Inlägg

Inlägg som gdmllj har skrivit i forumet
Av gdmllj

@patander: Netgear har ett schysst modem som du kan välja valfri AP till, typ en Unifi.

https://www.inet.se/produkt/5406459/netgear-lb2120-3g-4g-lte-...

Har själv använt det med deras externa antenn.

Av gdmllj
Skrivet av Purrfected:

Mycket vill ha mer.

Tar ofta upp det här, men avskyr verkligen vad som hänt med priser på många tekniska områden.
För 10 år sen så kostade flaggskeppen runt 5000kr, priset gick ner under året och när nästa modell kom så kostade den också runt 5000kr, förutsatt det var ny teknik i den, annars var den billigare.
Men så kom någon smart jäkel på att, vänta lite, vi ökar på priset varje år för att det kommer ny teknik, vi tar precis samma pris för den här gamla tekniken som vi gjort tidigare.
Folk köper det hela och helt plötsligt så kostar det mer och mer att utveckla ny teknik, det är inte så att dom uppfinner hjulet varje gång, dom har ju en hel del att utgå från. Vinstmarginaler på över 80% hos nåde Apple och Samsung osv osv...
Det äckligaste med det här är att prismodellen sprider sig till andra områden, tex datorkomponenter.
TV apparater ligger mer eller mindre fortfarande kvar i den gamla prismodellen. De ökar iaf inte i pris, men det är inte alltid varje år medför stora skillnader i vilka funktioner som finns från föregående år.
Tillbaka till mobiler, verkar ju som Apple nu hittat taket vad folk kan tänka sig att betala, 18k var för mycket.
Så vad gör man då, kommer man gå ner till 10k som folk gladligen betalade tidigare? Tveksamt va?
Så här, gör en enorm ökning i pris, håller inte exakt koll på varje iphone modell, men visst kostade flaggskeppet 10k innan den för 18k? Alltså 80% ökning, medge lite ödmjukt att priset kanske blev för högt, nämen företaget lyssnar på kunderna!?
Sänk priset med kanske 20%, wow så mycket!? Otroligt! I verkligheten så har de genom att ha lite sämre säljsiffror en generation, ökat priset med 40% över 2 generationer.
Själv så spelar jag inget på min mobil så vägrar betala mer än 3500kr för mail, sms/chatt, kamera, mediaspelare samt gps. Då är jag inte heller ute efter flaggskeppen utan midrange passar mig bra.
Kommer dock kika på en 5G mobil som nästa mobil, då min nuvarande börjar närma sig 4 år nu och börjar bli lite seg ibland.
Blir troligen en lite större investering då på 5-6k (är ju ändå lite inflation från 10 år sen med).
Men räknar och hoppas även den mobilen ska hålla 4-5 år!

Håller med till fullo! Köpte ett Gigabyte mITX moderkort för ca 5 år sedan för 1200kr, det kändes häftigt för ett moderkort. Nu kostar samma produkt nära 2000kr! Nej tack, det får jag nästan en hel dator för ju..

Av gdmllj
Skrivet av tvelander:

Asså dom säljer ju still sjukt bra.

Problemet tror jag är att iPhone 8 och 8 plus är så jävla bra så folk behöver inte byta

Jag har fortfarande en beggad 6S från familjemedlemmar. Har inte köpt en telefon på flera år då de räcker mycket längre än genomsnittsåldern. Skulle inte ens fundera på att byta om den inte går sönder, dock har jag bytt batteri för $20 (svettigt) i USA!

Av gdmllj

@Kiirozu: Det stämmer, jag köpte nyligen en DS1618+ för att byta ut en DS1515+ åt en kund. Tanken är att försöka få den utbytt och ha som backup sen. Jag vet inte vad download station är men du kan ju installera docker, 16GB minne och köra i princip vad du vill på den.

Av gdmllj

@Dekkan: Bauhaus, har själv gjort exakt samma sak. Dock med ett gammalt ek-köksbord från Ikea som liknar skivan från Bauhaus. Fick den gratis från myrorna och var it utmärkt skick (det fattades ett ben).

Av gdmllj

@Kiirozu: Jag håller med, har också nyligen erfarit Synology och medan deras plug & play fungerar bra om man håller sig till spelreglerna är det rätt kört om man vill göra något annat. Dock är dem ju rätt värdefulle, speciellt din modell, så om du får den utbytt kan du ju alltid sälja den till någon som bara vill ha en enhet för data.

Av gdmllj

@Kiirozu: Trist! Utöver det som sagt (boota linux) kan jag nog inte hjälpa med datorn. Men såvida du inte köpta NASen dagen den kom ut så har du antagligen garanti kvar! Synology förlängde garantin med ett år (från 3 till 4 år). Så kontakta dem!

Av gdmllj

@PierreB: schysst! Skriv gärna här vad han säger

Av gdmllj

Jag kör Telia med en EdgeRouter, har aldrig använt Telias router. Dock använder jag bara internet och ingen TV.

Av gdmllj

Hej, jag tar gärna switcharna (vet du om det är gigabit?) och R210 servern. Kan möta dig när det passar.

Av gdmllj

Legend has it att google inte kollar om en business användare laddar upp mer än 1TB. I värsta fall om du behöver 5 för unlimited kostar det $50/mån.

https://gsuite.google.com/pricing.html

Av gdmllj
Skrivet av Kilrah:

Kul! Hur delidadde du? Rakblad eller? Funkar väl inte med tex Der 8auer?

Skickades från m.sweclockers.com

Laptops brukar sällan ha en heatspreader. Kylaren sitter direkt på chippet.

Av gdmllj
Skrivet av videopac:

Vad skulle kunna vara farligt med det? Kreditkortsuppgifter (alla i samma mail, inklusive CVV) kanske man skall undvika men personnummer, naa.

Det är väl klart som f*n att man inte skickar sitt CVV? Om man inte vill bli rånad

Av gdmllj

Hej, jag skulle gärna ta dem då jag slängt mina och skulle behöva dem igen.. tror du attt du kan skicka dem mot fraktkostnad?

Om du har en bild vore det bra så vi menar samma sak!
Tack

Av gdmllj
Skrivet av Esseboy:

Tack!

Av gdmllj

@Esseboy: Schysst ökning på nästan 100%.. Skulle du kunna skicka en länk på vad du använder?

Av gdmllj

@Deerhall: Om det är något du gör varje vardag kan jag lova att oddsen är större att de kommer antingen bli stulna eller gå sönder pga av att du ramlar, tappar dem eller att kontakt blir glapp än att bara låta dem sitta kvar. Offsite backup (molnet) för din ovärderliga data!

Av gdmllj
Skrivet av Esseboy:

Har en kompis som snackat ner sig till 60kr i månaden med obegränsat 1 Mbit/s och fria samtal.

När man sitter på tåget. Har rätt bra ögon så kan ha den rätt nära

Kan du länka ditt obegränsade för 200kr? Eftersom det är fritt i EU nu kan vi ju lika gärna ha det.

Förövrigt använder jag Telia kontantkort årskort med 2GB/mån + spotify för 1300kr. Det känns rätt bra med tanke på att bara spotify annars kostar 1200kr tror jag.

Av gdmllj

Tänkte försöka svara på några av de punkter du anger som nackdelar. Jag håller med om mycket, men ev. kan något kanske hjälpa..

Skrivet av flygande dadeln:

Mina intryck efter några månader med Mac på jobbet (kommer från Windows och Linux)

Största nackdelar:
-Brist på inbyggd fönsterhantering. Total avsaknad av inbyggt stöd för att placera två fönster sida-vid-sida med varandra med piltangenterna. Galet omodernt.
Kan förstås lösas med tredjepartsprogram som Spectacle. Men bara delvis. Du kan fortfarande inte flytta fönster smidigt mellan flera externa monitorer, bara på samma monitor. (Gissar att jag måste skaffa ett betalprogram för att lösa det)

- Håller med, "lösningen" att hålla nere gröna fullskärmsknappen är ett skämt. Detta gör Windows mycket bättre.

-Hanteringen av aktiva program. Mac klumpar alltid ihop varje instans av Chrome till samma - och det är omöjligt att konfigurera så att varje instans visas som en separat grej i Dockan eller i Alt+Tab menyn.
Detta sänker min produktivitet rejält på jobbet. Som webutvecklare behöver jag kunna öppna massor av instanser av samma program, och visa dom som separata fönster. Tex har jag en stooor skärm och då kan jag jämföra 2 siter med varandra sida vid sida. Då kan jag öppna 6 Chrome-fönster för att se vardera site i mobil, tablet och desktop samtidigt. Kanske även har flera instanser av DevTools öppna samtidigt.
Jag vill kunna se varje fönster som en separat instans i Dock eller i Alt+Tab. Det är helt omöjligt på Mac, jag tvingas högerklicka på Chrome-ikonen i Dock (vilket suger) för att välja instans. Eller så får jag gå in i Mission Control.
Windows har jag mycket fler möjligheter, jag kan både använda motsvarigheten till Mission Control men jag kan även välja indiviuella fönster i Taskbar med 1 klick, eller hoppa mellan dom via Alt+Tab.

- Du kan bläddra mellan fönstren i samma app med <CMD + `>, eftersom detta är sjukt osmidigt på ett svenskt tangentbord kan du programmera om shortcuten i inställningar. Jag kör tex knappen ovan tab <CMD + §>.

- Saknar faktiskt ett enkelt inbyggt bildrederingsprogram i still med Paint

- Vet inte om du testat, men i Preview som är standard för bilder finns det ett antal verktyg som är ungefär lika kraftfulla som paint (tror jag, använder aldrig paint). Klicka på View - Show Markup Toolbar.

- XCode krävs för att installera vissa paket. Märkligt att det krävs ett IDE för grundläggande utvecklar-saker.

- Jag vet inte vilket paket du installerade, men oftast kommer man undan med bara Xcode Command Line tools som installeras genom: xcode-select --install

- Mac OS är inte alls så problemfritt som folk påstår. På bara några månader har jag fått flera problem med hängningar, som krävt omstarter. Provat 3 olika generationer av MacBooks, både på jobbet och hemma och varenda en har råkat ut för dödliga badbollar ett par gånger.

- Inget os är felfritt Om det var en app, testade du Force quit?

- Stör mig lite på DS_Store filerna som strösslas överallt. Varje gång en Macanvändare skickar mig en zip så ska det följa med två DS_Store filer

- Jag också, måste alltid skriva in att dem ska ignoreras när jag kör Rsync backup...

Och så en rant om tangentbordet och shortcuts:
-Hur kan ett "användarvänligt" system som MacOS kommaundan med att inte ha en dedikerad Print Screen-tangent?
Nåt så enkelt som att ta en screenshot till clipboard har en totalt ologisk keybinding som kräver att man använder två händer och fyra tangenter. Cmd+Alt+Shift+4. Ren idioti.

- Cmd+Shift+4 låter dig välja vilken yta som du ska ta ett screenshot av. Det lägger dock bilden på skrivbordet. Jag tycker detta fungerat mycket bättre än i Windows, nu finns iofs Winkey+S men om man vill spara bilden måste man öppna paint osv.. (tror jag).

- Ingen dedikerad Delete-tangent heller.

- De stora tangentborden har en delete-key, de små får nöja sig med Fn+Backspace (suck)

Såvitt jag vet kan man inte ta bort filer i Finder på nåt smidigt vis. Fn+Backspace verkar inte fungera i just Finder...

- Ett generellt tips i macOS är att kolla i menyerna efter det du vill göra. Tex så finns "Move to trash" och kommandot är <CMD + Backspace>

-Tangentbordskombinationer är inte alltid helt konsekventa. Man sprider ibland ut shortcuts - ibland är det Cmd, ibland Ctrl. På windows är Ctlr för de flesta shortcuts som gäller text osv och Windowstangenten är i princip endast för fönsterhantering.

- Även om jag håller med så har även Windows börjat med allt fler Winkey kommandon, börjar väl ta slut på alternativ antar jag.

-Tangentbordslayouten. Ogillar att tangenten i nedre vänstra hörnet är Fn, och att den modifier-key man använder oftast kräver att man använder tummen. Tummen ska va resverad för spacebar imo. Känns mer ergonomiskt på Windows där man kan köra lillfingret för Ctrl.
+Ingen shortcut för att låsa datorn när man ska gå och ta en kaffe. (motsvarande Windows+L). "Stäng bara locket" kanske du tänker. Men det går inte, jag kör ofta Macbooken stängd i en docka, kopplad till tre externa skärmar.

- Detta måste jag anse vara en vanesak, många tangentbord på PC har också Fn-knappen längst ner till vänster. (Tex min Thinkpad). Låsa tangentbordet är något osmidigt med kommandot: Control + Shift + Eject, jag föreslår att du ställer in en "hot corner", då är det bara dra musen i valfritt hörn så låser du skärmen.

Av gdmllj
Skrivet av Zoyadog:

Detta är ej en ghettomoddad dator, men en "hemmasnickrad" låda redaktionen använder för att mäta ljudnivån på olika chassin och kylare. Den hissas ned genom en vajer från taket, kvalar detta in som ghettomod tycker ni?
https://i.imgur.com/eIVEMaJ.jpg

Nej, det där kvalar ju in bland sofistikerade genomtänkta byggen
Här kommer en ghettomod på min NUC i det "fläktlösa" chassiet Akasa Newton. För att göra saken bättre använde jag såna hära moderna sockerbitar och klippte av en usb-sladd. I framtiden hoppas jag kunna ta en lite mindre fläkt och använda NUCens inbyggda fläktkontakt. För att göra cirkusen ännu mer ghetto så körs Hackintosh på datorn. Till Akasa: 80°C är inte ok idle temp.

https://i.imgur.com/TDTgqxV.jpg