Inlägg

Inlägg som Morna har skrivit i forumet
Av Morna
Skrivet av Ladoo:

Det är standard bland tillverkarna att låsa sina UEFI bios till endast boot genom HDD.

Du ändrar till legacy, endast om du inte redan kan boota från usb/cd för att påbörja windows installationen.

Hmmm, låter rätt logiskt faktiskt.

Av Morna

Om du verkligen vill grotta in dig i ämnet så har du mycket matnyttigt på http://www.blackviper.com/ ,både vad gäller tjänster för OS och annat. http://www.greatis.com/bootracer/ är ett schyst verktyg för att mäta skillnader i boot-tid exempelvis om du stänger ner tjänster.

Generellt skulle jag säga att du kan kolla vad som autostartar på din maskin, javaupdate, adobereader (helper?), spotify, chrome och resumade tabbar etc... och försöka minimera den listan. Som jämförelse kan jag säga att jag ligger på 150 processer nu på min arbetslaptop och det är lite för mig. Sitter med Outlook och Office-applikationer samt Chrome uppe, men givetvis saker i bakgrunden.

Nånstans tycker jag man ska sluta stirra sig blind på hur många processer det är, hur mycket minne som används och annat. Det är ingen server du använder där du delar resurser, låt dom användas och undersök mer när det går långsamt. Med din plattform samt SSD så kommer du inte märka att saker är slöa förrän om lång tid eller vid specifika händelser, (som i grund och botten inte utgår från att du har 200 processer och 28GB RAM använt...)

Mina 2 $.

Av Morna

Tror inte det kommer fungera i ditt fall då man inte kan välja att boota på msata-enheten;

http://h30434.www3.hp.com/t5/Hardware-Upgrades-Replacements/s...

Vissa laptops är menade att använda msata-platsen för diskcache, antingen genom Intel RST eller annan mjukvara. Man sätter en liten cache på ssd framför hdd, dvs man installerar Windows till hdd och sedan sätter man upp cache inifrån Windows.

Om någon annan har annan erfarenhet där det funkar för denna modell så säger inte jag emot.

Av Morna

Mini pci-e slot för fullhöjd, kan stödja msata. Det är enklare om du namnger laptopmodellen.

Av Morna

Låt SSDn stå kvar på AHCI, annars kommer inte Windows starta om du har installerat den under AHCI. Du sätter nämligen RAID för alla portar i nuläget, vilket du inte vill göra.

Följ nedan beskrivning fast med New Striped Volume istället, och låt Windows sköta RAID 0:an. Glöm dock inte att det är RAID 0, tappar du en disk, så tappar du allt i RAID 0-arrayen. Därav, ha det endast som slask och backa upp det som behövs eller kopiera bort det med jämna mellanrum.

http://www.howtogeek.com/howto/36504/how-to-create-a-software...

Av Morna

Kunde inte redigera inlägget av nån anledning så skrev en rad till;

Jag tror inte riktigt det går att göra liknande med den medföljande kontrollern alls om jag ska vara ärlig. Volym och diskexpansion vill inte många göra i hårdvara när man tittar på SAN-boxar, de beskrivningarna brukar vara korta och fyllda av varningar. Expanderar man hårdvaruraid är det ofta enklare att dumpa datan nånstans och bygga om raid-arrayen och sedan flytta tillbaka datan.

Av Morna
Skrivet av trexake:

Förmodligen handlar det om att man blandar ihop användarfel och systemfel, kanske lite fördomsfullt sagt också. Det är en del mekande innan man får allting att lira, men man lär sig mycket på vägen. Hur hade en liknande operation gjorts med ett windows system och säg den medföljande raidkontrollern?

Din fråga är rätt öppen så jag svarar specifikt om man kör Storage Spaces på Windows Server 2k12 eller R2.I det här fallet så hade man i stort sett gjort enligt nedan om jag fattade din post korrekt.

Du hade 3st 3TB-diskar och 1st 2TB-disk i maskinen. 2x3TB i Mirror (raid1) och 1x2TB utan resilience, (simple) med data på.

1. Spaces skulle vara uppsatt i en pool om 2x3TB + 1x2TB samt 1st extra 3TB-disk. Det spelar i sig ingen roll om disken är inkopplad i maskinen eller inte.
2. Spaces skulle i detta fall vara baserat i en virtual disk mirror om 3TB och en simple virtual disk om 2TB.
3. Man väljer Add disk to pool och utökar poolen med en till 3TB-disk, sedan väljer man extend virtual disk och extend volume beroende på hur den används. Klart.

Expansion är rätt lätt här då man bör sätta upp saker som thin provisioned. Det finns inga direkta hinder för att expandera diskpoolen genom Storage Spaces.

Storage Spaces i det här fallet är inte heller avhängigt från raid-kontrollern, det är ett virtuellt storage-lager, på liknande sätt som ZFS fast där handlar det om filsystem, (är inte jättehaj på ZFS själv så nån annan får gärna rätta där.)

Av Morna

Anmäler mig med, kul initiativ.

1. Bor i Stocholm (Kungsholmen)och kan röra mig centralt men nära förorter om det behövs.
2. Monterar och felsöker för reklamation, installerar OS eller drivrutiner plus annat såsom kylarbyten/fjärrhjälp.
3. Mjukvara tillhandahålls av beställaren.
4. ESD-armband alternativt ESD-matta används.
5. Har tillgång till diagnostik-pci-kort, psu-testare och lite annat för felsökning.
6. Custom vattenbyggen undanbedes, all-in-one-vattenkylare är ok.
7. Kontakta mig om ni har frågor.

Av Morna

Jag antar att det inte är en laptop, men När datorn startas och loggar in så har den

1. inget IP?
2. ett 169.x.x.x. IP nummer?
3. vad säger ipconfig /all i det läget?
4. vad händer om du sätter ett statiskt IP i datorns nätanslutning ex 192.168.1.50 och bootar om?
5. kan du logga in i modemet och kolla vad det gör, om det har en IP-tabell som visar anslutna enheter och om den ser datorn ifråga alls?
6. ett enklare bat-script kan ju alltid skrivas och genvägen kan läggas i Startupmappen men jag skulle undvika det. Testa med en nyare driver till nätverkskortet.
7. vad händer om datorn kopplas in i switchen istället?

Av Morna
Skrivet av bjornhallberg:

Vet ingenting om nätagget, kommer själv att satsa på en PicoPSU när jag kommer till skott och bestämmer mig för hur många W jag behöver, men 120mm-fläkten är lurig eftersom den måste överensstämma med fläktstyrningen och alltså vara spec:ad till 2-3000 rpm.
http://www.silentpcreview.com/article1193-page7.html
Bioset i N40L är ett problem eftersom det saknas inställningar för det mesta, bl.a. just systemfläkten. Fel varvtal och burken stänger av sig vad jag förstår.

Matnyttiga länkar:
http://n40l.wikia.com/wiki/HP_MicroServer_N40L_Wiki
http://www.thespicers.net/microserver

Ahh, precis den länken. Bra länkat i övrigt. Håller man sig till den Scythe-fläkten de kör med så lirar det bra och vad jag minns så är det bara att varvtalet ska stämma när burken bootar.Den kan vara nerdragen via fläktkontrollen till lägsta då det fortfarande är högre än vad bios ser som lägsta gräns.

Skrivet av n1nja:

Tack för ett utförligt svar.

Artikeln som du pratar om är nog denna: http://www.silentpcreview.com/article1193-page7.html

Jag såg dock nu att jag har haft lite för bråttom med att läsa igenom den, för jag har beställt den model av Scythe Slip Stream som inte fungerade med burken. Och CDON verkar vara lite svåra att komma i kontakt med märker jag, så det var lite surt.

Har du även flashat om ditt BIOS? Är det i sådana fall något speciellt man behöver tänka på? Jag såg nämligen att det var flera som hade lyckats att bricka sina burkar då de gett sig på att flasha om dem.

Ja, flashade om mitt bios men det var inget konstigt, även om jag flashat en del i mina dar. Följde de instruktioner som fanns i någon av alla forumtrådar som behandlar hp n36l.

Skrivet av Pake:

Det låter väldigt billigt. Vad är haken? Varför kostar samma variant med 250GB hårddisk men bara 2GB minne 2600kr mot den här med 4GB för 820kr?
Skulle det fungera bra att köra den här som en NAS med FreeNAS eller något motsvarande om man dessutom ökar till 8GB minne? Försökte se men såg inte om den använde en eller två minnesplatser.

Låter mer som att detta är en produkt som nu tas u produktion och vissa distributörer köper in dessa jättebilligt.

FreeNAS tuffar på med väldigt mycket mindre minne än 2GB. Har lite svårt att se att man behöver mer än 1GB för en dedikerad nas, möjligtvis om man kör en massa plugins som kanske kräver minne eller ZFS. Men då är inte n36l särskilt bra till att börja med då antalet diskplatser är fler än vad du kan trycka i minne, om man ser till 1GB minne <-> 1TB data som är nån form av tumregel.

Dvs populera alla 4 diskplatser á 2TB disk vardera, n36 hanterar bara upp till 2TB-diskar, så har man 8GB minne för 8TB data men operativsystemet och overhead gör nog att man får "sämre" prestanda. Lite offtopic och har inte jättekoll på ZFS i FreeNas men poängen kvarstår. Du bör klara dig gott på de inkluderade 2GB.

Den har för övrigt 2 minnesplatser för 2x4GB minne, vissa har lyckats med 2x8GB men det är inte supportat och ett lotteri att få det att fungera verkar det som.

Av Morna
Skrivet av n1nja:

Jag fick ut min låda igår, men trist nog så hade jag ingen VGA kabel liggandes så det får bli till att fippla kväll istället.

Jag tog även och beställde 2 fläktar igår ifall den skulle väsnas alltför mycket, en 120mm och en 40mm.
Är det något speciellt man bör tänka på/akta sig för när man byter ut fläkten i nätagget? Sitter det en vanliga 3-4 pinnars kontakter där, eller kommer jag att behöva skarva?

Skickades från m.sweclockers.com

Då jag haft en i ett år och moddat den så kan jag peka på ett par saker;

Personligen lät den alldeles för mycket i standarutförande för min smak, den stora boven var 120an. Problemet är att man inte bara kan byta fläkt då bios kräver att rpmsignalen är intakt annars så stängs burken ner då det finns risk för överhettning.

Man kan byta fläkten och modda fläktkontakten så att den fysiskt får plats men man kommer också behöva flytta rpmkabeln till en annan pin, då HP inte har samma pinlayout. Försökte hitta den artikeln på spcr, men de verka ha tagit bort den.

Nätagget har mer ett vinande ljud, det är mer ok men jag har för mig att om man vill byta den är det bara att byta den (den är dock 40x20mm vill jag minnas och inte 40x10 som är mer standard. Dvs, det kommer vara ett utrymme mellan fläkten och nätaggschassit. Kontakten är standard 2-pin för nätagg om man nu vill modda det men det är enklare att bara dra den vanliga 3-pinskabeln och sätta den i en molex->3-pins adapter eller liknande.

Skrivet av Neco:

Beroende på om denna modell har ILO så går det ju plugga in den i nätverket och scanna efter nåt som svarar på 443/80 och logga in där för att slippa koppla i skärmen.

Den har inte ILO i grund, det finns dock ett HP management card som jag sett mullet.se ha i lager för en tid sedan, de kan nog få in produkten. Annars så känns det som en sådan grej man enkelt kan få tag på billigt på ebay.

Kan också nämna att managementkort-platsen som är pci-express tar pci-e x1 kompatibla kort i allmänhet enligt erfarenhet. Har iaf testat ett vanlig sil3112-raidkort i den och det hittades utan problem. Det kan dock innebära att man får montera av bracketen på kortet man stoppar i eftersom kortplatsen är närmre fronten än bakdelen på moderkortet. Annars tar ju bracketen i moderkortet då. Hoppas ni fattar.

Det finns även ett par moddade bios ute för att köra alla sata-portar samt sas-porten i ahci, vilket den inte gör i standardutförande. Kan vara bra att veta.

Av Morna
Skrivet av Nzt:

Provar skriva i den här tråden också. Har följt det som står i tredje spoilern.

Jag får endast 550-570 Khashs/s från mitt 7970 Matrix Platinum. Det är när jag kör minnena i 7200 och Gpu i 1165. Allt på standard spänning.

Så här får jag ut högsta Khash/s just nu. Har provat högre och lägre intensity. Blir bara sämre med högre eller lägre. Även provat lite olika thread-concurrency. Bäst resultat får jag med 8192.

cgminer --scrypt -o http://coinotron.com:3334 -u xxx -p xxx --shaders 2048 --intensity 13 --worksize 256 -g 1

Får inte högre khash/s. Någon som vet vad jag kan göra mera?

Intensity är för lågt, 13 ska ses som normal intensity dvs du kan fortfarande använda desktopen. Höj intensity till 18-20 så får du mer men kortet kan tappa stabilitet och du kommer knappt kunna använda desktopen.

Av Morna
Skrivet av tjossanmannen:

Jag går just nu en utbildning som gör att jag får kunskap att certa VCP och VCAP, dvs VMware.

Jag har dock svårt att hitta några jobb som specifikt söker specialister inom vmware. Och då undrar jag, är man attraktiv på marknaden om man gått utbildning som har som huvudämne virtualisering, och man har certifierat sig inom VMware? Men endast har 6månader arbetslivserfarenhet, och är intresserad av tekniken? Vad går arbetsgivaren på?

När jag tittar på nätet så stöter man på de som kräver flera års erfarenhet men VMware verkar inte vara superintressant för dom? Det dom tycker är relevant är om man kan Windows Server, vilket vi också får lära oss säkerhet och basics i. Powershell är också något vi får lära oss!

Men jag kan inte se att vi skulle kunna slå igenom på marknaden med dessa kunskaper utan arbetslivserfarenhet, har jag fel nu?

Jag hoppas att jag har fel dock och att jag är intressant på arbetsmarknaden!
För övrigt, vad är den exakta titeln för den som jobbar som VMwarekonsult? det är något som jag sällan ser i jobbannonser.

Jag vet att det finns hur många IT-Konsultfirmor som helst. och eftersom jag inte är klar med min utbildning än så har jag inte heller frågat dessa firmor, men det är roligt att veta.
//Tobias

Då du inte säger det så undrar jag vad det är för utbildning/var och hur gammal du är?

Jag förutsätter att det är nån form av KY/YH-utbildning och att ni kan ta vissa cert då er utbildning rör sig i det som är certmaterial för exempelvis VCP? Jag förutsätter att du är i yngre 20-årsåldern också.

Enligt min erfarenhet så kommer du alltid vara attraktiv på arbetsmarknaden för att du har ett försprång mot andra om du vill jobba med virtualisering. Detta innebär dock inte att du kommer jobba som virtualiseringskonsult direkt, det har jag svårt att se även om du absolut kanske får chansen. Det du istället kommer kunna börja med är just 1st/2nd line support, som drifttekniker, servertekniker eller liknande.

Stirra dig inte blind på alla annonser och deras krav, uppfyller du ett par av kraven när det gäller specifika tekniker (virtualisering i stort, Windows Server, nätverk) så sök jobbet. Det är bara att söka så mycket du orkar för kommer du på intervju så är du intressant, jag har aldrig personligen kunnat uppfylla allt som krävs i mina jobb men det är på intervjun som en arbetsgivare får en bättre bild av dig. Dessutom så är det få tjänster som annonseras där man egentligen förutsätter att du kan allt som "krävs". Man förutsätter egentligen att du kan en del eller lite om vardera men att du passar som person, iaf i min erfarenhet.

Att tänka på är också att det inte alltid är en tekniskt kunnig person som skriver annonsen, det kan var HR eller en bemanningskonsult eller liknande som använder en mall där man försöker fånga in så många kandidater som möjligt. Därför kan det vara så att man slänger sig med specifika branschnamn, exempelvis Windows Server (som inte säger ett dyft om vad man ska göra i tjänsten...) Kan du VmWare hyfsat då tycker jag att du kan söka tjänster som nämner virtualisering. VmWare är superintressant för arbetsgivare, alla kan inte bara uttrycka det i annonstext.

Arbetslivserfarenheten kommer, men man måste alltid börja nånstans. Det låter mer troligt att du kan böra som junior drifttekniker och jobba med befintliga virtuella mijöer och server/storage på en begynnande nivå än att möta kunder och bygga nytt. Det låter man ärrade veteraner göra.

Den exakta titeln blir ganska svårt att säga, det handlar om vad din befattning heter. Du kan vara virtualiseringskonsult, virtualiseringsadmin, systemadmin, servertekniker, drifttekniker etc etc. Det kommer väldigt sällan att uttryckas direkt i en annons, om det inte är hos ett företag med stark titelbaserad kultur. Själv har jag bytt titel internt 5-6 ggr på lika många år, men jag är uthyrd som "pc-tekniker"... Titlar spelar mindre roll för oss svenskar, det handlar mer om du kan uppfylla ett behov hos arbetsgivaren

Skrivet av AkUs:

Alla arbetsannonser är fyllda utopi. Dom som har 5 års erfarenhet av sextioelva olika system sitter inte och söker ett jobb
på AMS som firstline support....

http://www.idg.se/2.1085/1.503842/viridis-it-tjanar-deg?query...

Viridis IT är en ny aktör som just speciliaicerat sig på virtuella miljöer. Går utmärkt för dem!
Dell hyrde in dem t.ex. när dom skulle ha ett event för storkunder om virtuallisering.
VMware rakt igenom...

VMware = ytterst i tiden. Du går helt rätt utbildning. Lycka till!

Instämmer, har jag uppfyllt 2-3 "krav" i en annons har jag sökt tjänsten. En viss person på Dice gav en ganska intressant vinkling av problemet i en intervjusituation vilket var att "antingen har man svinmånga cert och ingen erfarenhet, eller så har man inga cert och mycker erfarenhet. Har man mycket erfarenhet så har man jobbat mycket och då har man inte tid att certa sig..." En intressant tanke tycker jag.

Har man mycket erfarenhet och cert och allt annat då söker man oftast inte jobb genom annonser.

Skrivet av Tea42BBS:

Första jobbet är alltid svårt att få! Stora företag använder virtualisering hela tiden mer och mer, med molntjänster och utökad park av enheter som skall fungera hos kunderna.

Bra om du på din fritid kan spetsa in dig på något "extra", just nu är ju office 365, lagring i molnet och Windows 8 hett på företagsmarknaden!

Många som jobbar med "infra" är lite tunna på applikationer, så att lära sig mer om molntjänster, WCF, IIS och webbhosting är oxo ett +

Lycka till!

Mvh Lazze // Konsultchef Mobility@CGI

Precis, snöa in dig på nåt vid sidan om, det kan vara applikationer, it-säkerhet, skriptning eller vad som helst. Men hitta nåt du tycker är kul och kombinera det med det du lär dig på utbildningen.

Skrivet av tjossanmannen:

näe det är det jag menar, de som har 5år erfarenhet i ITbranchen inom någon inriktning går inte den vägen. Dock så har dom ju kontakter som gör att de kan enklare få ett jobb som är relevant

Jag har tyvärr inte dessa kontakter ÄN. Förhoppningsvis så har jag det efter min andra tur på Lärande i Arbete (LiA/praktik).

Det jag tycker är tråkigt är att företagen inte verkar vara intresserade av de person som går samma utbildning som mig! det var 9st av 22 som inte fick någon praktikplats bland annat.

Det är lite tråkigt med tanke på att det då finns de som vill ha denna specialistkompetens.

//Tobias

Förstår det, men jag tror att det mer handlar om att på väldigt många företag så finns det inte möjlighet att ta in någon för att praktisera, de måste handledas och inte pilla i skarpa miljöer och så vidare. Vänner som haft LIA har alltid haft svårt att på praktik, det är bara att ge sig på det hur som och söka hos nästa.

Skrivet av AkUs:

"Du har minst 2 års erfarenhet av 1st och 2nd line uppgifter inom ett litet eller medelstort företag. Vidare har du jobbat onsite med drift och underhåll. Vi söker en bred IT generalist som kan lösa mail / inloggning och printerproblem och få den dagliga användningen av IT-miljön att fungera ur ett användarperspektiv.

Du har erfarenhet av djupare problemlösning och erfarenhet av Lync, Citrix och virtualisering. Meriterande är om du har eftergymnasial utbildning inom IT."

Typisk Dfind annons. Saxat från AMS.se

Vi ska alltså ha jobbat minst 2 år som 1st line och 2d line support.
Sen skall du jobbat on-site också... Toppa med erfaranhet av Printer tekniker
Kryddan på mosen är då också djupare problemlösning av Lync, Citrix och virtualisering...

Men igentligen räcker det med att man gått gymnasiet... högre krav har dom inte?

Du kommer dit, då kommer få erbjudande om ett 1st line support jobb med ingångslön på långt under värdighet. Grattis.

I verkligenheten om någon har djupare problemlösning inom Citrix så har man jobb och behöver inte söka något.

Tråkigt, men rekryteringsbolagen har sabbat marknaden med fantasi krav...

Ganska typisk annons för den formen av tjänst ja, men man ska inte läsa in så mycket i den. Man kan också läsa den så här;

De vill ha någon som har erfarenhet av support. Punkt. Man ska fatta hur man använder mail och checkar/uncheckar checkboxar i ett AD samt plockar ur papper ur papperskön i en skrivare. Du får jobba med alla möjliga problem för användarna du supportar har ingen vidare aning om vad som är vad. Du har pillat med Lync, Citrix ELLER virtualisering (fast det man menar är att du har koll på vad Lync eller Communicator är för chattprogram, kan klicka i checkboxar åt användare och installera Citrixklienter på folks datorer alternativt ens förstår något så abstrakt som virtualisering som koncept.)

Lönen kanske är "dålig" men du kanske får certa dig hos DFind. Under tiden byter du kund ett par ggr, och efter 6 månader så har du arbetslivserfarenhet av AD/klienthantering/support/on-site support och vad du nu än får lära dig. Sen byter du tjänst eller blir anställd hos kunden. Bara gört.

Mina 2 cent.

Av Morna
Skrivet av Bjebbosten:

Beror inte den kraftiga sänkningen/ökningen i värde delvis på att volymen är låg ? Skulle det finnas 1000 gånger mer bitcoins så skulle det inte vara lika lätt att få värdet att rasa/höjas ?

Rätta mig om jag har fel.

Njae, volymen är låg på de andra börserna (i jämförelse med mtgox) så ja om de hade haft större volym så skulle nog inte svängningen kunna vara lika kraftig. Däremot är 1000 btc en jätteliten del i sammanhanget. En framtida tanke är ju att nära alla 21 mille btc är mineade så kan du dela de i andra enheter, mBTC/uBTC och så vidare så i praktiken ska man inte behöva mer än vad som redan finns eller vad som kommer skapas. Att antalet är ändligt är inte "fel" eller ett problem i sig enligt designen.

EDIT: Liten missuppfattning från mitt håll då jag läser som en kratta, tolkade det som 1000 fler btc, inte 1000x mer btc.

Av Morna
Skrivet av Bananas2thebeat:

Text nedan.

"Täckningen är att de produceras av stater, som har resurser och vilja att reglera och försvara valutans värde."

- Bitcoins produceras av de som vill, vi vill också försvara valutans värde När jag pratar om täckning så undrar jag vad som backar värdet i valutan, dollar och sek är pappersbitar, bitcoins är ettor och nollor. Det finns inte ingen backning om all erkänd valuta skulle bli fysisk, bara för att man kan pränta hur många sedlar som helst så innebär det inte att sedlarna har värde i sig. I slutändan kanske saken är den att vi ska omvärdera vad och hur betalningsmedel är, hur de ska värderas.

"Bitcoins är helt oreglerade - jag har tidigare nämnt att bitocoin exchanges, som drivs av anonyma privatpersoner, fritt kan manipulera exchange rates - och det finns ingen backning för valutan. Man kan inte egentligen handla för den, så det enda värde bitcoins valutan har är vad nån är villig att betala (i statsbackade valutor) för att köpa bitcoins."

- Jag förstår vad du menar och det är en kritik som jag ser poäng i, personligen ser jag det som problematiskt att btc som grundstomme har att det ska vara decentraliserat, problemet är att växling mellan btc och verklig valuta sker på "centraliserade" börser dvs det finns ett par börser man kan växla eller för den delen tradea på. Jag ställer mig lite tvivlande till att börserna skulle manipulera värdet, ett problem där är ju dock att mindre börser rättar sig till monstret mtgox...
Jo, jag tycker man kan handla för den. Inte i utsträckningen jag vill men jag ser en positiv trend till att använda btc som betalningsmedel. Mer än för 2 år sedan iaf.

"Det finns tre användningsområden för bitcoins som alla tre bygger på att valutan är anonym och oreglerad: spekulation, skatteflykt, och pengatvätt. Om den nuvarande värdeökningen mest beror på manipulation, på att folk spekulerar i bitcoins, eller på att narkotikakarteller & rysk maffia tvättar knarkpengar genom att köpa och sälja bitcoins vet jag inte. Mediakampanjen för bitcoins som pågår just nu får mig dock att misstänka att det mest handlar om att värdet manipuleras."
- Det får vara din åsikt, jag ser det som symptom på funktion.
Bitcoins är (semi)anonymt och försvårar ganska mycket om man vill följa pengaspår ja men varken det eller det faktum att man kan planera skatteflykt eller pengatvätt bör väl rimligtvis ha ökat användning? Silkroad-exponeringen kan jag se som att det ökade värdet för några år sen men nu tror jag det har berott på ett antal faktorer.
Nuvarande värdeökning (den som var) ser jag som mer mediaexponering och ett extremt tillflöde av spekulationssugna som köper in sig fortast möjligt. Det kombinerat med att mtgox inte ser sitt eget värde som den enda stora plattformen, och därmed inte skalar sin verksamhet i förväg leder till all skit vi sett senaste vecka. Jag menar, kom igen, börslagg på uppemot 60 minuters? 60 MINUTER? Där jag jobbar så ballar kunder ur om trades försenas med millisekunder. Klart att det blir en masspanik när folk inte kan köpa och sälja, allt ser ut att tappa värde då det inte sker trades, man väljer att sälja 'en masse direkt så fort det går för att inte tappa investeringen man gjorde 12h innan och forumiter som skränar att nu, nu jävlar spricker bubblan På ett sätt hoppas jag att nån btc-hoarder faktiskt sålde av sin stash så att den delen hamnar hos oss andra.

Avslutningsvis så tycker jag inte btc är en bubbla, innan värderaset som nu har varit så ökade btc till en mer stabil nivå än vad det varit tidigare och därifrån har det inte rasat. Problemet som finns verkar vara att folk ser det som någon form av get-rich-nowz!!1!! inte som betalningsmedel eller innovativ tanke med alla de saker varje individ lägger in i vad btc är eller kan vara. Jag vill kunna använda det istället för paypal, jag vill kunna kombinera det med ripple, jag vill se var det bär av i framtiden. Och nej, minear man nu blir det ingen storkova, det är jag nästan säker på men allt är inte pengar eller btc här i världen. Skitbra att du har din åsikt och att vi har olika, btc som sådant har man nog lika många åsikter om som det finns människor.

Av Morna
Skrivet av Fönstrputtsaren:

Bitcoinvärdet rasar just nu men det ska väl även betyda att dom blir lättare att mina då det är färre som minar? Kan ju vara kul att mina fram lite bitcoins som en högriskinvestering, så jag tänker iaf

Tack Morna för ditt tidigare svar förresten

Det "kan" bli färre som minear, dock senast jag var inne i det seriöst 2011 så pratade man om att difficulty gått bakåt endast en gång innan. Dvs det är inte ett realistiskt scenario att det kommer gå ner, speciellt inte med framtida asics, men inte heller om asic-boomen uteblir, det finns för många som vill minea.

Varsågod.

Skrivet av thompo:

När jag tänker på det undrar jag om mining verkligen kan jämföras med valutaspekulation. Det borde väl snarare jämföras med att gräva guld eller liknande (där av namnet mining). Visst, man har ju inte tjänat några pengar förrän man säljer guldet. Men det man tjänar pengar på är ju i första hand grävandet, inte guldprisets förändringar relativt godtycklig valuta (vilket spekulation bygger på).

Förtydligar lite; det är inte spekulationen i sig man bör betala skatt för, det är inkomsten.

Om du spekulerar(köper btc billigt, säljer dyrt, växlar till SEK), du hamnar på plus-> beskattning.
Om du minear och tjänar btc genom att du har tillräckligt hög hashrate, säljer för SEK ->beskattning.

Enda legitima jag ser i det hela är om man aldrig växlar till en fysisk valuta igen, just nu ser jag inte att man bör skattas på det men jag kan inte skatteregler så...Vet ej om det skulle kunna ses som innehav av kapital i framtiden eller nåt.

Sedan är ju alltid diskussionen om man som medborgare/privatperson tycker att staten gör rätt, att de har rätt. Jag är tveksam i många fall, men det innebär inte att jag vill bryta mot lagen. Det innebär att jag försöker ändra och informera min omgivning Men men, to each his own, tycker det är bra att diskussionen finns.

Av Morna
Skrivet av KKay:

Hur ligger det till i dagsläget, är det värt att håll på med? Sitter med ett 6950

Skrivet av nicklas1988:

Jag har 5870 i Crossfire. Höll på med mining förut, men typ allt försvann i samband med att mybitcoin.com snodde det mesta. Är det värt för mig idag att börja igen? Betalar el själv.

Bör generera cirka 800 MH/s.

http://www.bitcoinx.com/profit/

Av Morna
Skrivet av thompo:

Man kanske skulle starta ett BTC-mining-företag. Då skulle man kunna göra avdrag för el och hårdvara

Och hur vill du få runt det? Köpa datordelar, bygga miners/ej asics, minea som fan, betala x antal tusen i hyra och el (för du tänker väl inte köra hemma), få btc som du då alltså alltid växlar för att betala el och hyra av lokal förutom hårdvarukostnaden. Nånstans så kommer pengarna ta slut, alternativt att du måste uppgradera farmen med jämna mellanrum och öka tiden för att komma ikapp de pengar du redan investerat?

De företagsidéer som har florerat när det gäller mining är i stort sett bara av två slag, pooler eller mining-contracts.

Pooler kräver mycket resurser till och eget kunnande och egna investeringar.
Mining-contracts är inte intressanta längre, för vem kommer betala dig, okänd människa på internet, ett antal tusen bara för att få en garanterad hashrate? Du måste fortfarande expandera farmen varje gång difficulty ökar exempelvis, ta pengar ur egen ficka för du har ju garanterat en hashrate till köparen.

Förstår om jag låter tokigt negativ i det här inlägget, men jag har haft idéerna själv och höll mig, de är inte ekonomiskt gångbara då jag har en person till i huset att tänka på och jobbar samtidigt. Det är för mycket risk för väldigt lite incitament. Inget illa ment, du kanske har en jättebra idé som du kan få runt och man inte har tänkt på innan...

Av Morna
Skrivet av KiwiÄrGott:

Tänker aldrig i mitt liv betala skatt på btc/ltc.
Jag har betalat skattade pengar för elen, korten och allt annat som behövs för att driva en btc/ltc-inkomst.

Förstå mig rätt;

Det är en inkomst om du växlar till en erkänd valuta, på samma sätt som om du hade köpt aktier eller investerat i kapital i bostäder/fonder etc. De kan stiga i värde och ge avkastning som då är ett plus på kontot. Det bör man skatta på, annars är det ett skattebrott.

Jag ser mest en problematik i att inte betala skatt på något som ska ses som inkomst, speciellt om den inkomsten kommer från något som redan ses med skepsis. I och med FinCEN-utredningen så har det iaf blivit lite tydligare vad som ska gälla eller hur det ska se ut i USA, men det finns inte så mycket specifik information om hur man bör behandla digital/elektronisk valuta i Sverige. Det mesta buntas ihop med annat, och det är alla möjligt tolkningar mellan att det är hobbyverksamhet till kapitalvist till ingenting.

Gör du tillräckligt många överföringar och det hamnar runt 150kkr eller var nu gränsen ligger så kommer någon nånstans att fråga var pengarna kommer ifrån. Därav bör man skatta om man ska växla, eller hoppas att btc accepteras mer och mer som ett betalningsmedel på det digitala planet. Du får såklart göra hur du vill, jag belyser bara att det finns många sidor av myntet så att folk inte tror att det är "skattefri" inkomst.

Av Morna
Skrivet av thompo:

Tack för det!

Så det var alltså en bubbla sommaren 2011. När den sprack bottnade inte kursen förrän december samma år. Dock föll det inte så lågt som innan bubblan. Efter detta steg kursen långsamt under hela 2012 innan den stack iväg i början av detta år. Ganska tydlig bubbelvarning igen, eller vad?

Ja, sommaren 2011 var förra ruschen och det är korrekt uppfattat. Även om jag inte ser det nuvarande som en bubbla som spruckit, mer som att det har pushats in så mycket buys i mtgox att trademotorn till slut säckat. Folk lägger sells i panik för att ta ut det som har investerats innan det tappar värde och sedan sprider sig paniken. "The sky is falling" var ett populärt uttryck på bitcointalk förra gången det hände

Och nu igår så lade mtgox en trade halt så inga trades har gjorts vilket stoppar balansen i inflödet, chansen är nu att vi får en mer värdig kurs än de senaste veckornas absurda bergochdal-bana. Mina 2 mBTC....

Skrivet av frippe94:

Behöver man skatta om man tar in en stor summa?

Skatta bör man alltid göra på inkomst, btc är inte till för att komma undan skattmasen. Kapitalvinst ska detta räknas som senast jag kollade.