Inlägg

Inlägg som anon300311 har skrivit i forumet
Av anon300311

Har 250/250 idag kostar mig ca 70kr mer i månaden än 100/100 kommer nedgradera inte för att 70kr är mycket utom för att jag gått igenom alla små utgifter och hittills apr jag 2k i månaden

Av anon300311
Skrivet av Hotfuzz08:

Ska bli spännande att se vad Apple kan kräma ur för prestanda i chippen till mac pro. Kan ju enligt specen tycka att M1:an från förra året känns väldigt.. slimmad i jämförelse. Är dock fortfarande väldigt nöjd med min Macbook air som arbetsdator, har inte vikt ner sig än så länge med den last som jag kastat på den.

Köpte 14" base modellen och jag trodde att 16GB ram skulle bli för lite men tänkte att man kunde testa och jag älskar den! RAM är inga problem för mig och då är jag en flitig användare utav många tabbar, vscode, Xcode osv.
Riktigt bra maskin för pengarna så att säga.

Edit:
Skärmen är otrolig! XDR med ProMotion

Av anon300311
Skrivet av bärplockaren:

Det verkar som att man få gå på två hubbar, det ju dumt att låsa in sig också till en viss del.

En annan sak jag kom och tänka på också, hur funkar det med fjärrkontroller olika tillverkare emellan går det att använda hue fjärr till trådfri och tvärtom o.s.v. eller är man helt låst där, att man måste ha respektive hub?

Jag kör flera olika hubbar men samtliga är kopplade till HomeKit (Apple) som finns i min AppleTV (som agerar hub/sambandscentral) så för mig fungerar allt med mobilen, kontroll etc. då det styrs genom HomeKit.

Av anon300311
Skrivet av Samsung:

Innan du slänger dig in på det djupa med en utbildning så går det utmärkt att lära sig programmera på egen hand. Så jag rekommenderar att du pysslar med det litegrann vid sidan av arbetet tills du verkligen vet att det är det du vill pyssla med.

Angående utbildning så har jag inget rakt svar åt dig, men jag har förstått att intresse och kunskap väger över utbildning(även om utbildning är en väldigt god och ofta nödvändig grund).

// En Elektriker

Fast nej.
Min erfarenhet när jag möter dessa personer i mitt yrke är att dom saknar grunderna vilket ger väldiga brister i kod.
Man kan se tex massa if else istället för att använda switch och liknande.

Av anon300311
Skrivet av Mats Myntsamlare:

Tack för input. 16 GB är nog det rimliga egentligen, men känns som jag vill fläska på ordentligt för att aldrig behöva ägna minnet en tanke

Med 16GB behöver du inte bry dig heller, kolla reviews m.m på youtube.

Om 2-4år när du KANSKE skulle behöva mer än 16GB då vill du ändå byta dator och har du sparat dina 5k på rätt sätt har dom nu vuxit så när du säljer denna dator + avkastning + 5k har du råd med en ny

Av anon300311
Skrivet av Luddetuss:

Har enbart ett uttag i grafikkortet.

Ett i grafikkortet och ett i moderkortet?
Annars är du rökt. Då kan du bara köra en skärm.

Av anon300311
Skrivet av Mats Myntsamlare:

Sweet, kör en gammal 13-tummare nu men är så sjukt sugen på en 14” med snikchippet och 32 GB RAM. Det vattnas liksom i munnen när jag fantiserar om en sådan.

Kör på 16GB istället jag gjorde det med många andra som tidigare har kört 32GB och 16GB piskar 32GB intel.

Finns många videos på youtube där dom visar att man knappt behöver 32GB finns såklart fall där man behöver det men är inte som med intel propparna.

Är utvecklare och infra ansvarig och 16GB fungerar för mig utan swappning osv.

Med andra ord, överlöp inte.

Av anon300311
Skrivet av Apachi:

Fast det är inte tillåtet, det är därför det är krångligt att göra. Det är skillnad på att privatkopiera en film eller album du köpt, då äger du median och får kopiera för eget bruk (iaf för musik).

När du streamar äger du inget, du betalar för att få strömma musik/film/serier under tiden du betalar. Och det är klart att du inte ser några problem med det, det är inte du som betalar... (No offense)

Det här som många inte förstår precis som du säger så betalar man FÖR att få STREAMA filmen/serien undertiden man betalar. Man ÄGER INTE mediat som man gjorde tidigare med bluray, dvd osv.

Av anon300311
Skrivet av Mats Myntsamlare:

Använder pipenv, hur funkar detta tro? Är det några problem att installera eller kommer det flyta på som vanligt med en M1:a?

https://doesitarm.com/formula/pipenv/

Av anon300311
Skrivet av Trunk:

Dä har du haft tur, eller så har du råkat ut för vettiga personer som är rädda om sina enheter medans de testas.

Jag har å andra sidan visserligen haft otur (hoppas jag) men som exempel har jag de senaste tio åren gjort lika många köp från Elgiganten och mer än hälften har varit uppenbara returer. Fingeravtryck på lacken, hårstrån under snett sittande skyddsplast m.m.

Själv hör jag till den gruppen knäppskallar som tar reda på produktens egenskaper innan jag köper så under mina 30+ år har jag bara lämnat tillbaka 1-2 varor.

Förstår, oftast när jag returnerar är produkten trasig eller så är jag inte nöjd med den.
Te.x att en NAS som säger att den inte ska låta så jäkligt tjuter osv

Av anon300311
Skrivet av killawife:

Nej så är det givetvis inte.
Jag har jobbat i en drös olika butiker, både nätbutiker och vanliga, och det är standard att så länge varan är i nyskick och förpackning och liknande är fräsch så säljs varan som ny. Det finns ingen lag som reglerar detta. De varor som man säljer som fyndvaror säljs som såna då det saknas nåt, kartongen är skadad eller det finns nånting som gör att man inte KAN sälja varan som ny. En del företag typ Biltema, har inte ens en fyndavdelning utan mycket varor som returnerats och som sen inte kan säljas kasseras bara.
Det finns säker nån butik som har som egen regel att man inte säljer en returnerad vara som ny, typ som nämnts här Inet och webhallen, men 99% av butikerna gör inte så. Och det finns ju egentligen ingen som kan kontrollera om detta ens efterföljs utan bara är en text för att lugna datornördar som klagar om de får en returnerad vara med ett fingeravtryck på.

Jag köper själv en del fyndvaror och jag tycker att det är en bra idé istället för att man ska kassera varorna. Det är dock en hel del bök med från butikens sida då det inte direkt är ovanligt att kunden som returnerat varan helt enkelt har ljugit om dess skick och den är trasig. I butiker finns sällan möjligheten att testa returnerade varor heller utan de går bara direkt ut i hyllan. Man har inte tid för det, helt enkelt.

Har bara fått en returvara som ny en gång och då krävde jag kompensation och det fick jag.
Sen är det såklart att det finns lagar som reglerar detta.

Annars kan man ju sälja begagnade appelsiner som nya på internet te.x jag vet överdriven jämförelse men för att du ska förstå.
Vem köper en ny vara och vill ha en begagnad ingen kan jag lovad dig

Av anon300311
Skrivet av Under_Specat_Nätagg:

Har en M1 MBP. Tangentbordet suger, skärmen är bra, M1 är ett skämt då den enbart kan driva en extern skärm, bra batteritid men inte ens nära den tiden Apple lover (vilken överraskning).

Standard Apple med andra ord.

Du är medveten om att MBP m1 13” är instegsmodell? Den ersatte instegsmodellen med.
Så du har inte läst på innan du köpte.

14” är deras ”mid” vilket syns.

Levde med en MBP 13” i ett år och visst kan jag hålla med dig om tangentbordet, är väldigt lycklig över att MBP 14” är så mycket bättre.

Av anon300311
Skrivet av Lagerlöf:

Tråden handlar väl ändå även om öppet köp? Det står det ju i rubriken iaf

Edit: Och nej, företagen gynnas inte ekonomiskt av att personer köper produkter och sen skickar tillbaka det i hopp om att de ska bli lite billigare i nån fyndhörna.

Självklart tycker ingen vettig människa att det är konstigt att skicka tillbaka en skärm som inte fungerar.

Jag som missade totalt att det handlar om öppetköp.

Nej såklart inte att dom gynnas utav det, utom det jag ville framföra är att om inte öppetköp / ångerrätten (vet att det inte är samma) hade funnits hade det blivit svårt att sälja saker på distans.
Iaf till 90% utav befolkningen.

Av anon300311
Skrivet av Söderbäck:

Det här känner jag inte riktigt igen. I vilken lag och paragraf återfinns detta?

Edit:
Jag har hittat en möjlig paragraf för det här ;).

Det kan vara så att man tänkt på KKL §16 - andra stycket - punkt 3.
https://lagen.nu/1990:932#P16S1

Om inte annat följer av avtalet, skall varan stämma överens med den beskrivning som säljaren har lämnat och ha de egenskaper som säljaren har hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell

Men jag vet inte hur gränsdragningen ser ut riktigt. Upplevelsen om att varan är "ny" kan kanske tolkas lite olika inom den här beskrivningen. Jag blev inte klokare på utfallet med det här hehe.

Har inte det rakt i huvudet men det finns praxis för det iaf i HvR där dom fastslog att man som konsument skall kunna anta att en produkt är ny när man köper den från en ÅF (butik osv) om inget annat framgår - vilket i sig är en självklarhet Vid annat skall det framgå i beskrivningen.

Sen finns det inget som säger att ev. prisavdrag osv skall göras utom det är helt upp till butiken men blir nog svårt att sälja en produkt som är använd utan prisavdrag.

Av anon300311
Skrivet av Lagerlöf:

För att inte prata om att det är dumt att urholka hur det fungerar för liten vinning, ju fler som missbrukar systemet ju snabbare kommer det ske ändringar som gör det sämre för konsumenter

Lite fel där, distansavtalslagen eller vad den heter som omfattar ångerrätten (14 dagar) gynnar företagen.
Tänk om den skulle försvinna, då skulle folk sluta handla för vem köper något man inte kan se är helt / fungerar när man får det på distans? Det leder till att många tappar sina online kunder som då lär skaffa butiker med mer personal omkostnader osv.

Som du ser förlorar företagen på det ekonomiskt.
Med det sagt är det inte rätt att utnyttja lagen men samtidigt så är det väldigt få som gör det och om det.

Sen är det fritt av butikerna att förhindra att folk handlar hos dom, läste om någon för ett tag sedan som blev "spärrad" från komplett tror jag det var för att dom hade satt i system och returnerat hutlöst med produkter m.m.

Fick en gång FYRA trasiga skärmar på rad utav inet.se inte deras fel utom var samsung som hade en dålig batch eller liknande och då returnerade jag dom på öppet köp väldigt smidigt köpte samtliga på faktura så man slipper ligga ute med pengar förens man ser att produkten fungerar så för mig var det inga konstigheter och inte heller för dom.

Av anon300311
Skrivet av buse_id10t:

Haha.. Förlåt att jag skrattar. Nej, visst är det inte ditt problem att någon annan får en begagnad vara, men samtidigt kan du inte heller vara säker på att du själv inte får en sådan. Jag är tämligen övertygad om att inte allt går in i "begagnathörnan", särskilt inte om den som returnerar varan säger att hen knappt använt den.

Fel, en produkt som är bruten får inte säljas som ny utav butik juridiskt sätt. Det skall tydligt framgå om produkten är öppnad.
Kolla på te.x. Inet.se där skriver dom ut det tydligt likväl som på webhallen.

Av anon300311
Skrivet av jaqob:

Jag förstår inte riktigt varför alla tolkar mitt inlägg som att jag tror att jag behöver mer än 16 Gb Jag formulerade mig nog klumpigt, men ser inte riktigt hur. Men, nej, det är inte så att jag överväger 32Gb RAM, utan frågan är snarare om uppgraderingen från 8Gb till 16Gb är värd de 2500 kr som det kostar. Det har jag nog landat i att det är, och den kostnaden kan jag leva med.
Det som verkligen stör mig är kostnaden för att uppgradera SSD:n. Egentligen skulle jag behöva 1 Tb för att slippa lägga för mycket tid på att byta mellan kataloger på olika externa diskar i Lightroom, men att betala 5000 kr för 750 Gb extra, eller 2500 kr för 256 Gb extra, tar emot. Jag förstår faktiskt inte varför det inte är mer högljudda protester mot just detta? För i princip samma pengar som Apple tar för 250Gb kan jag köpa 2Tb med samma prestanda, det är inte rimligt.

På min nuvarande gamla HP-laptop har jag 1 TB disk som jag synkar med OneDrive. Jag vet att det inte riktigt är en backup, men det är ett väldigt smidigt. och tillräckligt säkert, sätt att arbeta...

512GB är min för mig och därför kör jag på de

Av anon300311
Skrivet av jaqob:

Någon som kör Lightroom och kan kommentera lite om hastighet och minnesanvändning?

Jag är väldigt sugen Air, men med 16Gb RAM (som jag misstänker man behöver till LR om man håller på med lite tyngre bilder samtidigt som man inte vill behöva stänga ner webbläsaren) och 512Gb SSD (Det är trots allt 2021, inte 2012) så är det en inte helt billig dator längre och faktiskt inte vrållångt ifrån 14" Macbook Pro i pris.

https://www.youtube.com/watch?v=gqiYSt4nAFs

Man klarar sig bra på 16GB ram. Överköp inte, 32GB behövs oftast inte.

Ända anledningen att jag gick från min 13" M1 till 14" M1 Pro va pga. jobbet men sen är ju skärmen nice ProMotion och XDR samt att man kan köra dubbla skärmar igen. Önskar dock att dom hade struntat i kortläsaren och satt Ethernet port istället men men man kan inte få allt.

Av anon300311
Skrivet av HoboCop:

Jag har tittat några kvällar på HBOMax och ärligt talat vet jag inte om ens halva priset är värt det. Riktigt kasst utbud, åtminstonde av dom genrer jag är intresserad. Är fler som tycker att knappt det billiga priset räddar abbonemanget?

Dom har enligt mig väldigt bra serier bla. Banshee, all americans, billions mfl.

Av anon300311

Jag köpte det direkt
44kr för HBO med massa extra är alltid gött