Inlägg

Inlägg som anon300311 har skrivit i forumet
Av anon300311
Skrivet av nmap:

Tips mottages! Jag har ingen koll på bärbart!
Budget: Jag vet inte budget då jag köper det jag "måste". Gissar på att det blir iafl 10K men vet ej som sagt.
Någon black friday deal hade varit trevligt.

Vad ska du programmera i för språk?

Av anon300311

Bärbar dator för fortniet och roblox?

Hej,
Någon som kan rekommendera en bärbar dator som det fungerar att köra Fortnite och Roblox på?
Inge överdimisonering räcker om det flyter på.

Av anon300311

Dexter säsong 9, legacies säsong 4

Av anon300311
Skrivet av wRRM:

Det lär inte gälla här, det är väldigt stor skillnad på att byta skärm i en mobiltelefon och byta ut ett trasigt RAM

Vi får se, har Apple yttrar sig i frågan? Bör om inte annat stå i någon form utav Agreement och då får man välja själv om man vill gör det eller inte.

Av anon300311
Skrivet av AplAy:

Haken är väl den att du automatiskt bräcker garantin när du gör reparationen själv där Äpplet också hoppas på att du skall misslyckas med reparationen och sedan köper en ny "telefon" - allt enligt åldringsplanerna!

Egen reperation täcks utav garantin. Så var det förut iaf när man år 2010 kan det varit fick nya delar så som RAM m.m. skickade till sig när dom misstänkte att RAM var trasig på din dator.

Av anon300311
Skrivet av jehuty:

Jag förstår det men det kommer vara en minimal andel människor som kommer utnyttja det här, men om det finns verkstäder som kan hjälpa till med reperationen kommer flera utnyttja det.

Nu fick jag ett annat svar på att Apple har öppnat upp sedan förut, men inget jag känner till (är inte så insatt).

Då kan man ta och bli autheriserad service verkstad för Apple då får man den tillgången, så ser inte problemet?

Av anon300311
Skrivet av Ozzed:

Rimligen borde inte detta hindra oberoende serviceställen från att också beställa. Att man överhuvudtaget kan få tag på delarna är jättebra. Att det måste gå via Apple är... Mindre bra.

Men man får hoppas på svallvågor i hela branchen. Andra företag har ju tagit för (o)vana att ta efter Apple, både när de gör bra och dåliga grejer.

Hur kan det vara mindre bra att man måste köpa originaldelar? det där är lite skev inställning.
Oftast vet inte "anders" att reperationen på hörnet kör med piratdelar som inte har samma kvalité och att den verkstaden inte har rätt verktyg för att hålla IP certifieringen utav teflon osv.

Av anon300311
Skrivet av jehuty:

Får reperations verkstäder som inte är licensierade av Apple beställa delar?

Annars är det ett halvhjärtat försök att stoppa "right to repair" rörelsen.

Själva grejen är att du som konsument skall kunna laga din egen produkt vilket är EXAKT det right to repair är.
Det är inte för att du ska kunna gå till vilket företag som helst och laga dina saker, om du inte kan laga dina Apple prylar själv får du gå till en autheriserad verkstad. Kan lova att Apple kommer börja begränsa möjligheten med privatkopior utav skärmar osv som dom redan har gjort.

Av anon300311
Skrivet av Lasse468:

Dags att avsluta kontot då.

Påverkar inte om du har 0kr utom endast om du har pengar där.
Har man haft pengar där 12mån utan att använda dom har man nog glömt dom 🤷‍♂️

Av anon300311
Skrivet av snajk:

För många är nog 16GB mer än tillräckligt, samtidigt är det ju inte så mycket idag ändå. Min jobbdator har 32GB för 16 gör att jag inte kan köra mjukvaran jag utvecklar, som inte är så värst tung egentligen men det är rätt många containrar, och även 32 är ju en begränsning emellanåt. Dock är det på Windows/Linux förstås. Men 16 har liksom varit baslinjen i ganska många år nu, är det inte dags att ta i alla fall maskiner riktade mot proffs lite högre? MBP 13'' maxar ju på 16 exempelvis.

Skulle våga påstå att standard idag är 8/256gb.
När vi beställer in till användare är de just det som köps in iofs Windows pc men ändå.

Utvecklare mfl får 16/512 alt 1tb.
Behövs de mer kraft kan vi skala upp en VDI/VM eller liknande åt dom och mig själv såklart. Fördel med DevOps / infra.

Skriver mest powershell och python rätt stora projekt ibland men klarar mig på 16GB idag nästa burk som blir om något år hoppas på om 3-4 blir nog 32GB.
Änsålänge klarar jag mig på 16/512 iaf.

Av anon300311
Skrivet av thom.g:

Hej! På en av mina datorer så har jag problem att den inte går att nå på sitt anropsnamn SERVER längre.

Det slutade fungera i morse då två trådlösa datorer tappade kopplingen till den. Jag startade om router och sen slutade det att fungera även på min trådbundna.

Själva servern fungerar fint o jag kan ansluta till den via fjärrskrivbord och dess IPadress via kör > \\192.168.1.4

Nån typ av namn/nummer hanterare verkar ha gett upp men jag kan inte lista ut var problemet sitter?

Har nollställt alla inställningar på server / client / router men kan inte få det att lira fortfarande.

Har läst och följt otaliga guider som jag googlat fram ang. SMB-protokollet. Har tillochmed tagit bort det och lagt in på nytt på servern via lägg till / ta bort funktioner.

Bild på eländet:
https://www.dropbox.com/s/zcy803deyu481df/e6528d26-2abd-474d-...

Är helt utmattad nu efter att ha försökt med näbbar o klor att lösa detta. Hoppas swec kan rädda mig.

Tack så länge!

DNS är det som strular du vill knyta kallesfilserver.home.se mot ett IPnr.
IP fungerar alltid, vet inte exakt hur du ändrar detta lokalt på din dator men det är möjligt annars får du kolla så att inte HOST namnet på din fileserver har raderats på den även det kan ställa till det alt. i SMB inställningarna.

Det är iaf det som är roten i ditt problem.

Av anon300311

Detta biter folk i röven. Apple har tagit fram sin plattform = kostar pengar. Utvecklare säljer appar därigenom självfallet vill Apple har ersättning som att dom står för plattformen.
Men men developer licensen lär öka nu istället vilket kommer leda till färre gratis appar.
Idag kostar den 1000kr per år men som sagt lär öka.

Av anon300311
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det finns program som roffar åt sig så mycket ram som de kan komma åt och andra program då kan fungera felaktigt för det ej finns ledigt. Där man i programmet ofta får spärra dem och säga att du inte får ta mer minne än en viss mängd (Sql server är ökänd för detta, men det finns många andra mindre populära). Så jag ger inte så mycket för statistik baserat på hur mycket man använde när man hade lite.

Däremot när Appledatorer är som de är så får man nyttja högt andrahandsvärde. Man köper det man tror räcker, skulle det vara fel så sälj datorn och köp en ny. Det som man har tur med detta är som sagt att man ej förlorar så mycket pengar p.g.a. andrahandsvärdet.

Nu pratar jag dock mest windowsvärlden. Men samma problem finns överallt. Om man har ett program och det skulle kunna nyttja över 100GB ram om det fick, hur ska då programmet veta hur mycket ram det får använda och hur mycket som behöver sparas för annat? Det spelar typ ingen roll hur smart os man har, det är en användarfråga.

Så är det, nu pratar jag åter igen om gemeneman och inte dom som vet med sig att dom behöver mer ram. Kör man program som kräver de vet man om de. Det jag pratar om är alla ”vanliga” som säger ”jag lär framtidssäkra bäst att betala 5k extra för 32GB” så använder dom 8-10GB med pressure på 40-50% och ibland swap på 20mb för att en mjukvara va dåligt skriven.
Sen går de 2år och dom har samma workflow för att sedan köpa en ny dator igen.

Hoppas du förstår hur jag menar.

Sen att köra SQL server på en ikke server hw är för mig lite fundersamt.
SSMS tar inte spec med ram i min Windows vdi iaf.

Av anon300311
Skrivet av Dockland:

Tack för info. Vet inte vilken OS-version jag kör. Tror senaste var till den nya, minns inte namnet på den. Det var Big Sur? på minin när jag köpte den. Märker ingen skillnad åtminstone. Uppdaterar någon eller ett par gånger om året.

Om du är på big sur (macos 11) vänta tills macOS 12.1 kommer ut kör inte 12.0.1 som är senaste idag då kommer du få problem med memory lekas.

Av anon300311
Skrivet av Dockland:

Den swappar ju hyfsat snabbt nær den peakar. Så inte hela værlden før egen del, men om ett par år kommer jag vilja uppgradera. Hade ju 128 GB i min Windowsburk, och ær væl lite bortskæmd att inte behøva bry mig om just ram.

Det är precis det du säger nu jag menar.
Kan även säga att macOS 12.1 Beta 2 som jag tvingas köra har pluggat igen memory leak som finns idag i macOS 12.0.1 tyvärr.

Av anon300311
Skrivet av Dockland:

Jag resonerar som så att för mycket ram kan inte bli en issue. För lite ram kan bli en issue.
Vet inte hur det är med nya chippen från Apple om man kan utöka ram i efterhand, men på min mini m1 går det inte. Då tog jag max, just in case. Tvärtom hade kunnat bli trist och det är dyrare att köpa helt nytt än att slänga på några tusen för att ha max-config vid köp.
Säger inte jag resonerar rätt men 16 GB maxar jag då och då själv, så jag maxar nästa köp också.

Och då vet du att du behöver 32 som att du maxar 16.
Finns tex istats i appstore som man kan använda sig av för att se hur ens ram förbrukning ser ut över tid.

Pressure är de som är utav intresse i en mac, där ser man om man går över max då mac inte hanterat ram/minne på samma sätt som Windows även om Windows börjar gå mot snarlik hantering.

Av anon300311
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Detta håller jag i stort med om - vad jag främst hade något emot var påståendet att 16GB på en plattform skulle vara oerhört mycket bättre än 32GB på en annan: det är bara sant om du inte egentligen behöver allt det där minnet Men absolut: visst är det många som överskattar vad de egentligen behöver.

Jag menar inte att 16GB är bättre än 32GB utom där är det såklart att 32GB är bättre OM man använder 32GB annars är 32GB onödigt och många missbedömer sitt workflow eller ska "framtidssäkra" som innebär att dom aldrig kommer använda det utom dom kommer byta dator innan dom får användning för 32GB.

Av anon300311
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Att inte köpa mer än man behöver är alltid ett bra råd med Apple, men jag blir lite orolig när en person både är utvecklare och infrastrukturansvarig men ändå inte har koll på hur minnesanvändning fungerar.
Behöver din last inte mer än 16 GB minne så är M1 Pro med 16 GB RAM ett av de snabbare CPU-valen du kan göra, i kombination med ruskigt snabbt minne och I/O.
Om du däremot faktiskt behöver mer minne än så och snålar på minnesmängden kommer du att uppleva precis samma typ av prestandaproblem som på en x86:a eller PPC eller vad som helst annat som behöver swappa. Du kan inte komma runt att ~7GB/s är betydligt mindre än 200 GB/s.
Det enda som visas av de Youtubevideos du nämner är att folk inte förstår hur mjukvaran de kör fungerar.

Jag är fullt medveten hur de fungerar.
För att klargöra, klarar man sig på 16GB idag så kommer man klara sig ett par år säkerligen på de till om man inte byter workflow.

Det videorna visar är att om man behöver använda swap kommer man inte märks det kännbart fall om de behövs ibland.

Varför ska jag bry mig hur Xcode mfl hanterar minnet? Jag bryr mig ärligt inte sålänge det fungerar har noll intresse utav att kolla deras källkod.

Åter igen, det har blivit sådan jäkla hype på 16 eller 32GB och folk köper 32gv för 5k extra när dom inte behöver.

7GB/s vs 200GB/s beror på om det märker skillnad. Vid mindre swapp på låt oss säga 1GB lär du inte märks något eller på någon mb.
Likväl så kan man swapa fast minnet inte är maxat också. Här är de oftast dåligt skriven kod som spelar roll.

Summering, köp de som funkar för dig idag. Skit i allt annat då man oftast byter dator inom 3-5år oavsett.

Av anon300311
Skrivet av ThomaZ84:

Köpte en udm pro, kom på 4 vardagar.
Var också billigare än svenska butiker, undra om dom kör någon BF?

Dom brukar göra de iaf. Vet att dom gjorde de förra året.

Av anon300311

Beställde från deras euro store nu. UniFi ap long range Wi-Fi 6.
Fanns knappt i lager i Sverige och den kostade ca 300kr billigare där med.

Någon som handlat där och vet hur frakttiderna osv är?