Inlägg

Inlägg som gdmllj har skrivit i forumet
Av gdmllj
Skrivet av MaDMaXz:

Hej

Jag vill bygga ihop min första rena NAS media server där jag vill lagra tunga/stora filmer som sedan kommer spelas upp på TV. Chassit kommer vara av en Cube typ.

Burken kommer stå i hallen högt upp i hallen (tänkte ställa den på ett hyllplan), jättenära min router så ljudnivå behöver man inte lägga stor vikt kring det. Mitt enda krav är att den ska rulla på tunga filmer utan konstigheter. Dock är jag helt grön när det kommer till komponenter..vad ska man satsa på för ITX kort? CPU och minne? Räcker integrerad grafikkort till detta?

Priset helst budget- men inte det billigaste om man säger så. Kom gärna med förslag!

Så länge du inte behöver 'transcoding' kan du använda vad som helt för dina tunga filmer.

Av gdmllj

Alla mina Windowsdatorer sitter på Win 10 LTSB. Ångrar inget

Av gdmllj
Skrivet av Laptopkillen:

Så kan det vara.
Läste hans svar igen:

"Hej!

Tyvärr verkar inte fläkten/fläktarna fungera Får fel 90B direkt vid uppstart, innan Windows startar.
Trodde även att Windows skulle ingå men det är en utvärderingsversion, "går ut" om en månad eller så.
Windows spelar väl inte så stor roll men fläktproblemet var ju lite oväntat, speciellt då det är en speldator.

MVH,

Rikard"

Det markerade, hur vet han det om han inte kommer in i datorn?
Känns som han öppnat och kortslutit något?
Eller kan man starta datorn utan fläktar som fungerar?

Man kan få ett felmeddelande och ändå komma in till Windows.

Av gdmllj
Skrivet av Ratatosk:

Nej och att AMD skulle skicka ut dåliga produkter, är fortfarande din personliga åsikt och inget mer.

Nu sätter du ord i min mun, för något dylikt har jag väl aldrig sagt. Det enda jag påstod var att Intels renommé är välförtjänt.

Av gdmllj
Skrivet av Ratatosk:

Din personliga åsikt inget mer.

Ja så är det. Företag som skickar ut dåliga produkter brukar bli världsledande och vinna många kunder..

Av gdmllj

@Mikaelmannen: Inte självklart men det finns goda anledningar. Beror väl på vad man ska ha datorn till.

Av gdmllj
Skrivet av Esseboy:

Intel säljer, sätter du en Intel logo så köper vem som helst. Sitter det en AMD så tänker folk 12 ggr innan dom köper.

Det är en välförtjänt renommé. Inte så konstigt m.a.o.

Av gdmllj
Skrivet av EatenMoth72:

jag har byggt en reklamskärm och har köpt en raspberry pi att sätta i den. tanken är att en film ska rulla på repeat/loop hela tiden, dag som natt, vardag som helg. jag kan inget om raspberry egentligen, den lilla erfarenhet jag har är att jag köpte en förinstallerad raspberry för att ha som mediacenter. hur installerar man ens saker till den? kan man koppla den till datorn på nåt sätt?

alla tips motages tacksamt

Varför ska vi googla åt dig? Information som dessutom är oerhört lätt att hitta då Raspberry Foundation har flera guider hur man kommer igång.

Av gdmllj
Skrivet av Implor:

Låter som en värdelös produkt. 1.2m är ett skämt.

Dessutom har den den sämsta kontakten som någonsin uppfunnits, håller typ 3 månader i en portabel disk.

Av gdmllj
Skrivet av Frippe1976:

@gdmllj: Tipps på var jag köper dessa delar?

Om någon skulle vilja bistå med ett kopplingsschema vore grymt!

Tekniskt sett, hur kopplar man om man vill få ut Stereo på högtalarna, kan de sammankopplas Trådlöst?
båda behöver ju alla fall nätdrift + var sin förstärkare, vilken förstärkare behövs för att få ut så mycket kräm som möjligt av dessa högtalare?. Högtalarna i sig är nyrenoverade så baselement och diskanter är I gott skick.

Hjälp mig gör en budget inköpslista..;)

Inköpslista:

Med vänlig hälsning,
Fredrik

Du kan inte köra varje högtalare trådlöst, du kommer då få synkroniseringsproblem. Om du vill komma undan billigt kan du köpa något som detta: https://www.ebay.com/itm/2-X-50-Watt-6-Ohm-Verstarke-Audio-Am...
Annars kan du köpa en förstärkare som har bluetooth bara, tex: Dayton

Av gdmllj
Skrivet av Frippe1976:

Är det någon som har tips på hur man går till väga för att bygga om gamla högtalare (ej aktiva) till blåtands högtalare?

jag har ett par Sonab OA-14 R som jag skulle vilja göra lite moderna.:) Någon som byggt något liknande som vill dela med sig?

Skulle vilja ha av/på knapp och Volym. på högtalaren. Inte med batteridrift utan strömförsörjning.

Har inte hittat något lämpligt kitt.

Detta är info om högtalaren.
Frekvensomfång: 25-18.000 Hz (OA14 )
Tonkurva: 29-15.000 Hz +/- 3dB på golv mot vägg
Delningsfrekvens: 1800 Hz
Bas- mellanregisterelement: 1st 6,5-tums 8 ohms Peerless SC 165
Diskantelement: 4st 5 cm 8 ohms Peerless MT 20 HFC
35 Liter.

En liten förstärkare (class-D chip) med en bluetooth mottagare och ett nätadapter från tex en gammal laptop fungerar utmärkt.

Av gdmllj
Skrivet av boibo:

Är det ett företag?
Kolla då på en seriös VPN produkt. Dom kostar, men då har du garanterad hastighet (enligt deras spec) sen är platformen dokumenterat säker och uppdateras regelbundet.

Hemmasnickrade lösningar kanske är billiga i inköp men kostar mer tid än man tror sen är inte konsumentprodukter generellt säkra då dom uppdateras sällan eller dåligt, och när dom uppdateras så vet man ju inte om dom fixar felen.

OpenVPN är inte optimalt. Det är enkelt att få igång men är väldigt resurskrävande.

Lugna ner dig, vi snackar om 5 användare. Det klarar vilken modern dator som helt. Vad är det för fel att köpa en supermicro och installera Pfsense? Eller en NUC och installera openvpn server på ubuntu/centos?

Av gdmllj
Skrivet av superpwnguin:

Enligt tomshardware är det ingen större skillnad. Visserligen är källan lite daterad, 2014, men enligt dem är det same same.
"Using world-class headphones, a $2 Realtek integrated audio codec could not be reliably distinguished from the $2000 Benchmark DAC2 HGC in a four-device round-up. Again, all four devices sounded great."

Källa på det

Givetvis är detta sant. Det finns även flera källor som jämför Apples utmärkta ljudkretsar med dyra dacs vetenskapligt och kommer fram till att det är liten skillnad. Det kan vara värt med ljudkort (externt) för att ta bort nätstörningar eller om du har oerhört trögdriva hörlurar. Tipset är att testa och se om du inte är nöjd först.

Av gdmllj
Skrivet av svejbol:

Hej

Jag skulle behöva lite tips och råd vid val av dator då jag själv har svårt att se för- och nackdelar med olika datorer.
De program jag har tänkt köra är framför allt:

  • Revit

  • Autocad

  • 3D Studio Max

  • Illustrator

  • Photoshop

  • InDesign

Även liknande program som Rhino och Grasshopper kör jag stundvis och Sketchup. Fokus ligger på 3D-modellering i Revit, renderingar i 3DS Max och postproduktion i Photoshop, och jag har den dåliga ovanan att köra flera program samtidigt. Framförallt vill jag ha en dator som klarar stora komplicerade modeller samt att den är hyfsat snabb vid renderingar. Runt 15'' skärm och fullstort tangentbord är ett plus men inte ett måste. Helst håller jag budgeten lite under 15,000.

Tacksam för alla svar då jag känner mig ganska lost i djungeln av processorer och grafikkort!

För det priset får du en riktigt fin Thinkpad T570/80 från Dustin. Kör på det

Av gdmllj
Skrivet av hawthorns:

Hej! Har en uppgift där man ska skriva ett program som förvandlar nummer från 1-12 till den motsvarande månaden, och jag har fastnat på substringen, som jag ska använda för att hitta vilken månad som tillhör numret som skrevs in. I uppgiften stod det också att vi skulle använda en lång string med alla månaderna i.

Såhär långt har jag kommit: https://gyazo.com/20d5cceb53396de7fd930c8ded61b132

Hur ska jag fortsätta?

Eh, om du måste använda en lång string kan du dela den vid varje ' ' och sedan ta biten som är numret du ska förvandla.

Av gdmllj

Inte för att vara den som är den, men i.o.m att det är poängen jag ska komma till så nämner jag det direkt. sftp != ftps = vsftpd. Varpå poängen är att använda sftp istället, mycket enklare och säkrare.

Av gdmllj
Skrivet av guermantes:

@gdmllj: fast man kommer ju inte åt routerkonfigen på (i mitt fall) BBB:s router. De stängde ju av den accessen i och med skandalen för några år sen.

Och även om jag får BBB att låsa upp den, så tänker jag att så länge en billig leverantörsrouter står som första enhet så kan den väl hackas (även om den är bryggad?) mycket enklare av styggingar som infogar den i sitt botnät etc.

Har du noll tillgång till routern blir det nog svårt, kan du inte öppna portar eller något i den? Har du fiber in i lägenheten/huset?

Har du pFsense bakom den bryggade routern så är pFsense brandväggen, vad som händer på routern från BBB "spelar ingen roll".

Av gdmllj
Skrivet av guermantes:

(Jag har förstått att det inte går att ha sin konsumentrouter från Netgear/Asus/etc som första enhet om man har IP-telefoni, utan leverantörens router måste sitta först.)

Men är det nån som har erfarenhet av om det går att släppa igenom IP-telefoni genom en pfSense-låda? Så att man slipper ha bredbandsleverantörernas tråkiga routrar exponerade mot internet.

Du kan ju brygga routern till din pFsense.

Av gdmllj

Överklockad, vattenskyld, egenbyggd dator till jobbet? Det ska ni alltså spara tid på? right. Ni borde istället sikta på att börja skriva kod som utnyttjar fler kärnor och försöka göra saker parallellt.

Av gdmllj
Skrivet av andreascarlsson:

De där träden som jag skrev om är inte högre än att man kan sätta sändare och mottagare på en halvhög stolpe på respektive tak. Borde inte vara några problem att skapa fri sikt.

Tack för tipsen Boibo!

Impior, du har en poäng – Telia borde kunna fixa detta.

Jag ska bli kock i mitt nästa liv – Då får man åtminstona äta god mat när man ska hjälpa alla retarded vänner och släktingar som är dator-analfebeter (eller "mat-analfabet" då)...

Haha, känner igen det där. Numera blir det ofta "nej, jag vet inte hur man uppdaterar till Windows 10. Nej, jag tror inte det går att fixa MS office gratis."