Inlägg

Inlägg som Linux Lover har skrivit i forumet
Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av buck
Såg just din post i bild-tråden. Du råkade inte ligga på F21 under 2006 och satt i fbs-staben under övningarna!?

Det stämmer. Vem är du då? Svara gärna via PM så vi inte spammar sönder en för övrigt riktigt bra tråd.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Billy Bob
Näe stabsassistent =/ Är inte hundra på vad det innebär dock, men det låter ju lagom skoj.

Jag låg inne som stabsgruppchef, utan stabsgrupp så man kan nog likna min tjänst vid en stabsass där jag satt i staben tillsammans med plutonchefen (plutch) och stf plutch i flygbassäk-staben. Mitt jobb var att tillsammans med de andra stabsgruppcheferna hela tiden ha koll på läget. Frågor som vi kunde få och som det alltid, alltid, alltid krävdes ett svar på var:
Var är och vad gör alla åtta grupper (två plutoner)? Vilka grupper har vilket/vilka fordon (minibuss/pansarterrängbil)? Hur är drivmedels statusen på fordonen? Hur mycket har hundarna arbetat? Vilken materiel börjar ta slut och det omfattade allt från toapapper och tändstickor till ved, vilket innebar att jag fick inventera plutonsförrådet ungefär varannan dag. Eventuella brister anmälde jag först till plutonchefen varvid har beordrade mig att samverka med underhållspluton och hämta ut materielen eller beställa den från flottiljen. Kommunikationsmedlet som användes var framför allt radio (ra180), men till viss del även telefon (dect och tråd) och e-post.
Hur staben ser ut beror väldigt mycket på var man är. Under mitt utbildningsår så var utbildningen väldigt mycket inriktat mot internationell tjänst i allmänhet och FS13 och Afghanistan i synnerhet vilket innebar att staben var ett stort tältkomplex bestående av flera stycken sjukvårdstält där det fanns en mittgång med olika plutonsstaber på vardera sida. Det var riktigt kul och bra att det därigenom blev väldigt lätt för mig i staben att göra "studiebesök"/samverka med de andra plutonerna inom min beslutsram. Ett exempel var när vi behövde en usb-kabel för att överföra bilder från patrullkameran till laptopen gick jag till ledningspluton och bad snällt om att få låna en kabel varvid en löjtnant lånade ut sin privata.
Sen ledde detta även till att olika plutonskiosker öppnades, men det är en helt annan historia

Såhär efteråt ser jag tillbaka på min tid i staben med blandning. Jag ogillade min plutch attityd mot mig som vpl, men var ändå tillräckligt professionell för att det inte nämnvärt störde samarbetet. Många bajsmackor fick vi stabsgrpch såsom att hämta mat till befälen, men det innebar också att jag hämtade mat till mina vpl-kollegor i plutstaben och vice versa. Som stabsgruppchefer var vår uppgift helt enkelt att underlätta för plutonsbefälen att ta korrekta beslut, oavsett om det innebar att alltid ha koll på läget eller att koka kaffe, men även att se till att gruppcheferna som besökte staben för ordergivning eller inlämnande av patrullrapport hade något varmt att dricka och någon macka att äta.
Staben skulle bemannas dygnet runt och det innebar att man kunde gå på sitt pass kl 2300 och i värsta fall inte gå av förren 1100. Det var nästan alltid runt +20 grader i staben trots att utomhus temperaturen ibland kröp ner under -25. Nattetid var det (tyvärr) alltid händelselöst, men dagtid kunde flera grupper stöta på problem samtidigt och då gällde det att tempoväxla.

Förmågor som jag anser är bra att ha i staben är: noggrannhet, förmåga att tempoväxla, vara intresserad och motiverad att göra ett bra jobb, kunna ta kritik, vara stresstålig och kunna hålla många bollar i luften samt inte minst vilka lösa tilldelade uppgifter.

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av armis
Första pluton på Grenadjärkompaniet P 4 har AK5C. Ligger själv i tredje pluton. Så visst har man både sett och klämt på C.

De får inte plocka isär vapnet eftersom det är ett försöksvapen, är ju ganska skönt när det kommer till vård. De brukar spela fotboll istället

Konstigt att de inte får plocka isär vapnet, min grannpluton i lumpen hade AK5CF och de genomförde vapenvård (daglig tillsyn/särskild tillsyn) precis som vanligt. Jag trodde även att försöket var avslutat, men där ser man
Själv var jag riktigt nöjd med min släta AK5:a, men vid mörkerskjutningarna hade det inte varit helt fel med ett rödpunktssikte.

Av Linux Lover

Tack

Citat:

Ursprungligen inskrivet av AMDBoss
Du kunde tagit en bild där nån typ hoppar över diket eller nått eller tagit bilden från sidan av personen på bilden.

Hade jag haft ett stativ och en kamera med fler inställningar tror jag att ett foto med lång slutartid där man följer motivet hade blivit helt okej, tyvärr hade jag inte den möjligheten, men ev kommer den redan till helgen
Det där med att ta foto när någon är i luften ska jag tänka på nästa gång.

Citat:

Här är en som jag har fixat lite.
http://pici.se/pictures/sPyQWIFdc.jpg

Innan jag såg din bil reflekterade jag inte över att bilden drog så mycket mot blått. Din redigering har gjort mycket, tack!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av arnearne
gjorde också ett försök:
http://img442.imageshack.us/img442/5088/action2exj7.jpg

Min originalbild anser jag vara rätt så tråkig sett till färgerna. Efter din redigering tycker jag att bilden har fått mer liv, den är inte lika tråkig så ett stort tack.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av miedO
me gjorde också ett försök ^^
rättade till vitbalansen, mörkade ner den lite, beskärde och vred den lite..
tyckte det såg bättre ut när det lutade lite
http://pici.se/pictures/rHUiGItYc.jpg

Jag tycker att bilden har blivit lite väl mörk, dock gav lutningen mer liv i bilden. Det är något som jag inte tänkt på. Tack.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av DenBlåaTomburken
Gjorde också ett försök, blev heldumt (inte nöjd alls) men 5 minuter är maxgränsen i PS på andras bilder so here it goes:
http://johan-l.se.loopiadns.com/photos/.swecdump/action2-dbt....

Du gav mig i alla fall indirekt fem minuter av din tid, tack. Den känns dock misshandlad

Citat:

Ursprungligen inskrivet av amphiler
Jag vill också göra ett försök, för mycket utbränt?

http://www.e-hotellet.se/~amphiler/img/military.jpg

Beskärningen är helt okej, det blir mer liv i bilden. Färgerna skulle nog gå att förbättra, den känns fortfarande för ljus. Tack för hjälpen.

Där kameran inte räcker till får Photoshop ta vid och era redigeringar har gjort underverk!
Jag var ute på ett par dagar sedan och fotade lite fjällandskap, tyvärr var ljuset kasst, det var riktigt mulet så jag återkommer med lite landskapsbilder när molnen försvinner

Av Linux Lover

Nu har jag återupptagit "Foldandet" efter ett tags bortfall.
Kommer köra en 2,8GHz Intel dagtid och en 1,8GHz 24/7.

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Simon_m
förstår inte varför du postar de bilderna i denna tråden. lägg dom i vapentråden under övriga ämnen.

Foton som foton, eller?

Här kommer hur som helst två försök till "action-bilder". Rent tekniska kommentarer undanbedes, då dessa bilder togs med en kompaktkamera. Jag tar dock gärna emot kritik på hur jag kunde ha gjort för att få bilderna mer levande.

http://norrsken.mine.nu/images/action1.jpg

http://norrsken.mine.nu/images/action2.jpg

Av Linux Lover

Blommor och djur i all ära, men detta är riktig kärlek:

http://norrsken.mine.nu/images/bandad.7.62.jpg

Ett antal spårljus- och normalprojektiler bandade för att användas med:

http://norrsken.mine.nu/images/ksp58b.jpg

KSP58 (Kulspruta modell 58)

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av buck
Nu måste du väl ändå överdriva en aning? Hur många skarpa rensningar av hus har en hemvärnsman gjort (inga antar/hoppas jag)? Huvuduppgiften för hemvärnet de senaste 15 åren har väl varit att söka efter bortsprunga personer i skogen och röja upp efter stormen Gudrun?

Var i texten skrev jag att det handlade om skapt rensning av hus?! Inte ens som värnpliktig genomförde jag något sådant, och då var vi ändå nere i Tyskland i en av Europas bästa SiB-anläggningar i en vecka. Att SiB-utbildning inom Hemvärnet förekommer är dock ett faktum. En sökning på "+hemvärnet +sib" ger en hel del träffar. Dock ges tyvärr Hemvärnet sällan denna utbildning pga bristen på övningsplatser. Dessa prioriteras i fallande ordning av US (utlandsstyrkan), värnpliktsutbildningen och därefter Hemvärnet. Då det råder en brist på SiB-anläggningar och Hv är sist i kön genomförs övningarna oftast i skogen. Inte sällan handlar det om att bevaka eller skydda ett skyddsobjekt, det är trots allt en av Hv:s huvuduppgifter. En annan uppgift är precis det du nämner, nämligen att vara samhället till stöd vid stora påfrestningen. Detta stöd omfattar ofta personal vid ex vis eftersök eller materiel såsom bandvagnar vid röjning av kraftledningsgator och det är på det här sättet som allmänheten oftast kommer i kontakt med Hemvärnet.
En jämförelse mellan ett GU-förband och ett Hv-förband är väldigt orättvis. Hv-soldaten är kontrakterad att göra 20 eller 60 timmar/år beroende på om han/hon tillhör en "vanlig" pluton eller en insatspluton. Det är inte mycket timmar utbildningsgruppen har till förfogande för militär utbildning. Därför är det en stor resurs att Hv-soldatet ofta har stor livserfarenhet, han/hon har kanske gjort några missioner och har erfarenheter som en GU-soldat aldrig kommer få.

Citat:

De rykten jag syftar på är hur den stereotypa hemvärnsmannen ser ut, som jag skrev i mitt förra inlägg. Vi hade en bunt hv-män som bodde i våran kasern en vecka och man fick intrycket att det var nån sorts andrahandssortering där alla var riktiga MÖP:ar och kunde allt om allt, men som är med i hemvärnet eftersom de inte fick nån (eftertraktad) plats i värnplikten. "Bäst vi fikar nu, för det hinner vi nog inte med sen" är en fras jag fick höra av dem.

Om man skriver kontrakt med ett krigsförband, som Hemvärnet är måste man i grund och botten ha en militärt intresse, annars kunde de lika gärna söka till föreningslivet såsom skytteföreningar. Det militära intresset är precis som på en GU-kull väldigt varierande. Några kan SoldF utan och innan, medan andra är kungar på att skjuta och några stycken är främst med för gemenskapen.
Jag kan mycket väl tänka mig att det finns en del som har gått med i Hemvärnet eftersom de inte var nöjda med sina uppgifter under värnplikten och jag ser inget som helst fel i det, snarare tvärt om. Jag anser att motivation väger mycket tyngre än var personen i fråga har gjort GU.
Frasen du nämner ställer jag mig bakom till 100%. Det är alltid bättre att man vilar, äter och skiter när det finns dötid, för man kan aldrig veta när det finns en ledig stund nästa gång.

Jag tycker inte att din bild är speciellt konstig, om man bortsker från stolen, men återigen, han gör det bara så bekvämt för sig själv som möjligt. Dock anser jag att bilden inte borde ha publicerats.
Eftersom du tycker om att leta bilder gör jag också det:

http://www.hemvarnet.mil.se/images/local/dsc_1491.jpg

Det är en bild från Rikshemvärnschefens funktionsövning

Av Linux Lover

Som ringsignal har jag Sovjets nationalsång på kyrkklockor.
För sms har jag förbindelsprov (?) med Dart 380.
Till e-post har jag överflygning med Viggen (expresspost )

Av Linux Lover

Under fjällvandring i lumpen

http://norrsken.mine.nu/images/linux.lover.jpg

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av buck
Inget påhopp på något vis mot dig nu eler någon annan i hemvärnet, men tycker ni inte det är lite pinsamt att vara i hv men de rykten som går osv. Tänker mest på den stereotypa hv-gubben som är överviktig, finnig och gjorde lumpen som bevakningssoldat.

Något hysteriskt roligt var ju i alla fall ett gäng ur hemvärnets insatspluton som hade cykelhjälmar efter de sett Black hawk down

Precis som kvalitén på olika byggföretag skiftar gör det även det mellan olika hemvärnssoldater, -grupper, -plutoner, -kompanier och -bataljoner. Jag gör mitt bästa för att förändra bilden av Hemvärnet, men det är oerhört irriterande när någon mindre militäriskt sinnad individ får för sig att det är helt okej att bära civil keps till M/90-uniformen, civila (icke svarta eller gröna) gummistövlar eller någon annan avvikande utrustning när allmänheten ser detta. Inte nog med att folk själva inte fattar att de representerar hela FM (Försvarsmakten) när de bär M/90-uniformen, yrkesofficerare (YO) som ser HV-soldater gå klädda på detta sätt påpekar inte (nog) ofta detta. Om jag som ung och relativt oerfaren soldat börjar kommentera hur andra klär sig, trots att de tydligt bryter mot ett reglemente (Unir FM 2003), kommer deras uppfattning om mig vara väldigt negativ, under förutsättning att YO inte bryr sig. Varför de inte bryr sig kan nog starta en helt ny tråd, utan jag nöjer mig med att konstatera att den militära biten ibland får ge vika för den enskilda individens rättigheter....
Det var soldaten. På gruppsnivå skiljer det en hel del. Om jag jämför grupperna i min GU-pluton märkte man direkt att vissa grupper tyckte att det här med ordning och reda, puts och studs inte är speciellt viktigt, det viktiga är att man är i rätt tid och att befälen inte vet om hur skitit det är bakom TV:n. En chefs värderingar återspeglas alltid i någon form hos de underlydande och i ovanstående fall handlar det om en chef som inte vill eller kan ta befälet över gruppen och se till så basala saker som hygien (städning) sköts.
Mellan plutoner brukar det ofta uppså en viss rivalitet "Kom igen nu första pluton, visa vilka som är först!" Denna rivalitet är oftast av godo, men den får inte bli ren fientlighet, som det har skett inom olika förband.
Hur kommer kvalité in i mitt resonemang? Till att börja med har chefen enligt mitt synsätt alltid ansvaret för att se till att allt sker uniformt, dvs likformigt och all alla ser likformiga ut (bär en person värmerock gör alla det). Alla och en var har ansvar för hur de ser ut och hur andra uppfattar dem, speciellt när man bär en uniform, som visar att man har något gemensamt med alla andra som bär samma (typ av) uniform.

Jag kan inte låta bli att beskriva hur en genomsnittlig soldat ser ut i min pluton. Det är en man, han har gjort GU inom jägeriet (Lapplandsjägare eller Norrlandsjägare), har han familj, är runt 35 år och är relativt vältränad.
Problemet är egentligen inte att Hemvärnet har fel personal, utan att allmänheten fortfarande har kvar bilden av hemvärnssoldaten som en gubbe i gråa vadmalskläder med Gevär M/96 stående under en gran och vaktar vägen in till byn. I verkligheten är denna gubbe 25 år, har AK4 B (AK4 med rödpunktssikte), stridsväst 2000 och genomför rensning av hus tillsammans med övriga från insatsplutonen.

Vad är det för rykten som du syftar på?

Av Linux Lover

2005-05-13, det känns bra länge sedan. Mycket har jag hunnit med, men mer skulle jag vela få gjort.
I någorlunda kronologisk ordning:
* Tagit studenten (från gymn teknprogram)
* Varit arbetslös
* Arbetat som vaktmästare och arbetsledare för 15/16 åringar
* Praktiserat som PC-tekniker på ett sjukhus
* Gjort lumpen (11 månader som Stabs-GB på Flygbassäk, F21)
* Jobbat som biluthyrare (med en chef som jag inte kom överens med)
* Guidat turister på snöskoter
* Klarat alla tester för att få jobba på bangård (samma tester som för lokförare, dock något lägre krav)

Saker jag velat få gjort, men av olika anledningar inte åstadkommit:
* Flytta hemifrån (över 400 personer köar för en lägenhet i stan)
* Skaffa partner (som man raggar får man ligga - jag har inte orkat/velat ragga)
* Komma igång med träningen (finns ingen ursäkt!)

Av Linux Lover

Inte för att skryta eller så (...) men i dag har jag skjutit 300 st 7,62 prj med KSP58B. Skatteåterbäring om något. Har fortfarande svårt att ligga på mage, utan att gå in på detaljer ;). Det var riktigt maffigt när två st sprutor spelade i takt. Den duetten kan jag gärna lyssna på oftare och längre. I går tillbringade jag dagen genom att repetera skyddsvaktsutbildningen. Teori + -prov på förmiddagen och praktik samt praktiskt skjutprov på eftermiddagen (Halt!!! , Halt eller jag skjuter skarpt!!!!!, (Varningsskott), (Verkanseld nedanför midjan)). Sammanfattningsvis har jag haft en helt okej helg
Jag har alltså ett kontrakt med kanonklubben. Förutom vanliga Hemvärnet finns det något som heter HvUnd det är underrättelseförband inom hemvärnet som har till uppgift att inhämta information t.ex. genom spaning från observationsplats. För några veckor sedan var jag till Merkenäs och deltog som stf grpch på en sådan övning. Det var riktigt givande och framför allt väldigt kul. I korthet så upprättade vi förläggning i tält 12 och byggde en observationsplats (o-plats). På o-platsen hade vi kikare och radio, i syfte att kunna ge så beskrivande rapporter som möjligt till staben. Eftersom övningen genomfördes mitt under skotersäsongen blev det en hel del rapporter om skotrar. O-platsen bemannades dygnet runt - det var en utmaning att obsa (observera) mellan kl 03-04 efter att bara ha sovit några timmar innan, men det är utmaningen som lockar.
Överlag tycker jag att stämningen inom frivilligförsvaret är riktigt bra, det finns sällan något jag utan det är nästan alltid vi. Man bor, lever och verkar som en grupp och kommer därför varandra nära, inte långt ifrån lika nära som under GU (grundutbildningen = värnplikten).
Innan jag ryckte in i lumpen var jag med i Hemvärnsungdom och FBU-ungdom (numera Försvarsutbildarna Ungdom). Det är organisationer som man kan gå med i efter att man fyllt 15 år. Inom ungdomsverksamheten får deltagarna förenklat lära sig en "light"-version av lumpen minus strid, dock för viss stridsutbildning genomföras för de som fyllt 18 år, men det får inte vara ett huvudinslag i verksamheten. På I19:s hemsida finns ett reportage från en nyligen genomförd Ungdomsjägarövning i Kiruna.

Om ni har någon fråga om ungdomsverksamheten, Försvarsutbildarna eller Hemvärnet - skicka ett PM.

Av Linux Lover

I första hand har jag sökt Brandingenjör i Lund, i andra dito i Luleå och i tredje Tekn fysik & elektrotekn på LiTH.
Förrutom ovanstående har jag sökt och genomfört tester och intervjuer dvs antagningsprov för yrkesofficersutbildningen (yop) med start hösten 07 samt att jag sökt NBG och Utlandstjänst.
Om jag varken skulle komma in i Lund eller på yop kommer jag mest troligt att jobba och söka på nytt nästa år.

Av Linux Lover

Just nu är jag mellan två jobb (bokstavligen...) Under säsongen jobbade jag som snöskoterguide. Jag körde oftast en 1000cc skoter, hade ansvar över mellan 2-6 personer och skotrar för över 500'000 kr. Körde gästerna fast (hände ofta) fick jag gräva upp maskinen med händerna, gasa och hoppas på att köra upp ur gropen.
Detta är dock inget mot mitt kommande jobb. Jag ska börja arbeta som terminalarbetare på en malmbangård. Jag kommer köra tågset med en totalvikt på över 5000 ton

Av Linux Lover
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mathiasss
Intressant lösning...

Varför inte köra debian standalone istället? Du lär ju vinna en del prestanda på det.

Körde så tidigare, men blev leds på ljudet från två datorer så jag gav bort den ena datorn. Har en hel del data på hårddiskarna som är formaterade i ext3, annars skulle jag helt och hållet ersatt Debian med Windows. Jag väntar dock på dvd-skivor som jag beställt och när dem anländer kommer jag bränna ner all ext3-data och köra Windows fullt ut.

Av Linux Lover

OS: Windows 2003 standard och VMware med Debian
Program Windows: Filezilla med TLS.
Program Debian: Torrentflux och Samba.

Av Linux Lover

Trist att ni har börjat ta betalt för frakten; det har flera gånger hänt att jag har köpt mer grejer än jag egentligen har behövt bara för att komma upp över 500 kr och slippa frakten. Jag kommer dock inte sluta handlar hos er, men jag kommer att jämföra era priser med konkurrenterna mer noggrant än jag gjort tidigare och därigenom handlar mindre från er och jag kommer inte köpa några "bra-att-ha-saker" bara för att komma över 500 kr.

Av Linux Lover

Exakt samma sak hände mitt Radeon 9700 Pro-kort. Det blev konstiga färger i rader från toppen till botten av skärmen. På vissa ställen kunde man se bilden klart och tydligt medan det på andra inte alls gick att se något. Om man minimerade och därefter maximerade ex.vis. Firefox-fönstret gick det att se allt korrekt, i några sekunder.
Hur som helst testade jag att blåsa rent kortet från damm (det behövdes verkligen...), men det hjälpte inte. Jag testade även att byta till en annan molex-kontakt, men inte heller det löste problemen. Det slutade med att jag köpte ett nytt grafikkort för 1500. Nu hoppas jag bara att mitt nuvarande grafikkort ska hålla lika länge som det förra, dvs över tre år.

Av Linux Lover

Kör svensk Business.

Har följande (relevant) hårdvara:
P4 2,8GHz
1,5GB Ram
120GB PATA-hdd
Nvidia GeForce 7600GT
Creative Audigy

Postitivt:
Det jag är mest nöjd med är faktiskt Mahjong-spelet
Aero, dock letar jag efter ett Aqua-tema...
Går att vara inloggad som en "standard"-användare och få en uppmaning om att skriva in admin-lösenordet när admin-rättigheter behövs, som i OS X.

Negativt/önskemål:
Vissa saker, såsom filhantering (utan att ändra fil-/mapprättigheter) kräver att man är inloggad som administratör.
Hitils har jag fått uppleva en bsod, som berodde på Vistas medföljande drivrutiner till grafikkortet, men det löstes enkelt genom att ladda ner och installera de senaste.

EDIT:
Kom just på att snabbknapparna på mitt Logitech Cordless desktop optical inte fungerar, riktigt irriterande för mig som alltid har använt dessa för att pausa, byta låt i WinAmp.

Av Linux Lover

Jag har kört med en Powerware 5110 1kvA på mina servrar ("Filserver": XP 2200+, 512MB Ram, 2x160GB & 2x120GB, körde Gentoo. "Produktionsserver": Celeron 2,4GHz, 512MB Ram 120GB hdd, körde OpenBSD). Jag hade upsen inkopplad till filservern, som körde nutd i servermode och hade produktionsservern inställd som klient.
Givetvis vore det en bättre lösning att ha produktionsservern som "upsserver", men jag fick inte kommunikationen att fungera mellan NUT och USB-upsen.
UPSen höll uppskattningsvis igång datorerna i 20 minuter.

Numera har jag avskaffat celeronen och kör istället Athlonen som produktionsserver med en lek-/filserver under VMware. OSen är Win srv 2003 std och Debian stable