Inlägg

Inlägg som Linux Lover har skrivit i forumet
Av Linux Lover

När jag skulle köpa stativ funderade jag på vilka mina behov är utifrån tre förutsättningar:

  • Vikt

  • Max-höjd (exkl. mittpelare)

  • Stabilitet

Vikt
För att jag ska ta med stativet måste det vara lätt, annars kommer det bara att bli kvar hemma. Jag vandrar en hel del och då är lätt packning att föredra.

Max-höjd (exkl. mittpelare)
Jag fotar en hel del landskap, både vidsträckta fjäll, men även smala detaljer. Jag vill att stativet inte ska bli en begränsande faktor i huruvida jag kan ta bilden som jag ser. Eftersom jag är 1,75 m vill jag att stativet (exkl. mittpelare) ska kunna bli minst lika hög. Om jag i framtiden intresserar mig för grupporträtt spelar även höjden en stor roll. Anledningen till att jag ej vill räkna med mittpelaren beror på att stabiliteten minskar, vilket leder mig in på nästa punkt.

Stabilitet
Anledningen till att jag köpte ett stativ beror på främst två saker: önskemål om skarpa bilder med längre slutartid och mer precisa komponeringsmöjligheter.
För att kunna använda längre slutartider och slippa skakningsoskärpa vill jag att stativet ska vara stabilt. Här kommer ett vägskäl. Ju tyngre stativ desto mindre risk att stativet rör på sig. Denna punkt går alltså emot min första punkt om vikt, vilket medför någon form av kompromiss. Ett högt stativ, där benen består av t.ex. fyra, istället för tre leder, kan göra att den sista leden inte behöver fällas ut vilket medför extra stabilitet. Ju högre tyngdpunkt, desto svajigare stativ. Om tyngdpunkten kan flyttas ner blir också stativet stabilare. Med detta i baktanken kan det vara vettigt att kolla på ett stativ där det finns en krok nedtill på mittenpelaren. Där går det t.ex. att hänga en ryggsäck, eller en påse som kan fyllas med stenar.
Vad gäller stabiliteten vid komponeringen är kulleden väldigt viktigt. Om kan inte kan vrida kameran exakt dit jag vill kommer inte heller bilden att bli exakt så som jag vill ha den. En kulled där motståndet kan justeras är alltså riktigt trevlig.

För mig föll valet på ett Triopo GT-3230X8C från Foto-tip i Polen. Inkl frakt gav jag drygt 1 500 SEK.

Av Linux Lover

Har du funderat på att köpa begagnat? Själv köpte jag ett skrivbord från http://www.bafab.se och fick det hemkört.

Av Linux Lover

Sommarjobb.

192 kr/h + OB enl. gruvavtalet Går 5-skift* och jobbar så mycket övertid som möjligt.

I knappt en vecka till arbetar jag som operatör vid lastning och lossning av malmvagnar. Från och med nästa vecka återgår jag till att främst köra terminallok, dvs. T46 GPC, T44 samt IORE.

Är grymt nöjd med sommarjobbet. Arbetade där första gången 2007 och har sedan dess arbetat i princip varje sommarlov.

*5-skift innebär följande arbetstider för mig:
Vecka 1: Ledigvecka
Vecka 2: Eftermiddagsvecka. Mån-Fre 1336-2206, lör-sön 0530-1730.
Vecka 3: Ledigvecka
Vecka 4: Förmiddagsvecka. Mån-Fre 0530-1336. (Ledig helgen)
Vecka 5: Nattvecka. Mån-Fre 2206-0530, lör-sön 1730-0530.

Av Linux Lover

Instämmer med anhängarna av 8 GB. Det går aldrig att ha för mycket ramminne och eftersom det är omöjligt att uppgradera senare tycker jag: kör, kör kör!

Av Linux Lover

Inkommande 100/100 går rakt in i en Netgear WNR3500L v2, som kör Tomato. På Netgearen kör jag en VPN-server för att komma åt mitt interna nätverk utifrån. Just nu kör jag t.ex. en Time Machine-backup och befinner mig ett par hundra mil från servern, rätt så coolt.

Obelix kör OpenIndiana och agerar filserver, Time Capsule och Torrentklient. Den har hängt med i många år och av någon anledning vägrar den köra GNU/Linux, Windows eller något annat som inte är OpenBSD- eller Solaris-baserat (har t.ex. testat NetBSD, WS2008R2, Debian, Gentoo, Ubuntu och FreeBSD, men då kraschar operativsystemet).

Har köpt en en HP Proliant N36L med 8 GB RAM-minne. Den agerar Hyper-V host (i WS2012 core) och kör virtuellt följande tjänster:
* WS2012 med Active Directory.
* WS2012 med WSUS.
* WS2008R2 med deploy-programvara.
* WS2008R2 med WSUS.
* WS2008R2 med AD.

Jobbar på fritiden som IT-konsult och labbar hemma innan jag gör förändringarna hos kund. För mitt eget behov används endast WS2012-tjänsterna och det är främst i labbsyfte även det.

Har köpt en till N36L, men hann inte packa upp den innan jag åkte på semester. Tanken med den är att jag ska lägga upp ett kluster med Microservrarna och även lägga in OpenIndiana (dvs. alla tjänster som Obelix står för) som en virtuell maskin. Målsättningen är att jag inte ska märka något om jag rycker ut nätverkskabeln från en av datorerna. En kund efterfrågar på sikt en sådan lösning och det är sjukt spännande att labba.

För underhållningen kör jag en HTPC med ett TV-kort som jag kopplat till en projektor. För film agerar en Twix HD N1 avkodare och för spelande står en Nintendo Wii. Ljudet är kopplat till en Logitech Z-5500.

Vad gäller häftiga lösningar så har jag ordnat ljud trådlöst från min MacBook Air till Z-5500. Det har jag gjort genom att installera programmet AirBubble på en avlagd Android-telefon och kopplat in telefonen i Z-5500. För att få musiken från MacBooken använder jag programmet Airfool. Det fungerar förvånansvärt bra och har testats skarpt under ett par fester.

Av Linux Lover

MacBook Air
Laddare
Kollegieplock
Bläckpennor
VGA-adapter

Av Linux Lover

Jag har en 11" och den är precis lagom storlek för mig och mina behov. Jag vill ha en snabb och liten dator att använda när jag är på resande fot och formatet på 11":aren är perfekt. När jag kommer hem kopplar jag in min externa bildskärm och är således helt oberoende av storleken på den inbyggda skärmen.

Av Linux Lover
Skrivet av Mattsingen:

Prova Google
Detta var min första träff på "Sync Google calendar with Outlook": http://support.google.com/calendar/bin/answer.py?hl=sv&answer...
Outlook har en ganska stor hjälp fil som faktiskt har svaret på många frågor. Tryck F1 och prova...

Givetvis har jag aktiverat synkroniseringen. Har köpt programmet gSyncit för det ändamålet, men programmet är väldigt långsamt.

Skrivet av Torach:

Thunderbird med tilläggen Lightning för kalender.

Fungerar klockrent för mig

Har inte Mozilla lagt ner utvecklingen av TB? http://www.idg.se/2.1085/1.457860/mozilla-stoppar-utvecklinge... Känns rätt så fel att lära sig ett program där utvecklingen är stoppad.

Skrivet av bandite:

Zimbra Desktop kanske kan vara något?

http://www.zimbra.com/products/desktop.html/

Jag kör Zimbra server som mailserver, tycker det är fantastiskt bra. Har inte testat Desktop men borde göra det. OpenSås dessutom.

EDIT: Installerade precis Desktop, ser precis ut som webmail-klienten i Zimbra så det verkar bra. Det är ingen "hemmaknåpare" som ligger bakom utan det är VMware som tagit fungerande teknik och packeterat det snyggt.

Tack för tipset, ska genast kika på det!

Av Linux Lover

Helhetslösning mail, kalender och todo

Jag har börjat ett nytt jobb där jobbdatorn kör Windows. Normalt använder jag iCal, Mail och RememberTheMilk för mina vardagliga uppgifter, men det är Mac-program. Jag har börjat använda Outlook (2007), men känner mig inte riktigt hemma i programmet. Har ni tips på något annat program där jag kan få in kalendern och mailen från Google Apps samt helst synkronisera att göra-listan med Remember the milk?

Av Linux Lover
Skrivet av GenuineDexxa:

Ganska gammal tråd. Har själv konfigurerat en DHCP-server med runt 800 användare på switchar med ip-lockdown m.m. Ifall någon vill ha lite mer information inom det här ämnet står det lite här http://rwx.nu/2011/03/konfigurera-ett-option82-medvetet-natve....

Tack för tipset.

Kan nämna att ovanstående lösning har fungerat riktigt bra i över två år.

Av Linux Lover
Skrivet av jannemedkorven:

"krogpersonalen" kan i princip servera en person hur mycket han vill. Så länge han inte har ett samvete. Det är vakternas ansvar att se till så att ingen är för full. Det är väl lite annat på ställen som dom inte har vakter på, men dom ställena är sällan värt att gå på.

Det är rent juridiskt sett den som överserverar som begår brottet och riskerar böter

Av Linux Lover

Om du inte redan har gjort det kan jag tipsa om att kontakta nationerna. Varje nation har minst ett bostadshus. Det var så jag lyckades få bostad hösten 08.

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av saddam
EDIT: Jag använder denna tråd som en minnesanteckning för mig själv. När jag hittar en sajt jag vill läsa men inte har tid, så postar jag in länkarna här så jag kan läsa dem sen. Därför postar jag länkar hela tiden.

Finns en bra gratistjänst för sånt: Evernote

Har lagt upp en iSCSI utdelning på OSOL-servern som jag använder till TimeMachine på min Macbook (jmf Time Capsule). Hastigheten över 1Gb/s-lina är bara ett par MB/s, någon idé på vad jag kan göra för att förbättra prestandan? Lokalt på servern går kopieringarna betydligt fortare.

Av Linux Lover

[invite-tiggeri][hundögon]Snälla[/hundögon][/invite-tiggeri]

EDIT: Fixat!

Av Linux Lover

En tillfällig workaround för iTunes-problemet är att starta iTunes och klicka på "iTunes Store" då kommer inte iTunes att påverkas när snabbnapparna används.

Av Linux Lover

Fungerar det att i rutan "Anslut till server" skriva user:passwd@afp://ip/share?
Exempel:
LinuxLover:MySuperSecretPassword@afp://10.10.0.1/pr0n
Eventuellt kan du ha två anslutningar till samma share genom att på den ena använda ip-adressen och den andra datornamnet. Lägg i så fall till datornamnet i /etc/hosts i formatet:
IP HOSTNAME
T.ex
10.10.0.1 Servern

Det borde även fungera att ha flera hostnames som pekar mot samma ip-adress.

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av panGa
mount -o bind /path1 /target
elller lägg in det i fstab
/path1 /target bind defaults,bind 0 0

Där ser man! Tack för rättningen.

När det gäller fstab kan du kontrollera insättningen genom att köra:
"mount /target"
Om "/target" redan är monterad måste du först köra "umount /target".
Fungerar "mount /target" utan anmärkningar är raden i fstab korrekt.

Av Linux Lover

Det var ett bra tag sedan jag gjorde något liknande, men följande fungerade då:

  1. mkdir /var/ftp/video

  2. mount_null -o bind /media/disk/video /var/ftp/video

Av Linux Lover

Jag tycker själv inom om "one liners" med efter en hel del Googlande måste jag ändå skriva en:
Finns det någon spegling av "pkg.opensolaris.org/relase"?
Den officiella är riktigt långsam, och då menar jag inte långsam som i sköldpadda eller snigel utan långsam som i sönderfallet av Kol-14

Mina systemdiskar körs i mirroring och Grub är installerade på dem. Gjorde upptäckten att om jag försöker boota från den enda disken utan att ändra den till master kommer Grub bara visa ett "kommandoinput"

Grub>

Lösningen är helt enkelt att se till att den disken som man bootar från är master.

Av Linux Lover

I loggarna från dhcp-servrarna står det ibland att ip-adressen är duplicerad. Det har bland annat inträffat hos en del boende som har problem med sin internetanslutning.
Går det på något sätt att tvinga dhcp-servern att ge en helt ny ip-adress, trots att klienten begär en specifik?

Nyss råkade jag själv ut för att min anslutning dök. Passade på att pinga switchen som mitt rum är ansluten till och fick då det här svaret:

Bautasten:~ tobias$ ping 1.2.3.4 PING 1.2.3.4 (1.2.3.4): 56 data bytes 36 bytes from 1.2.3.4: Communication prohibited by filter Vr HL TOS Len ID Flg off TTL Pro cks Src Dst 4 5 00 6800 24cf 0 0000 40 01 0640 192.168.0.245 1.2.3.4

Som jag tolkar det är det något som sätter stopp för signalerna, är det korrekt?

Det är en del begränsningar/säkerhetsfunktioner aktiverade i switcharna:

  • DHCP-snooping

  • IP Source-lockdown

  • De boendes portar inställda på "Limited-continious"

Kan det vara något av ovanstående som stoppar signalen?
Hittills har problem som uppstått p.g.a. "Limited-continious" dykt upp i säkerhetsloggen, men där finns det inget så jag utgår från att "Limited-continious" fungerar som det ska.

Det kännas som om problemen börjar bli alldeles för stora för min kunskapsbas. Om det är någon i Lund som är grym på nätverk får du gärna kontakta mig. Ersättning utlovas!