Inlägg

Inlägg som P-A har skrivit i forumet
Av P-A

tack för tipset Aiwi dom hade ju riktigt trevliga priser vart som sagt ingen t400 men många t400s så får hoppas det kommer ett gäng T400 snart. En fråga bara hur betalar man tull/momsen på datorn e det till säljaren eller separat på nått sätt?

sen för att svara på frågan varför en tp jo som så många säger är det kvalite på grejjerna. macbook i all ära men jag har en gammal tp som kör win 3.11 kommer dock inte ihåg modellen nu. i vilket fall som hällst så funkar den felfritt batteriet har ca 15min kapacitet kvar som i min mening är helt ok skärmen lever dock inte längre men det e min svågers fel då han trampa på den. Fick den av samme svåger då de bytte ut den till en "nyare" toshiba och då hade den stått vid en cnc maskin och var full men järn spån toshiban klarade sig ca 1månad medans tp'n hade vart där i över 5år och aldrig rengjord förens jag tog hand om den. Därför köper man thinkpad!

Av P-A

ok du får jätte gärna säga lite om vad det är du inte gillar med den. sen så lutar det nu mer åt en t400 endå men är ju bra att få in så mycket info som möjligt endå

Av P-A

Dags för en thinkpad önskar lite hjälp.

då var det dags att byta ut min gamla ibook g4 mot en thinkpad. priset ligger bäst runt 10 000:- så jag slipper äta nudlar i decenier framöver ;). Det datorn kommer användas till är främst surfning, ordbehandling, titta film, fixa med lite bilder med andra ord det gamla vanliga.

jag har kollat lite på r400 modellerna samt t400 den sistnämnda e dock något dyr för mig men om det är oceaner av skillnad vad det gäller skärm och prestanda så får man väll dra åt svångremmen. i vilket fall som hällst så har jag inte haft någon lycka vad det gäller google och recensioner osv av r400 modellerna

http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=508168&sku=508167 <- och jag kan inte se någon större skillnad på dessa två r400 heller förutom skärmen.

http://www.dustinhome.se/pd_5010312960.aspx <- har även kollat på den t400 an

sen så är det ju altid trevligt ifall datorn har inbyggt 3G modem så man slipper dongeln.

uppskattar alla svar och tips

/P-A

Av P-A

jo tanken med dragen kabel är den bästa vilket det med får bli då vi bara får 1 ip som du säger, tänkte inte på det Dock så blir det en heldel jobb med att dra kabel också. men får bli till att ta fram slagborren och damsugarn tur man har kabel på bulk behöver man inte göra så stora hål

tack för den snabba hjälpen!

Av P-A

Dela uppkoppling 2 gånger går det?

Hej skulle hjälpa min svåger att koppla in lite servrar han har i källarn.
och då det var ett tag sen jag höll på med nätverk så tänkte jag be om lite hjälp.

Problemet är att hans modem är ett Zyxel P 660H-D1 tripple play skit så han har ju bara en kontakt. vilket han inte fattat. i vilket fall så ser det i nuläget ut så här.

isp-->modem-->netgear router-->trådat å trådlöst anslutna saker.

han kan häller inte sätta routerna nere i källarn då deras villa är av typen kärnvapen bunker. Då netgear routern s lan portar e fulla dom me så tänkte jag att man eventuellt kunde sätta en swich mellan moden å router för att dela anslutningen där å koppla 2 routrar en som går på servrarna å en som går på allt annat.
då hade jag tänkt det så här.

isp-->modem-->swich-|-->netgear router--> trådat å trådlöst övervåning. |-->linxys router--> trådade servrarna

Så går det att göra så här eller kommer det uppstå en massa problem? vad det gäller internett anslutningen interna ip'n är ett mindre problem. men anslutningen får inte påverkas på så sätt att man tappar den
kanske kan bli strul med två routers att den ena tar överhand eller nått kanske bara ska ha en swich å sen servrarna direktkopplade dit.

Uppskattar verkligen er hjälp då det är lite halv brottom

tack på förhand

Av P-A

modem/router + netger router tappar anslutning.

För att förklara den något kryptiska rubriken så gäller det ett BBB force modem med 4 portar
en netgear wgt624 wlan routern är kopplad till port 2 allat annat är tomt. internet funkar då
bitvis men kan efter ett tag eller efter högbelastning lägga ner helt. man får då vänta ett tag och till slut kommer internet tillbaka. Jag antar att något är felkopplat. iaf så här vill jag att det ska se ut

modem --wlan router -- lan

jag har sett att modemet mest verkar fungera som en switch kan det vara någon inställning som jag har missat?

tacksam för svar.

Av P-A

Hjälp med ftp server

installerade nylign pureftpd på min webserver som kör FreeBSD men av någon anledning kommer jag inte åt den. mitt nät verk ser ut som följande

internet firewall _____________ LAN DMZ

brandväggen kör för närvarande pfsense med 3 nic wan lan och dmz
ftpservern är på dmz nätet och det är den enda servern.
jag försöker alltså ansluta från min vanliga dator i mitt LAN.
jag har provat med det interna ip't ipp från isp samt domän namn inget funkar

det går fint att ansluta med internt ip eller localhost via putty direkt på servern så den kör iallafall. så jag tar att det är något med pfsense.

jag har lagt till port 21 under NAT samt rules i pfsense ska ladda upp screenshot så snart som möjligt.

någon som har nån ide om vad det kan vara??

[EDIT]

Fixade sig efter en reboot, dock så kommer jag inte förbi listing directory om jag försöker ansluta via domännamn. några ideer?

Av P-A

ta en titt på Geexbox som os http://www.geexbox.org.

Av P-A
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DARK0
Sedan har jag i mina begynnelsedagar även lyckats med att fullständigt radera enhet C till den utsträckning att datorn fick kasseras. Fråga mig inte hur för jag vet fortfarande inte!

Sådant klassas som säker radering

Har själv gjort ett antal av de vanliga tabbarna, har dock en som sitter mer än andra.

Hade precis fått hem en "ny" server en 1u Dell PowerEdge 1850. Av någon anledning så var min polare och hans unge hos mig medans jag höll på att byta lite fläktar, sätta in mer ram osv under tiden som jag gjorde detta så komemr flickvännen på stick kontroll

när vi kommer upp ska jag dra på locket och köra en test boot in me psu kabeln och igång med aset.

Dånar som fan i ca 1sek sen luktar det rök m.m blir förvirrad då jag vet att jag lagt alla skruvar och annat löst utanför chassit samt kontrollerat innan jag gick för att öppna dörren så jag öppnar lådan igen och ser 5 skruvar 1 mutter och efter lite letande efter mer hittar jag en kulspetspenna + att stora delar av kortet är fuktigt.

Då har min polares unge vart nyfiken krypigt upp till lådan dratt ner skruvarna från bordet (servern låg på golvet) pissat på sig och krypigt ur och stött till pennan som gömdes.

slutsats: små barn skall hållas i bur och flickvänn förses med lämplig propaganda så man får va ifred.

btw blev till att fixa nytt mobo annars klara sig allt på nån vänster

hehe kom på en grej till va och köpte en dator från en snubbe på blocket den har inget OS osv så hos honom ser det bra ut å han drar in i bios å visar hdd storlek osv.

när jag kommer hem och har lagt in xp sitter å tar hem drivrutiner osv så botar den om hmm tänker jag blev den varm nu eller, bör tilläggas att de fläktar som fans va cpu och gpu kylning.

Men datorn bootar igen och jag fortsätter och tar hem core temp för att ha lite koll. det går en stund sen gör den samma sak fast nu börjar den reboota varje gång den ska in i window.

Jag drar en liten ramsa tar ur kablar och öppnar åbäket allt verkar va korrekt men så ser jag att han inte kopplat in stereo uttagen till fronten de måste jag ju ha säger jag och trycker dit kabeln då slår det mig att han kanske kopplat nått mer från fronten fel.

kollar lite snabbt i mobo manualen och ser att han vänt på reset kontakten. vänder och efter det inga problem alls.

Då jag på frågan varför han skulle sälja fick svaret att han hade det som hobby att bygga och sälja . blir jag nu nyfiken och kollar på kvittot som säger att det levererats den 21/11-07 och kostat strax under 7000 och jag köpte för ca 4000 möjligt att han tala sanning men personligen så tycker jag mest att det känns som att han kopplat fel och sen inte kunnat komma på va fan felet va utan gick på att det va någe som inte passa å besluta sig för att sälja och ta förlust.
han hade den inte ens en månad inga värsting grejjer men betydligt bättre änn min gamla skit som duger tills man får råd med ny bygge.

slutsats: blocket är bra ibland

Av P-A

under freenas wiki finns lite hårdvarustöd listat. för de som är intresserade.

Av P-A

nej ja tycker inte att dom dånar mycket mer än den nyare. de gamla är typ 5-7u medans den nya är en dell 1u men det klart lite mer låter det ju tunga som fan me bara chassit väger typ 55kg :/

Av P-A

springroll
4x500mhz P3 Xeon
4Gb Ram
Gb nic
6x9Gb scsi hotswap RAID 5
filserver/intern ftp
FreeBSD 6.1

Kebab
4x500mhz P3 Xeon
4gb Ram
Gigabit nic
12x9Gb scsi hotswap RAID 5
NAS server med FreeNAS

Falaffel
300Mhz
256mb ram
Gigabit nic
Firewall
OpenBSD 4.2

Gurkmeja
2x2.8ghz
1gb ram
2x 143Gb scsi RAID 10
73Gb scsi hotspare
Gigabit nic
www/mail
FreeBSD 6.2

Av P-A

är det inte linskys som är dotterbolag till cisco och sammarbetar endel fast till förmånligare pris för oss dödliga.
annars så kan jag bara rekomendera WRT54GL har rullat på som en bautasten sen jag fick hem den helt klockren och till det priset me :).

Av P-A

hmm ok då har jag missuppfattat det lite tack för förklaringen.

Av P-A

Kolla säkerhet på brandvägg

jag brukar sitta och pula lite med min brandvägg (openbsd med pf) lite sådär för skojjs skull men har aldrig riktigt provat hur bra den är. Jag har kört det där testet som pts har tror det är dom iallafall men om jag förstått det hela rätt så kollar den mest vad den kan få fram för information om vad som finns bakom tex web/mail server. det jag vill testa är hr bra den står sig vid intrång hur snabbt det går att komma igenom eller vad man nu ska kalla det för.

så frågan är då finns det något bra sätt att kontrollera detta på så att man vet vad mer man kan göra för att få en så bra setup som möjligt?

Av P-A

är inte gproftpd bara ett gui??

Av P-A

Vad det gäller GPU så ska det inte vara några större problem jag har en polare som har samma kort i sin debian burk och det funkar fin fint (han körde ubuntu innan)

Vad det gäller att sätta upp workstation versionen eller vad man ska kalla det som en server kan jag inte svara på mer änn att det jag kan tänka mig är att man kan få installera lite mer nätverks avsedda program så som ftp server, samba (finns säkert redan) och lite sådana saker, men efter som att du ska ha den som server så tycker jag att du ska prova server versionen först tycker du inte om det så släng in den andra istället.

För att koppla till tv så får man antingen göra en snitisig kabel (om tv inte har dvi eller vga) som finns beskrivet på forumet, eller så kan man köra med s-video kabel och då får man trixa lite i xorg's conf (tog iaf mig och mitt gamla fanskap till grafikkort en liten stund att funka.) dock så vet jag inte hur det blir om man kopplar vga-vga eller dvi-dvi men skulle kunna tänka mig att man kan få trixa lite för att få den upplösning man vill ha om man nu inte redan har den inlagd av något annat skäl.

så en fråga tillbaks, va betyder propiritära, jag för står vad du menar men ordet ställde mig helt :).

Av P-A

lite får du väll göra själv du har ju fått all info du behöver bara att välja om du ska ha opteron eller xeon osv bygg ihop en conf som du tycker är vettig och lägg upp en budget så kan vi komma med kommentarer på det istället. har du förresten funderat på vad för os och databas du ska ha?

Av P-A

dags för ny dator

så då var det dags för en ny dator, har fått tag på ytterligare lite mer pengar så nu är gränsen 15-17000 hällst då så lågt som möjligt så man kan använda lite av pengarna till diverse drycker också det jag kollat på är följande

Cooler Master Cavalier 3 Svart Chassi, Aluminium Front (utan nätagg)
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=303823&s=sc

Corsair TWIN2X 6400 DDR2, 2048MB CL5 Kit w/two matched CM2X1024A-6400 Dimm's
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=312054&s=sc

Gigabyte GA-965P-DQ6, P965, Socket-775, Firewire, ATX, GbLAN, DDR2, 2xPCI-Ex16
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=323506&s=sc

Hiper Nätaggregat ATX 530W Svart, 120mm Fläkt, 2xSATA, 2XPCI-E, 20/24pin
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=322198&s=sc

Intel Core 2 Duo E6600 2.4GHz Socket LGA775, 4MB, BOXED m/fläkt
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=322633&s=sc

Strömkabel PCI-Express, 6pin til 4pin molex, till bl a grafikkort
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=317468&s=sc

Zalman CNPS9700LED Ultra Quiet CPU- Fläkt, Socket 775/754/939/940/AM2
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=327440&s=sc

Samsung SpinPoint P120 250GB SATA2 8MB 7200RPM
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=307913
sedan så är jag lite tveksam vilket grafikkort jag ska välja tanken är att datorn ska stå sig ett tag och jag har då inte för avsikt att byta mer änn hårddiskar, cpu kylare samt lägga till mer minne.
men har kollat lite på följande grafikkort.

XFX GeForce 8800GTS 640MB GDDR3, PCI-Express, 2xDVI/HDTV/HDCP, 320-bit
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=327331&s=sc

XFX GeForce 8800GTX 768MB GDDR3, PCI-Express, 2xDVI/HDTV/HDCP, 384-bit
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=327330

XFX GeForce 8800GTX 630M 768MB XXXGDDR3 PCI-Express,2xDVI/HDTV/HDCP,630/2000Mhz
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=329757

någon som vet skillnaden mellan de två GTX korten?

datorn ska användas till alltmöjligt spel, film osv och ska klara av att köra detta. Vill gärna att det ska gå att spela de senaste spelen på högupplösning så att man riktigt kan njuta av dem var ett tag sen jag gjorde det nu.

jag har också för avsikt att klocka datorn

[edit] tips på annat stilrent och bra chassi samt nätagg upskattas mycket.

Av P-A

Hjälp med nytt datorköp uppskattas

då var det dags för en ny dator min budget är runt 10 000 helst lite under. Har kollat runt lite och har byggt i hop ett system inte helt likt et av kompletts pc i delar och undrar nu vad ni tycker om det något som ska bytas ut eller liknande.
skärm dvd läsare/brännare har jag likaså diskettstation om man nu skulle vilja ha det också :). Det jag kommer använda datorn till är främst vanligt surfande, titta på film, spela spel, olika sorters programerin och webbutveckling. Den ska även klara av att köra linux eller någon bsd dist (detta har jag i skrivande stund själv inte kollat upp i förväg.) Moderkortet ska stöda raid i någon form och gärna raid 5. här väljer jag främst mellan två msi kort varav det ena har stöd för RAID 5 och 2 gb lan medans det andra endast har 1gblan och RAID 1 eller 0+1.
grafikkorts fronten har jag inte någon vidare koll på men vill självfallet kunna köra på så hör upplösning som möjligt. Hur är det med minnena är det för lite med 1gb nu föritden så man ska satsa på två st 1gb stickor direkt istället samt att man kan byta processor fläkten till de flästa på marknaden (bra fläktar då ) utan större ingrepp om man så skulle vilja.

tänkte samtidigt passa på att höra hur 64 bitars systemen fungerar finns det mycket stöd ännu vad det gäller drivrutiner till allt möjligt. vet att tex omega har för sina drivrutiner men hur är det med tex winrar office och andra program går dom att köra endå eller är det speciella versioner som gäller om man inte vill köra x86 ?

här kommer då setupen:

Cooler Master Cavalier 3 Svart Chassi, Aluminium Front (utan nätagg)
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=303823&s=sc

Hiper Nätaggregat ATX 530W Svart, 120mm Fläkt, 2xSATA, 2XPCI-E, 20/24pin
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=322198&s=sc

Gainward GeForce 7950GT 256MB,1,2ns DDR3 ,PCI-Express, "BP7950GT-256-GS-TV-DD"
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=325487&s=sc

MSI K9N NEO-F, nForce 550, Socket-AM2, SATAII, DDR2, GbLAN, ATX, PCI-Ex16
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=320630&s=sc

AMD Athlon 64 X2 4200+ 2.2GHz Socket AM2 1MB, BOXED m/fläkt, 65W
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=323806&s=sc

Corsair Value S. PC5300 DDR2 1024MB Kit w/two matched Value Select 512MB
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=308934&s=sc

Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATA2 16MB 7200RPM
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=320709&s=sc

det andra msi moderkortet jag tittat på är

MSI K9N Ultra-2F, nForce 570, Socket-AM2 ,DDR2, 2xGbLAN, ATX, PCI-Ex16
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=320520

vill alltså ha en dator som kommer stå sig ett tag nu och då för hoppningsvis mest behöva ingrepp som mer minne byte av cpu eller grafikkort.

tack på förhand

/P-A