Inlägg

Inlägg som McBain har skrivit i forumet
Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ekner
Blev den verkligen _så_ stor skillnad mellan 5v och 12v på den lilla?

Hehe, skillnad blev det, kanske överdrev en aning

Det blir dock kallare bra mycket fortare och nu kyler den ner till 7grader, vilket känns mer än OK!
Beror nog rätt mycket på att flänsen är så pass stor, tveksamt om det hade blivit bra med den flänsen jag hade från början...

Av McBain

Tobb100: Tack tack

Bograth: 3D-skissen gjorde jag i ett program som heter Sketchup. Första gången jag använde det men efter nån timme går det faktiskt att få ett hyffsat resultat. Finns massor med guider och tutourials för programmet att hitta på nätet, tror även det följer med i programmet? Dessa kan vara bra (nödvändiga) att gå igenom om du tänkte göra något mer avancerat...

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ekner
Har du nån 80mm liggandes är det ju bara att sätta in den och jämföra kyltiden mellan 5v och 12v

Har faktiskt två st 80mm fläktar som ligger, en 15mm tjock och en 25mm, får se vilken som passar bäst. Men det blir garranterat på 5v då jag bara klipper sladdarna ner till fläkten som sitter nu och löder på den nya fläkten. Annars måste jag öppna hela kalaset igen och fiffla ner en ny kabel. Undra hur jag ska fästa nya fläkten förresten? Två m4 bultar håller 60mm nu, blir svårt att få 80mm att sitta på samma mått

EDIT: Har nu tittat lite närmre på det hela... Kommer bli alldeles för mycket jobb bara för att byta fläkten så det alternativet går bort. Istället borrar jag bort nitarna till locket och drar upp 60mm på insidan till 12V istället. Kommer låta satan :D! Hoppas bara att kylens isolering hindrar ljudet från att komma ut!

[EDIT] Säppte på locket och lödde om fläkten på insidan till 12V. Vilken skillnad!!! Den blåser betyyydligt mer och luften som blåser känns hur kall som helst. Fenorna på flänsen ligger åt rätt håll så fläkten tar luft därifrån och blåser ner.

De 9st millers som nu stått där i ungefär en halvtimma kommer ut kalla, fan helt otroligt.

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ekner
Jag tror 130/170w är vid 12 respektive 15v, så den borde kunna kyla ganska bra. Du borde kanske satsa på en tyst 80, 120 eller 140mm fläkt på 12 istället för den lilla på 5v? Vid 5v flyttar den nog knappt nån luft alls, vilket behövs för att den ska kyla effektivt.

EDIT: Här har du en massa fina fläktar: http://www.gtek.se/index.php?mode=list&id=20%2021%2022%2023%2...

En 80-140mm fläkt på 12V känns lite väl mycket, får se om jag slänger in en 80mm fläkt och kör den på 5V. Blir nog rätt puligt att komma åt iofs, får se om jag orkar

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stalpan
Jag funderar på hur kylningen blir med kylen full av godsaker? För nu är det väl testat med istort sett en tom kyl? Vore nice att bygga nått liknande till baren i vardagsrummet

Det verkar som om det fungerar bättre när man har massa saker i kylen, känns som om det blev kallare igår när jag fyllde den med heiniken Ska låna hem en schysst termometer från jobbet i morn och få en exakt temp... Återkommer med resultat.

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ekner
Hur många watts peltier använder du? Du kanske har gjort för stort skåp för den menar jag, iom den ganska höga tempen 9 grader efter en halvtimme. Skåpet är ju trots allt riktigt stort

EDIT: 8 grader var det ju

Med tanke på att ett vanligt kylskåp ligger runt 8 grader så känner jag mig ändå nöjd, men å andra sidan, en temperatur på 2-5 grader hade ju så klart varit bättre!

Peltiern är på 130W/170W enligt specifikationen, vet inte vilket man ska gå efter. Dom värdena är ju dessutom vid 15V och nu körs den på 12V så ligger ju lite under... Flänsen frostar ju till sig så kallt blir det och isoleringen ska vara OK. Frågan är om fläkten på insidan blåser för lite? En 60mm på 5V kan inte flytta mycket luft, är ju iofs inte alltför mycket luft att flytta där inne...

Skitsamma, 8 grader duger gott åt mina öl iaf

Av McBain

Tempen ligger på 8,3grader. Tjuvkikade lite efter ungefär en kvart och då låg tempen på 9,4.
Inte helt omöjligt att den sjunker ytterligare allt eftersom tiden går, låter den ligga och så kikar jag på den imorn igen för att se vad "max-kylan" är.

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ekner
Gå och skruva ner utomhustermometern och langa in den i kylen, den borde ju hålla samma temp som allt annat där i efter ett tag.

Jag väntar spänt på resultaten

Kom på att jag har en rutten clasolsson termometer som ligger nånstans pga givaren som ska läsa utomhustemp är trasig, dock fungerar ju den i själva dosan... Kastar in den nu, återkommer om 30min

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av AtEase
Har du minusgrader i luften inne i kylen, eller är det på kylflänsen det är minusgrader?

Det var på kylflänsen som det var minusgrader. När jag mätte det hade jag varken dörr eller plåtinklädnad. Nu har jag ju en annan mycket större kylfläns som dipsonerar kylan lite bättre kan jag tänka mig... Men har ju som sagt ingen termometer tillgänglig Är otroligt nyfiken själv på vad den håller för temp på luften!

Och det där testet lät skoj! Räcker nog att jämföra vanliga kylen mot mini-kylen, frysen borde vara rätt överlägsen. Vanliga kylen är nog också rätt överlägsen, iaf när det gäller hur lång tid det tar att få något kallt, men ska bli kul att testa :)!

Av McBain

Tempen har jag inte mätt ännu då jag glömde tempavläsaren på jobbet, är själv väldigt nyfiken :)!
Har ställt in en halvtom exlporerflarra som test vid 15 snåret... tog ut och kände på den nu och kall var den

Angående utseendet så har jag vid ett flertal gånger sagt att kylen ska kläs i antingen något tjockare tyg eller laminat, detta kommer göra att "kantigheten" försvinner en aning och kylen blir lite mer estetiskt tilltalande.

Tanken är att kylen ska rymma 18 burkar, 9st 50cl och 9st 33cl. Kom på nu att jag helt glömt att sätta in en hylla... hm, får lösa det nästa vecka

Fläkten på insidan tror jag inte spelar så stor roll var det sitter... bara så länge man har rörelse på luften inne i kylen och över flänsen, tror skillnaden inte är märkbar. Dessutom bygger det för mycket med fläkten ovanpå flänsen, måste ha plats för burkar också

Av McBain

Projekt: Mini-kyl, KLAR

Då var kylen äntligen klar! Har redan en feedback-tråd men då jag skrivit sist i den är det svårt att bumpa upp den så folk märker att projektet är klart

Massor med nya bilder finns att kika på i loggen:http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=53706...

och feedback lämnas här: http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=53707...

Någon snäll moderator får gärna ta bort denna post då feedback-tråden är på fötterna igen

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av krakis
ja de fungerar men de ser kanske inte så snyggt ut bruka finnas 3-pin y kabel anars men de går

Tack så mycket för snabbt svar, allt jag behövde veta Anslutningarna är inget som syns så behöver knappast oroa mig över det estetiska.

Av McBain

Snabb fråga angående fläktar/lödning

Hej! Är det möjligt att löda två fläktar på samma kabel från nätagget?
Är i slutfasen på mini-kylsbygget och ska ansluta två stycken 120mm Everflow fläktar... Kan jag löda båda fläktarnas + till en 12V kabel från nättagget och båda fläktarna - till en jord?

Tacksam för snabbt svar MVH Emil

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av knaz_88
lånar tråden lite här, jag har kikat runt på lite hemsidor och så, men hittar inte, var kan man köpa såna där peltiers egentligen?

Jag hittade min på www.ebay.com

Annars tror jag dom kan finnas på www.elfa.se

[UPDATE 2006-02-14]
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&postid=6088176...

[UPDATE 2006-02-17]
Nu är kylen färdigställd, masor med bilder finns i loggen. Tack för denna gång, hoppas ni uppskattar bygget!

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=Mr_B=-
Med så seriös ubbbyggnad, skulle du satsa på en vindtunnel för att kyla med, som din byggskiss visar, förlorar du massor med effekt på att luften inte går igenom den varma sidans kylfläns ordentligt. känner ingen som kan fräsa till en triangel, med kylflänsarna "innåt"? (kapa på mitten, montera mot varandra, blås luften på insidan rakt igenom) du behöver heatpipes för att få över värmen till den ena av de två halvorna, men det borde inte vara något problem. Kylprofilen ska INTE vara tät, du får massor av area, och all luften kommer gå rakt igenom, så kylningen borde inte vara något problem om man gör så... (tekniken används ofta i lite äldre pa slutsteg, för att göra av med över tusen watt)

Om jag inte lyckades förklara på ett vettigt sätt, så säg till, så försöker jag igen ;- )
B!

Hehe, kan tyvärr inte påstå att jag förstod det där till fullo... Eller ö.h.t. för att vara helt ärlig
Gör gärna en enkel skiss i paint eller dylikt.

Tror dock inte att jag orkar ändra något på designen nu. Kommer att sätta två plåtar på vardera sida om varma flänsen så att det blir som en shroud till en radiator, typ. Sen monterar jag fläkten mellan de två "tornen", passar perfekt och kyler betydligt bättre än att ha fläkten fäst i ytterhöljet blåsandes mot flänsen.

Är dock fortfarande intresserad av att veta vad du menade så försök gärna igen

Piis out

Av McBain

Angående peltarna som Mr_B länkade till på ebay så kan jag meddela att jag har en sådan i mitt pågående minikylsbygge (som dessvärre har avstannat då jag inte hunnit klippa till plåt till ytterhöljet ännu).

Hur som helst ligger min på 170W med en yta av 50x50mm. Om den är bättre än andra peltiers kan jag inte svara på då det är den första jag ägt men den verkar prestera bra iaf. Får min kalla sida till -3 grader och då med ett hyffsat högt tryck tror jag. Har spännt med fyra st M4 bultar/muttrar, godset som ligger över flänsen har tom börjat svikta, finns nån bild på det inne på min projekt-logg.

Snyggt bygge iaf och hoppas du får ner tempen ytterligare lite, lycka till!

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zibpka
han kanske tror att han enbart ska tanka wärch och det är inte många som kommer upp i den uploaden...

fattar inte vad han menar med rent 100mb kort..
finns väl inga nätverks kort som heter 100 utan dom heter ju 10/100

Antar att han är osäker på om det integrerade nätverkskortet verkligen klarar av 100Mbit eller om han måste köpa ett PCI-kort.

Skulle tro att det integrerade klarar biffen utan problem så kör på det du.

Av McBain

Ser mycket lovande ut!

Någon hint till vad för godsaker som kommer att husera i chassiet?

Av McBain
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anden_91
ok den e på 2 nu när ja kör me 2,20 alltså fsb220 o multipiler 10x så ju längre ja ska så måste jag sänka HT? hur långt tror ni jag kan gå på orginal kylning ligger på ca: cpu:30 chipset:27.. när jag kör den på 2,20 i idle orginal klock är 2,0....men varför ska man sänka HT??? vad gör den?????? :S

puss hej:)

Du sänker HT-multipliern för att sänka HT-bushastigheten ("FSB"xHTmultiplier=HTbus). Så om du kör 220 nu så råder jag dig att sänka HT till x4, precis som jag skrev i mitt förra inlägg. Det skulle ge dig en bushastighet på 880MHz. Skillnaden i prestande mellan låt oss säga 600Mhz och 1000Mhz är knappt märkbar. Lycka till!

Temperaturen verkar inte vara något problem ännu men titta även vad du har i load.

Av McBain

Diablo II... Oh, the memories

Bra jobb, kommer nog bli grymt snyggt!