Inlägg

Inlägg som Barak har skrivit i forumet
Av Barak
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Visserligen kan jag köpa att de flesta med NYA Audis kanske inte byter däck hemma själv då däckhotell + byte oftast brukar vara billigt nog idag. Och det blir ju svårt / omöjligt att stjäla däcken / fälgarna.

Med det sagt hade jag gärna sett friviligheten att kunna ha ett val. Utan att ta till verkstad eller köpa en OBD whatever för att kunna göra det.

Varför skulle detta göra att det blir svårt/omöjligt att stjäla däck eller fälgar?
Hjulet är bara skruvat i skivan/navet så det rör sig om att släppa 4-5 skruv sedan är hela hjulet löst.
Det finns nästan inget enklare än att skifta hjul på en bil och det är också därför det är så billigt.
Jag växlar mellan sommar/vinterhjulen själv och själva bytet tar mig max 10 min. Nu har jag dock tillgång till pelarlyft men i övrigt är det inte mitt yrke.
En rutinerad individ gör ett byte på noll komma lakrits.
Kortfattat så påverkar inte en automatisk aktivering av "parkeringsbromsen" hjulbyten och det var också därför det ursprungliga inlägget gällde bromsskivor.

På en motorcykel däremot så hade detta varit ett helvete då bromsskivan är monterad direkt på fälgen.

Skrivet av Wyver:

Det är ju förfasen vidrigt av VAG koncernen. Fullständigt onödigt dessutom. Men är inte särskilt förvånad har en släkting som var servicechef på ett av VAG märkesservice ställena i Finland. Han sade upp sig p.g.a. hur hela service tänket var hos VAG.
Han hade fullständigt led på all skit han fick av kunder för saker han inte kunde göra något åt. Saker som var VAG policy.
Hutlösa timkostnader beror dels på att Verktyg som behövs för VAG bilar, funkar som spotify typ. Kommer nya med jämna mellanrum plus räkning och de "gamla" verktygen ska skrotas. Oavsett hur mycket de är använda.

Han hade som ett exempel över hur det skiljer. Han har bekant som kör en Lexus RX (SUV), den är billigare i service än (minns inte om det var Golf eller Passat), när båda är på märkesservice

Tanken är nog att man inte skall glömma att aktivera parkeringsbromsen. En fritt rullande bil kan skapa ganska omfattande skador på både människor och egendom.
I detta landet så får man dessutom på körskolan lära sig att lägga i neutralen innan man vrider av tändningen.
Åtminstone var det så för mig 2007 och jag tror att det fortfarande är fallet?
Nu har jag alltid lagt mina bilar i växel oavsett men många följer körskolans anvisningar. Glöms då parkeringsbromsen eller den är dålig så har man en möjlig katastrof.
Detta endast för att någon individ/planta potentiellt kan glömma att trycka in kopplingen innan dom startar motorn...
Nu gick jag privat ifrån en 2003 Golf IV (manuell) till en 2020 Seat Ibiza (automat) men är inte startmotorn i en modern bil blockerad idag ifall bilen ligger i växel och kopplingen inte är påverkad?
Jag har aldrig provat på någon av firmabilarna av den simpla anledningen att jag per automatik alltid trycker ner kopplingen innan jag startar motorn.
På min motorcykel som nu är 6 år gammal så är den åtminstone blockerad.

Förbannade Finnar är väl inget nytt.
Nu jobbar min käre far på en VAG-verkstad/återförsäljare i Sverige så jag är måhända partisk men visst mek/service kostar guld främst pga kraven VAG ställer.
Det är inte bara specialverktygen (mekaniska samt datorer/laptops) som krävs utan det innefattar även ytan och utformningen/designen av säljhallen.

Alla certifierade återförsäljare/verkstäder har krav dom måste uppfylla vilket gör dom dyrare mot en vanlig verkstad.
Jag har ingen aning om servicekostnaderna för en Japs på bilsidan men på motorcykelsidan så har hojarna alltid varit väldigt prisvärda i både inköp och underhåll.
Det är därför jag kör Ducati. Ingen utmaning annars.

Av Barak
Skrivet av HappyPie:

kompletterar ovan förklaring av Nioreh83, de använder en annan s.k. referensram (reference frame)

  • Från vindens perspektiv står den själv still och marken rör sig istället, likt löpbandet, där farkosten rör sig i motsats håll än marken (löpbanan) sett från vindens (stillastående) perspektiv.

  • Från bilens perspektiv står den själv still (animation / illustrationen) och ser att både vinden och marken går riktning ifrån farkostens bakdel där marken går i högre hastighet ifrån farkosten än vinden

  • Från markens perspektiv går både vinden och farkosten åt samma håll men farkosten i högre hastighet

Det finns andra liknande fenomen där energi utvinns från skillnader i energi, t.ex. Peltier element är ett sådant exempel.
Finns andra "gedanken experiment" (tankeexperiment) där man utvinner energi från skillnader/fluktuationer i temperatur (hastighet) i molekylerna.
Dessa är inte "oändlighets maskiner" utan de utvinner energi så att netto är 0.

Varenda pryl vi någonsin skapat som skall utföra något form av arbete kräver en skillnad i energi för att fungera.
En förbränningsmotor (vilken typ som helst) bygger på samma princip.
Molekylerna i förbränningskammaren hettas upp, deras hastighet ökar, de kolliderar med kolven som i sin tur pressas ner i cylindern.
Hade temperaturen (energin) på båda sidorna av kolven varit densamma så hade någon rörelse aldrig uppstått.
Så det är helt och hållet temperatur/energiskillnaden som driver motorn.

Jag ville egentligen bara förtydliga att finns det ingen energiskillnad så sker ingenting. =P

Av Barak
Skrivet av Fulci:

Britterna verkar inte vilja sälja ARM till Nvidia lika enkelt i alla fall.

Svårt att sälja något man inte äger.

Av Barak

Jag är alltid online men jag kollar väldigt sällan till den.

Av Barak

Jag är mest orolig över vad som händer om något går fel.
Det är redan mycket rymdskrot som det är.

Av Barak

Jag gör aldrig en ominstallation om det inte är så att systemdisken har dött.
När det var Windows XP och tidigare OS som gällde så var det väl 6-12 mån.
Var nog 3-6 månader med 9x-operativen.

Har man köpt nytt moderkort så likställer jag det med ny dator. Då är det inte en ominstallation utan en nyinstallation.
Det kan lätt gå 5+ år innan det är relevant för egen del.

Av Barak
Skrivet av Sveklockarn:

Ofärdigt? Till skillnad från den brinnande sortergården från RSI då?

Yup. RSI kann ju glida på "early access" i all oändlighet om dom vill. =P

Av Barak
Skrivet av Fulci:

Äkta sandbox-spel! ; )

Vet inte om jag skulle sträcka mig så långt men visst man är ganska härdad vid det här laget.
Tycker dock andra utvecklare gör ett bättre jobb med att patcha.

Skrivet av Sveklockarn:

En direkt fördel med Starfield är ju att det kommer bli klart någon gång.

Nej men Bethesda kommer släppa det oavsett. =P

Av Barak
Skrivet av Yoshman:

Huvudpoängen med RISC-V är att det är en helt öppen instruktionsuppsättning, d.v.s. ingen kontrollerar den likt hur Arm kontrollerar sin instruktionsuppsättning och AMD/Intel kontrollerar x86.

Sifive är en av lite dryga tiotalet företag som idag byggt någon krets med RISC-V. P.g.a (tack vare?) handelskriget mellan USA och Kina där bl.a. Arm användes som slagträ (så mycket för att de är brittiska med japanska ägare...) har RISC-V fått en rejäl push i just Kina.

Så finns ingen risk (eller ens möjlighet) för Intel att "köpa upp" alla RISC-V företag.

Många tror också att Arm kommer få väldigt svårt att behålla sina enorma volymer av mikrokontrollers, den marknaden är extremt prispressad och är en rejäl fördel att slippa licenskostnader där.

För desktop och servers har RISC-V just nu ett rejält berg att bestiga. Huvudproblemet är inte kretsar, det är i sammanhanget ett relativt litet problem. Berget är programvara: någon, typ Intel, måste investera enorma resurser i allt från OS-stöd, till kompilatorer och grundläggande bibliotek. Intels arbete just kring GPU-relaterad programvara (OneAPI) visar att de fattar vad som behövs för att man ska lyckas idag.

Arm fattade också det tack vare sin långa erfarenhet. Ingen annan ISA har mognat så snabbt som ARM64 m.a.p programvara. Å andra sidan hjälper det att ha världens rikaste företag som draglok... Apple har spenderat enorma resurser på programvara, t.ex. i LLVM (kompilatorinfrastruktur). Även Amazon trycker in allt mer i ARM64.

RISC-V behöver liknande backning om de någonsin ska bli relevant i datacenter/desktop!

Kan inte nackdelen med RISC-V och att det är en öppen ISA bli att företag svävar iväg med egna instruktioner och att det aldrig blir en riktig standard?
Att x86 blev standard underlättade väl ändå för utvecklare? Man slapp anpassa koden för 6502, Z80, 68000 etc?

Av Barak
Skrivet av meanh:

Försiktigt positiv, hoppas bara att den "nya" Creation Engine 2 möjliggör ett hyffsat bugfritt och polerat spel vid release. Lyckligtvis lär det inte kosta mer än en månad Gamepass att spela igenom det, så ingen större monetär förlust om det blir en flopp.

Jag tror inte motorn har så mycket med deras buggar att göra utan det är snarare Bethesdas ovilja att åtgärda dom som är problemet.
Det är pinsamt att moddare skall behöva patcha deras spel.

Av Barak
Skrivet av Nästrimmarmannen:

Jo, men nintendo har ju alltid varit giriga.

Kassetten kunde vara halva kostnaden av spelet.
Playstationspel kunde ligga på 500+ kr vilket var mer ocker då skivan i sig nästan var gratis.

Av Barak
Skrivet av Nocternity:

Men det är fortfarande inte så att alla utvecklare, designers osv behöver sitta på heltid fram tills utvecklingen av ett spel är klart, det går att flytta över folk pö om pö, och fram och tillbaka vid behov, så finns absolut inget som säger att dom inte satt och aktivt utvecklade Skyrim samtidigt som Fallout 3 var i slutfasen.

Visst men 5-6 år så hamnar vi till och med i slutfasen av Oblivion i en studio som jag tror vid tillfället bestod av i runda slängar 40-50 anställda.
Sedan kan man diskutera vad definitionen av utvecklingstid skall vara annars har vi nog spel som tagit 30-40 år att utveckla. =P

Av Barak
Skrivet av Nocternity:

Mja, inte så att dom arbetar på ett spel åt gången. Mest troligt är att pre-production av Skyrim drog igång ganska omgående efter dom var färdiga med Oblivion.

Ja och pre-production brukar inte involvera så många individer.
Om jag inte missminner mig så var Bethesta en förhållandevis liten studio på den tiden så att utveckla 2 st AAA-titlar parallellt var nog inte möjligt.

Av Barak

Skyrim 6-7 års utveckling? Ja kanske med en handfull individer.
Fallout 3 släpptes oktober 2008 och Skyrim November 2011.

Av Barak

Gick över förväntan.

Av Barak
Skrivet av AplAy:

Som jag sagt nu de två senaste somrarna när det varit värmebölja - trots att jag bor i mitten av Sverige och inte nere där det är som värst i Sverige - "Det kommer bara att bli värre och värre!".

Det Världen kommer att genomgå nu under sommaren kommer om bara ett par år att vara flera gånger värre.

Den förvärrade vattenbristen det talas om nu kommer att låta skrattretande jämfört med om ett par år framöver.

Den tanken ("tank", hähä) är mer skrämmande än faktumet att MSI 3090 Gaming X Trio kostar 24 lax nu medan den gick på 18-20 lax vid lansering.

Värmebölja de två senaste somrarna? Inte på västkusten i alla fall. =P
Förra sommaren var riktig skit. Få dagar med temperaturer över 20 grader och hemskt många där den låg på 15.
Satt och halvfrös på motorcykeln hela semestern.
2018 däremot var äcklig. Enda gången jag längtat efter regn.

Av Barak
Skrivet av filbunke:

En position kan röja en hel del personlig information.
Att person X befinner sig i ett hotellrum med person Y mellan kl 20 och 8.
Att person X befinner sig i lokalen Z.
osv.

Och varför skulle videosnuttarna komma ut. Du är troligen varken känd eller i någon högre position, ingen bryr sig om dig, finns inget intresse att läcka några videosnuttar med dig. Så vad är du orolig över?

En hackare kan ju på rent djävulskap stjäla videosnuttarna och lägga upp dom bara för att.
Jag kan garantera att en stor mängd människor hade suttit och kollat på videorna helt slumpmässigt. Hittar man något roligt/dumt så laddar man sedan upp det på exempelvis YT med en vitsig titel.

Jag har fått min mail etc läckt från 7-9 hackade tjänster/sidor trots att ingen specifikt har varit ute efter mig.
Sedan hamnar mailen hos en automatiserad spambot som fortfarande inte är ute efter mig specifikt.
Jag blir drabbad oavsett om det är personligt eller inte.

Av Barak
Skrivet av thomas_skane:

1. Alla svenska träd återplanteras. På grund av skogens lönsamhet i större omfattning än de avverkas.
2. Toalettpapper är till största delen gjort av återvunnet papper samt trä som inte kan användas till annat.
3. Bambo växer inte särskilt bra i Sverige utan måste transporteras.

Men kanske en okej idé för den amerikanska marknaden.

Mjo men sedan kan man ifrågasätta om vi har en hållbar skogshållning. Jag skulle vilja påstå att vi inte har det.
Det är klart att den biologiska mångfalden hela tiden minskar när man bara planterar gran och tall för att det är mest lönsamt.
Växer ju knappt någonting i dom planterade barrskogarna mer än mossa. Fula som stryk är dom också.
Vi har (om jag inte missminner mig) endast två större naturskogar kvar i landet och Sveaskog vill avverka åtminstone en av dom.
Så svenska staten har heller inga problem med att skövla vad som helst.

Av Barak
Skrivet av anon5930:

Google bör slitas i stycken, de är äckligt stora och dikterar sedan en längre tid hur internet ska utvecklas och användas. Se bara på webbläsare, finns egentligen bara två. Chrome eller Chromebaserade samt Firefox.

Läget är långt värre än när man försökte slita sönder Microsoft för 20 år sedan.

Håller med.
Det var mycket missnöje när Microsoft styrde webben men med Chrome har användarna varit helt blinda.
Skillnaden är väl kanske att Microsoft skapade proprietära lösningar som endast fungerade i IE medans Google skapar lösningar som kan nyttjas av andra aktörer om resurserna finns.
I praktiken är det knappt någon skillnad då Google styr hela utvecklingen samt att få andra aktörer mäktar med att följa efter. Till och med Microsoft valde att kasta in handduken...

Vi kan väl ändå se Apple med Safari som en tredje aktör? ^^
Oavsett så är det mycket få om man jämför med hur det såg ut för 10-15 år sedan.

Av Barak

6/10 med ett antal kvalificerade gissningar.
Med Lys 16 gick jag helt på färgen. =P