påstådda försäljningsmål.

Och därför behöver man på sikt komma på effektivare metoder. Precis som med vilken annan energikälla som helst.

Skrivet av hakro807:

Säger som många gånger tidigare - EU silar mygg och sväljer kameler. När kommer vi få se liknande lagstiftning för den produkt som är en av våra absoluta största miljöbovar - bilen!

Det går inte bara att lagstifta emot något så livsviktigt som färdmedel utan att ha ett alternativ. För då kommer man snabbt slå i en vägg.. håååårt. Kom ihåg att fram till för ungefär 10 år sedan så var inte bilbatterier nog effektiva för att kunna ersätta förbränningsmotorer. Idag är det en prisfråga.. inte en teknologisk fråga.. så det går helt klart åt rätt riktning.

Av Xinpei

Det säger en hel del när man beskriver ett spel som "det minst buggiga spelet hittills".

Av Xinpei
Skrivet av Dyluck:

Är ju inget som är unikt för Kina, hur många gånger har dom inte försökt sälja Coca Cola receptet? John Bennett stal nyligen teknik från Googles självkörande bilar för att ta med till Uber.

Finns det pengar, finns det incitament.

Korrekt.

DÄREMOT så finns det få stater som aktivt jobbar med industrispionage och stöld till den grad som Kina kör. Det finns ju liksom en orsak varför Kina är metropol för upphovsrättsintrång där man kan gå in i X butik och hitta Apple-knockoff. Eller det faktum att de har femtio olika restauranger som typ Obama Fried Chicken eller Wichael Alone (Med en logga som är skrämmande lik McDonalds gyllene bågar).

Av Xinpei

Tyvärr nackdelen när man har öppnare system där man litar på kundens omdöme att göra rätt. Vilket öppnar dörren för de som vill utnyttja systemet.

Av Xinpei
Skrivet av Sinery:

Gröna satsningar resulterar med smutsigare och dyrare energi.

Skulle gärna vilja se belägg för ett samband här från herrn faktiskt.

Av Xinpei
Skrivet av aMp:

Om man slutar spendera på krig och död, kanske det inte hade blivit dyrare än planerat alt. att det funnits pengar att skjuta till investeringar som denna..

Känns som att tillverkning av avancerade chips inom Europa ligger ganska högt i prio-listan för att vara på säkra sidan de kommande årtiondena imho.

Eller.. och detta kanske är en väldigt kontroversiell ide.. Intel BETALAR för sina fabriker?!

Angående "Krig och död" så är det bara en utopi att det någonsin skulle upphöra där nationer som Ryssland som aldrig verkar lära sig av sina misstag och kommer därför alltid att agera aggressivt i försök att tvinga fram inflytande på den Europeiska kontinenten.. för det är det enda sätt de historiskt sett gjort detta på.

Skrivet av kotz:

Vi har inte råd säger Tyskland tänker jag.

Inte förvånande med tanke på hur deras egna elproduktion och och kriget i Ukraina ser ut, det kostar.

Är det första landet i EU vi ser, som får stryka sin egna utveckling under rådande förhållande?

Tänker att bygga en sådan fabrik i sitt land är väl en ära?

Mycket spetskompetens runt hela bygget och produktionen samt utveckling?

Eller så är det trenden som börjat visa sig där Intel konstant och plötsligt finner "Oj.. det blev dyrare... mer pengar tack" som Tyskland inte längre går med på?

Av Xinpei

Om de ligger snarlikt i pris med andra aktörer så som Webhallen? Ja.

Av Xinpei
Skrivet av kotz:

Miljövänligt 😂 haha

Stackars forskare som måste pressa in ordet miljövänligt i varje produkt.
Green Washing är ett annat ord 🤥

Är det verkligen synd om forskarna? Eller är det mer synd om dessa som är "allergiska" mot begreppet "Miljövänligt" och därför måste framhäva det i varje kommentar där detta förekommer?

Av Xinpei
Skrivet av kozmos:

Vad baserar du ditt utlåtande på? BMI ?
Tycker swec börjar likna flashback.

Det roliga med BMI är att den inte särskiljer fett och muskelmassa utan mer eller mindre behandlar vikt som vikt. Enligt BMI skalan så är jag överviktig men andelen fett jag har på kroppen är minimal.

Av Xinpei
Skrivet av BrottOchStraff:

Svag valuta, kemikalieskatt, moms, importkostnader etc gör att vi har galet dyra priser i Sverige jämfört med Nordamerika och Asien. Skärmar som recenseras t.ex. som är i mellansegmentet på typ 350$ kostar i Sverige 6-7tkr. Det är helt enkelt skittider för att köpa hårdvara nu. Gäller även elbilar som ska vara "budget" men kostar en halv miljon i Sverige när riktpriset är typ 35-40tusen euro.

Det är ingen kemikalieskatt på grafikkort. Sedan är även priset du hänvisar till exklusive moms eftersom dessa skiljer sig från delstat till delstat.

Priset i sig själv skiljer sig inte markant från t.ex. Tyskland när det kommer till grafikkort. Det billigaste RTX 4070 jag kunde finna på fyra tyska hemsidor var kring £600. Vilket är strax under 7000:- exklusive moms. Med moms ligger samma grafikkort i Sverige på ca 7700:-. Så priserna verkar inte vara bättre ute på kontinenten.

Skrivet av jawik:

Gissar att de lagt över produktionen till den parallella piratlinan som gör obrandade kopior. Kan de sälja till lägre pris och ändå tjäna mer..

Definitivt en möjlighet. Finns ju fall inom TV och bildskärmsmarknaden där folk på fabriksgolvet hos t.ex. LGs fabriker skapat paneler till bildskärmar och TV-apparater officiellt under LG på dagarna men på nätterna har de producerat exakt samma panel till budgetmärken. Skillnaden är minimal men prisskillnaden kunde vara flera tusen kronor. Allt för att det inte stod "LG" på den.

Av Xinpei
Skrivet av UncleDirty:

Men har någe pucko bärt dit den då eller? Ingen människa med en hjärna som inte är fullständigt ekonomiskt oberonde hade ju valt att parkera den där

Ingen aning faktiskt.