Inlägg

Inlägg som fresh_java har skrivit i forumet
Av fresh_java
Skrivet av infigo:

V60 är aggressiv i det läget. Bromsar hårdare än vad jag gör med bromsarna bara på generering ända till stillastående. Varför skulle visartist vara säkrare.

Som förra som skrev om cykel så tar jag cykeln på landet med bara fotbroms så får jag alltid panik första gångerna jag ska bromsa för det finns inga bromshandtag på den cyckeln. Använder man inte bromsen så kommer man inte ha som respons att använda bromsen.

Anledningen jag nämnde coasting är att det är bättre effektivitet men också behåller att broms är broms och gas är gas i muskelminnet. De flesta förare kommer alldrig ha problem med one pedal men det finns för många idioter där ute som har en touch skärm allt leka på och fler som kommer tappa (eller alldrig fått) muskelminne att bromsa om saker skiter sig för det behöver man inte med one pedal i 90% av fallen

Vilken V60 handlar det om, den nyare hybriden (2023-)? Min 2021 gör en rätt svag regenererande bromsning på B-läget, som att motorbromsa. Det kanske finns olika inställningar på hur hårt man bromsar? Jag gillar det överlag, väldigt skönt eftersom vi har många backar häromkring att kunna motorbromsa som man gjorde manuellt.

Av fresh_java
Skrivet av Sunray:

What, jag använder Google Podcasts dagligen. Mycket finns på Spotify men gillar att separera musik och podcasts. Vad ledsen man blir på Google. Får väl leta nån ny app som klarar offline-nedladdningar, Android Auto utan ads. Edit: AntennaPod verkar helt ok och öppen.

Jag gillar Podcast Addict, har använt många år utan problem. Har för mig att det var en liten engångskostnad för att ta bort reklam.

Av fresh_java
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Om man har Spotify så kan man säga upp det i samband med Youtube Premium-upgrade.
Bor man i en familj kan man köra Premium family (169kr) och dela upp till 5 pers. Alla får då reklamfritt och music.

Nu delar jag bara med sambon men känns skönt att ha reklamfritt på PC, mobil och TV. Jag kan använda adblock på PC och mobil men inte i samsung-TVn. Pihole tar inte youtube-reklamerna där av någon anledning och orkar inte felsöka.

Jag hade premium i 3 år från Indien för 17kr i månaden men det slutade fungera. Jag fick inte till det igen varken med Brazil, Argentina, Turkiet eller Indien. Så det fick bli vanliga Svenska kronan.

Pihole tar inte reklamerna på smart-TV för den kan bara gå på DNS och Youtube skickar reklamerna från precis samma DNS som videoklippen för att lura såna adblockers vad jag har förstått.

Har också tidigare försökt registrera genom andra länder med VPN för att få billigare kostnad, men vad folk aldrig nämner när de föreslår den lösningen är att Youtube kräver olika typer av bevis för att man bor i landet, som ett betalkort från samma land eller andra typer av register. Har själv erkänt mig besegrad och skaffat Premium Family så alla ska kunna använda YT på smart-tvn utan själsdödande reklam.

Av fresh_java

Fick svar från GlobalConnect imorse (om man nu kan kalla det ett svar, men jag förstår att man inte vill gå ut med varför).

"Tack för ditt mejl.

Jag har kollat internt och fått information att det stämmer att vi har sagt upp samarbetet av olika anledningar och att Inleed är informerade om det. Det finns många andra bra tjänsteleverantörer att välja till våren när de inte längre finns i i vårt nät.

Om du önskar att få hjälp med att hitta en leverantör så är det bara att återkomma till oss så ska vi hjälpa dig. "

Med det släpper jag saken, även om jag fortfarande är besviken. Lär väl bli Bahnhof framöver som ligger nära i pris, och såklart är väldigt uppskattade här på SweC.

Av fresh_java
Skrivet av Hubertus:

Jag blir alltid lite misstänksam när något företag anser sig så här misshandlade. De brer helt enkelt på lite för mycket för att vara trovärdiga. Det finns nog en hel del till att berätta och jag väntar med min ståndpunkt tills det kommit fram.

Du har rätt i att vi inte vet detaljerna. Jag kan bara utgå från den upplevelse och kontakt jag haft med båda företagen hittills, och där har Inleed varit professionella, transparenta och väldigt snabba på att svara, och IP-only har i stort sett inte kommunicerat någonting mer än absolut minimum via brev och annars varit i praktiken okontaktbara för frågor om förseningar osv.

Av fresh_java

IP-only slänger ut Inleed som leverantör

Jag har Inleed som leverantör av bredband via IP-onlys fiber och fick det här mailet igår:

"Kära kund,

Som ni säkert känner till så hade IP-Only/GlobalConnect driftstörning för cirka 3 veckor sedan. Detta har nu visat sig bero på att IP-Only/GlobalConnect helt enkelt hade valt att riva förbindelsen mellan oss och dem vilket tog dem drygt ett dygn att åtgärda efter massiva påtryckningar från oss.

Sedan vi gick in i IP-Only / Globalconnect för ungefär 5 år sedan så har vi sen start haft enorma problem med leverans och tillgänglighet i deras nät. Man har flera gånger valt att utan någon som helst anledning stänga av vissa av våra kunder, vägrat aktivera våra tjänster för kunder och vara omöjliga att avhjälpa problem som man orsakat för slutkunder. Vi har konstant legat på gällande detta men inte fått något gehör alls.

För någon månad sen meddelade IP-Only/GlobalConnect att man slänger ut oss från deras nät helt och hållet i april 2024. Ingen anledning har angetts och trots att man själva på sin hemsida beskriver sitt öppna nät med “Vårt fibernät är öppet och neutralt, vilket innebär att alla leverantörer av digitala tjänster är välkomna.”. Ett nät som blivit finansierat med miljarder från skattepengar.

Varför vi först nu väljer att meddela er som kund är på grund av att vi försökt få myndigheter som PTS och länsstyrelsen, vilka betalat ut dessa miljarder i bidrag, att reagera på detta men visat sig inte ha något intresse trots att man enligt oss har som motprestation för bidragen skyldighet att släppa in operatörer.

Även konkurrensverket har kontaktats men la ner ärendet mer eller mindre omgående.

För alla er som investerat i en anslutning från IP-Only / Globalconnect i tron om att det är ett öppet nät ni anslutit er till kan jag bara beklaga.

Vår målsättning med våra internettjänster är att erbjuda så bra pris som möjligt för slutkunden och pressar priserna mot konkurrenterna. IP-Only / Globalconnect har aktivt motarbetat oss med att kunna visa priserna till slutkunderna i deras tjänsteguide och ofta plockat bort oss helt i jämförelsen med andra leverantörer. Även detta har tagits upp men utan framgång. Personen som har ansvarat för detta majoriteten av tiden vi har varit med i deras nät lyckades även nyligen få jobb hos en konkurrent till oss.

Då IP-Only / Globalconnect säkert igen utan anledning kan komma att bryta förbindelsen till oss så rekommenderar vi er snarast att hitta en ny leverantör för er internettjänst dock senast innan april 2024 då ert avtal med oss kommer att avslutas.

Beklagar djupt att IP-Only / Globalconnect som stor ägare av viktig infrastruktur i Sverige inte tar ett större ansvar.

Med Vänliga Hälsningar
Jens Olsson, VD"

Jag är sjukt besviken eftersom Inleed är ett av de bästa företag jag någonsin haft att göra med. Bra priser lockade mig, men stannade även för extremt snabb, personlig och trevlig support. Gillar också att stödja lite mindre företag. Som kontrast är IP-only ett av de värsta företag jag någonsin haft att göra med. Utgrävningen, installationen och påkopplingen av fiber hos oss tog flera år längre än lovat, med i stort sett obefintlig information och kundtjänst. Man har också kraftigt höjt nätavgiften utan någon direkt motivation.

Någon annan som påverkas av detta? Vad är era tankar? Vi kan ju inte byta ut vår fiberkoppling så det blir väl att bittert byta till näst bästa leverantör (Bahnhof?) och hosta upp lite mer i månaden.

Av fresh_java
Skrivet av OSkar000:

Tangentbord... de är drygt 30 år gamla och jag räknar med att ha en livstidsförbrukning i reserv.

Kostnad, 0 kr

Är det du som hoardar alla IBM Model M?

Av fresh_java

Håller med om att reddit bör ta betalt för API:t, den extrema prissättningen hade vissa appar kanske kunnat överleva om de hade gett dem mer än 30 dagars varsel att implementera nya betalningsmodeller för användare som vill ha kvar sin app utan reklam osv.

Något jag tycker hamnat lite i skymundan är att de även kommer ta bort NSFW-innehåll för tredjepartsappar vilket blir ännu en spik i kistan.

Jag funderar seriöst på att skriva över alla mina kommentarer med ett script och radera mitt över 10 år gamla konto 30 juni i solidaritet med utvecklarna av tredjepartsappar och för att reddit inte längre ska kunna använda datan för AI-träning och liknande.

Av fresh_java

Frontend-utvecklare, jag jobbar med en app i React Native på ett medelstort företag sen ett och ett halvt år. Innan dess jobbade jag ca två år med API/integrationsutveckling som konsult.

Hade tjänat mer pengar om jag tyckte backend/integration var kul men gillar verkligen hela designbiten och att man gör saker man kan se och ta på (på telefonen) inom frontend, så det har varit värt en lite sämre löneutveckling hittills för att få erfarenheten. Tjänar ca. 41k idag innan skatt. Fick en ökning på ungefär 1% vilket känns lite klent för it-branschen i Stockholm så jag kollar lite avslappnat efter nya möjligheter. (Shameless plug, hör av dig om du vill intervjua mig )

Av fresh_java
Av fresh_java
Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja vi har det väldigt bra faktiskt, det märks redan på hur mycket folk köper tjänster och många kan knappt hålla i en borr maskin eller byta sina egna däck på bilen tex.
Jag ser det som en utveckling i fel riktning, vi borde lära oss mer istället för mindre. Praktiska saker är användbara när det händer något i verkliga livet och det tappas allt mer.

Jag tycker det är svårt att se det i bara svart och vitt. Det är väl inte fel att vissa kan försörja sig som mekaniker/däckbytare för att andra betalar dem för tjänsten istället för att göra själva? Det är dessutom pengar som går tillbaks in i ekonomin via moms osv. Folk betalade för tjänster även på 40-talet.

Jag har tex. lärt mig snickra till stor del av youtube, genom att kolla på hur man sadlar i fönster, hur vissa verktyg används och liknande. Jag har till viss del lärt mig mer om programmering genom chatGPT senaste månaderna (även om man såklart inte kan lita blint på att svar är korrekta). Man skulle också kunna använda båda tjänsterna för ren underhållning, det blir vad man gör det till.

Av fresh_java

Sparade senast igår 1300kr när jag såg att förstärkaren jag köpt i helgen på HiFi-klubben fanns billigare på amazon.se enligt Prisjakt. Frågade om jag kunde få en prismatchning istället för att lämna tillbaks den vilket de som tur var gick med på för jag hade redan installerat den så det hade varit drygt (men värt) att göra om det.

Något jag saknar idag är en site för att hitta pris och tillgänglighet på vinylskivor inom EU, brukar få kolla manuellt på en hel del olika ställen.

Av fresh_java

Som andra har nämnt, jag kan se chatGPT som en kollega att få hjälp av och "parprogrammera" med ibland. Kanske är jag erfarenhetsmässigt på ett ställe där jag har mycket användning av det? Jag kan snabbt få hjälp att få en idé om hur jag kan göra react/react native-komponenter, men det är klart jag testar dessa och anpassar till vår kodstandard etc. Klistrar inte in jobbets kod i chatGPT av säkerhetsskäl utan förklarar vad jag vill göra, kommer med förtydliganden och liknande.

Rent tekniskt har den haft några problem med async-funktioner i kombination med Typescript, och har haft fel scope på variabler någon gång. Men det är ju sådant man själv måste märka att det inte fungerar. Kan tänka mig att test driven development skulle funka bra med hjälp av AI för du har specat exakt vad du vill få ut av en viss komponent och kör även tester på tidigare komponenter så man inte råkar ha sönder något annat.

Framtiden är spännande! Ser fram emot att kunna köra AI-kodande kanske direkt i VSCode och mot något företags-cloud så man kan jobba mer med sin verkliga kod utan att det blir en säkerhetsrisk. Känns som en självklarhet att Microsoft jobbar stenhårt på det just nu med tanke på deras inblandning i chatGPT.

Av fresh_java

https://www.speedtest.net/result/14330290425.png

Inleed 500/500 fiber. (Verkar inte som någon nämnt Inleed hittills men vill slå ett slag för dem då de har den bästa support jag någonsin upplevt. Rimliga priser med!)

Sjukt glad att vi kan ha det så här bra en liten bit ut på landet, trodde aldrig det skulle hända.

Av fresh_java

Rätt nöjd med setupen även om det alltid finns utrymme för förbättringar. Det är ett lite knepigt rum med tre dörröppningar, ett fönster och stor öppen spis, så man får göra vad man kan. Förstärkare, bas och centerhögtalare är inne i tv-bänken och surroundhögtalare vid sidorna av soffan med kablar dragna genom väggarna.

Datorn står i ett rum intill, har dragit in hdmi 2.1 till tvn och sen en usb-hub genom väggen som är bredvid soffan så det är lätt att sitta med hörlurar, tangentbord, kontroll osv. beroende på vad man spelar.

Är tvn upptagen finns Steam Deck som alternativ om man inte vill sitta vid datorn i andra rummet

Av fresh_java
Skrivet av andersgog:

Ok, har du kollat upp ditt uttag innan eller bor du rätt nytt hus ? Vårt hus är från 2002 så elen borde vara ok.
Betalar du för 16 Ah eller 20 Ah ?

Det är helt nyinstallerad elcentral och uttag. Man kan säga att vi hyr av närstående som äger byggnaden och har ordnat elen så jag har inte helt koll där men jag har för mig bilen laddar med 10 ampere via stickkontakten. Jag kommer förmodligen behöva installera en laddbox vid en annan, större elcentral i framtiden om jag ska kunna ladda en ren elbil effektivt.

Av fresh_java
Skrivet av andersgog:

Ni som kör ladd-hybrid tex Ioniq 17-21, hur lång tid tar det att ladda med laddbox hemma ? Om ni matar med 8-10 Ampere.
Finns det någon som laddat i det vanliga 220 uttaget , hur lång tid tar det då ?

Vet ej om jag skall skaffa hybrid eller ladd-hybrid. Har ingen laddbox hemma just nu.

Jag har en Volvo V60 hybrid med ca 11kw/h batteri. Laddar i vanligt eluttag utomhus och från tomt till fullt kanske det tar fyra timmar. Tycker det funkar bra, stoppar i kabeln så fort jag parkerar hemma och kan köra 90% av mina vardagsresor på el. Min sambo har en hybrid som inte är plug-in och den är snål att köra men man får tanka den som en vanlig bil relativt ofta ändå.

Vi har relativt billig el så för mig känns det värt att betala mer för bilen istället för bränsle, det är i alla fall pengar som man till viss del får tillbaks när man byter in den. Hoppas kunna byta in till elbil inom en snar framtid om begagnatpriserna för en bra familjebil sjunker lite till.

Av fresh_java

Verkar inte vara någon som nämnt React Native hittills så det får bli mitt bidrag! Jag jobbar med det i kombination med TypeScript för att vidareutveckla Androidappar (och i framtiden förmodligen iOS) på ett företag

Tidigare jobb har varit mer konfigurationsverktyg för API:er på större företag så där var det tyvärr ganska lite regelrätt programmering. Trivs bättre idag med det kreativa i att jobba med front-end!

Av fresh_java
Skrivet av ronz:

Men.. vad händer om ett sådant program slutar att fungera? Eller om man tappar sin inloggning?

De flesta lösenordshanterare kan du köra på flera ställen, så synkar de med varandra men sparar lokalt. Tex. på telefonen, webbläsaren, skrivbordsprogram osv. För Bitwarden har man ett huvudlösenord att komma ihåg, men man kan sätta lösenordsledtrådar man kan få om man glömmer det, samt ställa in att man kan logga in med fingeravtryck, pin-kod osv. Om man vill spara lösenordet på en papperslapp i ett kassaskåp eller något för säkerhets skull så räcker det i alla fall med ett och man behöver inte göra det för alla sina inloggningar.

Av fresh_java

Jag och en klasskompis skrev vår kandidatuppsats hos ett IT-konsultbolag i Stockholm för snart tre år sedan. Konsultbolaget hade ett förslag på projekt på masternivå som vi utgick ifrån och ändrade lite efter eget tycke och smak, och efter feedback från seminarier vi hade på universitetet.

Vår ambition var att få in en fot på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt så vi utförde kvalitativa intervjuer med utvecklare, arkitekter och konsultchefer. Vi undersökte om man tänkte faktabaserat eller "på känsla" när man valde mellan olika verktyg i IT-projekt, med fokus på om man valde open source-lösningar eller "stängd" programvara.

Just intervjuerna tycker jag var det mest värdefulla att ta med sig till arbetslivet, det gav en inblick i hur de olika yrkesrollerna arbetade som jag saknade från den mer teoretiska utbildningen. Vi fick båda också erbjudande om anställning från konsultbolaget. För dem var det mer av en billig provanställning för att lära känna oss än att de behövde en utredning om arbetsmetoder. Det var dock många som tyckte vår presentation var intressant, och som berättade att de inte alls hade tänkt på den aspekten av arbetet, så det var kul att känna att vi kunde bidra med något även som nya inom branschen.