Inlägg

Inlägg som Keneay har skrivit i forumet
Av Keneay
Skrivet av Rågren:

Ja, så om om kunde köpa en app på en USB-sticka i valfri fysisk butik, stoppa in denna i sin iPad och köra appen från USB-stickan så blir det ju samma sak, eller? Och så kan vi kalla iPaden för en appkonsoll

Tekniskt sätt har du en poäng. Problemet blir väl logistiken för att någon ska lägga in just den specifika appen på en sticka som sedan kan säljas i butik och där känns det väl rätt omöjligt att uppnå målet om man ser till hur många appar som finns. Det finns inte i närheten av lika många spel till salu på skiva till konsolerna samtidigt som det finns antal appar tillgängliga i app store.

Av Keneay
Skrivet av Rågren:

Så om Apple skulle tillåta att man körde en app från en USB-sticka, lika nedlåst så klart, så skulle allt vara OK?

Nu pratar du äpplen och päron, att bli tvingad att köpa och installera allt genom en och samma butik är inte samma sak som att tillåta något att köras eller öppnas från en USB-sticka. På en konsoll kan du handla via den låsta butiken eller gå till valfri fysisk butik och köpa ett spel, det kan du inte för en iPad. Sen att spel idag sällan är kompletta på skivan man köper är en annan fråga..

Av Keneay
Skrivet av medbor:

Så länge alla får samma regler blir det bra. Apples öppning hittills känns mer som en nagel i ögat än en regelrätt förbättring i min bok

Men vad skiljer en iPad från en Switch? Varför får konsolerna fritt spel med stängd marknad, men Apple är värsta fienden på jorden

Jag menar inte alls att Apple gör rätt eller har rimliga affärsstrategier, men konsolerna gör ju exakt samma sak

Men ska vi då helt förbjuda stängda hårdvarusystem? Ska tesla också tillåta valfri mjukvara på sina bilar? Sonos erbjuda öppen firmware?

Känns som det är ganska mycket kvar att utreda och uträtta innan vi kan vara säkra på vart vägen ens borde vara på väg, och under den tiden fortsätter utvecklingen. Känns mest som att lagar och regler ständigt kommer ligga mer och mer efter verkligheten

Gällande konsoller måste det sannolikt ha att göra med att de inte låser dig till att köpa spelen via deras egen butik. På exempelvis iPad kan du bara lägga till appar som finns i deras egen butik (utan jailbreak) och det är nog den lilla skillnaden som skaver i lagen så att det kan ses som monopol missbruk.

Av Keneay
Skrivet av Phod:

Mmm... Besvarat påståenden och nämnt saker.

Jag trodde du var klar och jag borde inte svara men hugger ändå, läs citaten en gång till så ska du se att det löser sig och att jag bara svarat på precis det sätt jag beskrev ovanför..

Av Keneay
Skrivet av Phod:

OK, så du är här för att trolla och kasta skit på folk som inte har samma åsikter som dig. Jag har aldrig påstått att något är farligt, men du kanske syftar på delen om att möjligheten att installera ett annat OS är en försämring av säkerheten. Det är det tyvärr, och när det gäller min mobiltelefon föredrar jag att mina 2FA-nycklar är säkra framför möjligheten att spela piratkopierade spel.

När jag påstod att du blev kränkt syftade jag inte på att du klagar på stora företag, utan att ditt tonfall mot mig personligen var väldigt känsloladdat och nedsättande. Man kan ju bara hoppas att modsen börjar se till att reglerna under §1 efterlevs, men tyvärr verkar de ju inte gälla när det handlar diskussioner om Apple.

Vet inte riktigt vad du får det ifrån, jag har bara besvarat olika påståenden och samtidigt nämnt att stora företagen inte är konsumentens vänner så därför bör man inte försvara dem, speciellt när det man försvarar bara gynnar företagen och inte konsumenten.

Jag får mer uppfattningen att det är du som trollar då du började med att påstå att personer som endast kritiserar Apple skulle vara Apple hatare samt att outgrundligt hävda att alternativ till appstore skulle vara fyllda med malware. Det var inget illa menat mot dig att du borde slänga ut din dator och annan teknik om du är så rädd att få malware men det är tyvärr den hårda sanningen. Om det är så att du inte trollar och tog illa upp så ber jag om ursäkt.

Här kommer vi i alla fall inte längre, trevlig kväll

Av Keneay
Skrivet av Phod:

Du blir alltså kränkt av att jag, ehh... håller med om att Apple kan öppna upp litet att du måste lägga ord i min mun? Att jag skulle tycka att några funktioner är farlig har du ju tagit helt ur luften.

Apple for life!

Haha nu har du missförstått eftersom du uppenbarligen tror att alla som klagar på stora företag (i det här fallet Apple) är kränka så frågan är ju vem som egentligen blir kränkt.

Jag har inte lagt några ord i din mun, det var du själv som påstod att det är farligt och då nämnde jag bara att det finns bättre alternativ för dig och andra som är rädda för tekniken. Det kanske kommer som en chock men Apples produkter är inte helt säkra utan en lögn som Apple fans intalar sig själva för att man inte förstår eller vill förstå att man blir utnyttjad. Att företag som Apple regleras är bara bra för alla, speciellt för alla kunder som inte förstår det själva.

Av Keneay
Skrivet av Eclipse:

Tycker det alltid är så ironiskt hur många älskar att pissa på Apple. Microsoft och deras monopol regerar fortfarande.

Det ena behöver väl inte utesluta det andra? Man kan ogilla flera företags ageranden och strategier samtidigt men just denna nyhet råkar handla om Apple.

Av Keneay
Skrivet av Yoshman:

Så om det är trivialt, varför finns det då ens sidor som har ROMs? Enda rimliga orsaker för det blir då piratkopiering, vilket man då rätt enkelt kan förstå att Nintendo vill förhindra.

Är inte svaret på frågan egentligen samma som varför det finns ett antal personer som fortfarande piratkopierar film och musik även fast det är enklare än någonsin att köpa skivan eller filmen digitalt i några få knapptryck alternativt åtnjuta det genom en streamingtjänst? "Cutting out the middle man" i princip där den som piratkopierar inte behöver köpa filmen/musiken/spelet, dumpa det för att sen sälja det vidare oavsett medium som privatkopieras.

Av Keneay
Skrivet av Phod:

Också galet hur pass känslomässigt ämne detta är för Apple-hatarna. Trådarna om Apple på SweClockers skulle ju kunna försörja Sverige med salt.

Men jag tycker inte det vore något problem om Apple öppnade upp litet, så länge som alternativa malwareapp stores är opt-in. Och möjligheten att installera andra OS känns ju helt vansinnigt, varför skulle man vilja tumma på säkerheten för några kids som tycker det är coolt att köra homebrew? Telefonen är den enhet jag vill ha så pass säker att detta inte ska vara ett alternativ.

Vad är problemet med att ge konsumenten valmöjlighet? Det låter som att en smartphone inte är något för dig bara om du tycker funktionerna känns farliga. Tipsar om Doro, de kan i princip bara ringa och skicka meddelanden precis som förr men man blir ju lite fundersam på om du har en dator, den är ju verkligen livsfarlig och du borde göra dig av med den direkt eftersom det går att installera och få in nästan vilka filer som helst, hemskt!

Av Keneay

Galet att vissa är så insyltade i systemet att man väljer att försvara Apple här. Hur dum får man vara liksom, företagen bryr sig inte om dig. Likt flera andra i tråden hoppas jag de går på Alphabet, Meta etc. härnäst.

Av Keneay
Skrivet av MrMadMax:

Jag känner mig kränkt. Jag har funnits sen 80-talet….men får väl skriva in 21 Maj i kalendern och se om det händer något utöver det vanliga den dagen.

Köp en lott den dagen, man vet ju aldrig..

Av Keneay
Skrivet av jnsson:

Jag har inte ändrat något vad jag kan minnas och Java har funnits i min startmeny i Windows 7, 10 och 11 iallafall. Kan visa på den enda datorn jag har W10 på ikväll om du vill. Har den inte hos mig just nu

Det är inte så att du uppdaterade från W7 till 10? Efter lite googling säger i princip alla att man måste gå genom kontrollpanelen men hittade någon enstaka där de beskriver samma som du att det ska finnas i startmenyn men enda bilderna jag hittar är rätt lika W7 så att det kanske bara var så i 7an och att det följde med till 10 om man valde att uppgradera utan ominstallation.

Av Keneay
Skrivet av jnsson:

1. Jag har aldrig behövt gå in i inställningar i Java programmet, bara installerat uppdateringar Java. 2 Vad menar du med "(Det där går f.ö inte i Windows 10 som majoriteten fortfarande använder)" För Java finns i startmenyn i Windows 10. 3. Jag är extremt sällan inne i kontrollpanelen. Förutom att stänga av snabbstart så kan jag typ inte minnas vad jag gjorde inne i kontrollpanelen de senaste 5 åren iallafall. Så för mig är detta inget problem.

Det beror väl på vad/hur man använder java men bara för att du aldrig behövt använda java kontrollpanelen betyder det inte att vi är andra som inte behöver den. Det var dessutom bara ett exempel på något du inte kan söka fram eller nå via Windows inställningar som svar på original påståendet, precis som jag nämnde i mitt förra inlägg. Det är ju ingen ide att du sitter och försvarar en funktion som inte finns, tänker jag.

Nej där har du fel, java inställningar kan du inte nå via start menyn på W10 men det kanske beror på val man gjort vid installationen. Det går dock inte på mina installationer, varken privat där jag gjort installationen själv eller i jobbet där den trycks ut. Men även om det skulle gå, återigen, varför vill du ha inställningar splittrade över hela operativsystemet?

Som tidigare nämnt ovan samt av andra i tråden så låter du mer som en generell användare och du därför kan nöja dig med Windows inställningar där de flesta inställningar en vanlig användare kan behöva finns men den är så brutalt mycket rörigare med olika undermenyer som dessutom ofta skickar användaren vidare till den faktiska kontrollpanelen att W-inställningar praktiskt taget är värdelös.

Av Keneay
Skrivet av jnsson:

Finns under alla program listan i startmenyn
<Uppladdad bildlänk>
Heter "Configure Java". Har alltid funnits i startmenyn

För det första så är det inte under Windows inställningar, vilket påståendet var att allt fanns där, lättillgängligt. Sen undrar jag om du alltså tycker det är smidigt att ha inställningar på olika ställen i operativsystemet istället för allt samlat på samma ställe? (Det där går f.ö inte i Windows 10 som majoriteten fortfarande använder)

Av Keneay
Skrivet av Hyllbert:

Tycker aldrig kontrollpanelen har varit särskilt bra. I settingsappen kan man hitta det mesta och gör jag inte det finns det en sökfunktion.

Försök hitta javas kontrollpanel i Windows settings.

Av Keneay
Skrivet av downup:

Hoppas de inte tar över speedrun rekord

Det finns en separat kategori för det redan då jag antar att det bör räknas som TAS (tool-assisted speedrun)

Av Keneay
Skrivet av qwertylol1:

Bytte från iPhone 14 PM till 24 Ultra och tyckte om den väldigt mycket. När jag försökte flytta över alla mina betalkort från Apple Pay till Samsung Pay så insåg jag att Samsung Pay inte stödjer Amex-kort.
Mitt mål har alltid varit att slippa ha med en plånbok och ha alla betalkort och legitimationer i mobilen så det fick bli att skicka 24U på retur .

Skrivet av Aktsu:

Ja denna känns för mig också, min 15 PM flög ned för en stentrappa och ska in på reparation via hemförsäkringen så jag tog chansen och köpte en Fold 5 för att jag velat gå tillbaka till vikbart ett bra tag nu. Även om jag redan innan visste om att Amex inte funkade så har det visat sig att det tillräckligt jobbigt att behöva ha plånboken i fickan för att bli ett problem på sikt.

Är en del andra små störande saker med Android så det kommer nog bli till att sälja Folden när iPhonen är tillbaka från lagningen då jag köpte i butik och inte kan lämna tillbaka den, synd bara att de verkar ha så brutalt dåligt andrahandsvärde.

Sent svar men fungerar inte Google pay för Amex? Men det är klart att gillar ni inte telefonen i övrigt så är det ju ingen ide att behålla den.

Av Keneay
Skrivet av Mindfighter:

Återstår att se när någon av de stora… netflix, google o.s.v. väljer att enbart ha sina app:ar i en alternativ butik då ”tvingas” man använda flera.

Jag förstår syftet, men ibland är det rätt skönt att saker bara fungerar, men jag är nog gammal… ps store på ps5, app store på iphone o.s.v., allt på ett ställe. Man kan ju bli tokig på PC:n att inte allt man vill ha finns på t.ex. steam utan man måste installera en myriad launchers där en del är bugg-fest-deluxe…

Nej, energin EU la ner hade varit vettigare att lägga på att säkerställa att Apple inte tar oskäliga marginaler på app-köp. Nu har dessutom Apple förklarat krig (nej, det gillar jag givetvis inte heller) genom att han massor av ifs-and-but(t)s som EU nu tvingas kriga om där vinnaren blir den som har råd med mest jurister Apple eller EU… just nu har EU bara vunnit en pyrrhusseger.

Är det inget problem på Android som haft möjligheten för flera app stores eller sideloada appar i all evighet så kommer det säkert inte bli ett problem på IOS heller så det behöver du inte vara orolig över.

Av Keneay
Skrivet av Koyaanis:

Kan som flitig iphone användare tycka om att det inte tillåts några andra app stores på platformen. Bidrar till en viss kvalite och säkerhet.

Jag vet inte om det drabbar mig på något sätt ifall någon jag känner laddat hem något virusprogram via en allternativ app store, men det får mig att käna mig tryggare att det inte tillåts. Vill man ha en öppen butik så kan man väl köpa en android istället?

Kvalitet och säkerhet är verkligen bara ett säljknep och en lögn användare intalar sig själva. Det finns inget som tyder på att en annan butik skulle ha sämre kvalitet och säkerhet än appstore.

Samtidigt, om man är så rädd för att få in skräp i telefonen att man är orolig för att använda en annan butik än appstore om det nu skulle vara tillgängligt så behöver man ju faktiskt inte göra det utan kan fortsätta att bara använda appstore men då ska man nog samtidigt sluta använda internet helt och hållet för det är bra mycket farligare och högre risk att få in skräp, för att inte tala om sitt epost-konto.

Av Keneay
Skrivet av Field-Mouse88:

Alltså det är väl bara låta bli att använda facebook om man inte vill få riktad reklam? Det är ju hela grejen med facebook, det kommer ju inte bli gratis liksom, så funkar inte företag.

Meta är mycket mer än bara Facebook.