Inlägg

Inlägg som peso har skrivit i forumet
Av peso

Ha sin utvecklingsmiljö i en virtuell maskin

Hej,
Jag är en hemma/fritidsutvecklare, men använder flera datorer beroende var jag är i huset och om jag är och reser.

Idag har jag bara min utvecklingsmiljö på en dator (stationär hemma i arbetsrummet), men skulle gärna vilja koda lite när andan faller på, dvs ha denna utvecklingsmiljö på flera ställen.

En väg att gå är naturligtvis att installera den på alla maskiner, men då ska dessa uppdateras och konfas över tiden och detta tar då tid från lusten att koda.

Skulle jag istället kunna ha min utvecklingsmiljö i en virtuell maskin (Windows 10 pro) och antingen ansluta till den eller helt enkelt ta med mig den när jag vill koda på en annan maskin? Blir prestandan hemskt lidande?

Vilken är er åsikt, bör/kan jag gå denna vägen?

Tack!

Av peso

Behövs "extra" drivrutiner för HP Elitebook 840 G1 i Windows 10

Jag har nyligen skaffat en HP Elitebook 840 G1 där jag ominstallerade Windows 10.

Behöver jag installera egna drivrutiner från HPs sida eller fixar Windows 10 detta numera med standarddatorer/komponenter?

(Enhetshanteraren är nöjd och säger att all hårdvara funkar, vilket jag också tycker den gör. Blir det kanske prestandaökning med att ladda ner egna drivrutiner?)

Av peso

Tack för alla era förslag!

Jag började med att uppdatera BIOS, men det hjälpte inte.

Därefter bytte jag nätaggregatet och då försvann problemet! Tummen upp!

Av peso

Problemen fortsätter enligt första posten. Jag får det att fungera om jag trycker på "clear CMOS" knappen jag har på bakplåten för mitt moderkort. Betyder detta att det är moderkortet som håller på att ge upp?

Jag har inte flashat om BIOS som förslag ovan, men kan det påverka då datorn fungerar fint då den väl startat?

Av peso

Datorn svårstartad - vilken komponent är på väg att ge upp?

Jag har en dator som är "svårstartad", dvs den startar inte alla gånger när jag trycker på "av/på" knappen på chassit utan jag får trycka flera gånger (ibland 20-25 gånger) innan den startar. Tendensen är att jag får göra fler och fler startförsök innan den startar.

När datorn väl startat så fungerar den perfekt för längre användande inkl. tyngre spel då komponenterna får jobba ordentligt.

Jag skulle vilja ha era förslag på vad som håller på att ge upp i datorn och vad jag bör göra åt det. Tack på förhand!

Komponenter (alla cirka 3-4 år gamla):
CPU: Intel i7 2700K @ stock (har alltid varit så).
Moderkort: ASUS Maximus V Gene (Z77).
RAM: 16GB (4x4GB Corsair @ 1600MHz).
GPU: Geforce 780 GTX
PSU: Corsair AX750
Chassi: Silverstone Temjin TJ08B-E

Av peso
Skrivet av C0mbat:

TPM modulen används "bara" till att lagra kryperingsnyckel, dvs det sker ingen kryptering med själva TPM'n...

Naturligtvis, men det ger en overhead med kryptering för processorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Av peso
Skrivet av C0mbat:

Jag har monterat en TPM i en av mina servrar (uppgraderad med E3-1265Lv2), som jag sedan testade med Ubuntu server. Det är inte möjligt att aktivera Intel TXT ...

Har tyvärr ingen erfarenhet av BitLocker.

Återkom gärna om du testar TPM!

Jag införskaffade en TPM modul och har nu installerat den (rätt lätt) och sedan slog jag ingång TPM i BIOS.
Därefter krypterade jag C: med BitLocker (Windows Server 2012) på en 60GB Intel SSD och allt fungerar fin fint. Körde ingen prestandatest innan tyvärr, men den känns fortfarande rapp.

Nästa steg är att kryptera mina datadiskar, men här blev det först lite problem. BitLocker går inte att använda på mjukvaru-raid...
Hårdvaruraid fungerar och även med storage spaces så nu kommer jag försöka använda storage spaces med BitLocker. Tur att jag inte hann flytta över data på 6TB diskarna...

Av peso

Någon som använder sin microserver med TPM (så att det går att använda bitlocker på ett smidigt sätt)?
Vilka är era erfarenheter gällande installation av chipet, bitlockers påverkan på hastighet, ...?
Tacksam för eran input.

Av peso

Jag har försökt googla fram ett svar på följande fråga men får inte fullständig klarhet;

Funkar det att boota från en SSD på ODD platsen (med 4 SATA diskar i de övriga platserna) OM man inte sätter RAID/AHCI utan legacy?

Vilka nackdelar får man med denna lösning (prestanda?)?

Tacksam för era erfarenheter!

Av peso

"Säkert" nätagg/laddare med USB för Raspberry Pi

Jag har en Raspberry Pi som ligger och kör 24/7 och fungerar hur bra som helst med en laddare för mobiltelefon (för en gammal Samsung telefon), men samtidigt skrivs det en del med laddare som börjar brinna och att man aldrig skall låta laddaren sitta i över natten.

Jag undrar därför om det finns några "säkra" nätagg/laddare med USB som är bättre än de som det varnas för?

Tack för era tankar och förslag.

Av peso
Skrivet av Dockland:

Är det inte bara "Add user" och där skriva in credentials? Det blir förvisso nya serveraccounts men det går ju att flytta datan.
Åtminstone har server 2012 möjlighet att administrera online accounts via essentials-verktygen.

Men jag kan inte mata in epost-adressen som användar id... Hur gör jag då?

Av peso

Online användarkonto på Windows Server 2012

Jag har uppgraderat alla familjens klientmaskiner till Windows 10 och använder online användarkonton.

Jag har även en Windows Server 2012 körandes som har de gamla (lokala) användarkontona som jag använde tidigare. Det går ju att fortfarande ansluta till servern om man anger dessa användarnamn och lösenord, men det vore smidigare om användarnamnen var samma på servern som på Windows 10 maskinerna. Så hur skapar jag (lokala) online användarkonton på Windows Server 2012?

Tacksam för hjälp!

Av peso

Väcker min gamla tråd då frågan finns kvar, men nu funderar jag mera på lösning 2, dvs en virtuell maskin (under Hyper-V eftersom jag har det snurrande redan).

Vad skulle ni rekommendera idag för OS och webserver för att hantera enkla http-anrop utifrån det stora internätet som skall lägga saker i en databas (typ 1 anrop/min)?
Vad jag läst mig till så kanske nginx kan vara något, men då kvarstår ändå vilket OS.

Jag vill ha det enkelt och säkert så om ni kan ge mig länkar till konfigureringssidor (typ så här säkrar du OS:et och så här säkrar du webservern) så skulle det uppskattas.

Tack på förhand!

Av peso

Konvertera digitalkamerornas och mobilernas filmer till mindre datastorlek

Jag har några digitalkameror och mobiltelefoner i familjen. Kort tagna är enkla att samla i en folder på servern och filerna är hanterbara, men filmerna tenderar att bli väldigt stora även för kortare filmsnuttar. Jag har skaffat Adobe Premiere Elements 11 och inbillar mig att detta program bör kunna göra om filmerna så de bibehåller ungefär samma goda kvalité, men blir mindre (i MB, inte i upplösning). Filmerna skall inte visas på webben utan endast kunna "streamas" till datorer hemma.

Vilket format skall man konvertera till så man inte behöver speciella programvaror för att spela upp? Några speciella inställningar för att säkerställa kvalité? Skall jag använda ett annat program?

Tacksam för vägledning...

Av peso

Säker (och enkel) webserver hemma

Jag håller på med lite "smarta hem" saker (styra belysning och motorvärmare, temperaturloggning, energiförbrukning, ...) och har nu behov av att ta emot http post anrop med lite data som skall in i min MySQL databas. Mina programsnuttar är alla skrivna i java och jag kör även en Tomcat installation som endast är tillgänglig på det interna nätverket.

I nuläget är inga portar i min router öppna från utsidan så jag måste implementera en hyfsat säker lösning för detta.

Lösning 1 (den jag för nuvarande funderar mest på):
Jag har skaffat en Raspberry Pi som jag kör internt och som jag konfigurerat enligt http://mattwilcox.net/archives/setting-up-a-secure-home-web-server-with-raspberry-pi/ fram till att jag installerat brandväggen.

Fråga 1 - Vad är säkrast av följande:
Alt a: Fortsätta guiden ovan och installera nginx med php samt öppna en port i brandväggen mot Pi:en och skriva ett php skript som lägger in data i databasen?
Alt b: Jag är mera komfortabel med java som programmeringsspråk och då installera och konfigurera java och Tomcat på Pi:en samt säkra upp enligt http://www.tomcatexpert.com/blog/2011/11/02/best-practices-securing-apache-tomcat-7?

I båda fallen så använder Pi:en användarnamn och lösenord som är helt unika, dvs används inte någon annanstans.

Lösning 2 (endast tanke):
Strunta i Pi:en och instället installera en virtuell maskin på min Hyper-V maskin och köra en webserver (under Windows eller Linux).
Fråga 2 - Är denna väg att säkerhetsmässigt föredra?
Fråga 3 - Vilket OS och finns det någon bra konfigureringsguide för ett säkert websystem?

Tacksam för era tankar och förslag på väg framåt.

Av peso

Känns på din beskrivning att kylaren inte sitter lika tight som tidigare. Pröva trycka ner "pins:en" igen.

Av peso

En kort fråga, räcker HD2500 som i3 3220T har för videouppspelning utan problem?

Av peso
Skrivet av TommyToad:

Testade denna lösning idag och det fungerade finfint (Plugwise USB dongle). Värd=Windows Server 2008 R2, Gäst=Windows Home Server 2011

Skall dock fundera på en annan lösning då $75 är rätt dyrt för en hemmalösning.

Av peso

USB över IP erfarenheter

Jag håller på att sjösätta en Hyper-V virtualiseringsmiljö för mitt hemmabehov (Windows Server 2012 eller Windows Server 2008 R2). Allt fungerar fint, men jag har 2 VM som jag skulle vilja få tillgång till 2 USB enheter och undrar därför om det finns några erfarenheter på olika lösningar här på forumet.

Det finns 3 vägar att lösa detta som jag ser:
- Gå över till en hypervisor som stödjer USB till VM (men det är inte den vägen jag vill ta då jag vill använda Hyper-V)
- Använd en mjukvarulösning för USB via IP där jag ansluter USB-enheten till värden (erfarenheter av olika lösningar uppskattas och om de fungerar i Win Server 2012)
- Använd en hårdvarulösning för USB via ethernet där jag ansluter USB-enheten (det jag googlat fram är dyrt, finns det billigare? erfarenheter?)

Tacksam för era insikter...

Av peso

I FS TX100 maskinen finns där ett fack längst ner längst bak som kallas HDD3, det är för litet för en 3,5" disk och för stort för en 2,5". Vad jag kan se följer det inte med några installations "bracket". Hur är det tänkt att använda detta utrymme?